Australian avoimet 2016

Viimeisestä australialaisesta miesten kaksinpelin voitosta on nyt kulunut tasan 40 vuotta (Mark Edmondson v. 1976). Se on pitkä aika tennishistorian ehkä suurimmalle maalle. Edmondsoniakin tuntemattomamman viimeisen naisvoittajan onnenvuodesta on melkein yhtä kauan (Chris O’Neill v. 1978).

Ainakin vielä GS-voitotta olevista parhaat mahdollisuudet taitavatkin nyt olla kotimaan Tomicilla tehdä se mihin Hewitt ei pystynyt. Itse asiassa omalla listallani taitaa vain Djokovic olla suurempi etukäteissuosikki.

En ole kaavioita vilkuillut, mutta noutaja Bernielle tulee viimeistään kvartseissa, saa otta talteen.

Edit. Tomicin mestaruudelle 81 kerrointa, ja edellä on 12 nimeä. mm. Kyrgiosille vain 41 kerroin, että eiköhän se ole selvä kenen aussin harteilla ne toiveet lepäävät tulevaisuudessa. Siitä MarkusK pienellä panoksella tekemään rahaa jos tosissaan uskot mahiksiin! :smiley:

Hämmentävä tuo Kyrgiosin ja Tomicin kertoimien ero. Muuta selitystä ei voi olla kuin se, että K:lla on vähintään tuplasti enemmän faneja kuin T:llä!

Taylor Fritz lähellä 2.kierroksen paikkaa. Jack Sock luovuttamisen partaalla. Kesti puolitoista erää. Harmi homma, sillä Sock pelasi viime viikolla Aucklandissa upeaa top10 tennistä, kunnes finaalissa joutui luovuttamaan. Surullinen tilasto AO:ssa historian saatossa näillä Aucklandin finaalipelaajilla. Sydneyn menestyjillä hieman paremmat näkymät olleet.

Fritzin kannalta hyvä asia.

Sock ryhdistäytyi 4.erään. Saas nähdä. Sockin nilkka muljahti 4.erän 4-2 tilanteessa, mutta pystyy jatkamaan.
6-4, 3-6, 0-6, 6-3 ja 5.erä. Sock voitti! 6-4 viimeinen. Kolmannen erän lopussa ei liikkunut nimeksikään. Feikkiä?

Kaipa Sockin kannattaa välillä tankata erä ettei käy kuten viime syksyn US Openissa jolloin miehellä vintti pimeni ja siihen loppui matsi.

Mielestäni Kyrgiosilla on niinkuin englanninkielellä asia ilmaistaaan “higher ceiling”. Eli kun nuppi sattuisi kestämään ja saisi hurmoksen päälle niin voi voittaa kenet vaan. Tomicilla tulee aikaisemmin sen maksimiesityksen raja vastaan.

Kyllä mies silloin melko vetelän näköinen oli! Nopeasti ja hyvin hoidettuna lämpöhalvauksesta ei onneksi sen vakavampaa seuraa.

Turhanpäiväsen vääntämisen sijasta pyhitän tämän päivän ottelujen seuraamiselle.
Tänään tarjolla vielä Rubinin, Kyrgiosin, Jasikan ja Halysin matsit - voiko enempää toivoa nuorten pelaajien seuraajille.
Kova paikka 19v Halysilla Djokovicia vastaan. Tsonga vs Jasika on myös aika hauska, pelitapojen vastakohdat kun kohtaavat. Kun Jarkko Nieminen pisti osassa kohtaamisistaan Tsongan tiukoille, niin samat aseet myös 18v aussilla voisi olla Tsongaa vastaan. Sitkää taistelua piilopainavien lyöntien kera. Tarvittaneen ehkäpä vain Tsongan off-päivä, joka ei tosin todennäköistä ole.

Halys ATP-187, tuo tasan kuuden vuoden takainen -96 ikäluokan maailman paras pelaaja(voitti 13 vuotiaana U14 Les Petitsin 2010 semissä jopa 2000 ranskalaiskatsojan edessä ikätoveri Borna Coricin ja on siis nyt toista kertaa urallaan parrasvaloissa myös miesten sarjassa. Halysilla sen verran painava syöttö ja muukin peli letkeää, että voinee saada aikaan jonkun 5-7 erän Djokoa vastaan.
Viime vuoden Roland Garrosissa Halys kohtasi Rafa Nadalin, pelaten massalla melko tasapäin.

Suosikit pitäneet hyvin pintansa päivän ensimmäisissä otteluissa.

Omar Jasika aloitti terävästi. *3-2 johdossa oli, mutta Tsonga otti vastamurron.
Mitä enemmän Jasikan peliä seuraa, niin sen vakuuttavammaksi tulen, että kiertueella kohta uusi J.Nieminen. Viihdyttävä pelaajatyyppi. Sähäkkäliikkeinen vasuri, monipuolisella pelillä. Kykyä löytyy niemismäisiin läpilyönteihinkin ja rakentaa myös verkolle nousuja.

Jarkko 185cm ja Omar 180cm, joten varmaan tuossa yksi syy, miksi Jasikan rysty ei aivan yhtä tulivoimainen kuin Jarkon oli. Kämmen on kyllä hieno mylly, Jarkkoa letkeämpi.

Tsonga vei avauserän 7-5. Jasika suli ratkaisuhetkellä. Stoppari melko helposta paikasta verkkoon oli erän ratkaisu.
Tsonga vei 7-5, 6-1, 6-4.
Djokovic pyörittää Halysia 6-1, 6-2… :smiley:
Halys 5-4* tilanteessa 3.erässä, joten tulihan se 5-7 erä. Tiebreak toki toiveissa tässä kohtaa.
Djokovic vei 6-1, 6-2, 7-6(3)

Päivän viimeinen potentiaalinen sijoitetulle tiukka matsi käynnistyi juuri. Veikkaanpa, että Kudla nappaa voiton Seppistä.

Toisin kävi. Seppi voitti 75 64 64

Viime vuosina on paljon puhuttu, että pelaajien keski-ikä on noussut ja aika moni vanha parta on AO:ssakin edennyt jatkoon. Syyksi kuulee sanottavan, että tennis on muuttunut fyysisemmäksi. Onko se sitten se syy, miksi yleensä 25-vuotiaat häviävät 30-vuotialle? Matseja seuraamalla tuota fyysistä kehittymistä noiden ikävuosien välillä ei oikein pysty näkemään. Omasta mielestäni vanhemmilla pelaajilla on parempi taitotaso, parempi henkinen kantti ja oikeat lyönnit oikeissa paikoissa ja juuri noihin asioihin matsit tuntuvat ratkeavan. Mitkä fyysiset ominaisuudet parantuvat 25 ja 30 ikävuoden välissä? Nopeus, voima, notkeus, stamina…?

Osa pelaajista on jo kokonsa puolesta aika altavastaajia fyysisesti kuten Sela ja Goffin, mutta silti he pärjäävät ihan kivasti. Vastaavasti osa nuorista pelaajista on erittäin hyviä liikkumaan ja saavat todella hyvän vauhdin palloon (Kyrgios, Zverev…).

Tuo puhe lieneekin jo vähentynyt kun 10-luku on ohittanut puolivälin. Vuosikymmenen alussahan parikymppiset putosivat kokonaan kärjen tuntumasta, ja jotkut keksivät silloisen “nykytenniksen” fyysisyyden selitykseksi ilmiölle. Nyt tuota perustelua ei kai kehdata enää käyttää.

Samat pelaajat ovat nyt 4-5 vuotta vanhempia, eivätkä sen ajan parikymppiset kuitenkaan näytä riittävästi fyysistyvän että ohittaisivat tai edes saavuttaisivat nykykolmikymppiset. Selitys oli siis alun alkaen pelkkää höttöä. Nykyiset kaksvitoset ja sitä nuoremmat ovat yksinkertaisesti vain huonompia tennispelaajia kuin ikätoverit noin vuonna 2010 ja sitä ennen!

Sade keskeyttänyt useimmat ottelut Ausopenissa. Montako katettua kenttää Melbournessa onkaan? Nyt pelejä käynnissä kolmella pääkentällä ja tulosseurannan mukaan neljännellä kentällä (Show court2)ottelu alkamassa - ei ole kuitenkaan päässyt alkamaan. Onko 3 vai 4 katettua kenttää? Tuskin missään sen enempää.
Katon sulkiminen kestää alle 10 min. Federerin ja Dimitrovin ottelu keskeytyi Rod Laver areenalla noin 10 minuutiksi.

Ivanovicin ja Keysin ottelussa erikoinen tilanne, kun Ivanovicin valmentaja Nigel Sears sai sairaskohtauksen ja ottelu keskeytettiin sen takia. Samaan aikaan Searsin vävy Andy Murray pelaa toisella kentällä.

Tuolla ei ole nyt kovin kuumaa (20 astetta) joten lämpöhalvauksesta tms. ei varmaan ole kysymys…

Kentällä nyt 27-vuotias Shuai Zhang. Vuodesta 2008 asti pelannut Grand slameissa, eikä ole ennen tätä vuotta voittanut otteluakaan (tilillä mm. kaksi Reverse Grand Slamia, eli joka turnauksessa tappio 1. kiekalla). Nyt eka kiekalla kaatui Halep suorissa ja nyt on ottelupallo 4. kierrokselle.
Hyvin ‘aasialainen’ pelityyli eli nopea ja lyö suoria lyöntejä.
edit. ja voittohan sieltä tuli. Karsinnassa voitti Razzanon 8-6 kolmannessa erässä, ja nyt ei vielä yhtään erätappiota ja tilille kilahtanut noin 210 000 AUSD. Toivottavasti kuuppa kestää.

Miesten 16:sta kärkisijoitetusta 13 eteni 4.kierrokselle. Kuinka epätavallinen asia lieneekään kyseessä GS-kisoissa? Lisäksi vain yksi sijoittamaton 4.kierroksella.

2015 GS-kisojen last 16 vaiheessa mukana top16 sijoitettuja
Australia 11
Roland Garros 10
Wimbledon 9
US Open 9

joten on tuo tämän vuoden 13 varmasti poikkeuksellinen lukema - ehkä ennätyksellinenkin joltain osin.

Monfilsin ja Robertin palloralli 3. kierroksella

2 tykkäystä

Tuossa pallorallissa pistin merkille, kuinka Monfils lahjoitti toden teolla pisteen Robertille. Olen jotenkin huomannut tuon aiemminkin, että tuonkaltaisissa palloralleissa Monfils ei ota hommaa kovinkaan tosissaan ja lähestulkoon haluaa vastustajan voittavan pisteen. Tokihan sitten tiedetään Monfilsin “toinen puoli”, eli hakee uskomattomalla nopeudella uskomattomista paikoista palloja. Viihdyttävä pelaaja.

Tuo Robertin syöttö oli kyllä todella mielenkiintoinen ja huono. Enpä ole ennen GS-kisan kolmannella kierroksella nähnyt yhtä heikkoa ja omintakeista syöttöä.

Simon pisti Nolen viidenteen erään. Todella sääli että Nole vei, itse vihaan miestä toden teolla.

Itse olen Raonicin fani ja toivoisin että hän kaataa Wawrinkan. Uskon, että jos hän pystyy Wawrinkan kaatamaan niin voi hyvänä päivänä voittaa aivan kenet tahansa, vaikka sitten Nolen. Potentiaalia olisi.