Emil Ruusuvuori - suomalainen ATP:n kaksinpelikiertueella

Emil Ruusuvuori on tällä päivämäärällä Chengdun Junior Masters-turnauksen mestari. Finaalissa Emil voitti Kiinan Yibing Wun tuloksella 3-6, 1-6, 7-6(4).

Ensi vuonna Emil aloittaa täysipainoisesti miesten ammattilaiskiertueella ja tässä ketjussa seurataan hänen kehitystä ja tuloksia.

9 tykkäystä

Upea turnaus Emililtä. Todellakin innolla odotetaan Emilin pelejä jatkossakin. Toivotaan, että valmennuskuviot säilyy tasokkaina ja toimivina ja ennen kaikkea kaveri itse terveenä ja välttyy loukkaantumisilta. Ammattitaitoinen fysio tietty tärkeässä roolissa fysiikan-/kehonhuollossa.
Tsemppiä Emil !!

3 tykkäystä

Emil Ruusuvuori on Jarkko Niemisen akatemian upein tuotos. Hieman huvitti katsoa finaaleissa tiettyjä tilanteita, jotka Emil pelasi taktillisesti aivan kuin Jarkko. Eli verkolle rynnitään ennen kaikkea vastustajan murtopallotilanteissa ym.

JNTA tulee samalla päätökseen kun Emilin junnu-ura loppuu. Kannattaa katsoa nyt JNTA:n facebookia, jossa kuvakimara Chengdun palkintojenjaosta. Upea päätös myös Niemisen akatemialle.
Ja matka jatkuu kohden ammattilaisuutta. Emilin lahjoilla täydet saumat ATP-kiertueen pelaajaksi mikäli terveenä säilyy.
Minua ilahduttaa Emilissä hänen luonteensa ja esiintyminen haastatteluissa niin suomeksi kuin englanniksi, jotka nekin kertoo siitä että omaa ammattilaisurheilijan asenteen ja puheesta huokuu määrätietoisuus ja sanoisin että Emil on äijä oikealla tapaa, eikä mikään vikisijä.

7 tykkäystä

Löytyisikö jostain highlitseja tai varsinkin ottelun loppua kun jouduin lähtemään omalle vuorolle kesken.

Kohdasta 1h 17 alkaa finaali lähetys

1 tykkäys

Ruusuvuori nousee huomenna sijalle ITF6, aivan kuten nousi Jarkko Nieminen US Openin voiton jälkeen syyskuussa 1999. Jarkko oli päätösrankingissa ITF11 kun menetti pisteitä vuoden takaa joulukuussa.
Ruusuvuoren käy päinvastoin, sillä muut menettää ja kovasti tyrkyttää nyt päätösrankingia 4.
Henri Kontisen ennätys ITF4, mutta oli päätösrankingin nro. 5 vuonna 2008.

Kun poistuvia pisteitä katsoo, niin tällä hetkellä näyttää kauden päätteeksi junnuranking olevan mahdollisesti:

  1. Yibing Wu (CHN) US Openin voittaja
  2. Axel Geller (ARG) Wimbledonin ja USO:n finalisti
  3. Alexei Popyrin (AUS) Ranskan avointen voittaja
  4. Emil Ruusuvuori (FIN) Junior Mastersin MM-kultamitalisti
  5. Zsombor Piros (HUN) Australian avointen voittaja
  6. Alejandro Davidovich Fokina (ESP) Wimbledonin voittaja

Näistä siis ykkönen ja kakkonen juuri kaadettu.
Toki Orange Bowlissa jaossa myös 312p ja siellä pelaavista Baez tai Kordakin ehkä voi vielä nousta yli 900 pisteen uhkaamaan Emilin nelossijaa, joten Henkka Kontisen tapaan sija 5 myös varsin mahdollinen.

Ruusuvuori pelaa näillä näkymin ensi viikonloppuna Viron Pärnun FU-karsinnoissa kun sinne pääsarjan WC:n vienee Otto Virtanen, vai oisko kahdelle suomalaiselle sinne WC…hassua se olisi jos Mastersin voittaja pelaisi FU-karsinnoissa, mutta todennäköisempää on että villejä tulossa sinne ja tänne. Että eiköhän WC Pärnuun järjesty ja en yllättyisi marraskuussa CH-kisankin villistä jos sopiva kisa kalenteriin mahtuu.
Ensi vuoden alussa Emil voi valkata kolme kovatasoista 25 000 dollarin kisaa mitkä haluaa pelata JE-paikan turvin.

3 tykkäystä

Missään ei ole ollut puhetta paljonko Emil saa voitosta palkintorahaa vai saako ollenkaan?

On ollut puhetta mm Tennisliiton uutisessa eli 15000 dollaria.

Vai onko tuo 15000 stipendin tyylinen kassa, jolla pystyy maksamaan matkojaan turnauksiin jne?

Suomesta tulee näköjään superjunnu aina 9 vuoden välein, ja toivottavasti myös Ruusuvuori nousee huipulle niin kuin Jarkko kaksinpelissä ja Henkka nelinpelissä. Ja miksipä ei nousisi, koska Ruusuvuori näyttää olevan vielä aika raakile verrattuna äärimmäisen treenattuun Wuhun. Eli kehittymisen varaa näkisin Emilillä olevan enemmän kuin kiinalaisella maailman junnuykkösellä, joka näyttää tässä vaiheessa jo valmiimmalta paketilta.

3 tykkäystä

Olen katsellut Ruusuvuorta vain puolitoista erää netistä Davis Cuppia kovaa georgialaista vastaan, jonka Ruusuvuori hävisi selvästi.

Mutta samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa että tosi hyvältä näyttää, koska siinäkin matsissa vaikutti että suurin ero oli voimassa.

Voiman puute näkyi sekä liikkumisessa että välillä oli pakko pudottaa tarkoituksella tempoa (slaissi tai yläkierreroikku) josta ATP 60 tms. vastustaja tietysti pääsi heti ottamaan aloitteen.

Ja voimaahan saa jokainen lisää!

Kunhan vaan pitää huolen ettei tatsi tai liikkuvuus kärsi. Mutta toivottavasti on hyvät valmentajat jotka tekee ohjelmat.

Jos ottaa “voimanhankintavuoden” sehän voi olla että pelitaso vähän kärsii tai ainakin täytyy ehkä ottaa vähemmän kisoja. Mutta pitemmällä tähtäimellä ehkä olisi tarpeen?

1 tykkäys

Mahtava saavutus! Tsemppiä Emilille jatkoon ja siirtymiseen miesten peleihin.

Asiasta mitään tietämättä, voisi kuvitella, että tämänkaltainen menestys olisi houkutellut akatemiaan rahakkaampia pelaajia ja niitä kaivattuja valmentajia. Sen sijaan nyt sammutetaan hallista valot, harmittavasti.

2 tykkäystä

Kyllä tuossa tietynlainen sykli ollut havaittavissa missä tahdissa Suomi tuottanut kovia top10 junnulupauksia ja tuohan ulottuu todella kauas historiaan.

Jos katsotaan vain poikajunnut ja vedetään mutkat suoraksi, niin saadaan tällainen kaava.
2017 Emil Ruusuvuori 18v
2008 Henri Kontinen 18v
1999 Jarkko Nieminen 18v
1990 Aki Rahunen 18v
Näillä jokaisella hurjat junnumeriitit. Rahusella ja Niemisellä ikäeroa 9 ja puoli vuotta. Jos mennään Rahusen aikaa kauemmas niin 1982 Olli Rahnaston kohahdutti voittamalla 16-vuotiaana Tukholman ATP-kisassa ATP12-pelaajan ja pelasi junnu-GS:n semifinaalissa. Kahdeksan vuotta aiemmin kun Rahunen oli 18v.
Puolestaan historian ensimmäinen suomalainen top100 ATP-rankattu Leo Palin on 9 vuotta Rahnastoa vanhempi.

Välistä unohdettiin tylysti Veli Paloheimo ja Henri Laaksonen sekä miksei osin myös Heliövaara, mutta puhe oli 18-vuotiaista superjunnuista, niin kolmikko Veli, hyvinkääläinen, sekä Heliövaara eivät tuota täytä, vaikka Laaksonen pääsee lähelle Roland Garrosin semipaikalla, mutta olihan Niklas-Salminen myös GS-semifinalisti kaksi vuotta sitten.

Helppo tosin veikata ettei Ruusuvuoren jälkeen täydy odottaa 9 vuotta seuraavaa superjunnua. Otto Virtanen vain kaksi vuotta nuorempi ja eiköhän Otollakin täällä ole oma ketju viimeistään kahden vuoden kuluttua.

Edellisen kerran Suomi tuottanut kaksi kovaa lahjakkuutta kahden vuoden välein Olli Rahnasto s.1965 ja Veli Paloheimo s.1967, mutta näistä Veli oli vain junnu tasolta 30-50, tosin ATP-kisoissa pelasivat kumpikin samaan aikaan, kuten myös kolmantena Rahunen. Sitä odotellessa kun Suomella olisi taas 2-3 ATP-kiertueen pelaajaa samaan aikaan uudemman kerran. Kontinen, Laaksonen puolittain, Ruusuvuori, Virtanen… dubbelissa Heliövaaran ura nousuun jne…ja annetaan Niklas-Salmiselle tsempit myös, niin saan tuosta jo monta mahdollista nimeä.
Naisten puolella lisäksi ainakin Oona Orpana hyvässä nousussa ja omaa mahkut WTA-tason pelaajaksi. Tuskin jokaisella lupauksella ura menee parhaan skenaarion mukaan, mutta kun näitä nyt on sen verran monta, niin eiköhän uusi ykköskiertueen pelaaja saada jostakin nimestä, ellei useammasta.

Edit. Toki Kontinen 1990 ja Laaksonen 1992 myös kahden vuoden välein.
Ja lisään myös etten odota Niklas-Salmisesta kaksinpelin top100 pelaajaa mutta dubbelissa omaa aikanaan saumat siinä missä Heliövaarakin.
Toisaalta kun miettii että Liukko saavutti kaksinpelissä ATP117 lukeman ja Ketolakin 140 joukossa ja kun heidän paukkuja muistelee ja vertaa Pattiin, niin en nyt tuota mahdottomana tasona pitäisi Patille kaksvitosena, joskin kilpailu on laajempaa nykyisin.

2 tykkäystä

En haluaisi olla negatiivinen, mutta Pattille FU-kisavoittotaso lienee realismia - ei menestyminen CH-tasolla.

1 tykkäys

Mitäh :shocked: Junnu-wimpelinhän jälkeen tästä Yle teki kaikki haastattelut sun muut kun piti olla uus “jakke niäminen” ja nyt kaverille top-600 olisi kova teko :smiley:

1 tykkäys

Empulle asettamani tavoitteet näin penkkiurheilijan näkökulmasta:

Kausi 2018: Ensimmäinen kausi aikuisissa pro-Tourilla, toivottavasti menee hyvin Futureseissa ja muissa kisoissa ja ranking n.1000 tienoilla.

kaudet 2019 ja 2020: Niputin nämä yhteen koska nyt alkaa tosissaan “bubbling under” eli läpimurtoa pitäisi pukata jo CH-tasolle niin kuin parhailla parikymppisillä… Eli tavoitteena vähintään puolet kaudesta CH-kisoja ja ranking toivottavasti 200-400 välillä.

kausi 2021—> tästä eteenpäin sitten toivottavasti vakiinnuttanut paikkansa CH-tasolla, ja ranking pysyvästi top-200:ssä mieluummin jopa lähempänä top-100 :slight_smile:

Tästä eteenpäin en osaa sitten “ennustaa” mutta toivottavasti tie on auki tähtiin jopa ATP-tasolle joskus ja top-50 joukkoon!

Mitä sanoo @Bumerangi ?

En spekuloi tässä kohtaa vuotta pidemmälle, mutta jo kesällä puhuin että Emil on sen tason lupaus, jolta voi odottaa 19v-kaudella noin 350-500 rankingia. Näin siis spekuloin ennen US Openin semiä ja ennen Mastersin voittoa.

Nyt täytyy vähän kohentaa arviota. Eli mahdollista on ensi vuonna myös rankingtaso 250-300.
Ruusuvuori on saman tason teini kuin Kontinen 2008-2009 ja Kontinen nousi 19v-kaudella 1800-sijoilta räjähdysmäisesti sijalle ATP288. Kun eteni Helsingin CH-semiin sekä voitti muutamia futureita.
Aivan samat mahdollisuudet Emilillä ensi vuonna, joskin harmi jos ei Helsingin CH-kisaa järjestetä. Yleensä Helsingin CH mennyt käsikädessä Suomen tenniksen tilanteen kanssa. Joten eiköhän kohta taas budjetti saada kuntoon kun lupauksia nousemassa jotka tuo yleisön paikalle. Toki ilman kotikisaakin ranking nousee ja onhan Tampereen CH nyt ainakin, joskin Emilin pelitaso ollut aina massalla kaukana kovien kenttien tasosta.

Kovassa 1999-ikäluokassa on muuten nyt neljä CH-turnausvoittajaa. Denis Shapovalov, Corentin Moutet, Miomir Kecmanovic ja Yibing Wu, sekä finalisti Alex De Minaur.
Ensi vuoden aikana saadaan hyvin todennäköisesti noin 5 uutta 1999 nimeä CH-kisan loppukierroksille ja siinä rintamassa on nimet Alejandro Davidovich Fokina, Alexei Popyrin, Zsombor Piros, sekä Emil Ruusuvuori nyt seuraavina vuorossa meriittien ja pelitason puolesta näillä näkymin, mutta voihan mennä ensi vuoden syksyyn saakka ennen kuin Emil fyysisesti tuohon valmis. Ennen sitä FU-turnausvoitto ajan kysymys, ehkä jo lähiviikkoina toteutuu mikäli nappiin sujuu.

Mutta tietty tappioitakin tulee, eikä niistä heti tarvitse huolestua. Iso kuva tärkeämpää ja pelin eteenpäin meneminen.

8 tykkäystä

Samaa mieltä olen kuin Taitopelaaja, siis selvästi optimistisempi kuin Hardcourter.

Vaikka tosiaan olen nähnyt vain puolitoista erää netistä … mutta ajatusta ja rohkeutta on, voimaa pitää saada lisää ja potkua liikkumiseen, mutta sehän on periaatteessa helppoa.

Mun silmään tekniikka näyttää hyvältä, saa kierrettä palloon kämmeneltä. Syöttö paljon parempi kuin esim. Niemisellä junnuna.
Ja pää tuntuu kestävän, hyviä yllättäviä ratkaisuja tärkeissä paikoissa.

Tosin en mää mikään valkku ole, nämä vaan entisen harrastelijan silmällä.

Jos sattuu flow-viikko, tuolla pelillä luulisi pärjäävän challengereissa piankin, ensi vuonna jo?
Jos lähtee kulkemaan, vuoden päästä ATP 200 joukossa?
Yibing Wu on nyt 331, ja ovat pelanneet kolme tasaista matsia tänä syksynä.

Aika paljonkin parempi. Parempi kuin monella tour-pelaajalla, jos pelkkää maksiminopeutta katsoo. Piti oikein tarkistaa junnuketjusta TP:n kirjoittama lukema: 223km/h.

Mitä rankingiin tulee, niin ei minustakaan Kontisen kaltaisen kauden toteuttaminen ole mahdottomuus.

Ja myös kakkossyöttö on Ruusuvuorella ok!
Ennen vanhaan sanottiin että “pelaajan tason näkee kakkossyötöstä”.

Osaa myös avata kenttää ja hyökätä, useamman lyönnin yhdistelmillä.
Tosin se ainoa matsi mitä olen nähnyt, kovaa georgialaista vastaan, ei onnistunut kovin monta kertaa ja joskus jäi harmittavasti kesken kun ei oma voima enää riittänyt, jäi löysäksi ja vastustaja otti aloitteen.

Mutta yritystä oli!
Siitähän tuo kai paljolti on kiinni kuka osaa pelata taktisesti ja että pää kestää.

Ja jos oppii verkkopelin (en ole saanut kuvaa, osaako jo kuinka hyvin?) voisi olla Kontiselle neluripari olympialaisissa 2020?
Tosin jos keskittyy kaksinpeliin, ei välttämättä ole aikaa treenata verkkopeliä huippunelurin vaatimalle tasolle.

3 tykkäystä