Seuraava 90-luvulla syntynyt top-10 pelaaja?

Niin minun mielestäni ainakin varsin mielenkiintoinen kysymys. Nythän siellä siis ovat tai ovat olleet nämä kaksi 90-luvun alkupuolen huippunimeä eli Raonic ja Dimitrov. Itse liputan oman suosikkini Dominic Thiemin (ATP-18) puolesta. Moni tähän varmaan heittäisi jo top-20 noussutta Tomicia ja olinkin vakuuttunut miehen pelistä Gasquetia ja tänään Djokoa vastaan 1.erässä, ihan kuin olisi löytänyt uuden vaihteen peliinsä ja rystykin näytti aika vahvalta. Mutta itsehän en miehen pelityylistä juurikaan pidä. Toki Goffin on siellä ihan nurkilla jo ollut jonkin aikaa ja varmasti hyvänä all around- pelaajana omaa potentiaalin, mutta onko sittenkään paukkuja rikkoa tuota maagista top-10 rajaa.

Itse heitän tähän vielä yhden jokerikortin nimeltä Jack Sock, joka hieman epätyypillisesti P-Amerikkalaiselle pelaajalle viihtyy massalla mistä osoituksena Houstonin titteli ja tämän vuoden RG:n 4.kierroksen paikka. Mutta se vaatisi mielestäni mieheltä jo aika kovan ensi vuoden ympäri koko kalenterivuoden ihan sieltä alkukaudesta lähtien.

Edit. Ja toki ei voi unohtaa -95 huippua Kyrgiosia. Ennustan vielä että seuraava 90-luvulla syntynyt top-10 nimi saadaan jo ensi vuoden aikana.

Kommentteja kiitos :slight_smile:

Jos Thiem vetää ensi vuonna Winbledoniin asti suunnilleen Mastersien puolivälierien ja Grand Slamien 4. kierroksen tasoisia tuloksia, on top-10 jo erittäin lähellä. Hänellä kun on niin kova putki 250-voittoja Wimbledonin jälkeiseltä ajalta. Lisäksi putosi ainakin Ranskan avoimista jo alkuvaiheissa, joten kohtuullisellakin kaaviotuurilla RG:n pistemäärä nousisi reilusti.

Epävarmuustekijän luo se, että näytöt massakenttien ulkopuolella ovat vielä ohuita. Silti uskon ja miellyttävän pelityylin takia ainakin toivon Thiemin ainakin käväisevän kymppikärjessä jo ensi vuoden Ranskan avointen jälkeen. Toivomus olisi toki jo hieman sitä ennenkin :slight_smile:

Joo itseasiassa tuosta ensi vuoden RG:stä voi odottaa jo jonkinlaista “läpimurtoa” Slameissa Thiemin kohdalla, eli ainakin 4.kierroksen paikkaan uskon suotuisalla kaaviolla. Puolivälierät ja siitä eteenpäin olisivat vain plussaa tuon nuoren huipun kohdalla, ja mielestäni pystyy jo haastamaan top-10 pelaajat massalla ensi kaudella ihan varmasti.

1 tykkäys

Samalla tietysti ennustat, että joku nykyisestä kymmeniköstä putoaa sieltä pois. Toivottavasti tai odotettavissakaan se ei ole porukan nuorin, 90-lukulainen Raonic. Ei kai toiseksi nuorinkaan, Nishikori. Eikä oikein voi uusinta tulokastakaan, Andersonia pitää saman tien väistymään joutuvana.

Kukapa rohkenisi ennustaa, että joku Bigfourista putoaa kärkikymmeniköstä ensi vuonna, edes yhdeksi viikoksi? Tuskin Wawrinkankaan pudottajia kovin paljoa on! Jäljelle jäävät: Berdych ja Ferrer. Kumpi joutuu väistymään esim. Sockille? Ensi keväänä jo 34 vuotta täyttävä Ferrerkö?

Ja minkäköhän takia esim. Anderson ei voi pullahtaa tuolta ulos? Ja kävihän Dimitrovillekin kun tuli huono kausi että tippui nopeaa pois, joten en laskisi sitäkään vaihtoehtoa pois että Rao tippuisi juuri tuon top-10 ulkopuolelle sijoille 10-20. Ja ei Nadalinkaan tippuminen enää mikään suuri shokki olisi tähän kauteen peilaten.

Montako eri pelaajaa keskimäärin on yhden kauden aikana top10:n joukossa? Varmaankin jotain 15 pelaajaa. Viime vuosina vaihtuvuus ollut poikkeuksellisen pientä. Tuo nyt on ainakin helppoa selvittää, että kuinka monta eri top10 nimeä vuoden 2015 aikana nähty.
Ennätysvuosina joskus 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa lienee yhden kauden aikana nähty lähemmäs 20 top10 pelaajaa.

Mitä tulee ketjun aiheeseen, niin Thiem ja Tomic ovat toki ne todennäköisimmät seuraavat top10 nimet 1990-luvulla syntyneistä. Sanotaan vaikka Tomic.

Mutta mitä tulee seuraavaan pitkäaikaiseen uuteen vakio-top10 nimeen, joka porhaltaa myös samalla top5 joukkoon, niin sellainen seuraava nimi lienee Borna Coric.

Noilla 8-10 sijoilla piipahtaa monia eri pelaajia ja siellä vaihtuvuus on melko suurta. Näille sijoille päätynyt historian saatossa vaikkapa Stepanek ja Monaco, jotka eivät kovin suuria tennispelaajia ole. Myös Jarkko Niemisellä oli hiuskarvan varassa päätyminen näille 8-10 sijoille.

Eiköhän Goffin omaa mahdollisuudet 8-10 sijoille, Thiem ehkä hieman ylemmäs 4-7 sijoille, aussit Tomic, Kyrgios ja Kokkinakis ehkä sijoille 2-3 aikanaan ja se seuraava kärkipelaaja sitten jostain Coric, Zverev, Rublev yms poppoosta. Näin veikkaan ma.

Ja jatketaan listaa: Sen jo mainitun Ferrerin lisäksi voi se toinenkin F lopettaa uransa, Nishikori voi loukkaantua, Wawrinka saattaa pitää sapattikevään jne. Ehkä se olisi kokonaan toinen aiheensa: Kuka ensi vuonna putoaa kärkikymmeniköstä?

Tai no, olisi se kyllä aika tylsä aihe! Tämä uusien sankareiden haarukointi on tietysti monin verroin kiinnostavampaa.

Aika nappiin saa Raonic Baselissa ja Pariisissa pelata, jos meinaa olla Top10:ssä edes tämän kauden päättyessä. Alkukaudesta on tehnyt isoimmat pisteensä viime vuoden Pariisin lisäksi, eli hyvin todennäköisesti tulee tippumaan joksikin aikaa. Andersonkin tarvitsee vielä hyviä suorituksia, sillä Tsonga menee ohi jo huomenna. Kaksi paikkaa kympin sakkiin on vielä teoriassa melkein kenen tahansa Top30-pelaajan otettavissa.

Mitä tuohon alkuperäiseen kysymykseen tulee, niin Raonicin pudotessa voidaan olla useampikin kuukausi ilman 25-vuotiaita ja sitä nuorempia. Dimitrovkin on viimeksi saanut yli 100 pisteen potin toukokuussa. Ja sitten niihin seuraaviin potentialisiin:

  1. Dominic Thiem - Hyviä perusteluja olikin jo muilla, ja Thiem on se, joka voisi nousta jo kevään massapelien aikana. Veikkaan että käy sijoilla 7-8 ensi vuoden aikana.

  2. David Goffin - Mielestäni potentiaalia piipahtamaan kympin joukossa jo ensi kaudella. Toivoisin itse tällaista pelityylillisesti vähän erilaista.

  3. Nick Kyrgios - Omaa jo nyt mielestäni Tomicia paremmat paukut yksittäisiin koviin tekoihin.

Coricin jätin ulkopuolelle, koska epäilen ettei vielä 2016 nouse ihan kympin sakkiin. Toiveissa toki olisi, että joku näistä 1990-luvulla syntyneistä nousisi jopa viiden joukkoon, ja vielä suurempi toive olisi alle 25-vuotias Grand Slam-voittaja. Tällä hetkellähän nuorin GS-tittelillä kehumaan pääsevä on Marin Cilic, 27. Tuollaista tilannetta ei varmasti tenniksen historia tunne. Aina on on ollut joku jo nuorena huipputekoihin yltänyt.

Lomat takana, ja samalla saatiin tähän lyhyeen keskusteluun ehkä se eniten veikattu ratkaisu. Thiem nousee vähintään sijalle 7, ja mikäs sen hienompaa. Vielä kun muissakin Grand Slameissa saataisiin nuorisoa esiin. Kyrgios Wimbledonissa?

Edelliset ennustukset osuivat aika hyvin maaliin, kun Thiem nousi juuri sijalle 7, ja Goffin vähän myöhässä sijalle 10. Entäs tämä vuosi? Pyöreästi sijoilla 15-20 on viisi hyvää ehdokasta, ja muut sitten sijoilla 40+. Tässä lähimmät ehdokkaat ikäjärjestyksessä:

  • Pablo Carreño Busta (s. 1991). Indian Wellsissä sopivan kaavion turvin jo semeihin, ja massakausi aluillaan. Mahdollisuuksia kymmenen joukkoon, mutta kevään isoista massakisoista vaatisi ainakin yhden kovan suorituksen. Ehkä Top10 juuri ja juuri, mutta ei kovin paljon korkeammalle

  • Jack Sock (s. 1992). Keväällä ja alkukesästä suhteellisen vähän puolustettavaa, ja peli näyttää kulkevan. Top10 tekee tiukkaa, mutta mahdollisuuksia toki.

  • Lucas Pouille (s. 1994). Heikko alkukausi, enkä muutenkaan oikein jaksa tänä vuonna uskoa. Menettää isoimmat pisteensä kahden kuukauden välein (Rooma, Wimbledon ja US Open).

  • Nick Kyrgios (s. 1995). Tästä porukasta se, joka voisi tänä vuonna nousta jopa sinne viiden joukkoon. Tämän illan Federer-matsi antaa suuntaa, mutta odottaa voi melkein mitä vaan. Jopa sitä, ettei Top10 toteudu tänäkään vuonna.

  • Alexander Zverev (s. 1997). Suurin nuorisotoivo, ja pari titteliäkin jo otettuna. Näistä se toinen, joka voisi ottaa isonkin tittelin jopa tänä vuonna.

Veikkaan, että 2-3 näistä ainakin käy kymmenen joukossa. Race-listalla Zverevin ja Pouillen edellä on muuten muuan Ryan Harrison, joka täälläkin joidenkin toimesta tuomittiin Challenger-jyräksi.

1 tykkäys

Hyvää analyysiä FF. Kiitti.
Pikkuoikaisuna Thiem ymmärtääkseni juuri nyt projektilistalla vasta 8. Federer noussut Thiemin yläpuolelle.

Tarkoitin Thiemin nousseen viime vuonna ennätysrankingiinsa, sijalle 7. Eli siis nousi juuri ennustamaani, ei juuri äsken.

Joo katsele sä vaan niitä race-listoja ja taulukoitas hessu, niin me muut katsotaan pelejä ja pelaajia ja tehdään niiden perusteella sitten arviot :slight_smile:

Aivan varmasti katselen tilastoja. Nuo kun kertovat sentään jotain jostain. Tennistä olen katsonut varsin paljon jo 80-luvulta lähtien. En vaan jaksa laukoa itsestäänselvyyksiä kesken matsin, vaan ihan oikeasti katson sitä matsia.

Toisaalta voin lähteä myös sinun linjoillesi. Kaikkia varmasti kiinnostaisivat vedonlyöntieni tulokset. Voisin myös kirjoittaa jokaisen ennustukseni perään: “saa ottaa talteen”, ja odotella sitten pippeli kovana, että joku kehuu ennustukseni mennessä oikeaan.

Nääh, se jää edelleen sinun hommiksesi.