Näihin ollaan Euroopassa siirtymässä kovaa vauhtia. Perinteisen massakentän ylläpito vaatii kallista työvoimaa ja tuhansia kiloja uutta massaa joka vuosi, sekä kuumassa ilmastossa ihan järjettömän määrän vettä, josta on monin paikoin huutava pula ja veden käyttöä säännöstellään. Ja kuten AUT vs FIN Davis Cupissakin, näitä pystytään tarvittaessa luomaan sisätiloihinkin. Osa näistä muistuttaa enemmänkin hiekkanurmea mutta esim. Red Plus on hyvin lähellä perinteistä kenttää ja esim Sveitsissä tällä alustalla pelataan useita pro-kisoja. RedPlus, the new generation of tennis court
Pystyykös noilla tekomassoilla pelaamaan myös kevyessä sateessa vai meneekö liian liukkaaksi? Päästäisiin samalla eroon massakisoja toisinaan vaivaavista aikatauluongelmista.
Tämä menee kyllä nyt selvästi ohi ketjun aiheen, mutta kysyn nyt kuitenkin… Onko eri alustojen osalta verrattu riskejä loukkaantumisten osalta? Lähinnä siis sitä, että onko pitkässä juoksussa kropalle kuluttavampaa pelata pelkästään kovilla kentillä, kuin että pelaisi pääasiassa luonnonalustoilla? Paljon on viime aikoina puhuttu palloista, mutta mietin myös sitä että missä määrin pelialustat vaikuttavat asiaan? Ruusuvuoren kohdalla käynyt selväksi, että alustojen vaihdot kuormittavat kroppaa. Mietin, että olisiko näiden “uuden sukupolven” alustojen kanssa mahdollista siirtyä laajemminkin kroppaystävällisimpiin vaihtoehtoihin kovien ulko/sisäkenttien osalta?
Jatketaan nyt vielä sivummalle aiheesta, sillä jalkapallon puolella tätä asiaa selviteltiin laajalti, kun yleinen perstuntuma oli, että tekonurmella tulee enemmän loukkaantumisia kuin luonnon nurmella. Kun tilastoja tutkittiin, paljastui kuulemma asian olevan päinvastoin. Syyt lienevät moninaiset. Jalkapalloa ei tosin pelata kovilla kentillä, joten ei vastaa mitenkään kysymykseesi.
Käyn viikon päästä taas Sveitsin Bellinzonassa, jossa pelataan W75 Red Plussalla, kerron sitten lisää. Aikaisempina vuosina sade ei juuri ole häirinnyt, yhtenä vuonna pelattiin matseja kuplassa jossa sama pinta, kun satoi koko iltapäivän, joten liukkaudests en osaa sanoa.
Lupasin toisen otsikon alla kertoa lisää Red Plus teko/hybridimassasta. Kentän pohjana on hyvin vettä läpäisevä keinonurmen kaltainen matto, jonka päällä on n. 2 cm hienojakoista massaa. Muoviset rajat on naulattu pohjaan kiinni.
Virhepomppuja todella vähän ja pelikelpoinen 15-30 min sateen loputtua.
Italialaisten ja ranskalaisten pelaajien mielestä ominaisuuksiltaan normaali massakenttä.
Onko tää sama kuin Harri mainitsi harjoitelleensa kauniaisten tekomassalla
Mikäli liitto (tai HVS) joskus panostaa kansalliseen treenikeskukseen Talissa, niin sinne voisi kattaa muutaman tällaisen kentän, jotta treeni onnistuisi massalla ympäri vuoden. Meidän nykyhuiput eivät ole mitään massahirmuja, Paldaniuksen kohdalla aika sitten näyttää. Ehkä tämä tarjoaisi kuitenkin paremmat puitteet sille, että tulevaisuuden huiput ei lähde massakauteen ihan niin takamatkalta.
Jos ymmärsin oikein niin Taliin tulossa kuusi (?) tekomassaa!
Kiinnostava aihe ja siksi pommitankin nyt tänne useita kysymyksiä aiheeseen liittyen.
Tekomassojakin pitää varmaan harjata ja kastella, mutta voisi kuvitella, että ovat kuitenkin helppohoitoisempia kuin perinteiset? Nuo varmaan saa nopeammin pelikuntoon talven jäljiltä?
Mitkä lie kustannukset, jos perinteisen massan vaihtaisi tekomassaksi? Keston luulisi olevan kymmeniä vuosia ja itse massaa ei tarvittaisi läheskään yhtä paljon, mutta paljonkohan?
Espoon Targa Areenalla on ilmeisesti kaksi tekomassaa, jotka ovat mallia TopClay. Onko sama tuote, hyvin samankaltainen vai ihan eri homma?
Täällä Bellinzonssa on Red Plus ollut nyt 9 vuotta, kentän hinta “noin” 50 T €. Pelaavat vielä marraskuussa kunnes pakkaset ja lumet tulevat ja kausi alkaa maaliskuun alussa, lisäämällä muutama säkki massaa ja harjausta pari kertaa ristikkäin ja sitten pelit käyntiin.
Joo ja normaali kastelu lämpimällä ilmalla + harjaus.
Tuo 50k ilmeisesti, jos kenttä rakennettaisiin johonkin ryteikköön, johon pitäisi tehdä pohjatöitä? Paljonkohan hinta olisi valmiin asfaltin päälle? Tarvitseekohan olla asfaltti alla vai miten lie käyttäytyisi, jos perinteisen massakentän päälle tekisi?
Loin oman ketjun, niin ei huku tämä keskustelu muiden aiheiden viestien alle.
Mahtaako nämä tulla niin hiekkatekonurmikenttien tilalle, vai onko ajatuksena vielä entisestään laajentaa aluetta? Vai onko näiden tarkoitus korvata nykyiset massakentät?
Harrihan joskus totesi, että hiekkatekonurmikentät muistuttavat melko hyvin ominaisuuksiltaan nurmikenttiä, tai ainakin ne mahdollistivat nurmikaudelle valmistautumisen. Viime vuoden Wimbledonin alkutahdit taidettiin viritellä Kaivokselan tekonurmikentillä
Mielestäni uutta sisähallia rakennetaan paraikaa juuri vanhojen hiekkatekonurmikenttien tilalle ja tekomassat tulisivat vanhojen massakenttien paikalle. Näin olen ymmärtänyt.
Tämä hinta on Sveitsissä sisältäen vettä läpäisevän asfaltin joka vedettin vanhan massan päälle ja siinä on automaattikastelulinjat ja kuvassa näkyvä sadevesikanaali aina 2 kentän välillä.
Toivottavasti Suomessa pysytään tässä asiassa teknologian aallonharjalla, eikä pakkomielteisesti tehdä kuten jo toisen nuijasodan aikaan. Ainoa rajoittava tekijä lienee Keski-Eurooppaan verrattuna talvinen routa ja sen vaikutukset pinnotteisiin. Siksi kannattaa olla elävät massakentät, eikä mukautumattomat kovat kentät. Usein jälkimmäiset ovat melkoisia nivelten tappajia, kun kumista joustokerrosta ei voi pakkasten vuoksi laittaa väliin.
Milloinkas ekat massat perinteisest avautuvat kotimaassa?