Challenger- ja ITF-turnaukset 2022

Vuonna 2018 tiukkaa keskustelua aiheutti seuraavan vuoden pisteuudistus. M15-kisan voitosta sai ennen 18 pistettä, mutta konsulttiryhmän selvityksen perusteella yksikin piste riitti. Omasta mielestäni uudistus oli täysi katastrofi, mutta puolustajiakin riitti. @Arbitro puolusti uudistusta vapaasti lainaten syksyn 2018 ja kevään 2019 välillä mm. seuraavasti:

“Helpottaa hyvien nuorten nousua huipulle” (todellisuudessa ei. Ei edes sen terävimmän kärjen)

“15-tonnisia ei lasketa enää ammattilaispeleiksi” (tämä ammattilaistenniksen kaventaminen oli ilmeisesti hyvä asia).

“Muutos pelottaa aina varsinkin suomalaisia” (Pelotti myös satoja valituksen allekirjoittaneita pelaajia)

Uudeksi M15-voittopotiksi päätettiin keväällä 2019 10 pistettä, ja alkuvuoden pisteet jaettiin takautuvasti. Tänä vuonna tuo pistemäärä on ilmeisesti 15, vaikka tietoa on ATP:n Rankings FAQ:sta turha etsiä…

Vieläkään en ymmärrä miten tuo uudistus saatiin läpi. Arbitron mukaan oli ajettu kymmeniä tietokonesimulaatioita, ja ne näyttivät hyviltä. Miten ihmeessä, kun amatööriseuraaja (lähes kaikkien pelaajien ohella) näki heti, että ei tule toimimaan?

Vielä helmikuussa 2019 Arbitron mukaan 700 asiasta valittanutta pelaajaa olivat “niin heikkoja, ettei ATP halua antaa pisteitä”. Seuraavassa kuussa ITF-kisojen määrä alkoi selvästi pudota, koska kukapa järjestäisi kisoja, joiden tuloksilla ei ole juuri mitään merkitystä.

Toukokuussa järki voitti, ja pisteet tulivat jossain määrin takaisin, ja kasvoivat nyt siis lähes ennalleen tänä vuonna.

Toivotaan, ettei uudistuksia enää koskaan anneta rahavirtojen maksimointia hakevien konsulttien käsiin, vaan tennis pysyy ennen kaikkea urheiluna, ja bisneksenä vasta sen jälkeen. Seuraavaksi voisi haudata ITF-rankingin, joka ei kiinnosta ketään, vaan jarruttaa täysin turhaan uusien pelaajien turnauksiin pääsyä.

Hienoa kautta odotellessa. Villien korttien määrästä (ja siihen nähden keskinkertaisesta menestyksestä) 2021 kritisoimani Luca Nardi avasi jo turnausvoitolla Challengereissa.

3 tykkäystä

ITF-ranking on kyllä niin turha tällä hetkellä enkä muistanut edes sen olemassaoloa enää. Harvassa ovat ne kerrat kun ainakaan seuraamiemme suomalaispelaajien elämään tämä ranking on vaikuttanut missään vaiheessa mitenkään. Onhan tuo Anastasiakin taas ITF-rankingissa neljäntenä, mutta eipä taida silläkään olla mitään väliä. Kuinka moni tällä palstalla oli tietoinen edes asiasta? Niinpä.

Toisaalta ei kai tuosta paljon harmiakaan ole kun ketään ei kiinnosta. Jossain nurkassa pyörii tietokone, joka nämä rankingit laskee kerran viikossa. Sähköä menee jonkin verran.

2 tykkäystä

Kyllähän jokainen vähänkään tennistä seuraava tietää, että maailman listan (ITF) kakkonen on 32-vuotias kiinalainen Bai Yan… Siitä olen eri mieltä, ettei tuosta ole harmia. Tällä hetkellähän jokainen M15-karsintamatsin voittaja voi viedä nuoren, vasta junnupelejä pelanneen, paikan. Eli Top100:n ulkopuolinen junnu pääsee aikuisten matseihin lähinnä kotimaansa villeillä korteilla, ja jos kotimaa ei kisoja järjestä, niin toivottavasti joku maksaa matkoja Tunisiaan tai Egyptiin karsintapaikkoja kärkkymään.

3 tykkäystä

Aika sekavaa on kauden alku Challengereissakin. On lisätty piste tai pari sinne ja tänne, ja näköjään karsinnoissakin voi saada pisteitä voittamatta yhtään ottelua. Esim. Pedro Boscardin Dias on saanut Buenos Airesin karsinnasta pisteen, vaikka ensimmäinen kierros oli bye, ja ratkaisukierroksella hävisi…