US Open 2014

Nishikori pelaa hienoa kautta ja vaikka ei miehen peli sytytä oikein millään osa-alueella niin toivoisi hänen etenevän tästä semistä. En kyllä oikein keksi mitä aseita hänellä on Djokovicia vastaan.

Rankingien kannalta olisi kaksi mielenkiintoista skenaariota:

Federer voittaa finaalissa Nishikorin: Roger johtaisi tämän kauden pisteissä Nolea kymmenellä pisteellä, eli loppukausi ratkaisisi kauden päätösrankingin ykkösen.

Djokovic voittaa finaalissa Cilicin: Tämän vuoden pisteissä pelaajat sijoilla 5-11 olisivat 300 pisteen sisällä, eli tuo seitsikko ratkaisisi viimeiset neljä paikkaa kauden päätösturnaukseen. Tuossa tapauksessa päätösrankingissa jäisi joku myös Top10:n ulkopuolelle varsin kovilla pisteillä.

Eiköhän se ole taas Djoko- Roger finaali, toki toivon henk.kohtaisesti Ciliciä kun tykkään kaverin pelistä. Nishikorilla jo kaksi kovaa 5-eräistä alla, en millään jaksa uskoa että puhti riittää Nolea vastaan varsinkaan kun tuota ei tule ikinä voittamaan suorissa erissä.

Loistavaa turnausta pelaava Nishikori johtaa Nolea 4-6, 6-1, 6-7(4). Saapa nähdä kuinka kovaa Djokovic vastaa. Täytyy muistaa, että japsilla on todella kovat statsit 5-erän matseista 10-2 (voitto% 83,3), toki serbilläkin massiivinen 22-8(73,3%).

EDIT: 4. erän alkuun Nishikori murtaa heti Nolen syötön! Pitää myös sitä seuraavan oman syöttönsä, jossa selvittää 0-40 tilanteesta homman ja pitää syöttönsä. Nyt tilanne 1-2*

EDIT2: Nishikorinhan kaataa Djokovicin! Viimeinen erä 6-3, vielä otti toisen breikin Kei ottelun loppuun. On kyllä kovahermoinen mies tämä japanilainen! Toivottavasti vie koko turnauksen.

Federer on täysin köysissä, kun Cilic johtaa tunnin pelin jälkeen 63 64.

Lopputulos 6-3 6-4 6-4.

Olipahan hienoa tennistä! Cilicillä oli tänään vastaus kaikkeen mitä Federer yritti. Federer ei todellakaan pelannut huonosti, päin vastoin. Cilic vain oli parempi. Ja hienoa saada toinen uusi GS voittaja tälle vuodelle.

Tekee lajille hyvää

Tekee todellakin. Nyt päästään tasollisesti vertaamaan sitä ikuista Fed-Rafa, Rafa-Nole, Nole-Fed, Murray-Nole, Nole-Fed tähän uuteen pariin. Tasohan tulee tippumaan, jos näin alkuun veikkaa.

Vihdoinkin ollaan palattu 2000-luvun alkuvuosiin, jolloin Samprasin sukupolvi hiipui ja nähtiin lukuisia erikoisia GS-finaaleita ennen Federerin, Nadalin ja Djokovicin hallintaa. Nyt lienee hieman samanlaista meininkiä seuraavat 2-4 vuotta ennen kuin alkaa -95, -96, -97,-98 syntyneiden suurnimien dominointikausi. Keistä sitten muodostuukaan uudet suurnimet.

Nishikori vs Cilic keskinäiset 5-2, joista kaksi pelattu US Openissa - nuo 1-1.
Nishikori siis lievä suosikki. Pituuseroa 20cm. Onko isoin pituusero GS-finalistien välillä koskaan?

Minun mielestäni kylläkin Cilic on suosikki. Mielenkiintoinen ottelu tulossa. Ottelun pitkittyessä Nishikorin voiton mahdollisuudet paranevat.

Naisten puolella Serena voittanee kahdessa erässä selvin numeroin.

Äkkiä katsottuna viime vuosikymmeninä (1970-luku>) miesten GS-finaaleissa ovat molemmat olleet ensikertalaisia sillä tasolla vain 2 tai 3 kertaa. 2000-luvulla tämmöiset yllätykset on koettu vain RG:ssa ja vuosina 2004 (argentiinaisten keskinäinen) ja 2002 (molemmat espanjalaisia).

Kesti siis 10 vuotta tämän kertaiseen joka samalla siis 10-luvun ainoa. USOssa näyttäisi näin käyneen vain kerran: v. 1997 (Rafter voitti Rusedskin).

Vanhat mestarit, joita finaalihäviäjätkin toki ovat, väistyvät siis yleensä suht. kunniakkaasti uusille kyvyille finaalien kautta.

Ohhoh, olipa hienoa olla näin väärässä tällä kertaa! On kyllä kaksi mielenkiintoista pelaaja vastakkain finaalissa, mistä molemmistä diggaan :sunny:

Tuo on vähintään kakspiippuinen juttu. Meille lajiniiloillehan asia on tietysti päivänselvä: muutokset kiinnostavat.

Suuren yleisön kannalta tilanne on just päinvastainen. Media tietysti heijastelee sitä, ja lajin näkyvyyden heiketessä myös uudet pelaajapolvet heikkevät/pienenevät vaikkakin viiveellä.Totinen kilpailu käydään (onneksi!) olemassaolevien pelaajien välillä, ja aina löytyvät niistäkin voittajat. Tennis on ja pysyy suurena lajina eikä siinä tarvita maailmanennätyksiä jänisjuoksuineen.

Jos suurvoitot jakautuvat “liian” usealle, niin se aina kuitenkin merkitsee eräänlaista kriisitilannetta näkyvyyden kannalta. Vuosituhannen vaihteen vuosina jo suhteellisen iäkkään pelurin, Agassin hartiat kantoivat käytännössä yksin tenniksen näiden kriisivuosien ylitse; näkyvyys oli taattua.

Tennishistoriaa tehnyt Big Four on nyt menettänyt otteensa, eikä uudesta Agassista ole tietoakaan. Nishikorista siihen ei tietenkään ole, eikä oikein Cilicistäkään. Monet uskoivat jo Wawrinkaan suurena uussankarina vuoden alussa, mutta ihan niin ei tainnut sitten käydäkään. Cilicillä lienee häntä enemmän mahdollisuuksia useampaan GS-voittoon, mutta tuskin esim. kuuteen, jonka taannoin rajasin todellisen suurpelaajan minimikriteeriksi.

Nishikori lienee tavallaan lahjakkaampi pelaaja kuin Djokovic, mutta harmi vain 178 senttinen varsi esteenä samanlaiselle uralle, vai olisiko Djokovic 178 senttisenä nykyisessä asemassaan - tuskin.
Nishikori voitti jo heti 18v täytettyään ATP-turnauksen USA:ssa kovalla kentällä ja pelasi jo 15-vuotiaana US Openin junnusarjassa menestyksellä. Tuo 2008 ATP-turnausvoitto Floridassa oli tavallaan esimakua tälle US Openin 2014 esitykselle. Tuskin monikaan sitä olisi tyrmännyt vuonna 2008, jos olisi sanonut Nishikorin etenevän US Openin finaaliin vuonna 2014, vaikka se viime vuosien tasapaksuilla otteilla yllätykseltä nyt tuntuukin.
Eiköhän ne tulevatkin suurpelaajat voita ensimmäisen GS-tittelinsä siinä 20-21 vuoden iässä, eivätkä jumitu vuosikausiksi jonnekin sijan 10 tuntumaan, kuten Wawrinka, Cilic ja Nishikori. Mutta aina löytyy jokaisesta pelaajapolvesta näitä yhden tai muutaman turnauksen väliin voittaneita.

Nishikori tosiaan voitti ATP-4 David Ferrerin vuonna 2008 US Openissa ja eteni 18-vuotiaana 4.kierrokselle. Vuodet 2009 ja 2010 menivät piloille loukkantumisen vuoksi ja sehän hidasti tuloa maailman kärkeen.
Vertailua Nishikori s.29.12.1989 vs Cilic s.28.9.1988
17v-kausi ATP-603 vs ATP-587
18v-kausi ATP-286 vs ATP-170
19v-kausi ATP-63 vs ATP-71
20v-kausi ATP-418 vs ATP-23
21v-kausi… vs ATP-14

Molemmat kun loppuvuonna syntyneet, niin melko hurjia ovat olleet teininä rankingit! Nishikori oli 21v-kaudella hetken kokonaan ilman ATP-rankingia. Cilicin nousu oli johdonmukaista tuonne 21-vuotiaaksi saakka, jolloin saavutti ATP-9 ennätyksen. GS-finaalipaikka olisi pitänyt tulla jo tuolloin. Molempien ennätys siis tuo ATP-9. Tämän hetken pelaajista loppuvuonna syntyneistä -96 Borna Coric on kovempi kuin nämä olivat 18-vuotiaina ja myös -97 Andrey Rublev kovempi kuin nämä US Openin finalistit olivat 17-vuotiaina.

Cilic vei finaalin suoraan kolmessa erässä, kuten semin ja puolivälieränkin. Gilles Simon 4. kierroksella pystyi panemaan Cilicin viiteen erään.

Cilic on toinen Kroatian miesten GS-voittaja. Naisissa Iva Majoli voitti Roland Garrosin 1997 yllättäen ja esti Hingisia saavuttamasta kaikkien Slamien sarjan. Ranskan avointen poikien mestaruuden Cilic otti vuonna 2005, Andy Murray oli silloin vastassa.

Entäs Goran Ivanisevic?

Kuten ottelun aikana jo selostaja kertoi Goran Ivanisevic voitti Wimbledonin vuonna 2001 ja on täten edellinen kroatialainen Grand Slam-voittaja. Eikös muuten Ivanisevic voittanut silloin villin kortin saaneena pelaajana Wimbledonin? Lienee viimeisin villin kortin Grand Slam voittaja vai kuinka?

On myös ainoa villillä kortilla koskaan Grand Slamin voittanut mies. Naisista en osaa sanoa.

Olisiko Clijsters naisten ainoa vastaava?

Ajatus oli sanoa, että Cilic on toinen miespuolinen kroatialainen voittaja.

Boris Beckerin ohella Ivanisevic on myös toinen sijoittamattomana tullut voittaja Wimbledonissa. Vuonna 2001 Ivanisevicin ranking oli 125 ja 1985 Beckerin 20. Tosin vuonna 1985 sijoitettiin vain 16 pelaajaa.

Sijoittamattomia GS-voittajia ovat Mark Edmondson (AO-76, ilmeisesti 1. miespuolinen), Agassi (AO-94), Kuerten (Ranska-97), Costa (Ranska-02), Gaudio (Ranska-04).
Naisten puolella sijoittamattomia mestareita ovat ainakin Chris O’Neal (AO, 1976); Serena (AO, 2007), Clijsters (US Open -09. Clijsters lienee tosiaan ainoa WC-statuksella tullut voittaja Grand Slameissa.

Paljon kun veikkailee, niin osuu aina välillä kohdilleen. Kolme viikkoa sitten 18.8. tässä ketjussa tuli ennakoitua US Openia: “Marin Cilic 25v ehdottomasti yksi jokeri, sen verran hyvässä nosteessa ollut viime aikoina”.
Tosin pidin finaalissa Nishikoria lievänä suosikkina, johtuen heidän keskinäisestä historiasta. Cilicin menestyminen ei siis ollut mielestäni yllätys, kun peilaa sitä Wimbledonin ja elokuun Mastersien tuloksiin, sekä AO:n Wawrinkan turnausvoittoon. Tosin pidin Murrayta mestariehdokkaana ja Cilic olisi voinut olla se hävinnyt finalisti. Yllätys mikä yllätys.
On muuten kroaatti saanut hirmuisen määrän lihasmassaa leukaperiin muun kropan lisäksi. Oli aiemmin toisesta puusta veistetty. Vähän tulee mieleen ne SM-liigasta NHL:ään siirtyneet kiekkoilijat, jotka kokevat yhden talven aikana nopean muodonmuutoksen.
Saakohan aikuispelaajien ulkomuodosta kirjoittaa. Kohta joutunee viestiä hiomaan.