Harri Heliövaara - Tour-tason nelinpeliexpertti

1 tykkäys

Parhaat suomalaiset ATP-nelinpelirankingin historiassa 9.4.2017:

(2017) Henri Kontinen ATP1 (ATP-finaalit 14-4=18…)
(2008) Jarkko Nieminen ATP42 (ATP-finaalit 5-4=9) kaksinpelin sivulajina huom.
(1998) Tuomas Ketola ATP76 (ATP-finaalit 0-1=1) kaksinpelin sivulajina huom.
(1986) Olli Rahnasto ATP79 (ATP-finaalit 2-2=4) osittain kaksinpelin sivulajina huom.
(1986) Leo Palin ATP111 (ATP-finaalit 1-1=2) kaksinpelin sivulajina huom.
(2012) Harri Heliövaara ATP128 (ATP-finaalit 0-0…) kaksinpelin sivulajina tuo 128. lukema huom.

Harrille pitäisi top100 ranking olla saavutettavissa. Saas nähdä ohittaako Rahnaston ja Ketolan rankingin 76-79. Rahnaston ATP-tittelien määrään voipi olla jo tekemistäkin, mutta ei mahdotonta. Jarkko Niemisenkin 42. lukema dubbelin puolelta ei vaikuta Harrille mahdottomalta. Näkisin Heliövaaran sijojen 25-50 pelaajana jos nappiin menee.
Mutta ensin on melko pitkä tie nousuun top100 listalle, mutta dubbelin puolella tuo ei ole monestikkaan kovinkaan kivulias matka.
Harrin vanhoista tutuista Aasian kiertueen pelaajista Kiinan Gong on nykyisin top100 dubbelisti. Tuota Gongia Harri kehui hyväksi pelaajaksi blogissaan takavuosina.

1 tykkäys

Varmaan hyvä päätös. Mutta malttaako olla pelaamatta kaksinpeliä? Jokainen itse pelannut tuntee ja tietää sen eron. 2 peli on täyttä kiimaa ja 4 peli hassuttelua.

Heliövaaralla taitaa olla hieman hankala paikka ensi alkuun dubbeliuralla, kun kuulosti HS:n tuoreimmassa artikkelissa siltä, ettei ole löytänyt vielä vakioparia. Pakotettu pelaamaan ensin Niklas-Salmisen ja Vasan kanssa, ehkä myös Ruusuvuoren ja Kaukovallan? Jotka keskittyvät kaksinpeliuraansa vielä pitkään ja pelaavat kesän massalla, kun taas Harria houkuttelee varmasti nopeammat kentät, mutta hyvä ranking ja pelipari puuttuu.

Jahka Harri saa dubbelirankingissa hilattua riittävän korkealle tasolle, esim. top300, niin sitten voineekin olla ajankohtaista ottaa yhteyttä takavuosien vakiopariin Ukrainan Davis Cup dubbelistiin Denys Molchanoviin, joka siirtynyt juuri myös dubbelikentille ja jättämässä kaksinpelit taakseensa? Molchanovin kanssa Harrilla toistakymmentä yhteistä turnausta, CH-titteliä ja muuta. Molchanov tällä hetkellä ATP125 ja ennätys ATP72.
Molchanovilla ei ole vakioparia tällä hetkellä.

Lisäksi Uuden-Seelannin Davis Cup pelaaja Jose Statham on sellaisessa vaiheessa uraansa, että ATP-dubbelistiksi varmaankin piakkoin tähtäämässä ja Harrilla tuonkin kanssa enemmänkin yhteisiä dubbeleja.
Mutta ensin Harrin pitää saada se dubbeliranking riittävän ylös FU-dubbelivoittojen ansiosta, että pelikaveriksi kelpuutetaan CH-dubbeleihin ja voihan löytää parikseen jonkun ennalta tuntemattomankin.

Henri Kontisen dubbeliuran alkutaival sujui helpommissa merkeissä, kun tarjolla oli vanha tuttu Rungkat.

Harrilla on täällä omakin ketju. Upeasti lähtenyt dubbelipelit käyntiin nyt syksyllä, pari turnausvoittoa ja siinä ohessa kaksinpelissäkin turnauksen voittaja.

Henk.kohtaisesti en enää nykyisin jaksa innostua Harrin singelivoitoista, sillä sanonut ryhtyvänsä dubbelistiksi ja pelaa singeliä siihen saakka kunnes saa nostettua dubbelirankingin riittävän korkealle. Ellei mieli sitten muutu.
Mutta Heliövaaran dubbelivoitot kyllä nostattaa fiilistä, koska se tie voi pitkässä juoksussa johdattaa johonkin ennalta näkemättömään.

Toki peukkua tämän viikon kaksinpelin suorituksellekin, joka hyvä osoitus että on tarvittavalla tasolla, sillä ATP-dubbelistit ovat usein FU-kaksinpelissä turnausvoittotasoa.

Milloin Harrista on tullut “ATP-dubbelisti” vai onko minulta mennyt tässä jotain taas ohi (?)

Harri tähtää ATP-dubbelikiertueen kisoihin ja haastattelussa sanoi pyrkivänsä pelaamaan dubbelia ammatikseen seuraavat kymmenen vuotta.

Mikähän Harrin kaksinpeliranking tulee viikon kuluttua maanantaina olemaan? Selvästi Top1000 joukkoon siis nousemassa.

Top100-rankingin tavoittelu alkaa 36-vuotiaan hongkongilaisen parin kanssa. Ei kovin vakuuttava ensimmäinen pari. Kaksinpelissä Harrilla taas on Emiliä helpompi kaavio kahden ensimmäisen kierroksen osalta. Seurataanko muuten Harria täällä ja Emiliä omassa ketjussaan, vai perustetaanko jo “Suomalaiset tennismiehet 2018”?

Ehdotan Harrille ja Emilille omaa keskusteluketjua ja muille suomalaisille omaa yhteistä ketjua vuodelle 2018.

Varmaan Harria tässä ketjussa ja Emiliä omassaan. “Suomalaiset tennismiehet 2018” voi toimia muiden pelaajien seuraamista varten.

Harrin pari putosi heti 1. kierroksella 57 16.

Heliövaara voitti italialaisen 2-6, 6-1, 6-2 ja kohtaa seuraavaksi lahjakkaan korealaisen 19-vuotiaan nimeltään Oh.
Oh oli vielä muutamia vuosia sitten 1998-ikäluokan top10 nimi, jota ei toki enää ole.
Oh on kaksinkertainen Orange Bowlin finalisti. 2010 hävisi 12v-sarjan finaalin Michael Mmohille erin 1-2 ja 2013 pelasi 16v-sarjan finaalissa 15-vuotiaana ja hävisi maanmies Y.Chungille erin 1-2.
Oh saavutti ITF22 rankingin ja nykyinen taso nippanappa ATP top1000.

1 tykkäys

Heliövaara kohtaa semissä Vietnamin Lyn, etunimet Nam Hoang.
20v s.1997 ATP498.
Ly voitti 2015 Wimbledonin junnudubbelin ja se sai Vietnamin sekaisin ainakin maassa järjestettyjen juhlallisuuksien perusteella. Kaksinpelissä Ly hävisi 2015 Wimbledonin avauskierroksella selvänumeroisesti Niklas-Salmiselle. Oli tuon vuoden ITF11 ja ylsi Junior Mastersiin mukaan, jossa hävisi kaikki ottelunsa.

Heliövaaran tilanne dubbeliuran suhteen edelleen hankala. Vaikeaa löytää tasokasta vakioparia ennen CH-pelejä. Ehkäpä Harri nostaa kaksinpelin rankingin takaisin niin ylös, että mahtuu sen perusteella CH-dubbeleihin. Toivottavasti paikat kestää.

2 tykkäystä

Nouseeko Harri huomenna rankingissa Emilin ohi Suomen ykköseksi jos voittaa semifinaaliottelunsa?

Futures-pisteet päivittyvät rankingiin viikon viiveellä, toisin kuin isoimmilla turnauksilla. Jos Emil ottaa pisteitä Bangkokin challengerista, ne ilmestyvät laskuihin samalla kun Hong Kongin futuren.

Tämä mahdollisuushan tietty on olemassa, mutta jos Emil ei saa tulevan Bangkokin challengerista rankingpisteitä - mitä pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona - niin ohittaako Harri huomisella voitolla semissä Emilin rankingissa maanantaina 15.1.18?

Kirjoitin tämän kysymykseni epäselvästi aikaisemmin.

Kyllä, jos Emil jää nollille Bangkokissa ja Harri voittaa huomenna, on Harri taas ykkönen.

2 tykkäystä

Harrilla nyt kasassa 39p ja Emilillä 36p.
Jos Ruusuvuori pelaa Bangkokin CH-karsinnoissa, niin ne läpäisemällä tienaisi 3p ja olisivat tasapisteissä. Eihän Bangkokin karsinnoissa tarvitse voittaa kuin noin ATP400 tietämillä olevan vastustajan, johon Emil pystyy.

Mutta mikäli Harri kaataa finaalissa Violan, niin nousee pisteisiin 47p ja silloin on Emilin edettävä Bangkokin CH-kvartsiin saakka.

Viola on siis se peluri, jonka Patrik Niklas-Salminen kaatoi Helsingin yössä klo 00.30. Ja muistetaan myös Rouvalan dubbeliparina.
Ex ATP118 vs ex ATP194.

1 tykkäys

Onkos kenelläkään tietoa, milloin Harri tulilla seuraavan kerran? Yritin kaivella, mutten löytänyt ainakaan oikeaa kanavaa, mistä etsiä. Että sellanenkin kiinnostaa, jos on hyvää infoa, mistä näitä ilmoittautumisia saa selville!