Naistenniksemme 2023

Naistenniksemme lähtötilanne kauteen 2023 näyttää WTA-listan valossa tältä:

 310. Anastasia Kulikova
 601. Laura Hietaranta
1106. Ella Haavisto

Näistä Laura Hietarannalla oli mainio viime kausi, jota voisi jonkinlaiseksi läpimurroksi varmasti sanoa kahden W15-turnausvoiton ja yhden W25-semifinaalin myötä. Tällä kaudella tietysti tuosta lähdetään ottamaan seuraavaa pykälää, mikä tarkoittanee sitten säännöllisempää menestystä W25-tasolla. Voi olla, että niihin kisoihin pääsemistä varten tarvitsee kuitenkin vielä W15-puolelta napsia lisää pisteitä. Lauran kauden avausturnausta ei taida vielä olla tiedossa.

Ella Haavistolla on jo riittävän pitkä loukkaantumishistoria, joten toivotaan tälle kaudelle terveyttä. Viime kauden saldoksi jäi 2 × W15-puolivälierä ja, jos treenikausi on mennyt putkeen, ensimmäisestä W15-turnausvoitosta voisi tällainen penkkiurheilija haaveilla. Kausi alkaa tänään Viron W40-kilpailun karsinnoissa WTA-sijan 444 Freya Christietä (GBR) vastaan eikä Ella tuohon matsiin taida suosikkina lähteä.

Anastasialla on oma ketjunsa täällä. Yllätyn kovasti ja iloisesti, jos muita suomalaisia WTA-listalle tällä kaudella saadaan, sillä seuraavaksi paras pelaajamme Stella Remander on ollut ihan riittävien haasteiden edessä junnukiertueellakin.


Hyvin Ella lopulta altavastaajana taisteli, mutta tappiolla kausi alkoi.

W40 Tallinna (EST), karsinnat
Freya Christie (GBR) - Ella Haavisto 6-4, 7-6(5)

2 tykkäystä

Täältä lisää sisältöä tähän ketjuun:

Hienoa nähdä, että tehdään myös rohkeita ratkaisuja uran eteenpäin viemiseksi. Kenties Suomessa tasollinen maksimi olikin jo nähty.

2 tykkäystä

Ella Haavisto pelaa tällä viikolla Antalyan W15-pääsarjassa, mutta arpaonni heitti vastaan ykkössijoitetun Hurricane Tyra Blackin (USA), joka oli junnuna 12-vuotiaasta lähtien ikäluokkansa (2001) maailman parhaita. Voitti 12-vuotiaiden Orange Bowlin finaalissa Anastasia Potapovankin , mutta sittemmin aikuisena ura on mennyt ihan eri teitä. En tiedä onko Blackille tullut joku taitojen yläraja vastaan, mutta WTA-sijalla 413 majailee nyt 21-vuotiaana, vaikka jo 18-vuotiaana aikuisten W25-kisan finaalissa. Viime vuodelta kuitenkin kolme turnausvoittoa (2×W15, 1×W25), joten aika vahvana altavastaajana Ella tähän lähtee. Blackin edellinen turnaus on yli kahden kuukauden takaa, joten toivotaan, että on sotkenut pelinsä kunnolla treenikaudella. No ei, vaan toivotaan että Ella pelaa itse elämänsä parasta tennistä.

Viime viikolla Black pelasi samassa paikassa vain neluria, joten oisko siellä loukkaantumista taustalla kun ei kaksinpelikautta vielä uskaltanut avata. Ykkössijoitettu olisi ollut viime viikollakin.

Ilmeisesti aikaisemmin kehitystä on haitannut yksinkertaisesti se, ettei ole ollut vara kiertää kisoja ja treenata varakkaamman väen tapaan. Toivotaan, että vielä löytää jyvänsä heti seuraavassa turnauksessa. Tässä juttu hänen siskostaan: www.essence.com/culture/alicia-tornado-black-tennis-health-issues-homelssness

1 tykkäys

W25 Antalya (TUR), karsinnat
Laura Hietaranta - Edda Mamedova 6-0, 6-1
Elena Pridankina - Laura Hietaranta 7-5, 6-2

Ella Haavisto - Duru Soke (TUR) 6-4, 3-6, 10-7
Rinon Okuwaki (JPN) - Ella Haavisto 2-6, 7-5, 10-2

Ellalla olisi tänään ollut hyvä sauma päästä pääsarjaan, mutta pienestä se jäi lopulta kiinni. Tekisi mieleni vielä mutista, että Laura olisi tuon Ellan kaavionnurkan läpäissyt. Nyt Lauralle osui vastaan kolme W15-kisaa viime syksynä voittanut Pridankina, joten tappio ei niin iso yllätys ollut. Toki Laura itsekin varmasti toivoo Pridankinan tason pelaajien kaatuvan tällä kaudella jonkinlaisella prosentilla.

Suomen kakkospelaajan epävirallisesta tittelistä pelataan tänään kotimaisessa liigassa kun Ella Haavisto ja Laura Hietaranta kohtaavat toisensa. Veikkaan jälkimmäisen voittoa, mutta tasaista tullee.

Tuon yllä mainitun kohtaamisen muuten voitti Ella Haavisto helposti suoraan kahdessa erässä 6-2, 6-4.

Tällä viikolla Laura Hietaranta taistelee Espanjan W15-kisassa ja kohtaa avauskierroksella karsijan; Paula Arias Manjón (ESP) on WTA-sijalla 1112 eikä ole kansainvälisissä kisoissa selvinnyt toista kierrosta pidemmälle sitten vuoden 2020. Nämä pitää Lauran kaataa varmasti, jos meinaa ITF-kiertueella yhtään pärjätä.


W15 Manacor (ESP), 1. kierros
Laura Hietaranta - Paula Arias Manjón (ESP) 4-6, 6-2, 6-3

Ailahtelevassa kuosissa on Lauran peli. Kolmas erä meinasi jo olla menossa vastustajalle usean 0-4 tilanteeseen vievän murtopallon myötä, mutta sitten Lauran (tai vastustajan) pelissä loksahti jotain ja vei ottelun loput pallot 20-4. Tuo vaihde kun sattuisi silmään koko ottelun ajaksi toisella kierroksella. Tänään urheiltiin 3 h 13 min, mutta kaipa sitä nuorena jaksaa.

1 tykkäys

W15 Manacor (ESP), 2. kierros
Ariana Geerlings (ESP) - Laura Hietaranta 3-6, 6-4, 6-0

Ei ihan parasta Lauraa tämä turnaus, mutta tulihan tuosta WTA-piste. Ehkä tuossa lopussa saattoi väsy yllättää, kun tennistä kertyi lähemmäs kuusi tuntia kahteen matsiin.

Lauran ottelua viime lauantaina katsoneena tuli vahvasti sellainen fiilis, että on aika isoja ongelmia päättää pisteet. Lisäksi ei saa syötöllä oikeastaan laisinkaan suoria pisteitä, joten jokaisen pisteen eteen pitää tehdä iso työ. Tämän viikon tulos mielestäni linjassa viime vklp otteiden kanssa. Toivotaan, että joku loksahtaa pelissä ja pääsisi ottaamaan seuraavia askeleita urallaan (ei sinänsä syytä epäillä, etteikö näin kävisi!)

1 tykkäys

Lauran mietteitä Tennisliiton haastattelussa. Melko kunnianhimoinen tuo Australian avoimet 2024 tavoitteena viime aikaisten tulosten perusteella.

1 tykkäys

AO karsintaan tarvitaan n. 300 WTA pistettä, nyt kasassa 56, jotka siis pitäisi puolustaa ja kerätä 250 lisää ja aikaa noin 9 kuukautta. Keskimäärin 8 pistettä jokaista kalenteriviikkoa kohti. Haastetta kerrakseen :thinking:

Intian 40tonnisen karsinnan ekalla Lauralle tappio Baszakille (WTA 839) 16 46

1 tykkäys

Lopettiko orpana

Kyllä Oonan totinen kilpatennis taisi loppua. Edellinen kansainvälinen matsi vuoden 2021 lokakuulta ja sen jälkeen yksi talvi yliopistotennistä, mutta sittemmin hiljaista.

Kilpakenttien ollessa perin hiljaisia naistemme osalta, kannattaa lukea Tennisliiton tuore artikkeli Ella Haaviston mietteistä.

Hämmentävää kyllä, että samaan syssyyn kehutaan pärjäämistä kansallisissa kisoissa ja haaveillaan maailmanlistalla sadan parhaan joukkoon pääsemisestä ja pelaamisesta Grand Slam -tasolla. Saahan sitä tietysti haaveilla. Onneksi mukana on myös realismia ja “lyhyen aikavälin tavoitteena on pelata ja pärjätä $15,000 ja $25,000 ITF-turnauksissa.” Ja nimenomaan ensin pelata, sillä vuosina 2021-2023 Ellalle on kertynyt tilastoihin vaivaiset 10 ottelua ITF-turnausten pääsarjoissa.

Vaan helppohan se on täältä kentän laidalta huudella. Näytä Ella meille epäilijöille närhen munat pelikentillä!

2 tykkäystä

Ellan vastustajana Tunisian W15-karsinnoissa on Justyna Jodlowska (POL), joka ei 18-vuoden ikäänsä mennessä ole vielä aikuisten karsintoja koskaan selvittänyt. Kyllä tästä Ellan voittoa sopii odottaa. Ei ratkaisukierroksen vastustajakaan paljoa tuosta kovene.

Monastir (TUN), karsinnat, 2. kierros
Ella Haavisto - Justyna Jodlowska (POL) 6-2, 6-3

Huominen ratkaisukierroksen vastus ei vielä selvillä.

2 tykkäystä

Vastaan tulee 15. sijoitettu Italialainen 20v. Ireni Lucia. Muutaman kerran on tässä vuoden sisällä onnistunut karsimaan pääsarjaan, jossa on vielä voitot ottamatta. Ellalla hyvät saumat pääsarjaan. Peli on heti aamusta 10:30 meidän aikaa.

1 tykkäys

Ellalla voitto 6-7(10), 7-6(4), 10-6. Sillasta voittoon! Pääsarjan kutsuu.

Toisessa erässä italiatar syötti jo voitosta. Hienosti noustu. Ennen italialaisen murtoa Ellalla oli tosin kaksi murtopalloa.

Ekassa erässä Ella johti murrolla 5-4, mutta tuli murretuksi. Seuraavassakin oli murtopallot Ellalla.

Tiukka matsi, mutta lopussa vahvempi voitti.

Edit.
Huomenna vastassa on [5] Kiinan Fangzhou Liu. Ikää nyt 27 ja WTA-ranking valahtanut sijalle 528. Neljän vuoden ajan Ranking oli alle 200 ja parhaimmillaan 127 vuonna 2017. Tämän vuoden neljästä Monastirin turnauksesta alla on R1, R2, SF ja F. Kesäkuussa vuoden 2022 viimeiset pelit. Keväältä alla on pari W15 voittoa ja yksi finaalitappio. Ei ihan täydessä iskussaan kiinalainen siis ole, mutta kyllä pitäisi noilla meriiteillä Ellan kaatua. Mutta aika monta R1 tappiotakin on listassa. Eli luovuttaa ei parane.

Edit.2
10:30 alkaa pelit ja Ellan peli kolmantena vuorossa.

Edit.3
Takkiin tuli 3-6, 2-6. Vaikka luvut oli selkeän oloiset, niin murtopalloihin Ella pääsi ihan kivasti. Omissa syötöissä se ongelma oli. Joka toinen ykkönen (57%) osui ja niistä 56% voittoja. Kakkosista voittoprosentti oli 16% (3/19). Kaksoisvirheitä peräti 10. Oliko todella surkea syöttöpäivä vai yrittikö kakkosta vaikeuttaa. Paha sanoa. Kakkoserä oli tasaisempi ja Ellala oli pari murtopalloa tasoittaa murrot 3"-4 -tilanteeseen, mutta ei.

2 tykkäystä

Ellalle voitto villin kortin jenkistä 6-1, 6-1. Huomenna rankinginsa menettänyt 21v kiinalainen. Pari vuotta on siis omannut WTA-rankingin, mutta nyt sen menettänyt. Tänä vuonna 9 W15 turnausta, joista kahdessa karsinut läpi. Kerran ekan kierroksen tappio ja kerran kvartsi. Nyt Ella estää kolmannen kerran pääsarjaan pääsyn.

2 tykkäystä

Monastir (TUN), karsinnat
Jiaqi Wang (CHN) - Ella Haavisto 7-5, 6-3

Eipä kulkenut tänään. Hankala siinä on voittaa ottelua, jos häviää 60% omista syöttövuoroistaan.

1 tykkäys

Stella Remanderista juttua. Pyrkii nostamaan juniorirankingiaan ja pääsemään junioreiden grand slamiin vielä tänä vuonna. Samoin tarkoitus saada WTA-ranking ja päästä enempi aikuisten ammattilaiskisoihin pelaamaan.

3 tykkäystä