Entiset suomalaiset tennistähdet

Löytyykö mistään videoita, joissa näkisi suomalaisten entisten tennispelaajien lyöntejä?
Esim. Tuomas Ketola, Veli Paloheimo, Leo Palin, Aki Rahunen, Sakari Salo, Pekka Säilä, Heikki Hedman jne. Olli Rahnaston lyömistä näkee ainakin Uuno-leffassa :smile:
Naispelaajat kiinnostaa yhtä lailla.

1 tykkäys

Rahusen vuoden 90 Ranskan avointen 3.kierroksen ottelusta muistan nähneeni joskus videota. Eikös se täällä joskus jaettu johonkin ketjuun. Tempo oli siihen maailman aikaan kuin toisesta maailmasta.
Kiinnostavaa niitä on kuitenkin katsella.
Jos laji muuttuu yhtä paljon seuraavan 30 vuoden aikana kuin muuttunut edellisen 30 vuoden aikana, niin…

Ainakin videomateriaalia on varmasti tarjolla 30 vuoden kuluttua enemmän entisistä tähdistä.

tämä 12 mintsan pätkä on ainoa minkä itse löydän

Tämän päivän Turun Sanomissa on Ville Liukon haastattelu. En saanut linkitettyä tähän.

Joo, euro pitäis maksaa…

Harrastuksesta muotoutui unelma-ammatti

Ville Liukon ammattilaisura katkesi odotettua aikaisemmin, mutta hän saa edelleen elantonsa rakkaan lajinsa parissa toimimisesta. Tennis on edelleen Liukon elämässä läsnä viikoittain kymmeniä tunteja, kun hän luotsaa turkulaisjunioreita TVS-Tenniksessä.

NYKYISIN TVS-TENNIKSESSÄ VALMENTAJANA TOIMIVA VILLE LIUKKO EI PIDÄ MAHDOTTOMANA, ETTÄ HÄN VALMENTAISI VIELÄ JONAIN PÄIVÄNÄ ULKOMAILLA.

Joni Tuominen

Mitä kuuluu

Turun Sanomat

TENNIS Entinen tennisammattilainen Ville Liukko kokee olevansa onnellisessa asemassa. Vaikka ammattilaisura loppui olkapääoperaatioiden jälkeen jo 26-vuotiaana, saa Liukko edelleen elantonsa rakkaasta lajistaan valmentamalla TVS-Tenniksen kilpajunioreita.

Olkapääoperaatiot olivat vuoden välein, joten pelivuosia meni kaikkinensa ohi muutamia. Liukko yritti vielä paluuta ammattilaiseksi, mutta luopui ajatuksesta melko nopeasti.

– Vähän se ura loppui kesken siinä. Sellaiset viisi tai kuusi vuotta ehdin ammattilaisena maailmalla kierrellä, ja varmaan olisi ollut muutamia vuosia lisääkin ilman niitä operaatioita.

– Yritin vielä paluuta, mutta kyllä se olisi ollut liian kivinen tie, johon en ollut valmis, Liukko toteaa.

Parhaimmillaan kaksinpelissä tenniksen maailmanlistalla sijalla 117 ollut Liukko sanoo, ettei varsinaisesti edes haaveillut nuoruudessaan tennisammattilaisuudesta. Harjoittelun suhteen myöhäisherännäiseksi itseään kuvaileva Liukko alkoi miettiä ammattilaisuran mahdollisuutta vasta 18–19-vuotiaana.

– Silloin oli erilaiset ajat, eikä nuorena haaveiltu ammattilaisuudesta. Nykypäivänä sellaisen eteen tehdään töitä jo pienestä pitäen. Meillä se oli sellaista, että treenattiin ja nautittiin ja tietysti kun Suomessa pelattiin, niin yritettiin pärjätä, mutta mitään haaveita ei ollut.

Liukko oli tuttu näky Suomen Davis Cup -joukkueessa useiden vuosien ajan, ja hän kertookin nauttineensa urallaan paljon juuri maaotteluista. Hän pelasi lapsuudessaan myös jalkapalloa osittain juuri joukkueeseen kuulumisen takia, mutta tennis valikoitui kuitenkin ykköslajiksi 14-vuotiaana. Ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa Liukko voitti vain 17-vuotiaana, kun hän kaatoi ammattilaisuraansa lopettelemassa olleen Aki Rahusen .

– Jollain tavalla se oli sellainen ensimmäinen askel, että tenniksestä voisi tulla jotain, hän sanoo.

Ammattilaiskentillä Liukko kaatoi uransa aikana muun muassa Marat Safinin ja Thomas Johanssonin , jotka olivat silloin 20 maailman parhaan tennispelaajan joukossa.

Kertaalleen turkulainen onnistui pääsemään Grand Slam -turnauksen pääsarjaan asti, mutta matka Yhdysvaltain avoimissa päättyi heti avauskierroksella Goran Ivanicevicille tulleeseen 3–1-tappioon.

Ammattilaisuransa päättymisen jälkeen Liukko suuntasi valmentamaan Yhdysvaltoihin vuosiksi 2005–2009. Bostonissa ja Connecticutissa vietetyt vuodet tarjosivat aloittelevalle valmentajalle hyvää oppia suuren tennismaan kulttuurista.

– Niiden vuosien aikana oppi enemmän kuin minään muuna aikana tässä, kun näki miten hyvin kaikki asiat siellä tehdään ja miten hyvin toimii klubit ja esimerkiksi liitto siellä, itsekin Yhdysvaltain tennisliiton toiminnassa mukana ollut Liukko kertoo.

Yhdysvalloista Suomeen palattuaan hän oli puolentoista vuoden ajan Suomen Tennisliiton palveluksessa valmentaen nuorten tehoryhmää Pajulahdessa.

Vuodesta 2010 lähtien Liukko on ollut Turussa lukuun ottamatta vuotta 2018, jonka hän kiersi suomalais-sveitsiläisen Henri Laaksosen valmentajana pääosin ATP-kiertueella. Ulkomailla valmentamista hän ei sulje pois tulevaisuudessakaan.

– Olen tosi tyytyväinen nykyiseen työhöni, mutta jollain tavalla olisi kivaa vielä valmentaa ulkomaillakin jossain vaiheessa. Ne paikat ovat vähän sellaisia, että avautuvat yhtäkkiä eikä niitä voi oikein hakemalla hakea. Katsotaan, mitä aika tuo tullessaan, Liukko toteaa.

Juttusarjassa kysytään tuttujen urheilijoiden nykykuulumisia.

Kuka

Ville Liukko

46-vuotias turkulainen.

Viisinkertainen tenniksen Suomen mestari.

Pelasi urallaan myös Saksan Bundesliigassa sekä Itävallan liigassa.

On toiminut suomen Fed Cup -joukkueen kapteenina.

Työskentelee tennisvalmentajana TVS-Tenniksessä.

Perheeseen kuuluvat lapset Eemeli ja Ella, avovaimo Nina sekä hänen lapsensa Lucas.

Uran kohokohdat

1 Yhdysvaltain avoimen Grand Slam -kisan pääsarjaan pääseminen.

2 Kaikki Davis cupin ottelut.

3 Kaikki Suomen mestaruudet.

”Silloin oli erilaiset ajat, eikä nuorena
haaveiltu
ammattilaisuudesta.”

Ville Liukko

2 tykkäystä

Näistä kavereista on aina ilo kuulla. Muistelisin että Aki Rahunen jopa suunnitteli aikoinaan kirjankin kirjoittamista. Itse ostaisin sellaisen välittömästi. Tarinoita varmasti riittäisi kerrottavaksi. Eikös Aki pelannut mm. McEnroeta vastaankin jossain usa:ssa

Tästä tulikin mieleen, Jarkon olisi syytä kirjoittaa urastaan uusi kirja, sen aiemmin julkaistun välityön lisäksi. Jarkolla jos jollain olisi kerrottavaa.

1 tykkäys

Philadelphia ATP 1991 QF 75 63 Mäckille.