Ala-asteikäinen poikani sai tänään 1. valmennustuntinsa ammattivalmentajalta (aiemmin lyönyt vain huvikseen kerran pari vuodessa ja molemmilta puolilta kaksikätisesti mutta ihan ookoo yläkierrettä). Kirjoittaa ja soittaa instrumentteja vasen hallitsevana kätenä mutta urheilussa yms puuhissa varsin sujuvasti molempikätinen. Pingiksessä maila piti ihan manipuloida vasempaan käteen kun matki ensin oikealla kädellä pelaavia - mutta pelaa nyt pingistä vakituiseen vasemmalla ja yhden pingisleirin jälkeen täysin tosissaan saa jo itse olla että pärjää. Silmä-käsi-koordinaatio pojalla siis hyvä molemmilla käsillä ja jalat toimii hyvällä temmolla.
Ekalla tunnilla opeteltiin yläkierrekämmenen svingi sekä vasemmalla että oikealla kädellä ja siis yhdellä kädellä molemmilta puolilta + jalkatyötä kahdeksikkoa sahaamalla ja kämmenlyönnit pienestä liikkeestä molemmin puolin. Oikean käden svingi vaikutti omaan silmään aluksi sujuvammalta mutta ekan treenitunnin loppupuolella vasurikämmenkin sujui jo ihan mainiosti rennolla svingillä. Ihan tunnin lopuksi 10 lyönnin testi joista 8 jänteisiin hyvillä osumilla ja 2 pokaan mutta nekin tuli yläkierteellä takaisin verkon yli.
Ei ole siis kilpapelaajan ura tässä mielessä tennistä itse harrastavalla vanhemmalla vaan antaa lapsen tutustua lajiin ohjatusti ja seurailla kaikessa rauhassa olisiko intoa vakituisempaan treenaamiseen tai joskus jopa kilpailemiseen - mutta on ainakin peruslyönnit kunnossa vaikka vain pelaisi huvikseen silloin tällöin, kun käydään pari kertaa vielä valmentajan kanssa lyömässä.
Mutta mitä tulee mieleen molempikätisyyden hyödyistä tai haitoista tenniskentällä? Jos treenikipinä syttyy, niin miten ideaa kannattaisi jatkojalostaa? Syöttö toki tenniksen motorisesti vaativin suoritus mutta jos sen saisi ehjäksi molempikätisesti niin voisi olla verkon toisella puolella työlästä luettavaa ja palautettavaa…
Laita poika heittämään palloa ja kummalla lentää pidemmälle, siinä on syöttökäsi. 30 -vuotta Suomen kilpakenttien kolunneena molemmilta puolilta syöttäviä tiedän puolen tusinaa. Molemmilta puolilta hyvin syöttäviä en ainuttakaan. En sano ettei voi onnistua, ja luultavasti ei ole mitään haittaa jos ensin opettelee molempia puolia. Nykytietämyksen valossa mahdollisimman monipuolinen lyöminen kehittää parhaiten taitoa. Siltikin varmaan jossain vaiheessa joutuu valitsemaan GoTo -puolen.
Kiitos kommentista - jos juuri nyt testaisi niin oikealla kädellä lentäisi pidemmälle ja tarkemmin - mutta uskon että parin päivän treenillä jo tasaveroisesti - psykologian osuuttakin tullut mietittyä, monet vasurithan lapsena peittelevät vasenkätisyyttään, varmaan ihan ettei erottuisi joukosta leikeissä, liikuntatunneilla jne - sitten lapsi toki katsellut koko ikänsä minun pelaavan monia pallopelejä yms oikealla kädellä. Pingiksessä halusin vaihdattaa mailan vasempaan käteen ihan että lapsi tajuaisi osaavansa sen homman hyvin - ettei vasenkätisyyttä tarvitse häpeillä vaan se on etu.
Lähes satavarmasti harrastelutaso riittää tälle kaverille (päälaji ollut vuosikausia toinen ja muitakin lajeja pidetty rinnalla), mutta jos yhdenkään prosentin mahdollisuus että kaveri innostuu tenniksestä enemmänkin ja aidosti ambidekstrejä on ihmisistä vain yksi prosentti, niin eiköhän tuo kortti kannata tässä alkuvaiheessa ainakin katsoa. Vähintäänkin terveellisempi tapa pelata tennistä jos sitä harrastaisi kaksipuolisesti yksipuolisen lyömisen sijaan.
Itsellä ei tenniksessä juuri muuta hyvää olekaan kuin syöttö ja sen merkitys itselle selvä. Pitää alkaa heitellä kaverin kanssa palloa aina kun on sopivia tilaisuuksia ja pelata rantalentopallot yms kaksikätisesti myös - nykylapsilla harvoilla mahdollisuuksia samanlaisiin toistomääriin kivien heittelyssä yms kolttosissa mitä itsellä oli maalaispoikana… Sitten jos kipinä syttyy, niin jossain vaiheessa pitäisi varmaan löytää kotimaasta esimerkin takia hyvä vasurisyöttäjä joka myös osaisi valmentaa - vai onnistuuko yhtä lailla peilikuvana eli onko se valmennusosaaminen silti ratkaisevaa. Nyt asutaan etelämpänä ja tämä ekan ja ainoan treenitunnin valkku ruotsalainen ja tyyli vasta-alkajan kanssa juuri niin kannustava kuin voi sveduilta kuvitella - ei tarvitse ihmetellä miksi siellä puolella lahtea on 267 atp-titteliä ja urheilijoiden itseluottamus kohdallaan…
Oikeakätinen Nadalhan vaihdettiin vasuriksi taktisista syistä ja hyvin on sujunut - Mike Tysonin työpäivä livenä jäi kyllä kohtuudella itselle mieleen aikoinaan, vasuri mutta otteli vasen edellä - Oscar de la Hoya, Cotto ja Donaire myös muutaman vastustajan pehmentänyt vasurikoukulla - tennishän on lähellä nyrkkeilyä mutta verkko välissä…
Kyllähän vasurin syötöstä on iso etu, sivukierresyöttö kiertää eri suuntaan ja alasarjoissa saa paljon pisteitä pelkästään sillä. Siis jos pystyy sen opettelemaan, kannattaa yrittää.
Muistaakseni joskus näin jonkun (Suomessa kisoissa, olisiko ollut B-luokkaa) joka syötti vasurilla mutta pelasi muuten oikeakätisenä. Osasi myös iskulyönnin molemmilla käsillä, sekin on verkolla etu.
Pelasin itse juuri ensimmäisen tennisturnauksen 25 vuoteen ja heti eka vastus (round robin) sattui olemaan vasuri jolla voimakas sivukierre - täysin kusessa olin sen kanssa koko ottelun kun itse kiertäisin palautuksen mieluusti kämmenelle - sitten jos jätti kämmenkulmaa auki nii jannu napsaisi sinne ässän Ei yhden yhtä murtopalloa mutta omissa syöttövuoroissa pelattiin ihan tasapäin ja sain geimejäkin vaikka hävisin.
Itse olen luontainen vasuri, mutta pienenä kun sain ensimmäisen kerran pesäpalloräpylän (oikeakätisen) käteen ja tungin sitä oikeaan käteen niin kaikki nauroivat. Ei siinä silloin auttanut kuin opetella heittämään oikealla ja nyt olen sekakätinen. Tenniksessä syötän oikeallla mutta lyön kämmenlyönnin vasemmalla. Siinä se vielä menee, mutta sulkapallossa käden vaihtaminen lennosta vähän hidastaa.
Jos kädet ovat noin lähellä toisiaan, niin kannattaa ehkä opettaa vasuriksi ja pitää siitä kiinni. Molempikätiseksi en lähtisi harjoittelemaan, jompi kumpi pitää valita ja aika pian.
Kaverini on syöttänyt huonommalla kädellään n. 150 km/h, osaa sieltä yhden käden slaissin, volleyn ja smashin, ja saa kämmenenkin lähtemään n. 120 km/h. On ollut top-120, ja voittanut tietyntyyppisiä B1-pelaajia harjoitusmatseissa väärällä kädellään pelaten. Tosin häntä voinee pitää enemmänkin kaksikätisenä luonnostaan; eikös populaatiosta pieni prosentti ole syystä tai toisesta enemmän tai vähemmän molempikätisiä ainakin siten, että omaa todella hyvät valmiudet oppia käyttämään molempia käsiä varsin tasavertaisesti?
Brian Battistonen syöttö tuli mieleen tästä aiheesta vaikka ei täysin sama asia olekaan. Hän aloitti syöttöliikkeen vasemmalla kädellä ja lopetti oikealla ja hyppäsi vielä siinä samalla niin korkealle ilmaan kun pystyi. Sitä syöttöä kun jalostaisi niin saisi ainakin mainetta.
Naurettiinhan aikanaan mäkihypyn v-tyylin keksineelle ruotsalaiselle, että on pyryharakka, mutta muutamaa vuotta myöhemmin kaikki hyppäsi samalla tyylillä, johtuen toki siitä että sillä pääsi pidemmälle kuin aiemmin ihannoidulla tyylillä.
Jos Battistonen tyyli tai joku muu vastaava nousisi maailmanlistan kärkeen, niin taatusti monet junnut ryhtyisi peesaamaan sitä ja laji kokisi mullistuksen.
Miksi kukaan ei ole opetellut syöttöön täydellisen stopparin taktiikkaa?
Kiitos taas kommenteista - aidosti ambidekstrejä kai juurikin sen prosentin verran väestöstä - valtaosa vasureista jonkinasteisesti molempikätisiä. Itse olen soittanut pitkään harrastuksena rumpuja mikä vaatii 4 raajan yhtaikaista käyttöä eri motorisiin suorituksiin (mutta vasen yhä selvästi oikeaa heikompi käsi rumpuhommissakin) - huvikseni pessyt hampaita ja tehnyt muita arkipuuhia vasemmalla pitkän aikuisiällä - en tiedä onko tuosta vasemman treenaamisesta oikeakätiselle sen suurempaa hyötyä, itsellä sattunut olemaan suht paljon sporttivammaa oikeassa kädessä niin välillä ollut pakkokin käyttää vasenta. Ehkä aivoilla ainakin jumppaa samoin kuin vasemman käden käyttö soittaessa kitaran, basson, ukulelen yms kanssa.
Setä urheili ambidekstrinä - vasenkätinen mutta siihen aikaan kai vielä pakotettiin oikeakätiseksi koulussa - vekkuli katsoa lapsena jotain ottelutreeniä kun muistaakseni kuulaa oikealla ihan ok tuloksia mutta kiekkoa ja keihästä vasemmalla ihan ok tuloksia. Lentopalloa muistaakseni löi oikealla kädellä mutta kiireessä vasemmallakin. Ylen jutussa näimmä käsitelty molempikätisyyttä ja nyrkkeilijä sielläkin esimerkkinä: https://yle.fi/uutiset/3-9278725
Huipuista ainakin Michael Chang syötti satunnaisesti stopparia, Lendlin nolaaminen on jäänyt mieleen kun jälkimmäinen itselle lapsuuden sankareita.
Tennis on harrastelijalle niin vaikea laji ettei sitä tietokonepelitermeillä koskaan voi ns. pelata läpi eli hallita täydellisesti kaikkia osa-alueita - harva ammattilainenkaan vaikka oma peli ehjää, kun siellä toisella puolella sitten yleensä samantasoinen vaikka WTA-naisissa jätettykin vastustaja täysin pisteittä - jos jonkin tuollaisen Battistonen syötön tapaisen poikkeavuuden (tai 2xkämmenen + ‘väärinpäin’ kierteiset syötöt molemmin puolin) jalostaisi huippuunsa niin löytyisikö läpeensä valmennetusta lajista vielä ainakin hetkeksi etua erikoisesti pelaavalle ennen kuin se etu opitaan pelaamaan pois tai tapa yleistyy…
Isä ihmetteli joskus miksei tenniksessä kukaan käytä hyppysyöttöä (treenasivat huvikseen sen jotenkuten tenniskentälläkin nuorina kun olivat lentopalloilijoita) kun lentopallossa esim. Ojansivu ei olisi pelannut kv. huipputasolla otteluakaan ilman sivukierteistä hyppysyöttöään vaikkka valtaosa syöttää nykyisin kontrolloidumpaa hyppyleijaa tai jalat maassa leijaa… Tennispallo on pienempi ja maila vipuna eli paljon hankalampaa kuin iso pallo ja käsi mutta onko mahdotonta, verkko paljon alempana kuitenkin… Joku Roddickin ykkönen ei ollut kovin kaukana aidosta hyppysyötöstä kun mies vähintään 10-15 senttiä ilmassa osumahetkellä - näyttävää mutta tehokasta silti https://www.youtube.com/watch?v=SZbxKuLEP_o
No täähän kaveri on ihan mielenkiintoinen tapaus. Parhaimmillaan päässyt juuri ja juuri TOP-300 mutta ajoittain aiheuttanut harmaita hiuksia TOP-100 kavereillekin kuten seuraavassa linkissä Matosevicille: https://www.youtube.com/watch?v=8iosXeyBb9U. Hyvin kyllä lyö peruslyönnit molemmilta puolilta ja syötöt myös ok.
Vauhdin ottaminen syötössä on kielletty. En ole varma mitä tarkoitat hyppysyötöllä, kun kyllähän jokainen pelaaja (tai ainakin pitäisi) ponnistaa syötössä. Ponnistuksen korkeudessa ja eteenpäin suuntautuvuudessa on isoja eroja. Dolgopolovin ponnistus on melkoinen jousi: https://youtu.be/k0AXyjMVkKY
Eikös juuri tämän kaverin syötöstä käyty kohtuu laaja keskustelu taannoin (taitaa olla jo useampi vuosi), että onko tuo sääntöjen mukainen syöttö. Joku taisi heittää silloin, että olisi varmasti ollut enemmän tapetilla, jos olisi oikeasti ollut menestynyt tennispelaaja.
Tosiaan kysyin tuosta hyppysyötön määritellystä, koska JanneTennis kirjoitti, että Roddickin syöttö olisi lähellä hyppysyöttöä. Roddickin ja Battistonen tekniikat ovat kuitenkin hyvin kaukana toisistaan.
Itse ajattelin lähinnä lentopallon hyppysyöttöä, jossa usean askeleen vauhti (joskus toki pienissä saleissa vedetään paikaltaankin ja biitsin hyppyleija aina paikaltaan suoraan ylös hypäten että olisi max tarkka). Mitä säännöt sanovat tarkalleen vauhdinotosta syötössä? Tennisliigassa juuri joku pelaaja (kotimainen kai, en muista kuka) askelsi ihan selvästi useamman kymmenen senttiä ennen syöttöliikettä - jalka alkaessa 30-40 cm irti rajasta, siitä askel viivalle ja syöttö) - tyylikkäämpää toki kuin monen kilpapelaajankin jalkavirhe syöttäessä…
Tarkalleen ottaen säännöissä ei kerrota vauhdinotosta mitään. Sen sijaan on pykälissä 16 ja 18 näin: “Ennen syöttöliikkeen aloittamista syöttäjän tulee seistä paikallaan kumpikin jalka takarajan takana
sivurajojen ja keskimerkin oletettujen jatkeiden välissä” … …“Syöttöliikkeen aikana syöttäjä ei saa:
a. Liikkua kävellen tai juosten, kuitenkin vähäiset jalan liikkeet ovat sallittuja”
Tuo yksiselitteisesti kieltää vauhdinoton. Takavuosina muistan joidenkin -kiinnitin huomiota erityisesti vasureihin- ottaneen vauhtia ylimääräisellä etummaisen jalan askeleella sivusuuntaan jolla puolisalaa kasvatettiin viistosyötön syöttökulmaa.
Tuomarit eivät tietenkään olleet huomaavinaan mitään. Se että 30-40 cm:n vauhdinottoa edes eteenpäin ei tuomita onkin sitten tuomarilta selvää mukavuuden halua. Sillähän saa automaattisesti syöttöön nopeutta lisää 10-20 km/t.
Tuomari joka syynää yo. tapauksessa vain viivarikkoa on laiska hutilus. Jos etummainen (käytännössä aina se) jalka ottaa syöttöliikkeen aikana askeleen, pitäisi se aina olla jalkavirhe ilman että pitäisi erikseen miettiä, onko kävelystä vai juoksusta kysymys.
Ehkä heidän mielestään on kysymys vain “vähäisistä jalan liikkeistä”. Minkähänlaisia olisivat ne vähäistä suuremmat, kielletyt jalan liikkeet jotka eivät toistu juoksuksi tai kävelyksi asti? Yksi askel ei ole vähäistä liikettä vaikka se olisi lyhytkin.