Suomalaiset juniorit 2019

Riippuen varmasti myöskin kummassa lajissa kokee oman potentiaalin lähemmäksi tarvittavaa tasoa ja onko luonteen puolesta enemmän joukkue vaiko yksilölajissa viihtyvä. Tennis toki sosiaalinen laji myös.

Sehän on yleistä että kovimmat urheilijjat ovat olleet monessa lajissa huipulla vielä U14 iässä. Kuten Teemu Selänne oli jalkapallossa ja Jari Litmanen jääkiekossa.
Nieminenkin pelasi monia lajeja 16-vuotiaaksi saakka, joskin ei noin kovalla tasolla kuin Otso kiekkoa.

Tuolla harjoitusmoraalilla ja asenteella kyllä tenniksessäkin mahdollista päästä +tuloille aikanaan.
Jos pituusodotus noin 173-175 cm niin tenniksessä on jääkiekkoa paremmat mahdollisuudet. Jos olisi jatkanut jalkapalloa niin olisi ihannemittainen siihen lajiin. Toki jääkiekkossakin SM-liiga/KHL-peleihin varmasti rahkeet.

Ei muuten ihme että oli pimennossa vielä 12-vuotiaana kun tennis ollut vain yksi laji muiden joukossa. Nyt sitten ikäluokan kärki lähestyy kun treenimäärät tenniksessä ilmeisesti kasvaneet kun yksi laji jätetty pois. Miettii vain kuinka paljon vielä varaa kehittyä lisää sitten kun esim. tennis olisi ainoa johon keskittyy.
Tuskin on montaakaan Les Petits pelaajaa joka matkustaa kuukautta aiemmin ulkomaille toisen lajin parissa. Antaa tasoitusta mutta pitkällä tähtäimellä juurikin päinvastoin asian laita.

Jannik Sinner oli tuossa vaiheessa pimennossa kun pujottelu/laskettelu oli isosti mukana tenniksen ohella. Sebastian Korda pelasi 12-vuotiaaksi ykkösenä jääkiekkoa ennen kuin ryhtyi panostamaan tennikseen.

Siinä sitä jossiteltavaa sitten riittää kun valitsee lajinsa. Moni palstalainen muistanee varsin lahjakkaana tennisjuniorina pidetyn Valtteri Telinkankaan, joka valitsi lopulta jääkiekon. 14-vuotiaana Valtteri kaatoi samalla kaudella sekä Alexander Zverevin (ATP 7) että Daniil Medvedevin (ATP 5). Jääkiekkoura puolestaan taisi muistaakseni jäädä kakkosdivariin viime googlailun mukaan. En tiedä sitten panostiko siihenkään puoleen miten vakavissaan. Ehkä rakennusinsinöörin hommat olivat lopulta kuitenkin enempi se oma juttu kuin askeettinen ja pienellä todennäköisyydellä onnistuva urheilijan ura.

3 tykkäystä

Joo, ei se kiekko tai futisura ota aina tuulta alleen. Harrastajamäärät on kuitenkin joukkuelajeissa suuria.
Martikainen on Suomen paras ikäisissään tenniksessä.
Pitäisi olla jääkiekossa myös junnumaajoukkuetasoa jotta sitä lajia kannattaa harkita. Ei sitä aivan liene. Ei ole kyllä asiasta mitään tietoa.

Telinkangas hyvä nosto. Mutta mainitaan että oli 14-vuotiaana TE14 sijalla 100. Martikainen on samoilla sijoilla vuotta nuorempana ja 14-vuotiaana voi ottaa Telinkankaan sijoitukseen nähden yksi nolla pois. Täysin eri tason lupaukset tennikseen.
Valtteri voitti 1-2 vuotta nuoremmat huippulupaukset.
Sama asia jos 2006 Otso voittaa ensi vuonna 2007-2008 syntyneitä. Joskin Otso pelaa niin korkealla tasolla ensi vuonna (1.kategoria) ettei niissä turnauksissa yhtään kahta vuotta nuorempaa, kuten oli 1995-syntyneellä 14v Telinkankaalla mahdollista kohdata 1997-syntynyt 12v Zverev 3.kategorian kisassa.

off topic
Jaroslav Drobny (1921-2001)
Jääkiekko: Tšekkoslovakian maajoukkueessa:
MM-kultaa 1947, olympiahopeaa 1948.
Tennis grand slam:
Voitot: Roland Garros 1951, 52, Wimbledon 1954.
Finaalissa: Roland Garros 1946, 48, 50, Wimbledon 1949, 52.
Nelinpelissä voitto Roland Garros 1948 (&Bergelin), finaalissa AO 1950, RG 1950, Wimbledon 1951.

2 tykkäystä

Tuo oli mahdollista aikaa ennen ammattilaisuutta. Mutta monipuolinen urheilija täytynyt olla.

Timo Nummelin puolestaan ainoa suomalainen urheilija joka valittu Suomen vuoden parhaaksi kahdessa isoimmassa joukkuelajissa. Ensin 21-vuotiaana jalkapallossa vuonna 1968 ja myöhemmin 33-vuotiaana vuonna 1981 jääkiekossa.
Hänen viulunsoittotuuletuksen vuoksi sitten turkulaiset saaneet kuunnella jo kolme vuosikymmentä jokaisen TPS:n maalin jälkeen laulua jossa mainitaan viulu.

Naisten puolella Riikka Nieminen, jääkiekko - jääpallo - kaukalopallo - pesäpallo.

Onnittelut jälleen Stella Remanderille: nelurin voitto Stavangerissa yhsessä tsekkiläisen Amelia Smejkalovan kanssa! Hieno suoritus !!

2 tykkäystä

2007-syntyneet lisätty tänään 14v-rankingiin. Kolme tuota ikäluokkaa olevaa ohitti niukasti Martikaisen, mutta Otso voi ohittaa heidät Pajulahden kisan yhteydessä. Otsolla 300p kasassa. Kaipa nämä tulevat TE14-sijoitukset tammikuun alkuun nyt saa tänne nimien kera ilmoittaa??

TE15. Otso Martikainen 13v 11kk (s.2006)
TE86. Leo Stenlund 13v 7kk (s.2006)
TE88. Oskari Paldanius 12v 6kk (s.2007)
TE128. Felix Alopaeus 12v 11kk (s.2007)
TE190. Aku Salo 12v 0kk (s.2007)

Voivat tosiaan muutamia sijoja vielä muuttua.

EDIT. Suomalaisten 07 kundien sijoitukset omassa ikäluokkassaan. 26. 37. 60.
Mutta suomalaiset pelanneet vähemmän kisoja kuin monet muut tuon ikäiset. Esim.Ruotsin 07 Vinciguerra (ex ATP-pelaajan poika) on 21. ja suomalainen muistaakseni voittanut hänet. Vinci pelannut enemmän kv-kisoja.

2 tykkäystä

USA Eddie Herr G1, 1. kierros
Melodie Collard (CAN) - Laura Hietaranta 4-6, 6-3, 6-1

No jopas oli hieno taistelu Lauralta! Odotin etukäteen melkoista selkäsaunaa, sillä vuoden vanhempi Collard on GA-finalisti (viime viikolta), GA-semifinalisti sekä G1-turnausvoittaja. Jos Laura alkaa oikeasti haastamaan tämmöisiä ITF-junnulistan sijalla 22 olevia pelaajia tasaväkiseen taistoon niin kyllä näyttää ensi kausi lupaavalta.

2 tykkäystä

Iiro Vasa lähti Israeliin pelaamaan G4-junnukisaa ja kohtaa tänään puolivälierissä mielenkiintoisesti Leo “Björnin poika” Borgin. Lupaavan viime kauden jälkeen Borg on kyntänyt tällä kaudella pahasti eikä enää tämän 16-vuotiskauden meriiteillä (G4-finaali + G4-puolivälierä) kovin kummoinen lupaus olisi. Vielähän tuosta kerkii kehittyä, mutta ensi kaudella olisi jo syytä pärjätä isommissa kisoissa.

2 tykkäystä

Israel G4, puolivälierä
Leo Borg (SWE) - Iiro Vasa 6-7(4), 6-3, 6-4

Ikäeroahan pojilla on reilu puoli vuotta, joten mitä tästä sitten päättelisi. Joko Leon tulevaisuus ei edelleenkään näytä lupaavalta tai Iirosta voi tulla vielä yllättävän kova tekijä. Saa nähä.

1 tykkäys

Pajulahdessa TE14 kisa. Suurin voittajasuosikki 5-sijoitettu 14v Lenni Loukkola. Todella hyvä, että arvottiin eri puolelle kuin 2-sijoitettu 13v Otso Martikainen.
Lenni kohtaisi jo kvartsissa 1-sijoitettu 13v Dmitry Bessonovin, jonka Lenni voittanut tänä vuonna kahdesti, luvuin 63 63 ja 75 63.

Loukkola puolestaan voittanut 2-sijoitettu Martikaisen tänä vuonna myös kahdesti ja molemmat 63 61.
Lenni vain 4kk Otsoa vanhempi, mutta eri ikäluokkaa.

Martikaisen TE14 ranking tammikuussa riippuen tästä kisasta.
W nro. 5
F nro. 8
SF nro. 13
muut nro. 15+

Joten hyvä kun välttää Loukkolan ennen finaalia ja näin ollen TE14 top10 sijoitus sijalle 8 on otettavissa.

1 tykkäys

Orange Bowl. Laura Hietaranta 15v
1.kierros Tara Malik (USA) ITF120 (17v)
2.kierros (5) Robin Montgomery (USA) ITF24 (15v)

1 tykkäys

Pajulahti TE14

Felix Alopaeus s.2007
vs.
(3) Carl Labitzke (GER) s.2005

7-5, 1-6, 6-1

Labitzke oli kauden alussa sijalla 40. Tasokas 05 nimi ja pidin tuota lievänä uhkana 06 Martikaisen finaalipaikalle. Niin vain 07 suomalainen voitti hänet. Alopaeus täyttää ensi kuussa 13v ja Labitzke täytti juuri 14v, joten oikea ikäero toki vuoden tasoa.

Tuon tuloksen myötä lähellä on, että Suomi saa Oskari Paldaniusin lisäksi toisenkin 07 nimen TE14 top100 listalle jo 13v-kauden alkuun. Aikamoista. Ja samaan aikaan näitä vuotta vanhempi Martikainen ehkä top10 rankattu.

2 tykkäystä

USA Orange Bowl GA, 1. kierros
Laura Hietaranta - Tara Malik(USA) 4-6, 7-5, 5-2 ret.

Aika hieno voitto kaataa kaksi vuotta vanhempi G3-turnausvoittaja. Kyllä nämä syksyn tulokset vaan koko ajan vahvistavat sitä käsitystä, että Lauran ei tarvitse missään G4-tason kisoissa ensi kaudella enää pyöriä. Toivottavasti toiselle kierrokselle saadaan tuo oman 2004-ikäluokan huippunimi Montgomery vastaan, tosin on hänelläkin vielä melkoinen urakka oman kaksi vuotta vanhemman vastustajansa kanssa.

3 tykkäystä

Martikainen ja Alopaeus Pajulahden kvartsiin selvänumeroisilla voitoilla. Loukkola joutui luovuttamaan. Tuo 14v-kautta päättävälle ei merkityksellistä mihinkään suuntaan. Mutta toivottavasti on kunnossa.

Nyt taisi varmistua myös se ennätyksellinen asia, että tammikuun alussa TE14 top100 listalla on 4 suomalaispoikaa. Martikainen, Stenlund, sekä alaikäiset U14 sarjaan olevat Paldanius ja Alopaeus. Mikäli Felix voittaa kvartsinsa niin ohittaisi kv-listalla Paldaniusin ja Stenlundin.

Täytyy käyttää sanaa aikamoista jälleen. Winter Cupin kolmihenkiseen joukkueeseen ei mahdu joku top100 rankattu. Suomen nelonen on samoilla sijoilla kuin yleensä Suomen ykkönen on ollut.

1 tykkäys

Aikamoista on myös 2007 ikäluokkamme nuorimman tähden meno kun voitti tällä kaudella jo TE-kisan vaikka 12-vuotissynttärit ovat vasta ensi viikolla. Tällä viikolla hän oli Portugalissa 12-vuotiaiden kisassa, mutta tappio tuli kolmannella kierroksella. Ensi kaudesta tulee kyllä vähintään haastava kun joutuu 12-vuotiaana pelaamaan koko kauden 14-vuotiaiden sarjaa. Ehkä pojasta kuullaankin enemmän muutaman vuoden päästä kun ikäerot alkavat tasoittumaan.

Toivottavasti jaksaa treenata ja uskoa itseensä sillä jostain lahjakkuudesta tähän astiset suoritukset kertovat: kolme kisaa ennen tätä viikkoa ja niissä turnausvoitto, finaali ja puolivälierä. Perstuntumalla voin väittää, ettei vastaavaa saldoa löydy keltään suomalaispojalta vaan yleensä yksikin otteluvoitto on tiukassa alle 12-vuotiailla.

SM-kisojen karsinnoissa 14-vuotiaalle Oliver Byskatalle kaksi hyvää voittoa kansallisesti itseään paremmin rankatuista pelaajista. Kahden eilisen kolmieräisen jälkeen voi kyllä pääsarjassa olla meno nihkeätä tänään.

1 tykkäys

USA Orange Bowl GA, 2. kierros
Robin Montgomery (USA) - Laura Hietaranta 6-1, 6-1

No nyt tuli kyytiä ikäluokan huipulta. Hyvä reissu tämä oli silti ja antaa paljon lupauksia ensi kauteen.

1 tykkäys

Suomalaisille tappiot Pajulahden kvartsissa. Martikainen 57 26 ITF-rankattua vuotta vanhempaa venäläistä vastaan. Joten ensi kausi alkaa sijalta 15 tms.

Alopaeus oli lähellä sensaatiota. Voitti avauserän 62, mutta seuraavat 46 26. Vastassa 06 ikäluokan top40 ranskalainen.
Felix olisi ollut koko 07 ikäluokan ensimmäinen 14v sarjan semissä. Alexander Zverevin 12v-kauden paras saavutus oli Pajulahdessa TE14 semi jossa hävisi Telinkankaalle. Lähellä oli yhtä pitkälle eteneminen.

Alopaeus aloittaa 13v-kautensa identtisillä pisteillä kuin Ruusuvuori aloitti vastaavan kautensa 2012.
TE12 W
TE14 QF
TE12 SF
TE12 QF

2 tykkäystä

Alopaeusin veljekset, Felix ja Max voittivat dubbelifinaalissa 1-sijoitetut Martikaisen ja Saksan Labitzken.
Siitä 07 Felix Alopaeus sai 15p ja tämän johdosta taisi nousta sinne 80+ sijoille saakka kauden alkuun ja Suomen kakkoseksi.
Eiköhän alkuvuodesta 14-vuotiaiden Winter Cupissa pelivastuu ole kaksikolla Otso Martikainen 14v ja Felix Alopaeus 13v.

Muistetaan kuitenkin sekin, että 2015 vastaavassa kisassa pelivastuu oli kaksikolla Pohjola ja Hietaranta ja penkkiä lämmitti Otto Virtanen. Tuon päätöksen teki joukkueen kapteeni Harri Heliövaara, joskin Otto olikin tuohon aikaan tasossa ja rankingissa ikäluokan Suomen kolmonen.

1 tykkäys