Helsinki CH 2015

Pelaajalistat ilmestyvät kaiketi ensi viikolla, joten aika ketjun avaamiselle. Saadaanko tänä vuonna mukaan turnaukseen maailmanlaajuista superlupausta, joita aina silloin tällöin Helsingissä näkynyt.
Toinen mielenkiintoinen aihe on WC-pelaajat. Varmin WC-pelaaja lienee Patrik Niklas-Salminen, mutta sen jälkeen onkin melkoisen avointa. Eikös Henrik Sillanpää ole saanut aiempina vuosina nihkeästi WC-paikkoja Helsinkiin, mutta josko tänä vuonna? Entä Heliövaara?
JNTA:n junnut jos ovat pelikunnossa, niin siellä tarjolla Pattin lisäksi etunenässä helsinkiläiskolmikko Emil Ruusuvuori, Aaro Pöllänen ja Patrick Kaukovalta ja vasta näiden jälkeen turkulainen Eero Vasa?
Venäläispelaaja/pelaajat jälleen turnaukseen villillä? -1999 Artem Dubrivnyy 16v saanut villejä jo kotimaansa ulkopuolellekin CH-tasolla, joten siinä yksi potentiaalinen nimi.

Henri Laaksonen pelasi vuosi sitten WC:lla pääsarjassa, kuten myös Jurgen Zopp, joka ei onneksi tarvitse villiä tänä vuonna.

Olen kuullut huhua että turnaus peruuntuu.

Melkoinen huhu! Onkohan perää?

Ohoh! Voitko jees kertoa yhtään lisää huhusta ja sen vakavuusasteesta?

Ei olisi toisaalta kovin yllättävää, kun miettii Helsingissä järjestettyjen CH-tason kisojen historiaa. Silloin on kisoja järjestetty kun Suomella ollut top100 tason pelaaja. 1980-luvulla järjestettiin, 1990-luvulla turnaus kuihtui pois samantien kun Paloheimo, Rahnasto ja Rahunen poistuivat takavasemmalle.
Jarkko Niemisen nousun myötä turnaus elvytettiin vuonna 2001 ja kestänyt ohjelmistossa koko Jarkon uran ajan vaikkei Jarkko aina mukana ollutkaan.

Sopisi tähän kuvioon hyvin että turnaus menee jäihin samaan aikaan kun Suomen tennis vaipuu ammattilaistasolla 1993 vuoden kaltaiseen tilaan(poislukien dubbelitähti Kontinen).
Vuosi 1992 ja 2016 muuten muistuttavat toisiaan suomalaisittain, sillä taisi vuonna 1992 Suomella olla ATP-nelureissa Olli Rahnasto ja muuten ei ollut kuin lupaavia junnuja.

Tampere on ollut historian saatossa ainoa suomalainen CH-kisa, joka kestänyt riippumatta siitä miten suomalaiset maailmalla menestyvät.

Jos tänä vuonna kisassa ei Jarkkoa eikä Henkkaa, niin katsojia melko vaikea paikalle saada ja tuo Federer-tapahtuma myös syö viikkoa aiemmin tenniksestä kiinnostuiden tuloa heti perään uudestaan Helsinkiin katsomaan tennistä.

Taitaa tällä hetkellä ainoa suomalaispelaaja joka hyötyisi toden teolla kisasta olla Niklas-Salminen.

Jarkko ja Henkka nyt parina IPPOpenin nelinpeliin pelastamaan turnauksen onnistumisen!

Jos noin todella käy, niin toivottavasti asiasta informoidaan ajoissa. Omat vapaat järjestelty tuota ajatellen, ja ensiviikolla pitäisi lyödä lukkoon.

Kerran nimilistan pitäisi tulla pian ulos, niin eiköhän siitä ole pakko tiedottaa jos tuo perutaan.

Katsokaa ippopen.net :
Kilpailunjohtaja Pekka Mäkelä ilmoitti perjantaina 23.10. murheellisen uutisen. 14 perättäisen vuoden perinne IPP Openin merkeissä päättyy ja ensi kuuksi suunniteltu miesten kisa jää pelaamatta! Syynä tähän on kisojen pääsponsoria, venäläistä öljy-yhtiötä IPP:tä, koskevat Yhdysvaltojen pakotteet.

”Harmittaa ihan vietävästi katkaista tällainen pitkä perinne”, Kilpailunjohtaja tiivisti tunteensa. Kisan organisaatio oli ehtinyt jo valmistautua kisaan tuttuun tapaan.

Naisten Orto-Lääkärit Open pelataan sen sijaan normaalisti.

Henrin verkkosivulla oli jo mainittuna, että hän pelaa Talissa Hueyn kanssa, mutta asia on nyt poistunut. Surullinen juttu. Ikäviä pikku seurauksia Krimin liitoksesta, joskin ikävämpiäkin tietysti on.

Mitä ihmettä Yhdysvaltojen “pakotteilla” on tekemistä tämän kanssa? Onko ATP sittenkin vain joku amerikkalainen firma joka nyt ei saa olla missään tekemisissä tämän venäläisen öljy-yhtiön kanssa? Pääjehu on ollut tällä pakotelistalla iät ajat ja vasta nyt sen asian järjestäjät huomaavat!

Toisaalta, ainakin Federer on kyseisen “amerikkalaisfirman” eli ATP:n pelaaja pian tulevassa marraskuun Hartwall-areenan Niemis-juhlassa. Tämä Timtshenko omistaa osaksi tämän hallin. Joudutaanko sekin tilaisuus viime hetkellä perumaan näiden vähintäänkin sekavien pakotteiden takia? Ja jos ei, niin miksi sitten IPP, joka pelattaisiin taatusti kotimaisella areenalla!

Ei kai Suomen itsenäisenä EU-valtiona tarvitsisi korvaansa loksauttaa kaiken maailman yhdysvaltalaislistoille.

Eikö uutisoitu siten, että sponsori IPP vetäytyi - varmaan pakotteista seuranneiden talous- tai rahansiirtovaikeuksien vuoksi. Ei tämä varmaan mikään ATP:n päätös ole.

Turha peruuttamisen syytä on täällä spekuloida, peruttu mikä peruttu ja kyllähän kaikkia asianosaisia, allekirjoittanut mukaan lukien, harmittaa. Toivottavasti saadaan ensi vuonna kisa taas jollain konstilla käyntiin.

Jokin amerikkalainen osapuoli siihen kuitenkin on tarvittu, jonka kanssa IPP-yhteystyö ei nykytilanteessa olisi enää korrektia. Missä luuraa?

Vai voisiko IPP vetäytyä viime tipassa vain omasta halustaan, kun joitain hankaluuksia saattoi olla edessä? Sopimuksen rikkomiseen kuulunee sanktiot…

Koko syyn sysääminen yhtäkkiä sitten tähän kuukausia vanhan pakotelistan nimiin, tuntuu IPP-yhtiöltä isolta sumutukselta!

No, mieti tätä sitten pääsi puhki, ehkä opit samalla suurvaltapolitiikasta jotain. Sanktiot ovat vaikuttaneet aika moneen juttuun Suomessa, jos olet sattunut huomaamaan.

Amatöörimäistä touhua. Säälittävää. Tuollainen rahasumma pitää löytyä kotimaisilta tukijoukoilta. Tali ja tennispiirit ovat täynnä suuryhtiöiden dirikoita. Näin lähellä turnausta ei pitäisi tällaista “yllätystä” tulla. Olisi vaikka tullut tänä vuonna vähän takkiin ja ensi vuonna pidetty välivuosi.

Vertailun vuoksi jokaista myytyä kansallisoopperan lippua tuetaan yhteiskunnan varoista 142 euroa jokaista kävijää kohti (2005, http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288338596354.html). Suureen saliin mahtuu 1350 katsojaa, joten ison salin näytös saa tukea noin 190 000 euroa jokaista näytöstä kohti. Ihan vain vertailun vuoksi.

Harmillista. Milloin viimeksi Helsingin challenger on jäänyt pelaamatta?

Ihmettelin kyllä vähän viime syksynä, kun HS kirjoitteli jatkuvasti IPP:n omistajan KHL- ja Jokeri-kytköksistä, mutta Talin kisa ei päätynyt mediaan. Nyt näyttää siltä, että KHL ja Jokerit porskuttavat ilman pakotteita, mediakin on siitä hiljennyt ja tenniksen valopilkku syksyisessä Helsingissä sammutetaan.

Olen samaa mieltä Tuupparin kanssa. Jos tahtoa olisi vain löytynyt, CH-kisan kokoinen sponsorikuvio olisi varmasti ollut järjestettävissä. Tenniksessä on mukana sen verran mukana yrityselämän edustusta.

Helsingin challengeria ei pelattu vuosina 1992-2000.
Vuoden 1991 jälkeen siis kymmenen vuoden tauko, ennen 2001-2014 putkea.
Vuoden 1991 Helsingin marraskuussa nähtiin kaaviossa kolme suomalaista ex top100 pelaajaa, jotka olivat 100 joukossa 1-2 vuotta aiemmin. Elikä Paloheimo, Rahunen ja Rahnasto.
Itse asiassa Paloheimo oli tuolloin vielä niukasti top100 pelaaja, kun oli rankingilla ATP-94 Helsingin CH:n 1-sijoitettu.
Vuoden 1991 kaavion suurin tähti oli Henri Leconte, joka pelasi kolme vuotta aiemmin Ranskan avointen finaalissa, ollen ATP-5, mutta Helsingin kisan aikaan ranking oli loukkaantumisista johtuen ATP-160 ja Leconte palasi vielä tuon kisan jälkeen ATP-turnausvoittajaksi.
Lisäksi voisi mainita vuoden 1991 kisasta semiin asti yltänyt 17v Ruotsin Thomas Enqvist, joka nousi myöhemmin sijalle ATP-4.
Toivottavasti nyt ei tule kymmenen vuoden taukoa.