Seb Next Generation JGP

Myllypurossa pelataan tulevana viikonloppuna 10 & 14-ikäisten JGP-kisaa - siellä pitkästä aikaa mukana T14 nelurissa Ussher. Mahtavaa, että pelaa taas, taisi olla varsin pitkä pelitauko.

Tänään ollut Turussa finaalipäivä. Tuloksia odotellessa, sillä en ehtinyt paikalle, vaikka tässä muutaman kilsan päässä olenkin. Paljon mielenkiintoisia pelaajia ollut tuolla mukana.

Tennisliiton sivuilla hyvä yhteenveto viikonlopun avaintapahtumista.

http://www.tennis.fi/sitenews/view/-/nid/13562/ngid/1

Voihan harmi, huomisin vasta, että Turussa pelattu erittäin tasokas ja mielenkiintoinen P14-turnaus. Paikalle olisin suunannut muutoin.

Nino Salonen s.2000 vs Aleksi Löfman s.2002 luvuin 7-5, 6-2
Peetu Pohjola s.2001 vs Nino Salonen s.2000 luvuin 4-6, 6-1, 6-2
Roni Rikkonen s.2000 vs Otto Virtanen s.2001 luvuin 4-6, 6-2, 6-2

Semit:
Otto Meskanen s.2000 vs Anttoni Kinnunen s.2000
Roni Rikkonen s.2000 vs Peetu Pohjola s.2001

Hyvä juttu tuo Nino Salosen esiintyminen. Hänhän oli kaksi vuotta sitten paras -00 pelaaja. Oli mukana jopa Auray super openissa. Roni Rikkonen voitti siis puoli vuotta nuoremman Virtasen erin 2-1, mutta voittiko kuukautta nuorempaa Pohjolaa? Tuossa matsissa hieman TE14-rankingiin asetelmaa.

Oho! Pohjola voitti Rikkosen 6-2, 7-5 ja finaalissa Kinnusen 7-6, 6-2. Peetu siis parempi kuin -00 pelaajat.

Tyttöjen finaalissa odotetusti Cecilia Johansen (s. 2001) ja Ella Haavisto (s.2002). Siinä ei ole mitään yllättävää, sillä nämä ikäluokat ovat olleet vuonna 2000 syntyneitä edellä jo pitkän aikaa. Mielenkiintoista on nähdä miten hyvin Haavisto haastaa Johansenin. Edellisessä kohtaamisessa Haavisto voitti Johansenin ja otti muuten Joukastakin vastaan jo erän viime vuonna, joten on kyllä todella kovalla tasolla.

Jep, asiaa myös tutkittuani, Ella Haavisto on vastaavantasoinen lupaus kuin vuotta vanhempi Oona Orpana. Kyllä Suomen naistenniksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Haavisto hävisi joulukuussa kaksi vuotta vanhemmalle -00 venäläiselle vain 4-6, 4-6, joka on nyt TE14-rankingin 94:s. Tosin se täytyy sanoa, että näköjään maailman parhaat -02 pelaajat voittavat jopa -01 ikäluokan top10 nimiä. Suomen T12 pelaa Winter Cupia Romanian Bukarestissa ja siellä Haavisto voinee kohdata Ukrainan Marta Kostyukin, joka tuon ikäluokan top3 nimi. Hyvä jos 4 peliä saisi, kuten Orpana vuosi sitten Potapovaa vastaan, josta povataan näköjään uutta Sharapovaa monellakin tapaa. Mutta ainakin top10 tasoa lähellä ovat ikäluokissaan nuo suomitytöt.

Jos olet top10 eurooppalaista tasoa tytöissä, niin rankingarviot nykylistoihin nähden seuraavat tammikuun alussa:

14v-kausi TE14 top10 ja ITF-1486
15v-kausi ITF-317
16v-kausi ITF-137
17v-kausi ITF-26

Tietty kauden lopussa vielä paljon kovemmat. Mutta jos siis kaikki menee nappiin, niin 16v-kaudella voi hätyytellä jo top100 ITF-rankingia ja 17v-kaudella GS-junnuksi. Emma Lainen kehityskulkua tuo myös paljon muistuttaa.

Haavisto - Johansen 6-2, 6-4

Aika tuhtia settiä Ellalta. On tainnut ajaa jo Cecilian ohi, mutta olisipa hurjan mielenkiintoista nähdä Ellan keskinäiset matsit vielä Orpanaa, Joukasta ja Ussheria vastaan. Onpa hienoa, että näin kovia tyttöjä on nyt saatu lajin pariin. On tässä kärvisteltykin vuositolkulla.

Haavistolla olisi varmasti mahdollisuudet voittaa jopa 14-vuotiaiden TE-kisa tällä kaudella, mutta enpä tiedä onko sitä tarkoituksenmukaista lähteä metsästämään. Kovat oman ikäluokan kisat varmaan hyödyllisempiä. Ja tietysti ensin pitäis se omankin ikäluokan TE-kisa voittaa, mutta se nyt on vaan ajan kysymys. Winter Cupin ottelut ovat kyllä mielenkiintoisia mittareita. Veikkaan, että Ella pistää Euroopan kolmosen tiukemmalle kuin Oona aikoinaan.

Talissa alkoi JGP-kisat tänään karsinnoilla.siellä ratkotaan keskinäisiä paremmuuksia ja nähdään voimasuhteet hiukan paremmin kuin nykyisessä(kään) rankingissa.

Mielenkiintoista nähdä, kuka -99 kolmikosta Sarpola, Stenfors, Vesanen, voittaa P16-sarjan. Lisäksi, saas nähdä pystyykö juuri 12v täyttänyt -02 Ella Haavisto voittamaan neljä vuotta vanhempien T16-sarjan, jossa käytännössä pitäisi voittaa -01 Johansen(kaatunut aiemminkin) ja -99 Anderson, jonka -01 Orpana pystyy jo voittamaan. Lisäksi mielenkiintona, että voittaako 15v 11kk Aaro Pöllänen miesten sarjan, jossa tosin 21v ikärajana ja mukana vain nimekkäistä pelaajista Aaron lisäksi esim -95 Kosonen, -96 Kaverinen.

Vähän pitää kritisoida Talin JGP-kisojen aikatauluja. Karsinnat alkoivat jo torstaiaamuna eli kauempaa tulevat joutuivat tulemaan jo keskiviikkoillaksi. Aluksi kisoja pelataan matsi päivässä tahtiin, kunnes sunnuntaina maksimissaan 2 kaksinpeliä ja 2 nelinpeliä.

Lauantain kvartsiottelut olivat poikien sarjoissa laitettu alkamaan 20:30. (Ainakin P16-sarjassa lauantain ensimmäinen ottelu oli 15:30 ja melkein heti perään oli vielä nelinpeli, joten tiukkaan tahtiin tuli koko lauantain ottelut.)

Sunnuntain välierät alkoivat 8:30, vaikka Talissa edelliset ottelut päättyivätkin arviolta 22-23. Siihen kun laskee iltapalan, peseytymisen, liikkumisen yöpymispaikalle jne., niin harva poika oli nukkumassa ennen puolta yötä. Yöllä vielä nipistettiin ajasta tunti kesäaikaan siirtymisen takia. Välieriä pelataan siis 5-6 tunnin yöunien jälkeen ja se ei varmasti ole optimaalinen tilanne. Kilpailusäännöissä alle 14-vuotiaille vaaditaan 12 tunnin tauko otteluihin, joiden välissä vuorokausi vaihtuu.

Sunnuntain matsit:
8:30 Kaksinpeli
10:00 Nelinpeli
12:00 Kaksinpeli
14:30 Nelinpeli

Osalle pelaajista tulee siis 7 ottelua vuorokauteen (la 15:30 - su 14:30).

Mielenkiintoisin tulos: Patrick Stenfors s.12.9.1999 voitti Masi Sarpolan s.14.2.1999 luvuin 2-6, 7-6, 6-3. Stenfors vienyt Sarpolaa vastaan edelliset kohtaamiset. Masin edellinen voitto Stenforsista kahden vuoden takaa. Nyt oli lähellä. Toiveissa on molemmilla ITF-ranking tämän vuoden aikana. Top1000 ITF-ranking kauden päättyessä olisi oikeasti lupaavaa. Sarpola ei ole vielä tällä kaudella kansainvälistä turnausta pelannut. Mielipiteitä. Millaiset ITF-ennätysrankingit saavuttavat -99 pelaajat, kuten Ruusuvuori, Sarpola, Stenfors ja Vesanen? Onko Emil lopulta paras ja jääkö osa perus ITF400-600 pelureiksi ja tuleeko yhdestäkään GS-junnu. Lupaava ikäluokka, mutta pitäisi kohta tulla lisää näyttöjä.

Jotenkin tästä porukasta minulle tulee mieleen laaja -92 ikäluokka, lähinnä Micken ja Laaksosen takana olevien pelaajien osalta. Silloin oli Laitista, Lannetta ja kumppaneita. Mutta kukaan näistä ei sitten oikein noussut ITF-tasolle kunnolla, vaikka nuorempana TE-kisoissa hyvin pärjäsivätkin. No, Rise toki voitti G5-kisan mainiosti 16-vuotiaana. Mutta kyllä tällä kaudella pitäisi alkaa ITF-pisteitä napsimaan tasaista tahtia, jos meinaa GS-junnuksi aikanaan kehittyä. Emilillä ei ainakaan ruusuisesti alkanut taival kun jäi karsintoihin molemmissa Ruotsin kisoissa. Tämä kausi näyttää kyllä jo paljon suuntaa ja ensi kaudella pitäisi alkaa voittamaan pieniä ITF-kisoja.

Vaikea vielä arvioida -99 ikäluokan tulevaisuutta. Selvästi Ruusuvuori ja Vesanen panostavat jo ITF-peleihin. Muiden osalta tämä ei ole vielä kai oikein alkanut.

Hyvää ikäluokassa on edelleen se, että jotkut pelaajat kärjen takana tarjoavat parhaille ihan kelpo vastuksia ja hyviä matseja myös kotimaassa. Esim. Vesanen joutui pelaamaan lauantaina kolmieräisen Haaralan (-99) kanssa (kuten viime marraskuussakin) ja ilmeisesti sen väsyttämänä hävisi Tiaiselle (-99). Lisäksi -98 pelaajien parhaiden takana ovat sitä tasoa, että heidät voittaakseen kärkipään ysiysit saavat pelata tosissaan. Mm:

  • Virtanen 2-1 ja 1-2 vs. Vesanen,
  • Lehtinen 2-0 vs. Sarpola, 2-1 vs. Stenfors, 2-1 vs. Vesanen
  • Rouvala 1-2 vs. Stenfors
  • Mäkelä 1-2 vs. Stenfors

Omat kyvyt eivät riitä arvioimaan sitä, ovatko nämä tasaiset matsit kansallisella tasolla merkki siitä, että myös kärjen takana pelaavien taso on kansainvälisesti kohtuullisen hyvä, vai merkkki siitä, että suomalaisten -99 pelaajien kärki on tippunut kansainvälisestä kehitystahdista. Toivon tietysti ensinmainittua. Joka tapauksessa hyvät ja tasaiset matsit kotimaisissa junnukisoissa vievät varmasti kaikkia eteenpäin.

Voi myös olla , että Suomessa pelatessa “pudotaan” vastustajan tasolle. Eli pelaaja A vs B pelaavat tiukan matsin keskenään, mutta toisella ei ole mitään jakoa kansainvälisessä turnauksessa , kun toinen kykenee voittamaan matseja. Joissain tapauksossa voi olla tästä kyse.