Tilastot

Mielestäni Taitopelaajan kirjoitukset ovat kiinnostavia ja peukutan niille myös, ja tokihan niistä saa sitten olla mitä mieltä haluaa, mutta olisi kiva pysyä asialinjoilla. Itseäni häiritsee sellaiset kommentit, joissa lähdetään asenteellisesti ja henkilöön käyvästi liikkeelle tyyliin “aina se sanoo noin”, “mistään se ei ymmärrä” etc.

Tennistä voi harrastaa tilastomielessä ja se on ihan oma lajinsa; ei juna-aikataulujen harrastajakaan luule osaavansa ajaa veturia, mutta osaa ehkä veturimiestä paremmin kertoa, missä junat bruukkaa olla myöhässä. :slight_smile:

3 tykkäystä

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Ketjusta on poistettu pari viestiä. Ennen kuin keskustelu ajautuu vielä enemmän sivuraiteille, voisi monen olla hyvä kerrata palstan säännöt.

3 tykkäystä

Katselin ketjua taaksepäin… Aika väkevän paluunhan RF teki

1 tykkäys

Täällähän on tapahtunut. Ja ilmeisesti joltain on lähtenyt mopo käsistä kun on puhetta jo viestien poistoista.

Varmaan yksi juttu joka puskee päälle on että noita tilastoähkyjä on ihan joka ketjussa ja ne saadaan ängettyä melkein aiheeseen kuin aiheeseen. Nyt kun kyseessä on tilastoketju, niin tänne ne sopivatkin, mutta niitä on aivan kaikkialla.

Jotain hieman erikoista on siinä, että tänne kirjoittelu vie voiton siitä että pääsisi kutsuttuna hieman isompiin ATP-turnauksiin mukaan ja konsultoimaan “pienempiä tennismaita”.

Kaikki eivät tykkää poistua mukavuusalueeltaan, ihan niin kuin fyysisestikään :slight_smile:

Joskus minulle on käynyt niin, että huomatessani kommenttini ohjaavan ketjua toisaalle eli “sivuraiteille” vaikka muuten olisi ihan oikeassa ketjussa, olisin halunnut pompata johonkin toiseen, jossa sitten (mahdollisesti) jatkettaisiin. Niissä tilanteissa on vain käynyt niin, että ei ole ollut mahdollista siirtyä jo johonkin valmiiseen ketjuun (tai en ole osannut). Ohjelma vaati keksimään kokonaan uuden, vaikka siihen ei ollut tarvetta.

En rupea tutkiskelemaan, onko sama tilanne edelleen.

Juuri tämä TILASTOT on erityisen selvästi semmoinen, johon jossain alkaneet ketjut voivat ainakin osittain päätyä. Onhan tietysti mahdollista luoda siirtymistarpeeseen ketju vaikka nimellä TTILASTOTT mutta eihän siinä tietenkään olisi järkeä! Kehittelijä korjannee asian jos tuommoinen puute tai unohdus edelleenkin on.

Tilastomietintä. Menstennisforumilla joku heitti ilmoille ajatuksen, että Romanian 1990 syntynyt Marius Copil on tämän hetken paras kaksinpelaaja joka ei ole läpäissyt vielä urallaan top100 rankingia?
Tarkoitti samalla ilmeisesti sellaista pidempiaikasta top200 pelaajaa, sillä näitä nuoria kovia kykyjä nousee tasaisesti top200 joukkoon, jotka yhdessä humauksessa nousevat kohden top100 jne.

Jos pohditaan tosiaan parasta 100+ sijoilla uransa tehneitä pidempiaikaisia “CH-jyriä”, niin kallistun myös Copilin suuntaan ja Laaksonen on lähellä kakkossijaa!

Copililla hyvät mahdollisuudet nousuun tänä vuonna sadan listalle viimein 26-27 vuotiaana, sillä voitti syksyllä CH-tittelin, pelasi CH-finaalissa sekä ATP-kvartsissa, joten hyvät pohjapisteet minkä varaan rakentaa. Wimbledonin pääsarjassa hävisi neljässä erässä Pouillelle.

Copil voitti vuonna 2015 Hollannin ATP-kisassa Jarkko Niemisen ja samana vuonna pelasi tasapäin Australian avointen pääsarjan 2.kierroksella Wawrinkaa vastaan. Toki Nieminen voitti Copilin aikoinaan Tukholmassa sekä Davis Cupissa, mutta Heliövaara hävisi DC:ssä tälle tasaisen matsin jälkeen vuonna 2012.

Äkkiseltään katsottuna Copililta löytyy neljä kpl ATP-kvartseja, pari GS-pääsarjaa ja top20 päänahkoja. Ennätysranking kuitenkin ainoastaan sama ATP124 kuin Henri Laaksosella.

Tällä viikolla Copil karsi Rotterdamin ATP500 pääsarjaan voittamalla 1990 syntyneen ikätoveri Struffin sekä Kamken, mutta hävisi pääsarjassa Berdychille 6-7, 4-6.

Henrikontis kortti pitänee myös mukaan ottaa. Kohtasivat ikätoverit Sarajevon CH-kisassa 2009 ja Henkka vei nitromatsin 5-7, 7-5, 7-6(12) ja kohtasivat vuotta aiemmin EM18 kvartsissa, jolloin Henkka voitti kolmessa erässä. Tuo oli tuolloin kova voitto, sillä Copil voitti miesten futuren jo 16 vuotiaana ja nousi ATP700 sijoille junnuna, kun Henkka oli samaan aikaan junnupeleihin keskittyvä ATP1800+.

Copilin pelistä olen aina jossain määrin pitänyt ja miestä pitkään seurannut. Hyvä syöttö ja suoraviivainen nopeille alustoille sopiva peli, mutta ehkäpä heikkoutena tietty elastisuuden puuttuminen ja lähitilanteiden näppäryyden puuttuminen. Pelaa vain yhdellä vaihteella.

Copil tarkoittaa sanana romaniaksi lasta.

1 tykkäys

Henri Laaksonen kun lähenemässä top100 tasoa, niin tässä yhteydessä kiinnosti tietää, mitkä ovat 1992 ikäluokan kovimmat saavutetut ennätysrankingit?

  1. Bernard Tomic (AUS) ATP17 (ATP-finaalit 3-2)
  2. Jack Sock (USA) ATP19 (ATP-finaalit 2-4)
  3. Ryan Harrison (USA) ATP43 (ATP-finaalit 1-0)
  4. Diego Schwartzman (ARG) ATP50 (ATP-finaalit 1-1)
  5. Nikoloz Basilashvili (GEO) ATP53 (ATP-finaalit 0-2)
  6. Denis Kudla (USA) ATP53
  7. Damir Dzumhur (BIH) ATP71
  8. Renzo Olivo (ARG) ATP78
  9. James Duckworth (AUS) ATP82
  10. Marco Cecchinato (ITA) ATP82
  11. Filip Krajinovic (SRB) ATP86
  12. Yuki Bhambri (IND) ATP88
  13. Facundo Arguello (ARG) ATP104
  14. Jozef Kovalik (SVK) ATP109
  15. Nicolas Kicker (ARG) ATP110
  16. Henri Laaksonen (SUI) ATP122
  17. Arthur De Greef (BEL) ATP129
  18. Darian King (BAR) ATP130
  19. Marton Fucsovics (HUN) ATP135
  20. Guilherme Clezar (BRA) ATP153
  21. Federico Gaio (ITA) ATP154
  22. Constant Lestienne (FRA) ATP164
  23. Egor Gerasimov (BLR) ATP164
  24. Agustin Velotti (ARG) ATP166
  25. Andrea Collarini (ARG) ATP186

Saa lisätä jos unohtui joku.
Vielä on top200 raja puhkaisematta muun muassa Gianni Minalla (FRA), Benjamin Mitchellillä (AUS) ja Federico Corialla (ARG).

Muutamia havaintoja. Historia osoittanut että jokainen ikäluokka tuottaa vähintään yhden top10 pelaajan ja usein niitä saadaan enemmän kuin yksi. 1992 pelaajat jo 25v-kaudella ja ensimmäinen edelleen näkemättä vaikka ikäluokassa paljon lahjakkuutta ja laajuuttakin. Sock lienee se todennäköisin tuonne yltävä ja miksei Tomic sille päälle sattuessaan.
Se mikä myös mielenkiintoista, että heikotkin ikäluokat saavat top20 porukkaan saakka vähintään viisi nimeä ja 1992 ikäluokka ei todellakaan ole laajuuden suhteen heikko. Näin ollen ikäluokan kolmosen Harrisonin uran paras taso top20 porukassa näyttää todennäköiseltä mielestäni tai ellei siihen Harrison pysty, niin hänen takaansa sinne varmasti muutamia nousee myöhemmin. Mutta ketkä? Basilashvili kun pelaa parasta peliään, niin potentiaalia löytyy, uskoisin häen yltävän ainakin ennätysvälille 30-35, mutta ehkä vielä top20 taso aavistuksen kaukaiselta tuntuva, mutta ei tilastollisesti ikäluokan viitoselle. Löytääkö Krajinovic vielä potentiaalinsa uudelleen, siinä myös yksi mahdollinen suuri nousija.

Lisäksi ikäluokkakohtaisesti top50 rankingin saavuttaa yleensä noin kymmenen pelaajaa, joten tulevina vuosina monet näistä 70+ sijoilla olleista 1992 pelaajista noussee viidenkympin sakkiin.
Lisäksi noin kymmenen nimeä ikäluokkakohtaisesti pelaa perinteisesti ATP-turnauksen finaalissa! Tämä on herkullinen tilasto myös ajatellen Henri Laaksosta, joka on juuri tämän viikon listalla 1992 ikäluokan nro. 10, vaikka ennätysrankingin suhteen onkin sijalla 16.
Eiköhän vähintään 20 vuonna 1992 syntynyttä saavuta myöhemmin top100 rankingin, kun toistaiseksi näitä nähty 12 nimeä?

Viiteen Top20-pelaajaan yltää suurin osa ikäluokista, mutta eivät suinkaan kaikki. Ainakin 1972-, 1973-, 1980- ja 1983-syntyneet ovat jääneet neljään pelaajaan. Toki Gilles Müller saattaa viimeisimmissä yltää viidentenä.

Perehdyin hieman Norjan miestennishistoriaan 1912 vuodesta lähtien. Se on lyhyt tarina. Ruud x2 ja ei paljoa muuta.

Casper Ruudista tulee kaikkien aikojen norjalainen, jahka pesee isänsä saavutukset. Christian Ruud ATP39 pelasi huippuvuonnaan 1995 Ranskan avointen 3.kierroksella ja Båstadin ATP-turnauksen finaalissa.

Tämän lisäksi löytyi kaksi norskipelaajaa GS-kisasta otteluvoittajana, vuonna 1929 ja 1930 Ranskan avointen 2.kierroksella pelasi Jack Nielsen.

Norjalaisilla 1940, 1950 ja 1960 luvun tennispelaajilla oli talvisin lajina mäkihyppy. Monet kansalliset Norjan tennismestarit olivat menestyneitä mäkihyppääjiä takavuosikymmeninä.

Lisäksi voitaneen mainita yksi ok-tasoinen norski, Jan Frode Andersen, joka oli vuonna 1999 ATP135 ja eteni vuonna 2001 Ranskan avointen 2.kierrokselle. Siinä Ruudilla tavoitetta tulevana kesänä, tuon rankingtason jo ohittanut.

Toi Denis Kudla on kyllä ihmeellinen. Tuntuu että miehellä olisi PALJON enemmän potentiaalia ihan tuonne vakituiseksi top-50 pelaajaksi vaikka, mutta kun miehen peli ailahtelee niin helkkaristi ja tyytyy lähinnä lätkimään jossain jenkki Challengereissa… Jotenkin tuntuu tuon kaverin kohdalla että se voitonnälkä ja kilpailu halukkuus ei ole kyllä ihan huipussaan.

Kuka muistaa vielä mitä “käsittämätöntä” tapahtui ATP-dubbeleissa helmikuussa 2006. Muistutetaan. Legenda John McEnroe ilmestyi San Josen kisaan ja voitti Jonas Björkmanin parina ATP-tittelin 47 vuotiaana.
McEnroen ATP-titteleitä kun käy läpi ATP sivuilta, niin titteleitä vuosilta 1978-1992 ja sitten tuo yksi 2006. Saa vastaavaa hakea.
Eikös McEnroe vielä vuoden 2010 kieppeillä elvistellyt, että voittaisi 50 vuotiaana ATP-turnauksia jos haluaisi.

Kun dubbelilegendojen tilastoja käynyt läpi, niin täytyy nostaa kyllä John McEnroe kaikkien aikojen nelinpelaajaksi ohi Bryaneiden. Voitti esim. vuonna 1979 vasta 20 vuotiaana 16 titteliä yhden kauden aikana. McEnroelle oli jo 50 titteliä siinä ikävaiheessa kun Bryanit vasta siirtyivät nelinpelikentille. Bryanin veljekset voittivat alle 27 vuotiaana 22 titteliä ja vain 5 suurta (GS tai Masters), kun esim Henri Kontisella on nyt 26 vuotiaana 14 titteliä ja 3 suurta voittoa. Ei kovin kaukana siis.

Saas nähdä yltääkö Daniel Nestor ATP titteliin 47 vuotiaana.
Nestor täyttää tänä vuonna 45v ja on sijalla ATP24. Viime vuonna voitti kolme turnausta. McEnroen vuoden 2006 ikä lähestyy, tosin Nestor on saman ikäinen vasta syksyllä 2019. Haaveeksi jäänee.

2 tykkäystä

Niinpä. Mäcin ei tarvinnu reenata kun hänelle dubnelit kävi harjoituksesta. Näin nöösipoikana pari Mäcin duppelia Flemingin kanssa ja ne oli ihan teurastusta.

1 tykkäys

Offtopiccina Borg/McEnroe-elokuvaan liittyvä haastatteluklippi, jossa Veli Paloheimo.

2 tykkäystä

Kiitokset haastatteluklipistä. Mielenkiintoista tarinaa ja tosiaan se vuoden 1990 QC:n matsi Paloheimo vs McEnroe päättyi lukemiin 0-6, 7-6, 5-7, täytyihän tuo tarkistaa ATP:n sivuilta. McEnroe 31v oli juuri sillä hetkellä ATP10 ja 22v Veli sijalla 82.

Tietääpähän nyt mielenkiintoiset taustat tuonkin matsin ratkaisun syistä ja jopa niistä pukukoppikeskusteluista jotain.

1 tykkäys

Tuossa miesten ammattilaishistorian kaikkien aikojen lyhimmän pelaajan ATP-profiili.
Eduardo Osta (ESP) vuonna 1988 ATP140 ja pituutta tasan 160cm. Paljon lyhyempi kuin esim. Olivier Rochus 168cm ja O.Rochuskin oli silmäänpistävän lyhyt ammattilaispelaajista.
www.atpworldtour.com/en/players/eduardo-osta/o027/overview

Tuon 160 senttisen Ostan vuonna 1985 Agadirin CH-kvartsissa Pasi Virtanen voitti.
Osta on oikeasti tuon mittainen, kun eräitä kuvia hänestä löysin.
Hieman kuin JNTA:n pääkoutsi Federico Ricci, elikä U12 junnupelaajia lyhyempi.

Projektirankingeja seuraavien Grand Slamien jälkeisille listoille…

5.6.2017 Roland Garros’n jälkeen:

1. Murray 8800
2. Federer 5035
3. Wawrinka 4535
4. Djokovic 4305
5. Raonic 3760
6. Cilic 3225
7. Nishikori 3110
8. Dimitrov 2790
9. Tsonga 2725
10. Nadal 2605

11. Monfils 2355
12. Thiem 2255
13. Sock 2180
14. Goffin 2155
15. Berdych 2150
16. Kyrgios 1975
17. Bautista Agut 1830
18. Carreno Busta 1785
19. Zverev 1720
20. Karlovic 1685

10.7.2017 Wimbledonin jälkeen:

1. Murray 6300
2. Wawrinka 4490
3. Djokovic 4215
4. Federer 4045
5. Nishikori 2885
6. Dimitrov 2700
7. Cilic 2685
8. Nadal 2605
9. Tsonga 2365
10. Monfils 2355

11. Raonic 2260
12. Sock 2090
13. Goffin 1930
14. Thiem 1870
15. Kyrgios 1795
16. Carreno Busta 1775
17. Bautista Agut 1695
18. Karlovic 1595
19. Berdych 1430
20. Isner 1345

11.9.2017 US Openin jälkeen:

1. Murray 5340
2. Federer 4045
3. Nadal 2335
4. Wawrinka 2040
5. Djokovic 2015
6. Dimitrov 1980
7. Tsonga 1915
8. Goffin 1785
9. Sock 1730
10. Raonic 1675

11. Cilic 1585
12. Thiem 1500
13. Nishikori 1475
14. Bautista Agut 1445
15. Kyrgios 1400
16. Carreno Busta 1380
17. Berdych 1160
18. A. Zverev 1095
19. M. Zverev 949
20. Isner 925

Federer on kovassa nousussa, mutta haastattelun mukaan pitää nyt parin kuukauden tauon ja pelaa seuraavaksi Ranskan avoimissa.
Kolme Mastersia väliin jättämällä tuskin nousee listakärkeen saakka, vaikka kauden aloittikin kolmella suurkisan voitolla. Entistä kovempi temppu jos ykköspaikan saavuttaa, jos tosiaan ei pelaa massakaudella kuin Roland Garrosin. Fiksu päätös toki tuon ikäiseltä joka ei massalla kovin vahvoilla olisi välttämättä.
Kaikki paukut ladataan Wimbledonin voittamiselle.