ATP-kiertue kaudella 2017

Avausviikon kaaviot ilmestyneet. Paljon hyviä matseja tarjolla ja yllätyksiä tulee perinteisesti tammikuussa. Norjan Casper Ruud, juuri viikko sitten 18v täyttänyt sai villin kortin Chennaihin ja 20v Ruotsin Elias Ymer villillä kortilla Brisbanessa.

Dohassa mukana listan kärkikaksikko Murray ja Djokovic.

Brisbanen karsinnoissa 1999 syntynyt 17v junnu De Minaur kaatoi 1-sijoitettu ATP89 Kukushkinin ja kohtaa ratkaisukierroksella vuoden ensimmäisenä päivänä 1998 ikäluokan ykkösen vielä 18 vuotiaan Tiafoen. Tuossa on kova matsi.

Vuoden 2017 aikana voisi odottaa teini-ikäisten voittavan ATP-titteleitä useammankin pelaajan taholta.

Saapa nähdä ketkä kaikki nousevat uusina niminä turnausvoittajiksi.

De Minaur-Tiefoe 67(4) 64 64. Kova matsi varmaan oli. Pääsarjassa ensimmäisellä kierroksella De Minaur kohtaa Mischa Zverevin. Voitto siitä aussijunnulle hyvin mahdollinen. Taitaa De Minaurin junioripelit olla vähissä AusOpenin jälkeen.

Jokainen aikamme legendanelikosta aloitti kauden voitolla tahoillaan. Federer, Nadal, Djokovic ja Murray.
Tänä vuonna Federer 36v, Nadal 31v, Djokovic 30v ja Murray 30v.

Ikämiehiä kohta jokainen ja väistämättä täytyy uusi sukupolvi kohta nousta tämän johdosta entistä enemmän esiin ainakin pitkässä juoksussa 12 kuukauden listamatematiikassa, mutta toisaalta esim. Federer tuntuu olevan yksittäisissä otteluissa sitä mielenkiintoisempi seurattava mitä enemmän ikää tulee.

Brisbanen 4pelissä molemmat Lontoon finalistit putosivat heti, sillä Groth/Guccione voitti Klaasen/Ramin 62 63.

Chennaissa karsija Slovakian 24v Jozef Kovalik voitti 1-sijoitettu Marin Cilicin 7-6, 5-7, 7-5.
Hopman Cupissa A.Zverev voitti Federerin 7-6, 6-7, 7-6.

Taitaa olla Zvereville peruskauraa tuon ex-GOATin kaataminen, keskinäiset nyt 2-1.

Hopman Cup… Sama kuin häviäisi treenikentällä erän.

Kovalikin tulos sen sijaan onkin jo mielenkiintoinen. Micke oli slovakin kanssa samaa tasoa, ja monessa kohtaa uraa parempikin. Jos olisi pysynyt paremmin terveenä, niin voisi olla hyvin lähellä sadan joukkoa nuorempi Kontinen.

Thanasi Kokkinakis tehnyt paluun pitkältä loukkaantumistauolta. Pelaa tällä viikolla vain dubbelia parinaan Jordan Thompson. 20v/22v aussipari voitti ensin Wawrinka/Pouille parin ja tänään kaatoivat maailmanlistan ykkösparin Mahut/Herbertin.
Lisäksi Thompson kaatanut kaksinpelissä Ymerin sekä David Ferrerin.

Tuskin nuori aussipari kuitenkaan tuota Brisbanen dubbelia vie, sillä sen verran rautaisia pareja semeissä mukana. Hyvä muistutus kuitenkin nämä tulokset, että jahka Kokkinakis taas kaksinpelikentillä, niin nopeasti tavoittanee top50 tason.
1996 ikäluokan kärkinimet kun junnaavat paikallaan, niin Kokkinakis voinee olla todellisuudessa ikäluokkansa ykköslupaus. Coric ja Kokkinakis nousivat teininä samaa tahtia ja olivat kärkikaksikko. Kokkinakisin ennätysranking ATP69 saavutettu 19 vuotiaana kesäkuussa 2015.

Kokkinakis pelasi kaudella 2016 vain yhden ottelun. Elokuussa Rion olympialaisissa. Erikoinen juttu tuo, että pystyi kuitenkin elokuussa pelaamaan olympialaisissa, mutta sen jälkeen ei matseja ennen tämän viikon dubbelia.

Kärkinimet junnaavat paikoillaan?

Ikäluokan ykköseksi nousi juuri Karen Khachanov:
2014 ATP-372
2015 ATP-152
2016 ATP-53

Ikäluokan kolmonen Daniil Medvedev:
2014 ATP-655
2015 ATP-329
2016 ATP-99

18-19-vuotiaina lahjakkaimmista Kokkinakis oli tosiaan viime kauden loukkaantuneena, Chung romahti viime kaudella, ja koko ikäluokan ykkösenä tähän asti koko ajan ollut Coric on junnannut paikoillaan.

Totta, tarkoitinkin juuri kaksikkoa Coric ja Chung.
Kolmikko Coric, Kokkinakis ja Chung olivat selvä kärkikolmikko jotka nousivat ensimmäisinä 18-19 vuotiaina top100 joukkoon. Kun nouset teininä top100 pelaajaksi, niin lähes poikkeuksetta olet 20 vuotiaana top50 pelaaja. 1996 ikäluokka tehnyt poikkeuksen ja tuo mahdollistanut Khachanovin nousun tässä kohtaa ykköseksi. (siis ensi viikon listalla kun Coric menettää vuoden takaa pisteitään roimasti)

Khachanov on siis ikäluokan uusi kärkipelaaja, mutta olisiko ilman Kokkinakisin loukkaantumista, sillä tuskin koko 1996 teinivuosien kärkikolmikko olisi hyytynyt ja Kokkinakisin peli ehkäpä stabiilein sekä monipuolisin ilman suuria heikkouksia näistä 1996 kärkilahjakkuuksista. Toivottavasti fysiikka kestää.

Medvedeviä en pidä ikäluokan kärkipelaajien joukkoon kuuluvana muuta kuin tämän hetken poikkeustilanteen ansiosta, jota tietty pisteiden puolesta tällä hetkellä on. Esim. paikallaan junnannut Donaldson omannee Medvedeviä suuremmat mahdollisuudet suureen rankingnousuun kun puhutaan top40 tason läpi menemisestä.
1996 ikäluokassa on melko paljonkin kovia lahjakkuuksia joiden lopullinen läpilyönti antaa odottaa. Ymer, Garin, Quinzi, mainittu Donaldson, Coric ja Chung… Kokkinakis.

Aika näyttää miten käy, mutta onhan tuo Medvedevin nousu ollut vakuuttava. Nytkin Chennaissa jatkossa, seuraavana Kovalik, ja semissä Sela tai Ramos-Vinolas. En yllättyisi finaalipaikasta.

Mitä mitä, kauden eka GOAT vs Ändi- finaali ja skotti tässä asetettu jopa selkeäksi suosikiksi. En ole tällä viikolla katsellut, mutta onko tosiaan Nolen peli ollut noin heikkoa että on tässä altavastaaja :open_mouth: Betsejä nyt en ajatellut lyödä, kunhan ihmettelin vain että Ändi arvioidaan suosikiksi vaikkei hänelläkään mikään “helpoin” viikko ole ollut muutaman matsin perusteella.

Just seivas Djoko eilen viis matsipalloo Verdascoo vastaan. Toisen erä tie-break oli jo 6-2 tilanteessa.

The Greatest one is still the GOAT!

Kokkinakis/Thompson voittivat Brisbanen dubbelitittelin.

Sydneyn kaaviosta poiminta:
Kokkinakis WC
vs
Thompson WC
:smiley:

Daniil Medvedev eteni tosiaan hienosti Chennain finaaliin, josta tappio kuitenkin.
Michael Mmoh karsi sisään Aucklandin pääsarjaan ja kohtaa Dustin Brownin.

Ja jätit ehkä kaikkein tärkeimmän mainitsematta yllättäen, että Dimitrov näyttää olevan “back in business”. Mies pelaa varmaan parasta peliään viimeiseen pariin vuoteen, kun otti heti tittelin Brisbanessa kaatamalla matkan varrella ATP-3 Raonicin ja finaalissa Nishikorin vaikka oli molemmissa selkeä altavastaaja :wink: Jotenkin kutina että ehkäpä bulgaari ei ole sittenkään mennyttä, vaan voi tänä vuonna kolkutella taas top-10 ovia, jos motivaatio ja formi pysyy tuollaisena.

1 tykkäys

Hyvä matsi oli tuo Dustin Brown vs Michael Mmoh Aucklandin maanantain myöhäisillassa. Brown teki lukuisia sellaisia lentolyöntejä ja stoppareita jotka pomppasivat kentästä takaisin päin, olemalla täysin mahdottomia palauttaa.
Mmoh turhautui paikotellen, tämä huomenna 19v täyttävä jenkkilupaus.

Aucklandissa pisti silmään jo Jarkko Niemisen turnausvoittovuonna 2006 tuo että kentän sivustalla suoraan pelaajien penkkien takana ryypätään alkoholia näyttävästi ja syödään samalla kun katsotaan tennistä. Oli tuon vip-osaston promilletiloissa oleva väki liekeissä kun tuota showtyyppistä Brown vs Mmoh matsia katseli.
Toki lähes kaikissa turnauksissa on vipkatsomot jossa syödään ja nautitaan viinejä kesken matsien, mutta yleensä ne aivan muualla kuin kentän vieressä sillä tavoin että tv-kamerat seuraavat yhtä paljon herrojen ja rouvien maljan kohottamisia kuin tennistä.
Melko erikoinen poikkeus Auckland tuolta osin, vai onko vastaavia turnauksia muuallakin?

EDIT. Mmoh tosiaan villillä kortilla AO:n pääsarjassa, joten korjataan hieman tekstiä.

Luxemburgin Gilles Muller voitti uransa ensimmäisen ATP-tittelin Sydneyssä. 1983 syntynyt, keväällä 34v täyttävä oli hävinnyt viisi edellistä finaaliaan ja viimein kuudennessa tärppäsi.
Muller oli vuoden 2001 ITF1 maailman ykkösjunnu, kun voitti US Openin junnu-GS:n ja pelasi Wimbledonin finaalissa.
Elikä siinä meni junnuhuipputason jälkeen 16 vuotta kun saavutti ATP-tittelin. Nousee myös ensi viikolla ensimmäistä kertaa top30 pelaajaksi, sijalle ATP28.

Historian kovimmat vuonna 1983 syntyneet?
Verdasco ATP7
Kohlschreiber ATP16
F.Mayer ATP18
hmm… unohdinko jonkun top20 nimen 1983 syntyneistä? Historian heikoin ikäluokka kärkinimien osalta. Muller kipuamassa vielä lähelle top20 tasoa!

Igor Andrejev oli myös sijalla 18 parhaimmillaan.

Gilles Muller tuo mieleen väkisinkin Goran Ivanisevicin, molemmat yhtä pitkiä (193 cm) vasureita, ja siten syötöt poikkeuksellisen vaikeita palauttaa. Kumpikin puhtaita syöttö&volleysteja vaikkeivat täytäkään klassisen syöttö&volley-pelaajan tavaramerkkiä: yhden käden rystylyöntiä, vaikka muuten kriteerit täyttyvät kirkkaasti. Onko GM kuitenkin viimeinen mohikaani tällä saralla noinkin huipputasolla?

Pitkä vasuri on muuten myös Vesely, mutta jotain on syöttövalmennuksessa mennyt mönkään kun ei pysty tätä lahjaansa juurikaan käyttämään…ainakaan tulosten perusteella.

Helpolla ei kuitenkaan Muller etene AO:ssa. 1 kierroksen vastustaja 19-vuotias Fritz on samaa mittaa, ja 2.kierroksen (ilm.) Raonic lienee koon lisäksi kaikessa muussakin parempi.