ITF-seniorikiertue

Uuden ketjun aika, sillä kansainvälisestä senioritenniksestä riittänyt nyt puhetta Teemu Selänteen myötä ja onhan tuo muutoinkin yksi tärkeä osa tenniskarttaa ja ansaitsee oman ketjun tänne.
Kun olen perehtynyt eri ikäryhmien maailman huippupelaajistoon, niin voisi karkeasti sanoa, että ollaksesi maailman kärkipään seniori, niin tarvitaan sellaista CH-tason kokemusta takavuosien propeleistä. Kuitenkin ex ATP-tason pelaajat loistavat lähes poikkeuksetta poissaolollaan ITF-senioripeleistä ja mikäli vaivautuvat mukaan, niin ovat täysin ylivoimaisia, kuten nähty Ruotsin Mikael Pernforsin osalta, joka voittanut MM-titteleitä antamalla vastustajille vain muutamia pelejä. Pernfors oli vuonna 1986 ATP10, vaikka ITF-sivut väittävätkin ennätyssijaksi ATP18.

Pernforsilla ikää 54v ja pelaa tällä viikolla Hangossa 50+v-sarjassa. Voittaisi varmaankin myös Hangon 40v-sarjan näytöstyyliin jos sinne osallistuisi 14-vuotta nuorempia vastaan. Hangossa on paljon muitakin ex-ammattilaisia eri ikäryhmissä, mutta yhteen sarjaan ei mahdu kuin yksittäisiä kovia pelaajia. Ois näyttävää tennistä tarjolla kun helmet laitettaisiin samaan koriin, eikä eroteltaisi iän perusteella harrastelijoiden joukkoon.

4 tykkäystä

Suomalaisten sijoitukset tänään miesten sarjoissa:

35+vuotiaat: Liebkind 98. Kiiski 165. Waheeb 566. Rantala 704.

40+vuotiaat: Riikonen 78. Suorsa 226. Nurminen 599.

45+vuotiaat: Nissinen 51. Hyyti 176. Rintala 209. Selänne 250. Korhonen 317.

50+vuotiaat: Rossi 54. Salminen 61. Karvonen 112. Saari 165. Alaluusua 222. Mandell 284.

55+vuotiaat: J.Berner 23. Ainola 94. Väänänen 135. Hilli 230. Broman 262.

60+vuotiaat: J.Berner 15. Helminen 42. Juvakoski 116. Heinilä 184.

65+vuotiaat: Horsma 40. K.Berner 124. Tuomola 141. Lahtinen 244.

70+vuotiaat: Montell 34. Mollgren 166. Smatt 172.

75+vuotiaat: Olkkonen 61. Schaaf 100. Heinänen 103.

80+vuotiaat: Laaksonen (ei Henri) 133.

85+vuotiaat: ei suomalaisia

Selänne nousi siis kertaheitolla sijalle 250. ja 45v-rankingissa päälle 1300 pelaajaa.

Listoilta löytyi Lauri Kiiski ja Tapio Nurminen, kovina ex-propelaajina. Molemmat koittaneet kertaalleen tasoaan ja Kiiskihän eteni huhtikuussa 35v-sarjan MM-kisoissa Etelä-Afrikassa puolivälieriin ja näin Laten oikea taso lienee siellä välillä 10-20, ellei top10 porukassa saakka.

2 tykkäystä

Eräs entinen suomalainen top-500 sanoi, että Pernforsin tennis on lyömisen osalta aika kesyä kauhomista. Jos joku Leconte lyötäisiin tuohon kisaan, voittamisen tyyli olisi varmaankin aika erilaista :).

Teemu Selänne parantaa. Voitti Korhosen 6-0, 6-3. Viime viikolla oli hieman tiukempaa.
Seuraavaksi vastassa tosiaan maailman kakkospelaaja, ex-ammattilainen Deeth.
Teemu ei saa yhtään peliä ellei Deeth löysäile ja eiköhän Deethille ole kerrottu kuka on vastassa, vaikka aussi tuskin ymmärtää jääkiekkolegendojen päälle mitään. Veikkaan Teemun saavan ainakin kaksi peliä ja puhtaasti maineensa ansiosta.

Teemu sai 70p Korhosen kaadosta ja nyt kokonaispisteet 190p ja ranking ensi viikolla noin 138. Seniorirankingissa noustaan nopeasti.

EDIT
Dubbelissa Selänne pelaa Ruotsin Pernforsin kanssa, joka tosiaan vuoden 1986 kaksinpelin Ranskan avointen finalisti, kun hävisi Ivan Lendille.
Kaavion 1-sijoitettu pari Deeth/Nissinen ja 2-sijoitetut Pernfors/Selänne. Miten käy dubbelifinaalissa? Deeth/Nissisen luulisi tuon vievän.

1 tykkäys

Onko Pernfors niitä harvoja jotka ovat menestyneet yliopistotenniksen kautta?

Hangosta piti olla streamiä, mutta tällä hetkellä ilmeisesti off air?

Deeth voitti Selänteen nollilla. Ei armopaloja.

Teukan aseet väärissä asioissa tuon tasoista pelaajaa haavoittaakseen, ja tuon tason kaverille varsin kierteetön ja varsin kesy peruslyönti on marja poimittavaksi.

Tämän matsin katselin streamistä ja Teemu sortui lyömään laakoja matsin edetessä. Geimin tai geimien voittaminen olisi ollut todennäköisempää jos olisi jatkanut ensimmäisen geimin taktiikalla ja lyönyt korkeampaa palloa. Toki usein Deeth ei antanut mahdollisuutta lyödä kaarta, mutta rohkeammin olisi Teemun pitänyt lyödä palloon pituutta ja korkeutta. Nyt jäi heti ensimmäinen lyönti lyhyeksi ja sitten alkoi sellainen mylly josta ei ollut ulospääsyä. Kämmeneltä myös monta palautusvirhettä ilmeisen pahaan ja kovaan syöttöön, mutta siltikin useammin olisi pitänyt saada palloja takaisin kämmenpuolelta.

Tasoero oli iso ja tällä kertaa Teemulla ei löytynyt keinoja pienentää sitä eroa.

1 tykkäys

Yli 50v sarjassa Saksan Greuther voittanut nyt kolme matsia peräkkäin munilla. Viimeisimpänä Tapio Rossin. Rossi harvemmin munilla häviää Suomen A-luokan kisoissakaan. Olikohan Rossilla ongelmaa, vai onko tosiaan noin tylyn kova mies tämä maailman kolmonen?

Selänne-Pernfors luovuttaneet nelurin, onko tietoa kummalla vaivaa?

Teemulla vissiin ollut kiire naisiin, kun on tunnettu siitä että Suomen kesäillassa tanssijalkaa vipattaa ( muiden kuin Sirpan kanssa)…

Pernfors luovutti singelinsä 4-0-johdosta aiemmin.

Teemu Selänne hävisi tänään Mika Leskiselle miesten b-luokan kärkipelaajalle odotetusti, mutta hieman odotettua selvemmin numeroin 6-0, 6-0. Mika on taitava ja monipuolinen pelaaja, joka pystyy lyömään tarkasti ja lujaa molemmilta puolilta. Teemu oli aivan aseeton, ja vailla mitään mahdollisuuksia. Teemun syöttö oli sikäli pehmeä, että Mika pääsi heti rankaisemaan. Harvoin pallo kesti viittä lyöntiä pidempään. Mikan tasoitus kuuluisi kyllä a-luokkaan, sikäli monta b-luokkaa viime vuosilta voitettuna ja monta a-luokan senioripelaajaa myös sarjapeleissä. Toki ikää alkaa jo olla…

Leskinen pääsi pelaamaan vahvuuksillaan eli tarkoilla suoraviivaisilla lyönneillä, koska Teemu ei saanut hänelle suhteellisen kesyillä lyönneillään painetta ja iskettyä puutteisiin liikkumiskyvyssä. Leskinen pelasi peliä, jota minusta kannattaa pääasiassa pyrkiä pelaamaan eli lyöt varmaa krossia kunnes saat helpomman (eli lyhyen tai korkeahkon löysän) ja sitten ratkot vastustajan kenttäasemasta ja pallon sijainnista riippuen linjaan tai tiukkana krossina, tarkasti lyöden, kovuus toisisijaisena. Teemulla ei myöskään aseita tarttua Leskisen syöttöön, joka pysyy kovalla alustalla matalahkona mutta on massalla kiva sitteri johon hyökätä.

Leskisen vahvuuksia varmuus, tarkkuus, pelitapa, pallonhallinta ja kyky saada ihan mukavasti kulmia ja vauhtiakin palloon.

Leskinen oli syöttöä lukuun ottamatta sellaista tasoa mitä oletankin eli 45-ikäluokan “A-pelaaja” ja “avoimen” B1-pelaaja. Teemu oli ainakin tänään kesympi kuin odotin. Teemun kämmen oli delpomaisesti väkevimmillään kiireessä juoksusta. Rysty on ehkä varmempi mutta toisaalta enemmän pallon kenttäänheittelylyönti. Teemun kämmentekniikalla pommien hakeminen tuottaa virheitä liikaa. Syöttö ei ole Teemun syömähampaita. Teukan ohituskyvystä ei ollut hyötyä, koska Leskinen teki pelin erilaiseksi kuin mitä se esim. C. Lindholmia vastaan oli viime viikolla.

6-0, 6-0 osoittaa, että Leskinen oli stabiilin hyvä eli kykeni pelaamaan tennistä, jossa turhan helppoja virheitä tulee pahimmillaan vain pari putkeen.

1 tykkäys

Lindholm sai revanssin nelurista, voittanut Nissisen 6-2, 6-2.

Juu, se oli ennakolta melko selvää. Alexander on senioreissa Suomessa aivan omassa kastissaan, mitä tulee voiman tuottamiseen palloon. Vasurisyöttö ja kämmen ovat tappava yhdistelmä. Terolla ei ole oikein aseita millä laittaa kampoihin. Massalla Santun lyönnit melkein vielä pahemmat ehtiä, kun peittää niin hyvin ja massalla puolustavan pelaajan vaikeampi vaihtaa suuntaa viime hetkellä. Kohta taitaa päästä Santtu viisikymppisiin ja tulee kyllä selvää jälkeä. Lindholmin liikkuminen toki ei mitään aivan huippua, jos katsoi vanhempien sarjaa, niin siellä oli mielestäni parempia liikkujia. Noilla lyönneillä ei vaan paljon tarvitse liikkua, kun vastustajalta tulee yksikin edes puolittain löysä, niin sen jälkeen ollaan mankelissa josta ei ole poispääsyä. Jos Heliövaaralla olisi Lindholmin kämmen, niin olisi uralla 100 mennyt rikki. :slight_smile:

Selänne hävisi nollille ekassa kaksarissa, kuitenkin hienosti finaaliin nelurissa, mutta ei pärjännyt Kemin kaupunginjohtaja Nissiselle pareineen. Kaksinpelin finaalissa tutut vastustajat, Nissinen ja Selänteen pari Lindholm.

Tuore miesten Finnish Tour-kisan voittaja, tällä viikolla 38v täyttävä Lauri Kiiski kertoi lähtevänsä senioreiden MM-kisoihin.
Pelataan Miamissa alkaen 27.10. Alustana Floridassa yllättäen punainen massa.
Eikös Lauri ollut pari vuotta sitten Etelä-Afrikassa MM-kisoissa 35v-sarjassa kvartsissa.

Nyt voi olla tiukemmassa kun ikää tullut lisää. Tuohon sarjaan voi osallistua 1979-1983-syntyneet ja Late on jo toiseksi vanhinta ikäluokkaa.
Kahden vuoden päästä 40v-sarjassa voi pelata MM-kullasta JOS vielä kahden vuoden päästäkin taso nykyisen kaltainen eli Finnish Tourin voittotasoa.

1 tykkäys

Kiiski tuolla MM-kisoissa 8-sijoitettu. Kun katsoin vastustajien tilastoja niin puolivälieriin pitäisi olla kevyt tie ja siinä olisi vastassa 1-sijoitettu Italian 38v ikätoveri Luca Serena, maailmanrankingin kakkonen.

Kuitenkin se huomioitava että vuosituhannen alkuvuosina Kiiski oli ATP400+ ja Serena vain ATP1300+, joten onhan Late ollut ainakin nuorena kovempi tennispelaaja.
Serena pelannut tänä vuonna villillä kortilla CH-dubbelia.

1 tykkäys