Paras pelaaja, joka EI ole voittanut ATP-turnausta?

Rankingit, kovat Grand Slam-esitykset ja Davis Cup ovat hienoja asioita pelaajien uralla, mutta turnausvoitot ovat tässä individualistisessa lajissa niitä kohokohtia, joita metsästetään uran alusta loppuun. Olen miettinyt aina, ketkä pelaajat mielestäni ns. “ansaitisisivat” turnausvoiton/voittoja. ATP-tennisturnauksen voittaminen on kuitenkin niin kovin vaikeaa. Muistamme esimerkiksi, miten vaikeaa sen ensimmäisen voiton saaminen oli huippulahjakkaalle Suomen Jarkko Niemiselle. Pistetäänpä pientä gallupia, kuka on mielestäsi paras pelaaja, joka ei ole koskaan voittanut ATP-turnausta?

Omat valintani:

  • Julien Benneteau - Pitkällä aikavälillä kenties paras pelaaja, jolta puuttuu kaksinpelin ATP-titteli. Finaalitilasto masentava: 0-10. Katsokaapa sydäntäsärkevä klippi ottelupalloa edeltävästä pisteestä ja ottelupallosta Kuala Lumpurin finaalista 2013 Joao Sousaa vastaan, kun Benneteau on ehkä lähempänä voittoa kuin koskaan. Tuossa näkyy, kuinka hän tekee lähes kaiken oikein, mutta niin vain ottelu kääntyy. Huh… https://www.youtube.com/watch?v=75smQ3ZJLxA

  • Gilles Muller - Luxembourgilainen on sen verran kova pelimies, että olisi ehdottomasti ansainnut yhden tai useammankin ATP-voiton. Nyt muuten parhaillaan meneillään olevasta Atlantan kisasta on hyvät mahdollisuudet ottaa se puuttuva titteli.

  • Jerzy Janowicz - Ei vielä niin pitkää uraa takana kuin Benneteaulla tai Mullerilla, mutta näillä lahjoilla olisi todella sääli jos ei tulisi voittamaan turnausta. Upeita esityksiä löytyy (Wimbledonin semifinaali ja Pariisin Masters-finaali), mutta välillä pistää kaiken läskiksi ja häviää pystyyn. Jääkö ikuiseksi lupaukseksi asenteensa takia? (PS. vaihtaisin valmentajaa…)

1 tykkäys

Näistä Janon suurin heikkoushan on selvästi korvien väli. Ei vaan voi hävitä matseja tavalla millä hän häviää, ollen lähes kaikessa parempi vastustajaansa mutta kun unforced error- tilasto näyttää 4x kertaa enemmän kuin vastustajalla, ja ratkaisupalloissa tämä polakki tekee yleensä karkean virheen ja tuplavirheitä ihan liikaa syöttäessään. Tosiaan pelilliset kyvyt on kohdallaan siitä osoituksena nuo kaksi kovaa turnausmenestystä mistä mainitsit.

Itse vielä mainitsen ehkä ylivoimaisesti kovimman kaverin aktiivipelaajista joka ei ole Grand Slam- titteliä voittanut. Ja se on Tomas Berdych. Ja puhuin nyt kavereista jotka ovat olleet tourilla sen 10 vuotta vähintään. Miehellä kun kaikki kyvyt ovat tuohon himoittuun titteliin, ja ylistihän Agassikin kirjassaan nuorta Berdychiä ja sanoi että hänestä näki jo joskus silloin 18-19v poikasena että tulee huippupelaaja. Semifinaali paikkoja kyllä on, ja kerran päässyt Wimpelissä kokeileen finaalissa mutta eivät ne paukut ole ihan riittäneet.

“Paras pelaaja ilman Grand Slam” -voittoa on myös mielenkiintoinen ajatusleikki. Tomas Berdych on joo varmaan se kovin aktiiveista. Kova on myös Jo-Wilfried Tsonga. Yksi kaikkien aikojen kovimmista on mielestäni vähän aikaa sitten lopettanut David Nalbandian.

Ainii, jotenkin muistelin että Tsonga olisi Aussie Openin kertaalleen valloittanut, mutta mieshän hävisi tuolloin finaalin Djokovicille. Tosin kaatoi matkalla sekä Nadalin että Murrayn. Eli samaa mieltä Tsongasta myös.

Joo finaalissa oli. Pitkäaikaisista aktiiveista kolme kovinta on varmaan Berdych, Tsonga ja Ferrer. Kaikilla on yksi GS-finaalipaikka ja ovat kiusanneet Big 4-porukkaa pitkään. Mutta Ferreriä en pidä ihan samassa kastissa kuitenkaan pelillisesti.

Mielenkiintoinen aihe ja taitaa Benneteau olla tässä ylivoimainen. Toinen hyvä pohdittava on sellainen pelaaja kuka on voittanut paljon atp-turnauksia, mutta ei ole silti tehnyt kovin merkittävää uraa. Yksi tällainen pelaaja voisi olla Stakhovsky jolla on neljä titteliä, mutta silti uran paras ranking on vain 31 ja uralla voitettuja otteluita 144. Ikää kuitenkin jo 29v.

Jep Berdiellä ja Tsongalla pelilliset valmiudet tuohon titteliin olisi, mutta Ferrulla ei kanssa mielestäni koska on täysi vastaantulija yleensä Federeriä, Nadalia ja Djokoa vastaan.

“Paljon turnausvoittoja ilman kovin merkittävää uraa” -kategoriaan voisi Stakhovskyn kaveriksi lisätä Sam Querreyn. Paras ranking 17 ja paras GS-suoritus 4. kierros. Ihan ok tilastot mutta ei mitään superuraa kuitenkaan, ja häviää lähes poikkeuksetta top 10-pelaajille. Turnausvoittoja kuitenkin peräti 7.

Guillermo Garcia-Lopez on erikoinen pelaaja siitä, että hänellä kasassa peräti 5 ATP-titteliä, mutta uran ATP-voitto/tappiot ovat pakkasella luvuin 240-265. Löytyykö vastaavaa pelaajaa, jolla olisi pakkasella uran voitto-tappiot, mutta omaa kuitenkin tämän tason menestystä.
GGL oli uran alkuvuosina pitkään tuollainen ATP50+ pelaaja ja voittikin uran ensimmäisen tittelin vasta 26 vuotiaana. Ennätysranking ATP-23. Kaksi kertaa pelannut GS-kisoissa 4.kierroksella.

Janowiczilla 24v vielä hyvin aikaa voittaa urallaan vaikkapa se viisi titteliä, jos muistelee minkä tason pelaaja GGL oli vielä 24 vuotiaana.

Ohhoh, tuli itselleni ainakin yllätyksenä näiden kahden edellä mainitun tittelimäärät ATP-kisoissa. Stakhovskyn eritoten, joka muistini mukaan aina melkein hävisi meidän Jakelle ja kuitenkin tuplamäärä titteleitä Jarkkoon verrattuna eikä ole koskaan ollut edes top-30:ssa :slight_smile: Tuo Ukrainalainenhan joutunut monasti viime vuosina hakemaan vauhtia Challengereista asti, joissa onkin sitten ollut kova luu kovilla kentillä. Täytyy sanoa että on kyllä aikalailla täydellisesti onnistunut maximoimaan tasonsa ATP-kisoissa.

Jos otsikko olisi ollut “Paras pelaaja joka EI OLLUT voittanut ATP-turnausta”, lienee vastaus helppo (ATK-listauksen ajalta, v. 1973->): Elokuussa 2006 nousi Baghdatis rankingin kahdeksanneksi vaikka alla ei ollut yhtään voittoturnausta. Ensimmäinen voitto tuli vasta kuukautta myöhemmin.

Kaiken kaikkiaan tämän neljän voiton pelurin rankiennätykseksi jäi kuitenkin -lienee lajissaan ainoa ainakin kympin sakkiin päässeistä- tuo voittoja ennen saavutettu #8.

Tennistilastoista löytyy paljon erikoisuuksia.
Jarkko Nieminen 2 ATP-titteliä ja kolme kertaa GS-turnauksien puolivälierissä.
Nicolas Almagro 12 ATP-titteliä ja kaksi kertaa GS-turnauksien puolivälierissä.

Tässä kohtaa voi mainita myös Gilles Simonin (ex-ATP-6), 12 ATP-titteliä ja kaksi kertaa GS-puolivälierässä.

Kyllähän yksi kovimmista joka ei ole voittanut GS-turnausta on Marcelo Rios. Kuitenkin voittanut useaaman Mastersin ja ollut ranking 1.

Kyllähän näitä “pakkasella” olevia, mutta silti useamman turnausvoiton ottaneita löytyy joitakin. Guillermo Garcia-Lopezin maanmies, espanjalainen massajyrä Albert Montanes muun muassa. Voitto/tappio -tilasto näyttää 245/276, mutta ATP-turnausvoittoja löytyy 6 kappaletta. Garcia-Lopez on kuumana päivänään kuitenkin todella kova vastus lähes kenelle tahansa. Montanes ei ole mielestäni lähellekään saman tason peluri.

Olenko väärässä jos veikkaan että jokainen Montyn titteli on tullut massalla?

Joo massalta on. Kova taistelija, mutta muilla alustoilla ei kyllä paukut riitä mihinkään. Niin ja sitten vielä Marcel Granollers, 4 ATP-titteliä ja tilasto 162/188. Nuo nyt ainakin tulee mieleen. Espanjalaisia massaspesialisteja pääosin nämä herrat. Olisiko syynä noihin tilastoihin se, että muilla alustoilla tulee niin usein lähtö lauluun ekalla kierroksella, että tilastokin kääntynyt lopulta pakkaselle?

Granollers vielä ihan solidi pelaaja muillakin aluistoilla, mutta Montylla tilastot muilla kuin massalla ovat karusti pakkasella. Itse asiassa massalla miehellä about 6x kertaa enemmän otteluita kuin muilla alustoilla yhteenlaskettuna vyöllään lifetime. Tämä siis tennisexplorerin mukaan, jossa on kaikki Challengerit ja ITF mukana laskettuna.

Paras ranking niinkin korkea kuin ihan siellä 20. hujakoilla, ja juuri tuota korkeammalle ei voi päästä jos olet puhdas massajyrä. Hyvänä esimerkkinä nykypelaajista Pablo Cuevas, tosin Cuevasta pidän paljon lahjakkaampana pelaajana kuin Montanesta.

Jep, Cuevas on kyllä puhdas massajyrä myös. Mutta massalla todella vahva kuitenkin.

Lienet kyllä oikeassa tuossa, että täydellinen massaspesialisti ei oikein korkeammalle voi päästä. Hyvä esimerkki siitä on nyt Itävallan nouseva nuori tähti Dominic Thiem ja hänen kalenterinsa. Ottanut jo kaksi turnausvoittoa massalla putkeen ja tavoittelee Kitzbühelista nyt kolmatta, nousisi turnausvoitolla juuri top 20-sakkiin. Mutta tähänpä loppuukin sitten massakausi kokonaan ja alkaa kovien kenttien kiertue, joten pitääkseen rankinginsa tai parantaakseen sitä, olisi hänen pelattava hyvin myös kovilla. Vaikka Thiemin paras alusta näyttäisi olevan massa, en kyllä sanoisi häntä massaspesialistiksi. Uskon, että tulee pärjäämään myös kovilla. Toisessa ketjussa muuten oli puhe mahdollisista tulevista GS-voittajista, niin Dominic Thiem voisi olla yksi sellainen. Katsokaahan Thiemin peliä, jos mahdollista. Pelaa todella vaikuttavaa ja näyttävää peliä, jota on verrattu mm. Fernando Gonzaleziin. Vahvarakenteinen jässikkä, joka lyö molemmilta puolilta todella kovaa ja hakee paljon läpilyöntejä. Noussut yhdeksi suosikeistani tyylillään.

Thiemillä ei tänään paukut riittäneet finaaliin asti, kun pelaa kolmatta viikkoa putkeen. Harmi vaan, omakin suosikkini josta toisessa ketjussa jo puhelin että valoisa tulevaisuus edessä.

Noh sitten vissiin P-Amerikan kiertueelle, mistä voisi jopa odottaa ehkäpä kvartsipaikkaa nappionnistumisella jostain Mastersista kun ranking on jo kohtuu korkea. US Openissa en jaksa uskoa vielä tuohon kvartsipaikkaan, mutta mistä puhelit niin ehdottomasti osaa pelata kovilla kentilläkin. Omaan mieleeni tulee hyvinkin “Wawrinkamainen” pelityyli Thiemistä, kun molemmilla aseet on suht samankaltaiset ja voimakas single handed rystylyönti :wink: