Muut suomalaiset tennisnaiset 2022

Jos koetetaan pitää Anastasia Kulikova ansaitusti omassa ketjussaan, niin tämä osio täyttynee Laura Hietarannan ensiaskelista naisten ITF-kisoissa. Jo viime kaudella tuli niin komeita väläytyksiä, että tuskin tarvitsee pelkkiä avauskierroksen tappioita tältä kaudelta kerätä. Myös Ella Haavisto on toivottavasti pitkästä aikaa täydessä pelikunnossa ja olettaisin hänenkin kokeilevan kansainvälisen tason kovuutta.

Toinen mielenkiinnon kohde voisi olla USA:n yliopistomaailma. Sieltä Oklahoma State raportoi heti kauden alla tällaista:

“OSU currently has three student-athletes ranked in the 2021-22 ITA Tennis Division 1 national women’s tennis rankings, with freshman Oona Orpana earning the highest singles ranking of any Cowgirl as she landed at No. 55”

Tuosta nyt jää vähän epäselväksi onko Oonan ranking kaikkien aikojen paras Oklahoman tytölle, mutta ykkönen nyt ainakin tällä alkavalla kaudella. Muita suomalaisia en rankingista bongannut, mutta ainakin
Liisa Vehviläinen (North Texas) ja Alexandra Anttila (Clemson) tiettävästi ovat talven otatuksissa mukana. Kausi alkaa vajaan parin viikon päästä.

4 tykkäystä

Orpana kauden ensimmäisessä turnauksessa, Freeman Memorial Tournamentissa Vegasissa, kvartseihin kahdella voitolla (kai). Ekalla kierroksella saattoi olla bye. Joka tapauksessa voitokas alku.

Nihkeästi on tietoja.

2 tykkäystä

On kyllä outoa, ettei tuolla Ameriikassa saada näihin kisoihin mitään keskitettyä tulospalvelua vaan jokainen koulu raportoi omiensa tuloksista erikseen. Tällä kertaa järjestävän seuran uutiseen on sentään koottu kahden ensimmäisen kierroksen kaikki tulokset. Oona sai ensimmäisellä kierroksella tosiaan luovutusvoiton. Toisen kierroksen voitto oli ikätoverista, joka on Floridan joukkueessa pelannut viime kaudella pääasiassa kakkos- ja kolmospelaajan paikkaa.

Jos tuossa on esitetty samalla myös kaaviojärjestys niin Oona kohtaa seuraavaksi Lisa Zaarin (SWE), joka on ITA-rankingissa jopa sijalla 10. Tuolla voitolla saisi kyllä hyvin huomiota noissa piireissä, vaikka ei Zaar junnuna ollut lähelläkään Oonan tasoa vaan hhävisi Liisa Vehviläisellekin suorissa erissä 18-vuotiaana. On toki voinut sen jälkeen kehittyä reippaasti ja on nyt jo kolmatta vuotta mukana yliopistotenniksessä.

1 tykkäys

Lisa Zaar (SWE) - Oona Orpana 6-3, 6-2

Oonan thaimalainen tiimikaveri eteni finaaliin. Sama tyttö on pelannut Oonaa paremmin myös syksyn W15-kisoissa, joten oletettavasti Oona lähtee talven yliopistomatseihin kakkospelaajan paikalta. Erinomainen paikka sekin olisi tulokkaalle. Kausi käynnistyy keskiviikkona Princetonia vastaan.

2 tykkäystä

Nikita Liebkind W15-turnauksen karsinnassa Meksikon Cancunissa.

Oona Orpana pelasi vielä viikonloppuna tappionsa jälkeen lisää kaksinpeliä ja hävisi Nikki Redelijkille 4-6, 6-2, 6-7(3). Liekö tuo sitten ollut joku harjoitusmatsi toista yliopistoa vastaan vai joku lohdutussarja - en tiedä.

North Texas ilmeisesti avasi puolestaan jo varsinaisen kisakautensa ja Liisa Vehviläinen pääsi kentälle sekä kaksin- että nelinpelissä. Kaksinpelissä Liisa laitettiin viitospelaajaksi ja hoiti sen tontin puhtaalla kahden erän voitolla. Nopeastihan tuosta nokkimisjärjestyksessä nousee jos hyviä otteita esittää. Nelinpelistä myös voitto.

1 tykkäys

Yliopistokauden avausmatsissa:
Leena Bennetto (CAN) - Oona Orpana 7-6(4), 6-2

Nelinpelivoitolla yhdessä Dariya Detkovskayan kanssa Oona kuitenkin johdatti koulunsa täpärään voittoon vastustajastaan. Oona pelasi kaksinpelissä nelospelaajan paikkaa.

2 tykkäystä

Oona eilen otti voiton nelurissa ja kaksinpelissä Arizona Statea vastaan. 4-0 voitto Oklahomalle.

1 tykkäys

Hietaranta/Laki voittivat Sharm el-Sheikhin W15-turnauksen nelinpelin 1. kierroksella 1-sijoitetun parin. Toki 1-sijoitettujen nelinpelirankingit siellä 600+ paikkeilla, joten eipä tuontasoisissa turnauksissa juuri ole merkitystä onko sijoitettu vai ei.

2 tykkäystä

Laura Hietarannan kauden avausottelu aikuisten tasolla on tänään Egyptin W15-kisassa. Vastassa on kuitenkin junnu ja vieläpä erikoistapaus: 14-vuotias Mirra Andreeva (RUS). Tyttö on ITF-junnurankingissa käväissyt jo sijalla 12 eikä tuon ikäisiä G1-finalisteja ei hirveän montaa tennishistoriassa ole. Komea teko olisi, jos Laura pystyy tämän lahjakkuuden voittamaan. Ikäero tuskin venäläistä haittaa, sillä on jo junnukisoissa kaatanut koviakin Lauran ikäluokan pelaajia.

2 tykkäystä

Ensimmäinen erä Andreevalle 63. Nuori 14v suurlupaus hallitsee ottelua.

Hyvin taistelee Laura kyllä. Nyt toinen erä tilanteessa 3-3.

Off topic.

Tuli mieleeni tuosta 2007-syntyneestä venäläisestä mieleeni tarkastamaan saman ikäisen 14v tshekki Brenda Fruhvirtovan tämän hetken tilanne.

B. Fruhvirtova voittanut helmikuussa 2 kpl 25.000 dollarin kisoja Argentiinassa. Voittanut WTA171 pelaajan joka ex WTA59.

Nuo 14-vuotiaat tshekki ja venäläinen kohtasivat viime elokuussa G1 finaalissa ja Fruhvirtova voitti 61 60. Molemmat poikkeavan kovia lupauksia, mutta Fruhvirtova jotain kaksi kertaa vuosikymmessä tasoa tuon ikäiseltä.

2 tykkäystä

Juu, Brenda Fruhvirtovalle sentään Andreeva hävisi ja selvästi. Mutta 14-vuotiskaudellaan venäläinen kuitenkin oli kahdesti G1-finaalissa, mihin eivät yltäneet esim. aikanaan huippulupaavat Belinda Bencic ja Anastasia Potapova. Eli Andreeva on tämänastisilla suorituksillaan poikkeus jopa huippulupausten joukossa. Toki nuorempi Fruhvirtova on sitten vielä ihan omassa kastissaan tyttönä, joita ei tosiaan ihan joka vuosikymmen edes ilmaannu. Vanhempi Fruhvirtova muuten oli saavutuksiltaan jossain määrin tasoissa Andreevan kanssa yksillä G1- ja GA-finaaleillaan. Toki aika paljon kaaviotuuri tällaisia vertailuja ratkaisee.

Nyt toisen erän tilanne “3-5 ja venäläinen lähellä voittoa.
Nyt 4-5”. Andreeva on hävinnyt syöttönsä tänään jo kolmesti, joten voi tämä tästä tasoittua.

Egypti W15, 1. kierros
Mirra Andreeva (RUS) - Laura Hietaranta 6-3, 6-4

Vielä oli Lauralla murtopallo viimeisessä geimissä. No, nyt on kausi avattu. Eiköhän niitä WTA-pisteitäkin ala ropista kauden mittaan, erityisesti kun massalle päästään.

1 tykkäys

Nelinpelissä Hietaranta ja Laki olivat finaalissa, jonka hävisivät match tiebreakissa.

1 tykkäys

W15 kisan dubbelifinaalin rahallinen panos on 198€/pelaaja.
Rahanjako 15-tonnisten dubbelissa on niin vaatimatonta, ettei se ainakaan taloudellisesti houkuttele osallistumaan: 16 parin kaavioon mukaan päässyt pari saa ekalla kierroksella 67€, - 33,50€/ pelaaja, eli lähinnä lounasrahat.
Ekan kierroksen voitolla tienaa vain 32,50€/pelaaja lisää.
Quartzin ja semin välinen palkintorahan ero on myös vain 67,60€/pelaaja.
Etenemällä semistä finaaliin kumpikin pelaaja tienaa taas jo huimat 99,50 lisää. Useimmissa maissa näistä palkkioista pidätetään vielä 10-30% veroa

2 tykkäystä

Orpana Oklahoma State pelasi kaksi peliä viikonloppuna ja voitti molemmat. Kymmenenneksi rankatusta University of Southern California -voitto oli kova. Eilen Oona voitti 6-0 6-1 ja tänään peli jäi kesken Tulsan pelaajaa vastaan, kun koko peli päättyi 4-0. Oona oli hävinnyt ekan erän.

Ihan huipusti ei ole Oonan ura yliopistotenniksessä alkanut, mutta Oklahoman pelit ovat sujuneet hyvin. Mutta onneksi Oonalla on aikaa. Vähän erilaista on tuo verrattuna normaaliin touhuun ja opiskelukin vienee oman aikansa.

2 tykkäystä

Ella Haavisto osallistui Tunisian W15-karsintoihin, mutta koki niukan tappion heti avausottelussa Anri Nagataa (JPN, WTA1411) vastaan. Laura Hietaranta jatkaa puolestaan Egyptin kisoja, mutta siellä ei ole saatu pääsarjaa vielä arvottua - tai ainakaan ITF:n sivuille asti.

1 tykkäys

Lauran avausvastus on 19-vuotias Vanessa Ersoz (SWE), joka selvisi viime syksynä ensimmäistä kertaa urallaan W15-puolivälieriin. Tämä lokakuun puolivälissä pelattu voitokas toisen kierroksen ottelu onkin sitten toistaiseksi viimeinen kansainvälinen matsi, jonka pelasi loppuun, sillä koko loppukausi meni sitten pilalle loukkaantumisen/sairastelun takia.

Hyvät mahdollisuudet Lauralla avata kauden pistesaldo. Matsi alkaa tänään keskiviikkona puolen päivän maissa. Toisella kierroksella vaaniikin sitten kenties viime viikolta tuttu Mirra Andreeva.


Ja alun tahmeuden jälkeen sangen helppo voitto!

Egypti W15, 1. kierros
Laura Hietaranta - Vanessa Ersoz (SWE) 6-4, 6-2

Huomenna tosiaan taas Mirra Andreeva, joka urakoi tänään kolme tuntia.

3 tykkäystä

Oona Orpana voitti kaksi ja puoli kaksinpeliä viikonloppuna kun Oklahoma otti nimiinsä jonkun turnauksen. Yhdessä matsissa pelasi joukkueensa kolmosena ja kahdessa muussa nelosena. Tuoreimmassa ITA-rankingissa Oona on sijoituksellaan 82 joukkueensa kolmanneksi paras, joten varmaan nuo kolmos- ja nelospelaajan tontteja on jatkossakin luvassa.

Tunisiassa Ella Haavisto otti kauden avausvoittona W15-kisan karsintojen avauskierroksella. Tänään vastassa italialaisneito WTA-sijalta 1173. Laura Hietaranta pääsi puolestaan sisään Egyptin W15-pääsarjaan viimeisten joukossa. Siellä karsintoja taidetaan pelata vielä huomennakin, joten Laura jatkanee WTA-pistejahtiaan ylihuomenna.

2 tykkäystä