Australian avoimet 2014

http://www.ausopen.com/en_AU/video/drawceremony.html

Pääsarjan arvonta kello 01 Suomen aikaa livenä.

Yläkaaviossa Nadal, Delpo, Murray ja Federer. Djokovic saa ainakin olla tyytyväinen…

Tässä vielä linkki kaavioon

Kaavion yläosa vaikuttaa tosiaan paljon kovemmalta, mutta eipähän tarvitse odottaa semeihin että huiput joutuvat koville. Ennakkoon vaikuttaa oikein mukavalta kaaviolta, paljon hyviä matseja ja Niemisellä kaikki omissa käsissä.

Kaksi vuonna -1997 syntynyttä 16v tyttöä karsi naisten pääsarjaan! Kroatian Ana Konjuh ja Sveitsin Belinda Bencic. Lahjakkaita pelaajia. Milloinkohan edellisen kerran naisten pääsarjassa pelannut kaksi 16-vuotiasta.

Heitän lonkalta, että -97 Hingis ja Kournikova. Varmaan myöhemminkin luultavasti.

Miesten kaksinpelin pääsarjassa pelaa vain 4 alle 20-vuotiasta: Kokkinakis(Aus), Kyrgios(Aus), Thompson(Aus) ja Pouille(Fra). Kaikki heistä mukana villillä kortilla. Kokkinakis, Pouille ja Kyrgios mahdollisia toisen kierroksen pelaajia. Vuonna 1993 syntyneiden kärkikaksikko Vesely ja Thiem on vielä lisäksi laskettavissa nuorisokaartiin 20-vuotiaina.

Nuorten menestysmahdollisuudet ovat muuttuneet Beckerin ja Changin vuosiin verrattuna. Taso miestenniksen kärjessä on laajennut viime vuosina niin paljon että alle 20-vuotiaiden on entistä vaikeampi nousta huipulle tai edes Top100:aan. Naisten puolella tilanne onkin sitten aivan toinen.

Del Potrolla on enää kaksi ehjää mailaa jäljellä käytettäväksi. Jokohan olisi aika vaihtaa uudempiin? Hänellähän täytyy olla joku hälytysvalmiudessa jännittämään maila uudestaan jos ensimmäisestä sattuu menemään jänteet kesken matsin. Puhumattakaan siitä, että koko maila hajoaisi.
http://www.tennis.com/pro-game/2014/01/del-potro-down-two-racquets/50175/#.Us3XD_RDt8E

1993-syntyneiden huippujen kohtaaminen toisella kierroksella on lähellä toteutua. Vesely johtaa Andersonia erin 2-0, ja Thiem Sousaa 2-1. Olisi todella mielenkiintoinen matsi tämän hetken nuorten kärjen kesken. Melkein veikkaisin, että Thiem veisi tällä kertaa.

-94 Jordan Thompson voitti avauserän -90 huippua Jerzy Janowiczia vastaan 6-1. Herkko Pöllänen pelasi junnu-uralla kaksi tasaista vääntö voitoin 1-1 aussia vastaan.

Naisten 2.kierrokselle eteni 16v Bencic! Voitti yli 40 vuotiaan Daten.

Thopson otti toisen erän 4-4 tilanteessa murron viidennen(?) deucen kautta ja syötti juuri itsensä 2-0 eräjohtoon. Saa nähdä miten nuoren miehen pää kestää matsin loppuun.

Luin jostain että Jerzy ei ole ihan 100% kunnossa, sehän kärsi loukkaantumisista viime kauden lopulla. Toki kaikki pisteet Thompsonille jo nyt, melkoinen temppu jos Jerzy vielä kairaa itsensä jatkoon tästä.

Kolmas meni Janowiczille ja neljäs jo 4-1 Jerzylle.

Koko matsia en ehtinyt seuraamaan, mutta niinhän siinä kävi että Janowicz vei lopulta selvästi 1-6 4-6 6-4 6-2 6-1. Aussilta herpaantui hieman keskittyminen kolmannessa erässä ja lopulta mukana meni itseluottamus, kun Jerzy pääsi mukaan matsiin. Kotiyleisö oli jostain syystä yllättävän hiljaa eikä Thompson ymmärtänyt edes yrittää herätellä yleisöä.

Jotain vammaa Janowiczilla on, koska liikkuminen vaikutti ajoittain kivuliaalta ja hän jätti palloja juoksematta kiinni varsinkin kämmenkulmastaan. Taktiikkana tuntui olevan, että lyödään kovaa ja jos ei toimi niin seuraava täysillä. Toki muutama nimikkostoppari ja slaissikin mahtui peliin, mutta kyllä Jerzy lähinnä tykitti erittäin kovilla peruslyönneillä ja syötöillä matsin kotiin.

Joo muutaman kerran irvisti aika pahasti, vissiin polvessa/jalassa jotain. Mutta kyllähän Jerzy ton nimenomaan syötöllään lopulta sitten hoiti himaan, se kun alkoi kulkemaan 3.erässä ni ei ollut enää mitään hätää ja taas tuntui että nuoren aussin ykkössyötöistä loppui teho ja joutui syöttämään paljon kakkosia.

Otteluseurannasta siirretty: “Winnerit 57-41
Ue:t 72-50 (karmea luku Jarkolla, tuossa pitää parantaa)”

Nuo UE-tilastot taitavat olla aika lailla juosten…Minkähänlaiset tulkintaohjeet tilastoijille on annettu vai pystyykö semmoisia edes antamaan?

Sela ja Nieminen pelasivat yhteensä 346 pistettä, joista 122 eli 35 % päättyi jommankumman pakottomattomaan virheeseen. Olikohan kyseessä edes sama laji, kun Berlocq ja Roger-Vasselin syyllistyivät 313 pisteensä päätteeksi vain 10 kertaa samaan “syntiin” (3 %)?

Mestari Djokovicillakin oli kai huonon vastuksensa takia varaa räiskiä ihan olan takaa, koska joka toisen voittopisteensä Lacko sai Djokon UE:llä…

Kyllä 72 on iso luku tuossa tilastossa. Tuon toisen matsin tilastot enemmän vaikuttavat kummilta. Pakottamaton virhe voi jäädä kirjaamatta, jos se katsotaan pakotetuksi, mutta jos pelaajalle saadaan kirjattua 72 ue:tä, niin kyllä silloin on virheitä tehty. Nuo kirjaamistavathan vaihtelevat. Joissain turnauksissa jokainen piste on joko ue tai winner, Australiassa selvästikään ei. Tokihan tuo ei ole mikään absoluuttinen totuus, mutta jos yli viidesosa pisteistä saadaan tilastoitua Jarkon helpoksi virheeksi, niin kyllä suoritusvarmuudessa ainakin jonkin verran on toivomisen varaa.

Sekavaa näyttää tosiaan olevan. Berlocq-RVasselinin pelin W- ja UE-tilastot näyttävät olevan samalla ässä- ja kaksoisvirhetilastot. Hajatarkastelussa löytyi monta tämmöisten valetilastojen ottelua. Laatuajattelu näyttää olevan tuntematon käsite Australiassa!

Huomisen matsipoimintoja:

  • Kyrgios-Becker: 18-vuotias Kyrgios pääsee nyt yrittämään kotiyleisön edessä josko tie veisi toiselle kierrokselle. Benjamin Becker on voitettavissa oleva vastus, mutta jos Kyrgioksen peli takkuilee edes hieman, niin saksalainen hoitaa kyllä matsin kokemuksen ja rutiinin turvin.
  • Seppi-Hewitt: Brisbanen turnauksen voittanut Hewitt tulee ihan hyvässä vireessä tähän Australian Openiin. Toisaalta rankingeissa sijalla 25. oleva Seppi on kehnossa vireessä, ja nyt Lleytonilla pitäisi olla tässä hyvä mahdollisuudet napata paikka toiselle kierrokselle.
  • Kokkinakis-Sijsling: lisää nuoria australialaisia kotiyleisön eteen. Thanasi Kokkinakiksellakin kävi kelpo tuuri arvonnan kanssa, sillä hyvänä päivänä Igor Sijsling voi jopa olla lyötävissä. Toisaalta jaksan vielä uskoa, että hollantilaisen kokemus ja pitkässä juoksussa parempi suoritustaso tuo hänelle tästä voiton.
  • Murray-Soeda: missä kunnossa Andy Murray todella on tuon loukkaantumisensa jälkeen? Siihen ei ehkä vielä saada tässä matsissa varmoja vastauksia, mutta ehkä jotain osviittaa tämä kuitenkin jo antaa tulevasta. Go Soeda tarvitsee huippupäivän ja tuuriakin jos hän meinaa Andya horjuttaa, mutta katsotaan miten tässä käy.
  • Harrison-Monfils: Gaël Monfils kuuluu minun suosikkipelaajien joukkoon, ranskalainen show-mies osaa varmasti sytyttää huomennakin australialaisyleisön. USA:n Ryan Harrison pitäisi olla lyötävissä jos Monfils jatkaa samalla tasolla kuin Dohan turnauksessa. Näkisin että Monfils voi jopa olla yksi turnauksen mustista hevosista esim. Tsongan kera.
  • Nadal-Tomic: ison australialaispäivän kruunaa Bernard Tomicin matsi Rafaa vastaan. Tomicin pitää toivoa että Rafan peli takkuilee vielä turnauksen alkumetreillä, siinä lienee australialaisen ainoa iskun paikka. Kaksikko kohtasi 3 vuotta sitten täällä ja silloin Nadal vei suoraan 3-0 (6-2 7-5 6-3), jospa matsi olisi hitusen tasaisempi tällä kertaa. Nämä ovat niitä matseja joissa Tomicin kasetin on kestettävä, jos hän joskus mielii olla top-10 -pelaaja.

Kun Henri Laaksonen voitti juuri pari viikkoa sitten Soedan Chennain karsinnassa suoraan kahdessa erässä niin on äärimmäisen vaikea uskoa ettei Murray myöskin häntä voittaisi. Edellä mainituista otteluista varmoina voittajina pitäisin pelaajia: Nadal, Murray ja Hewitt. Toki mielenkiintoista nähdä kuinka tiukalle Harrison pystyy Monfilsin laittamaan. Kyrgiosilla ja Kokkinakisilla on oikein hyvällä pelillä kotiyleisön tuella voittoihin yllätysmahdollisuudet.

Usein varsinkin kuumissa olosuhteissa ajatellaan viisieräisten otteluiden olevan vanhemmille pelaajille rankkoja. Eilisen perusteella kuitenkin kokemus on viisieräisissä valttia: Jarkon lisäksi moni muukin kokenut pelaaja käänsi ottelun viidennessä, ja vanhempi pelaaja voitti eiliset 5-eräiset 7-1.