FedCup EA Group 3 Helsinki

Tänään arvotaan, mitkä maat pelaavat kolmosryhmää Helsingissä huhtikuussa.
Lopullinen lohkojako ja pelijärjestys selviää vasta hieman ennen tapahtumaa.
Täältä löytyy lista ilmoittautuneista maista, mutta yleensä 3-4 eksoottisempaa tennismaata vetäytyy joka vuosi. https://www.fedcup.com/en/draws-results/group-iii/europe-africa/2019.aspx

1 tykkäys

Onneksi toinen turnaus järjestetään Montenegrossa, sillä sieltä olisi tainnut löytyä divarin kovin pelaaja Danka Kovinic (WTA 173). Muuten mukana on heittopussien lisäksi muutama yhden tähden maa, kuten Kypros (Raluka Serban, WTA 226) ja Pohjois-Makedonia (WTA 384), mutta nämä ovat yleensä pärjänneet varsin heikosti. Ilmeisesti ratkaisevassa nelinpelissä on mätetty palloa sille heikolle kakkospelaajalle. Esim. makedonialaisten kakkosnaisella ei ole yhtään pääsarjan otteluvoittoa viime kaudelta $15 000 kisoista.

Pahin uhka tuolla on Norja, jolla on kolme tälle tasolle hyvää pelaajaa: Eikeri (WTA 288), Stokke (WTA 587) ja Helgo (WTA 799). Oona Orpana juuri voitti tuon heikoimmin rankatun varsin tiukan taiston jälkeen. Mikäli Norja onnistutaan arpomaan Montenegron lohkoon niin Suomen mahdollisuudet nousuun ovat erinomaiset, varsinkin kun Oona on osoittanut olevansa erinomainen nelinpelaaja. Kyllä Norjakin tietysti voitettavissa on, mutta en minä Suomea tuohon kohtaamiseen suosikiksi saa mitenkään.

2 tykkäystä

Keitä odotat joukkueeseen tämän päivän tiedoilla?

Valinta ei liene tämän hetken tilanteessa kovin hankala kun meillä on vain kaksi kansainvälisellä tasolla pelaavaa naista. Vaikka Mia kuntoutuisi tuohon mennessä niin saa kyllä edetä vähintään finaaliin jossain $15 000 kisassa ennenkuin menee nokkimisjärjestyksessä nuorien Anastasian ja Oonan ohi.

Mutta yksi kysymysmerkki on kapteenimme Emma. Pelituntuma ei taida olla juuri nyt kummoinen, mutta jos innostuu muutaman kisan käymään niin voi olla hyvä vaihtoehto nelinpeliin. Kulikova ei nimittäin ole suurta kiinnostusta nelinpeliä kohtaan osoittanut kun pelasi vain kolme kisaa viime vuonna.

Epäviralliseen junnukiintiöön Fed Cup -joukkueeseemme valitaan varmaan Ella Haavisto, mutta pelaamaan ei taida päästä kuin merkityksettömiä otteluita.

1 tykkäys

“Se on täydellinen vastaus”, sanoisi Peter Nyman Uutisvuodossa.

Jes! Norja meni toiseen lohkoon, joten nyt pidän Suomen nousua jopa todennäköisenä. Ei se kaski ilman kantoja ole, mutta hyvä suoritus riittää. Suomen lohkon maat:

Algeria         WTA  ITF
 Ines Ibbou       -  430	
 Amira Benaissa     -  639	

Islanti
 Ei WTA- eikä ITF-rankattuja pelaajia

Kamerun         WTA  ITF
 Adele Diana Biba    -  1715
 Agnes Ornella Biba   -  2376

Kongo
 Ei WTA- eikä ITF-rankattuja pelaajia

Kosovo         WTA  ITF
 Adrijana Lekaj     -  1716

Kypros         WTA  ITF
 Raluka Serban     226  167
 Lygia Christodoulou  -  2229

Liettua         WTA  ITF
 Joana Eidukonyte   772 1367
 Justina Mikulskyte   -  514 

Pohjois-Makedonia    WTA  ITF
 Lina Gjorcheska    384  -
 Magdalena Stoilkovska -  1113

Malta          WTA  ITF
 Helene Pellicano   714  990
 Elaine Genovese    -  342	

 SUOMI          WTA  ITF
 Anastasia Kulikova   534  76
 Oona Orpana       -  105
 (Mia Eklund      705  340)
 (Emma Laine      Nelinpelissä WTA 316)

Pelin henki on kai se, että miten hyvin Kyproksen ja Pohjois-Makedonian kovat ykköspelaajat saadaan nelinpelissä pidettyä pois pallosta. Näitä maita vastaan ykköspelaaja on suosikki Suomea vastaan, vaikka ei se mitenkään mahdotonta ole että Anastasia tai Oona tuollaisen pelaajan kaataisi. Kakkospelaajissa millään maalla ei ole tarjota lähellekään Oonan (tai Anastasian) tasoista naista, joten voidaan olettaa että siitä kaksinpelistä tulee “varma” voitto.

Suomalaisten ITF-rankingit tulevat noista lukemista nousemaan parin viime viikon pisteillä, mutta laitoin nuo nykyiset viralliset lukemat kun en jaksa selvittää tuleeko nousua tai laskua muiden maiden pelaajillekin.

2 tykkäystä

Tähän taisi tulla vastausta eilen kun Emma esiintyi Samantha Murrayn parina Slovakian $25 000 kisan pääsarjassa. Tappio tuli kolmossijoitettuja vastaan luvin 4-6, 6-2, 9-11 mutta kyllä tuolla suoritustasolla kehtaa jo Fed Cupin mutasarjassa esiintyä. Mikäli vain yhteispeli Oonan kanssa toimii niin hankala kenenkään on Suomea nelinpelissää kaataa.

1 tykkäys

Fed Cup -joukkueemme leireilee Emma Laineen johdolla naisistolla:

Anastasia Kulikova
Mia Eklund
Liisa Vehviläinen
Ella Haavisto
Mariella Minetti
Laura Hietaranta
Alexandra Anttila
Emma Eerola

Tästä voitaneen todeta, että Mian kuntoutuminen etenee kohtuullisesti vaikka ei vielä turnauksiin olekaan lähtenyt ilmoittautumaan. Kun Suomen lohkossa on mukana melko heikkotasoisia maita niin olettavasti myös joukkueeseen jämäpaikalle valittavalle pelaajalle on luvassa vastuuta, kuka se sitten onkin. Uskon, että Minetti, Vehviläinen, Haavisto ja miksei jopa Hietaranta pystyvät esim. Kongon (jos tulee paikalle), Islannin ja Kosovon kakkosnaiset kaatamaan.

Oonahan tuosta porukasta puuttuu, mutta siitä ei kannata vetää suuria johtopäätöksiä kun tyttö kai Tsekissä treenailee.

1 tykkäys

Suomen joukkue julkistettu ja odotetusti rosterissa Oona Orpana, Anastasia Kulikova, Mia Eklund, kapteeni Emma Laine ja… hieman yllättäen Laura Hietaranta. Kyllä nousu on tällä sakilla realismia.

Muiden joukkueiden nimityksissä ei muuta mainittavaa sattunut silmiin kuin kovan junnun Helene Pellicanon puuttuminen Maltan joukkueesta. Malta siten tuskin on vakava uhka Suomen nousulle vaikka samaan lohkoon sattuisi.

1 tykkäys

Kyllä on kapteenimme Emma Laine hankalan päätöksen edessä. Tärkeimmät kohtaamiset Fed Cupissa ratkaistaan todennäköisesti nelinpelissä, sillä ykkösemme (Kulikova/Eklund) tuskin voittaa esim. Kyproksen ja Makedonian ykköstä, mutta vastaavasti kakkosten kohtaaminen menee helposti Suomelle jos Oona heitetään kentälle.

Emman oma nelinpeli on viime aikoina ollut suorastaan surkeaa ja syyskuun lopun jälkeen ainoa otteluvoitto on tullut matsi-TB:ssä kehnoista villin kortin slovakialaisista. Oona kuuluu tietysti nelinpeliin mukaan kolmen turnausvoiton saldollaan ja ITF-nelinpelilistan sijalla 23, mutta sitten Emman pitäisi päättää onko itse riittävän hyvässä vireessä, laittaako harvakseltaan neluria pelaava Anastasia kentälle vai kokeilla vasta paluuta kentille tekevää Miaa. Itse en tuohon osaa vastata.

Toivottavasti Emma täräyttää vaikka turnausvoiton ensi viikon $25 000 kisasta niin tilanne olisi paljon selkeämpi. Tai Anastasia tekee saman Egyptissä.

1 tykkäys

Nythän taktiset kuviot helpottuivat :thinking:

Helpottuu joo. Ja kyllä Suomen mahdollisuudet heikkenevät. Kuten aikaisemmin sanottu, tärkeät ottelut ratkaistaan todennäköisesti nelinpelissä. Siinä saldot ovat tältä kaudelta:

Anastasia 3 turnausta, 1 otteluvoitto
Mia    2 turnausta, 0 otteluvoittoa
Emma   3 turnausta, 1 otteluvoitto

ja pois jätettiin

Oona   3 turnausta, 1 turnausvoitto + 2 semiä (ottelut 8-2)

Ottamatta tässä kantaa syihin ja syyllisiin, Suomi putosi mielestäni ykkössuosikin paikalta tällä muutoksella. Ei se nousu edelleenkään mahdotonta ole, mutta pahimmillaan voi ratketa jo kaksinpeleissä jos Mialle sattuu huono päivä. Toivotaan parasta kuitenkin.

1 tykkäys

Suomen lohkoon arvottiin vain kolme muuta maata:

Liettua
Joana Eidukonyte - Karsi viime vuonna $25 000 kisoihin, mutta ei pärjännyt pääsarjassa alemmallakaan tasolla. Liettuan ykköspelaajaksi WTA-rankinginsa takia. Voi antaa hyvänä päivänään kelpo vastuksen meidän Kulikovalle.

Iveta Daujotaite - Aikoinaan kohtuullisen hyvä teinijunnu, mutta tahkoaa nyt viimeisellä junnukaudellaan avauskierroksia. Pitäisi kaatua hyvällä prosentilla Mian käsittelyssä.

Klaudija Bubelyte - 16-vuotias lupaavahko junnu. On sentään G5-finalisti ja 16-vuotiaiden TE-kisan voittaja, mutta ei näillä meriiteillä tietysti naisten sarjassa henkseleitä paukutella.

Emilija Tverijonaite - 14-vuotias G5-semifinalisti. Voi kehittyä vielä hyväksikin pelaajaksi, mutta ei tänä vuonna ole uhka suomalaisille.

Malta
Elaine Genovese - Ei matseja tänä vuonna, mutta viime vuonna Italian $15 000 semissä.
Maria Giorgia Farrugia Sacco - Pelannut viimeksi 2015 kansainvälisiä kisoja
Maja Glumac - 14-vuotias, joka ei pärjää vielä edes G4-tason ITF-junnukisoissa
Krysta Dimech - 16-vuotias, joka on viimeksi voittanut ottelun junnukisoissa vuonna 2015

Islanti
Iris Staub - 38-vuotias konkari, joka on pelannut 2000-luvulla enää Fed Cupia
Anna Soffia Gronholm - Viimeisin pro-ottelu vuodelta 2016 kun hävisi Liisa Vehviläiselle 2-6, 1-6
Selma Oskarsdottir - Ei matseja pariin vuoteen edes Fed Cupissa
Ingibjorg Hjartardottir - Viimeiset ottelut vuodelta 2016, ei voittanut geimiäkään TE-kisoissaan.


Oletettavasti Maltasta ei ole mitään uhkaa, kunhan nelinpelissä laitetaan palloa kehnolle kakkospelaajalle, jos ei ole ratkaistu jo kaksinpeleissä. Liettua voi myös kaatua jo kaksinpeleissä, mutta muodostaa myös pienen uhkan ratkaisevaan nelinpeliin. Jos Suomella on todella huono päivä niin Liettualle on pienet mahdollisuudet jopa hävitä jo kaksinpeleissä.

1 tykkäys

Eklund voitti nopeasti islantilaisen 6-0, 6-1.

1 tykkäys

Ja Kulikova helposti Staubin 6-0 6-0. Islantilainen sai 5 pistettä, Anastasia 48. Ei siinä varmaan paljon katsomista matsissa ollut.

1 tykkäys

Streamiäkin tulee

Ja nelinpeli oli 6-0, 6-0 myös. Suomi ei kuuluisi tälle tasolle.

Kunhan Liettua tulee vastaan niin ollaan samalla tasolla.

Maltaa vastaan molemmista kaksinpeleistä voitot. Eklund 6-0, 6-0 ja Kulikova 6-1, 6-0. Nelinpelissä Laine pelaa Eklundin kanssa.

1 tykkäys

Tänään siis Suomi pelaa noususta Kyprosta vastaan klo 12. Kyproksen ykkönen on niin kova (WTA 205), että Mian ei oikein ole vara kompastella kakkosten kohtaamisssa. Mian vastus on 2001 syntynyt Eleni Louka, joka on tällä kaudella ollut kahdesti junnujen G3-puolivälierissä ja viime kaudella voitti useita G4-turnauksia. Kaiken järjen mukaan tästä on vielä pitkä matka Mian normaalitasolla.

Jos Anastasia ei ylly ihan hurjaan tekoon ja kaada Kyproksen ykköstä Raluca Serbania, kohtaaminen ratkeaa nelinpelissä. Siinä tuupataan palloa koko ajan Kyproksen heikommalle pelaajalle, joka varmaan on edellä mainittu Louka. Sen pitäisi riittää jos Anastasia ja Emma pelaavat itse tasaisen varmalla tasolla.

Muistutetaan nyt vielä, että viime kaudella Anastasian paras otteluvoitto oli Katie Boulterista, joka on nyt WTA-sijalla 86. Joten ihan mahdotonta Kyproksen ykkösen kaataminen ei ole.

1 tykkäys