Suomalaiset juniorit 2019

Sinnehän ne 2006 syntyneemme, Stenlund ja Martikainen, eilen rymistelivät Norjan TE14-kisan puolivälieriin. Hienoa! Kumpikin tosiaan sijoitettu, että siinä mielessä puolivälieriin kuuluukin selvitä. Myös vuotta vanhempi Max Alopaeus jatkaa kisassa.

Norjan ITF G5-kisan puolella Stella Remander avasi pääsarjan voitolla, muille 2005 syntyneillemme tappiot.

Liettuan 12-vuotiaiden TE-kisassa puolivälierissä mukana kaksi suomalaispoikaa.

2 tykkäystä

Latvian G3 tänään. 17-vuotiaat 6-sijoitettu Iiro Vasa vs Belgian sijoittamaton Maikel De Boes.

Vielä Tampereella kuukausi sitten De Boes oli 1-sijoitettu ja Vasa 2-sijoitettu.
De Boes voitti silloin kvartsissa Löfmanin erin 2-1 ja hävisi semissä Ruotsin Dahlbergille erin 1-2 jolle Iiro hävisi finaalin myös erin 1-2.
Melko kova arpa avausotteluun, mutta voitettavissa.

Mukana myös Ella Haavisto.

EDIT. Martikaisella kova vastus tänään. 05 ikäluokan ruotsalainen joka helmikuussa pelasi 3 erää Saksan Israelinia vastaan. TE14 ranking 7.
Lisäksi tuo Otson päivän vastus voittanut syksyllä 06 ikäluokan top40 ranskalaisen Holderin 61 61.

1 tykkäys

Päivän hyvä uutinen. Kovavireinen Martikainen voitti jopa 62 63 tilastojen mukaan tasokkaan ruotsalaispelaajan.

Välierissä pelkästään 2006-syntyneitä, joista Martikainen ja Bidan ikäluokan top20 nimiä ja kaksi muuta ikäluokan top50 nimiä.

Martikainen nousee nyt 06 porukan sijalle 15-16. Finaalipaikalla 11-12 ja turnausvoitolla 11.

1 tykkäys

Norja TE14 semi
Martikainen vs Stirbu (ROU)
6-1, 7-6(5)

Jälleen finaaliin ja tammikuun top10 ranking lähellä.
Otsolla nyt saman verran pisteitä kuin oli esim. brittien 05 ykkösellä Luca Powilla vuosi sitten ja Pow oli tammikuussa Boltonin 1.kategorian 2-sijoitettu. Muutenkin kun katsoo vuosittain Boltonin kisan sijoitettujen pistemääriä niin Otso vertautuu nyt kaavion 2-4 pelaajiin.

Finaalissa Libanonin Fadi Bidan joka jo 1.kategorian semifinalisti. 06 kärkitekoja.

EDIT. Nyt ei puhuta enää Les Petitsin pääsarjaan pääsystä, vaan jopa sijoitetun pelaajan paikasta. Tuonne menee kaikki ikäluokan parhaat. Jos olet Euroopan nro. 11 ja edelle pistetään randomina Europe listan ohi pari Pohjois-Amerikan pelaajaa, niin top16 sijoitettu siitä huolimatta.

2 tykkäystä

Liettuan kovatasoisessa 1.kategorian TE12 kisassa suomalaiskolmikosta kesäkuussa syntynyt eteni semiin, tammikuussa syntynyt kvartsiin ja joulukuussa syntynyt jäi karsintoihin. Mutta näistä kaksi viimeksi mainittua antoi tasaisen vastuksen Ranskan parhaimmistoon kuuluvalle. Semiin edennyt hävisi 57 46 Puolan kärkinimelle.
Kyseisellä pelaajalla 07 suomalaisista vakuuttavin saldo. 5 turnausta rivillä W, SF, SF, SF, SF ja EM-joukkuefinaaliturnauksessa kaatoi Venäjän kakkosen. Taitaa olla suomalaisista ykkönen tammikuussa TE14-rankingissa 13v-kausilaisista, vaikka tunnettu Suomen 07 kakkosena aiemmin.
Lienee muuten sadan joukossa TE14 rankingissa jo 12v 6kk iässä :thinking: Vai minkälaiset pisteet tuolla rivillä saa.

Hassu tuo TE12 kisojen systeemi. Parhaat pelaajat karsinnoissa. Tässäkin Liettuan kisassa isojen maiden maajoukkuetykit jotka voittaneet aiemmin TE12 kisoja aloittivat kaikki karsinnoista ja lopulta semissä karsinnoista nousseita 3/4.
Sen se aiheuttaa kun 12v sarjoissa ei ole rankinglistaa vaan pääsarjapaikat saa muilla keinoilla.

Kattava artikkeli

www.hvstennis.fi/otso-martikainen/

Aikamoinen lahjakkuus. Jouluna Pohjois-Amerikkaan HIFK:n jääkiekkojoukkueen mukana pelaamaan kv-kiekkoa ja sen jälkeen Ranskassa Les Petits sijoitettu U14 MM-tenniksessä.

1 tykkäys

Kiitti linkistä. Hyvä kirjoitus Otsosta. Toivottavasti tennis pysyy ykköslajina. Ruusuvuoren ja Virtasen jatkoksi toivotanme Otson lämpimästi tervetulleeksi.

Fadi Bidan (LBN) vs Otso Martikainen
6-7, 6-4, 7-6

Olipa ollut tiukka taisto ikäluokan kovaa nimeä vastaan. Harmi tietty tappio, mutta tuo kertoo tasosta hyvää. Bidan Orange Bowlin 9-sijoitettu ja hävisi vasta 4.kierroksella Aasian 06 ykköselle kolmessa erässä.
Bidan Mouratoglou Cupin semifinalisti. Jne. Voittanut Belgian Cauhapen elokuussa Hasseltin kisassa ja Cauhape 06 kärkinimiä.
Näköjään Bidanilla fanisivut joilla 900 seuraajaa. Siellä profiilikuvassa Nadalin kanssa.
Bidan myös ITF-rankattu ja näitä 13-vuotiaita 18v-rankingissa vain muutamia.

1 tykkäys

Saas nähdä kumman lajin valitsee jos on huipulla molemmissa vielä 4 vuoden päästä…?

Lätkän, jos haluaa saada rahaa urheilusta. Tenniksen, jos haluaa maksaa urheilusta. Varmasti vaikea päätös.
Varma voitto Bermuda-turnauksessa odottaa.

Riippuen varmasti myöskin kummassa lajissa kokee oman potentiaalin lähemmäksi tarvittavaa tasoa ja onko luonteen puolesta enemmän joukkue vaiko yksilölajissa viihtyvä. Tennis toki sosiaalinen laji myös.

Sehän on yleistä että kovimmat urheilijjat ovat olleet monessa lajissa huipulla vielä U14 iässä. Kuten Teemu Selänne oli jalkapallossa ja Jari Litmanen jääkiekossa.
Nieminenkin pelasi monia lajeja 16-vuotiaaksi saakka, joskin ei noin kovalla tasolla kuin Otso kiekkoa.

Tuolla harjoitusmoraalilla ja asenteella kyllä tenniksessäkin mahdollista päästä +tuloille aikanaan.
Jos pituusodotus noin 173-175 cm niin tenniksessä on jääkiekkoa paremmat mahdollisuudet. Jos olisi jatkanut jalkapalloa niin olisi ihannemittainen siihen lajiin. Toki jääkiekkossakin SM-liiga/KHL-peleihin varmasti rahkeet.

Ei muuten ihme että oli pimennossa vielä 12-vuotiaana kun tennis ollut vain yksi laji muiden joukossa. Nyt sitten ikäluokan kärki lähestyy kun treenimäärät tenniksessä ilmeisesti kasvaneet kun yksi laji jätetty pois. Miettii vain kuinka paljon vielä varaa kehittyä lisää sitten kun esim. tennis olisi ainoa johon keskittyy.
Tuskin on montaakaan Les Petits pelaajaa joka matkustaa kuukautta aiemmin ulkomaille toisen lajin parissa. Antaa tasoitusta mutta pitkällä tähtäimellä juurikin päinvastoin asian laita.

Jannik Sinner oli tuossa vaiheessa pimennossa kun pujottelu/laskettelu oli isosti mukana tenniksen ohella. Sebastian Korda pelasi 12-vuotiaaksi ykkösenä jääkiekkoa ennen kuin ryhtyi panostamaan tennikseen.

Siinä sitä jossiteltavaa sitten riittää kun valitsee lajinsa. Moni palstalainen muistanee varsin lahjakkaana tennisjuniorina pidetyn Valtteri Telinkankaan, joka valitsi lopulta jääkiekon. 14-vuotiaana Valtteri kaatoi samalla kaudella sekä Alexander Zverevin (ATP 7) että Daniil Medvedevin (ATP 5). Jääkiekkoura puolestaan taisi muistaakseni jäädä kakkosdivariin viime googlailun mukaan. En tiedä sitten panostiko siihenkään puoleen miten vakavissaan. Ehkä rakennusinsinöörin hommat olivat lopulta kuitenkin enempi se oma juttu kuin askeettinen ja pienellä todennäköisyydellä onnistuva urheilijan ura.

2 tykkäystä

Joo, ei se kiekko tai futisura ota aina tuulta alleen. Harrastajamäärät on kuitenkin joukkuelajeissa suuria.
Martikainen on Suomen paras ikäisissään tenniksessä.
Pitäisi olla jääkiekossa myös junnumaajoukkuetasoa jotta sitä lajia kannattaa harkita. Ei sitä aivan liene. Ei ole kyllä asiasta mitään tietoa.

Telinkangas hyvä nosto. Mutta mainitaan että oli 14-vuotiaana TE14 sijalla 100. Martikainen on samoilla sijoilla vuotta nuorempana ja 14-vuotiaana voi ottaa Telinkankaan sijoitukseen nähden yksi nolla pois. Täysin eri tason lupaukset tennikseen.
Valtteri voitti 1-2 vuotta nuoremmat huippulupaukset.
Sama asia jos 2006 Otso voittaa ensi vuonna 2007-2008 syntyneitä. Joskin Otso pelaa niin korkealla tasolla ensi vuonna (1.kategoria) ettei niissä turnauksissa yhtään kahta vuotta nuorempaa, kuten oli 1995-syntyneellä 14v Telinkankaalla mahdollista kohdata 1997-syntynyt 12v Zverev 3.kategorian kisassa.

off topic
Jaroslav Drobny (1921-2001)
Jääkiekko: Tšekkoslovakian maajoukkueessa:
MM-kultaa 1947, olympiahopeaa 1948.
Tennis grand slam:
Voitot: Roland Garros 1951, 52, Wimbledon 1954.
Finaalissa: Roland Garros 1946, 48, 50, Wimbledon 1949, 52.
Nelinpelissä voitto Roland Garros 1948 (&Bergelin), finaalissa AO 1950, RG 1950, Wimbledon 1951.

2 tykkäystä

Tuo oli mahdollista aikaa ennen ammattilaisuutta. Mutta monipuolinen urheilija täytynyt olla.

Timo Nummelin puolestaan ainoa suomalainen urheilija joka valittu Suomen vuoden parhaaksi kahdessa isoimmassa joukkuelajissa. Ensin 21-vuotiaana jalkapallossa vuonna 1968 ja myöhemmin 33-vuotiaana vuonna 1981 jääkiekossa.
Hänen viulunsoittotuuletuksen vuoksi sitten turkulaiset saaneet kuunnella jo kolme vuosikymmentä jokaisen TPS:n maalin jälkeen laulua jossa mainitaan viulu.

Naisten puolella Riikka Nieminen, jääkiekko - jääpallo - kaukalopallo - pesäpallo.

Onnittelut jälleen Stella Remanderille: nelurin voitto Stavangerissa yhsessä tsekkiläisen Amelia Smejkalovan kanssa! Hieno suoritus !!

2 tykkäystä

2007-syntyneet lisätty tänään 14v-rankingiin. Kolme tuota ikäluokkaa olevaa ohitti niukasti Martikaisen, mutta Otso voi ohittaa heidät Pajulahden kisan yhteydessä. Otsolla 300p kasassa. Kaipa nämä tulevat TE14-sijoitukset tammikuun alkuun nyt saa tänne nimien kera ilmoittaa??

TE15. Otso Martikainen 13v 11kk (s.2006)
TE86. Leo Stenlund 13v 7kk (s.2006)
TE88. Oskari Paldanius 12v 6kk (s.2007)
TE128. Felix Alopaeus 12v 11kk (s.2007)
TE190. Aku Salo 12v 0kk (s.2007)

Voivat tosiaan muutamia sijoja vielä muuttua.

EDIT. Suomalaisten 07 kundien sijoitukset omassa ikäluokkassaan. 26. 37. 60.
Mutta suomalaiset pelanneet vähemmän kisoja kuin monet muut tuon ikäiset. Esim.Ruotsin 07 Vinciguerra (ex ATP-pelaajan poika) on 21. ja suomalainen muistaakseni voittanut hänet. Vinci pelannut enemmän kv-kisoja.

2 tykkäystä

USA Eddie Herr G1, 1. kierros
Melodie Collard (CAN) - Laura Hietaranta 4-6, 6-3, 6-1

No jopas oli hieno taistelu Lauralta! Odotin etukäteen melkoista selkäsaunaa, sillä vuoden vanhempi Collard on GA-finalisti (viime viikolta), GA-semifinalisti sekä G1-turnausvoittaja. Jos Laura alkaa oikeasti haastamaan tämmöisiä ITF-junnulistan sijalla 22 olevia pelaajia tasaväkiseen taistoon niin kyllä näyttää ensi kausi lupaavalta.

2 tykkäystä

Iiro Vasa lähti Israeliin pelaamaan G4-junnukisaa ja kohtaa tänään puolivälierissä mielenkiintoisesti Leo “Björnin poika” Borgin. Lupaavan viime kauden jälkeen Borg on kyntänyt tällä kaudella pahasti eikä enää tämän 16-vuotiskauden meriiteillä (G4-finaali + G4-puolivälierä) kovin kummoinen lupaus olisi. Vielähän tuosta kerkii kehittyä, mutta ensi kaudella olisi jo syytä pärjätä isommissa kisoissa.

2 tykkäystä