Suomalaiset Grand Slam-juniorit (Virtanen&Orpana 2019)

Ketjussa seurataan suomalaisia junioreita jotka pelaavat ITF:n top50-tasolla, eli Grand Slam-pääsarjoissa tai toistuvasti suurimmissa junnukisoissa G1/G2-tasolla. Ketju alkaa siis Otto Virtasen ja Oona Orpanan 17v-kauden 2018 otteilla. Otsikkoa muutetaan sitä mukaa kun uusia nimiä nousee tälle tasolle. Eli samaa ketjua voidaan jatkaa pitkälle tulevaisuuteen mutta nimet vain vaihtuu. Katsellaan vaikka vähän myöhemmin näille 2018 lupauksille täysin omaa nimeä kantavia ketjuja jos sille suurempaa syytä ilmenee sitten kun prokisoihin siirtyvät.

6 tykkäystä

Otto Virtanen pelaa tosiaan kahtena seuraavana viikkona Thaimaan G1 ja Uzbekistanin G2-kisat. Nonthaburissa Otto 7-sijoitettuna kohtaisi 3.kierroksella 9-12 sijoitetun ja kvartsissa 1-4 sijoitetun alustavasti.
Tashkentin kisassa Virtanen tulee olemaan 1-sijoitettu.
Nonthaburissa pelataan 34-35 asteen helteessä ja Tashkentin kisassa näillä näkymin ehkä alle 20 asteessa.
Thaimaan kisassa mukana kaikki parhaat Australian juniorit (4 kpl) sekä myös Tshekin kova viisikko 15v Svrcinan johdolla ja britti Jack Draper 16-sijoitettuna myös mainittava.

Otto jäi pois Uzbekistanin toisesta Namanganin kisasta, joten ennakoisikohan tuo osallistumista maaliskuun viimeisellä viikolla Kreikan futureen tms? Ennen Davis Cupia ehkäpä propelejä tai treeniä. Tämä siis arvailua.
Virtanen aloittanee massalla pelaamisen vasta Davis Cupin jälkeen ja huhtikuussa tarjolla muun muassa Ranskan G1-kisa mutta myös paljon muita vaihtoehtoja.

1 tykkäys

Otto on paikalla Dubain ATP-kisamiljöössä. Tänään oli treenit ATP81 Denis Istominin kanssa.
Otto on näemmä pidempi kuin Istomin, joka ATP-profiilissa 188 cm.

3 tykkäystä

Thaimaa G1
(7) Virtanen
1.kierros bye
2.kierros Örnberg (SWE) / Yoshino (JPN)
3.kierros (11) Paulson (CZE) / Steinegger (SUI)
kvartsi (3) Machac (CZE) / (13) Sweeny (AUS) / Squire (GER)
semi (2) Ho (TPE) / (5) Hijikata (AUS) / (10) Lehecka (CZE) / (16) Draper (GBR)
finaali (1) Erel (TUR) / (4) Svrcina (CZE) / (6) Forejtek (CZE) tms

Tiistaina tarjolla Ruotsin Anton Örnberg, joka pelannut kolme kertaa G4-semeissä ja putkauttelee muutamia hyviä voittoja.
Sen jälkeen Oton tuttu dubbelipari Andrew Paulson ja siinä pelattaisiin jo isosta 60 pisteen potista ja sen voittamalla Otto voisi ehkä nousta 40 joukkoon.
Kvartsissa tarjolla esim. Oseanian maanosamestaruudesta 120p saanut 2001 aussi Sweeny joka pelasi Australian avoimissa 5-7, 5-7 matsin ATP500+ Thiago Seyboth Wildiä vastaan. Toki myös Australian avointen dubbelin finaalissa Rudolf Mollekerin parina pelannut Saksan Henri Squire mahdollisesti tai 3-sijoitettu Machac.
Semissä 2001 aussi Rinky Hijikata tarjolla, joka eteni Australian avointen kaksinpelissä kvartsiin. Mutta on tuolla niin tasaisen kovaa pelaajamassaa ja haastavat helleolosuhteet, niin ympäripyöreää on kaavion povaaminen millään tavalla. Hieno finaali olisi tietty superlupaus Dalibor Svrcinaa vastaan, mutta sinne kummallakin pitkä matka.

Edit. Itse asiassa 3.kierroksen matsissa todennäköisesti Sveitsin 2000-syntynyt Steinegger joka sai helmikuussa ATP-rankingin kovalla Bellierin kaadolla. Paulson ei massan ulkopuolella vakuuta, joten eiköhän Steinegger sieltä tulisi.

Edit2
Turnauksesta löytyy livestream. Ilmeisesti turnauksen facebook-sivujen kautta voi matseja katsella.
Katselin turnauksen kuvagalleriaa karsinnoista, niin siellä katsomossa Thaimaan ex ATP-tähdet Paradorn Srichaphan ja Danai Udomchoke.

Stream toimii hyvin, mutta ainoastaan Court A taitaa olla viikon mittaan kuvattuna, jolle toivottavasti Virtanen pääsee. Jahka nuo thaamalaiset tippuu pois ja kierrokset vähenee, niin todennäköisyys tuolle kasvaa.

1 tykkäys

Dubbelissa Virtanen/Bosancic (AUS) 3-sijoitettuja. Oton parina Australian 2000-syntyneiden ykkönen. Ausseilla tosi piiitkästä aikaa on junnuissa ns. väli-ikäluokka hurjan putken jälkeen. 92 Tomic, 93 Kubler, 94 Saville, 95 Kyrgios, 96 Kokkinakis, 97 Jasika, 98 Anderson ja 99 De Minaur sekä Popyrin. Kaikki Grand Slam voittajia tai finaalissa pelanneita.
Kymmenen vuotta huippujunnuja ja sen jälkeen 2000 ykkönen Bosancic tuntuu vaisulta. Toki Oton pari karsi viime vuonna 16-vuotiaana Wimbledonin pääsarjaan ja pelasi G1-semissä vasta 16-vuotiaana. Tämä vuosi alkoi kotikentällä Melbourne Parkissa, mutta Bosancic hävisi jo avauskierroksella täyden tuvan edessä. Katsojia sivukentällä noin 500. Melbournen oma junnu kun vieläpä on.
Aussien 2001 porukka Hijikatan johdolla ajaa jo vuotta vanhempien ohitse mutta tuskin kovin huono pelipari Virtasella tuo Bosancic. Treenasi näemmä AO:ssa Kevin Andersonin kanssa.

Otto kohtaa tänään Japanin ikätoverin Fumiya Yoshinon, jonka viimeaikainen vire ei kovin ihmeellinen ole ollut.
Yoshino kuului viime syksynä Japanin Junior Davis Cup ryhmään kun Japani oli 16 maan finaaliturnauksessa lopulta 6:s. Yoshino oli japsien dubbelipelaaja ja oli kaatamassa Taiwanin Tsengiä.
Yoshino ja Virtanen kummatkin olivat vuosi sitten ITF200+ sijoilla ja sen jälkeen kehitys päinvastainen, kun Oton 40+ rankingiin voi Yoshinolle lisätä yhden nollan perään. Molemmat Virtanen ja Yoshino pelasivat jo 14-vuotiaana G4-finaalissa kaksi vuotta sitten. Yoshino tyypillinen pienikokoinen aasialainen, eli varhaisjunnuna kova mutta sitten kun pitäisi peliä suurentaa niin kehitystä ei tapahdu. Tulee mieleen vaikka japsi Ken Onishi joka oli taannoin 1996-huippuja jne jne.
Mutta saa nähdä millainen tulos saadaan. 2001-ikäluokan korkeimmalle ATP-rankattu Sergey Fomin ATP921 voitti hiljattain Yoshinon 64, 62.

Edit. Sade keskeyttänyt ottelut tunti sitten, eli juuri Virtasen matsin aikana. En siis lähtisi odottelemaan lopputulosta ITF-sivuille kovinkaan pian.

1 tykkäys

Thaimaa G1
Otto Virtanen - Fumiya Yoshino
6-2, 0-6, 6-4

3.kierroksella vastassa Sveitsin Yannik Steinegger. Matsi laitettu Court A:lle. Streamiä luvassa Suomen aikaa aamusta noin klo 06 lähtien Oton matsista. Vastakkain kaksi ATP-rankattua jotka molemmat voittaneet Futuressa ATP600+ pelaajan. Järjestäjillä pelisilmää. Kun laitetaan streamikentällä joku muu kuin thaimaalainen niin se on juuri tuo matsi.

Edit. Paitsi että täksi päiväksi näemmä kamerakenttä muuttunut eilisestä. Harmi.

3 tykkäystä

Virtanen - Steinegger 64 67 64. Kvartsissa vastaan kolmen geimin jälkeen luovutuksen saanut Sweeny.

3 tykkäystä

Virtanen ei ole hävinnyt yhtään ottelua helmikuun alun Davis Cup viikon jälkeen ja voittanut sen jälkeen neljä kpl kolmen erän vääntöjä, kun tammi-joulukuussa oli kolme kpl tappioita kolmannessa erässä.
Tiedä sitten onko DC-viikolla tuossa ratkaisevaa osaa.

Kvartsin vastustaja Dane Sweeny s.12.2.2001 voitti viime vuonna Oseanian U18 mestaruuden sekä joulukuussa Melbourne Parkissa Australian U16 mestaruuden. Finaalissa kaatui Hijikata aussien 2001-kärkikaksikon välisessä ottelussa.
Sweenyn idoli Lleyton Hewitt ja pelaa myös samankaltaista tennistä.

Mielenkiintoinen kohtaaminen jälleen kerran. Sweeny on periksiantamaton takakenttätaistelija. Melko pienikokoinen ja tuloksien valossa ehkäpä vaikeuksissa pelaajia vastaan joilla läpilyöntivoimaa ja sitähän kaartia Otto edustaa. Aussilla tosin tähän kohtaan tuoreemmat jalat kun ei paljoa kentällä ole tällä viikolla ollut.

Lisäys
Kvartsipaikasta tuli 60p, eli +30p.
Ranking voi kehittyä seuraavasti:
QF 42
SF 37
F 35
W 26
Huomenna voitto ja ranking uusille kymmenluvuille. Turnausvoitto olisi jo melko oksatpoistasoa, sillä siinä tapauksessa Virtanen olisi jo melko lähellä kesän GS-kisoissa sijoitetun pelaajan paikkaa vuoden verran alaikäisenä. Kolme kovaa matsia olisi voitettavana ennen tuota 20+rankingia ja jos voitat helmi-maaliskuussa G2 ja G1-tittelit, niin tällaiset pelaajat ovat varsin usein loppuvuodesta niitä top10 rankattuja. Turnaus “alkaa” kuitenkin vasta nyt.

4 tykkäystä

OV jäänyt pois ensi viikon Uzbekistanin G2-kisasta. Mikähän lienee syynä tuohon näin viime tipassa. Vai oliko Thaimaan kvartsipaikan plussapisteet ratkaiseva asia ettei tarvii enää Tashkentiin niitä lähteä hakemaan. Syitähän voi olla vaikka mitä.
Ehtii ainakin nyt hyvin kuun lopussa FU-karsintoihin mikäli sataprosenttisessa kunnossa on.

1 tykkäys

Otto Virtanen vs Dane Sweeny 5-7, 0-2 ret.
Joten se Uzbekistanin kisasta poisjäänti eilen oli jotain pikkuvaivaa joka näkyy tänään tuloksessa.

Veikkaan jotain rasitusvammaa. Ne toki voivat olla myös sitkeitä tulemaan kuntoon tai sitten parantuvat muutaman viikon levolla.

Thaimaan Nonthaburin G1-kisa ei ole ollut kovimmille lupauksille tällä vuosikymmenellä mitenkään suotuisa paikka.
2011 Nick Kyrgios tappio 1.kierroksella
2012 Hyeon Chung tappio kvartsissa
2013 Borna Coric tappio 2.kierroksella
2016 Alexei Popyrin tappio kvartsissa
2018…
Coric hävisi siis 16-vuotiaana tuossa kisassa 2.kierroksella ja voitti puolta vuotta myöhemmin US Openin.
Popyrin hävisi 16-vuotiaana kvartsissa ja voitti vuotta myöhemmin Ranskan avoimet. Kyrgios hävisi avauskierroksella kuukautta vajaa 16-vuotiaana ja voitti myöhemmin Australian avoimet. Hyeon Chung pari kuukautta vajaa 16-vuotiaana hävisi kvartsissa ja eteni vuotta myöhemmin Wimbledonin finaaliin.

2 tykkäystä

Hyviä uutisia. Otto Virtanen löytyy 16.4. viikolla Bulgarian ja Ranskan G2-kisojen listoilta. Joten eiköhän pelikunnossa ole huhtikuussa. Davis Cupin jälkeen viikko aikaa hioa massakentillä virettä ennen turnauksia mikäli tuolloin massakauden aloittaa.
Bulgaria merkitty ykköseksi ja Ranska kakkoseksi.

3 tykkäystä

Oona Orpanan tilanne puolestaan oli tämä helmikuussa: “My trip in Turkey ended up badly when I fell down and broke my arm. I had a surgery yesterday and everything went well. I will have to stay of the court for at least two months now.

Onhan tuossa jo huonoa tuuriakin kun murtaa käsivartensa kaatuessa. Jollei Oona sitten tarkoita enempikin “hand” tai “wrist”, jotka ehkä tyypillisempiä murtumapaikkoja voisivat olla. Joka tapauksessa ainakin huhtikuuhun poissa kentiltä ja joskus kesällä varmaan takas kisoihin.

Olikohan se junnu-ura sitten melkein tässä? No, optimistinen skenaario voisi olla: huhtikuussa treeneihin, toukokuussa kilpakentille ja kesäkuun alussa Ranskan avoimiin. Wimbledoniin joka tapauksessa ihan realistiset mahdollisuudet. Mutta jos kesän grandslamit jää väliin niin lähteekö enää US Openiin eikä varmaan ainakaan 18-vuotiskaudella enää junnukisoihin? Jää nähtäväksi.

1 tykkäys

Ranskan avointen pääsarja alkaa sunnuntaina 3.6.
Grand Slam kisoissa pelaajalistat ilmestyvät jo 6 viikkoa ennen turnausta, kun muissa kisoissa se on 4 viikkoa.
Kun tuosta laskee 6 viikkoa niin ratkaiseeko 23.4. viikon ranking sisäänpääsyn? Tuo sunnuntain alkamisajankohta hieman hämää, mutta eiköhän 24.4. tiistaina listat ole ulkona.
Näin ollen tuo 17.4. alkava Bulgarian G2-kisan pisteillä on vielä merkitystä, mutta ei enää seuraavan viikon turnauksien ajatellen Roland Garrosia.

Virtanen on tällä viikolla ITF45, mutta näyttää siltä että tukku pelaajia ohittamassa Oton ja ranking lienee kohta jossain välillä 48-50.
Ranskan avoimet ovat selvästi kovatasoisin junnujen GS-kisoista ja sinne ilmoittautuu aina jokaikinen ITF-junnu ja sija 46 on viimeinen pääsarjaan oikeuttava sijoitus ennen poisjääntejä joita ei montaa tule.
Wimbledoniin pääsee mukaan jo helpommin huonommallakin rankingilla.

Liettuan G2-turnausvoiton jälkeen suora Ranskan avointen paikka Virtaselle näytti varmalta, mutta maaliskuun lievä loukkaantuminen hieman asetti hidasteita. Oli muuten todella tärkeät +30 pistettä ne Thaimaan kvartsista tulleet.
Eikös ITF-pisteetkin pitäisi vielä kesken kauden pistää uuteen uskoon vai miten se meni. Muistaakseni luin syksyllä että huhtikuussa listat pistetään uusiksi, mutta saa nähdä. Ja miten se vaikuttaa Oton sijoitukseen.
Joka tapauksessa vielä ehtii vaikuttamaan myös omilla suorituksilla pääseekö suoraan Ranskan avointen pääsarjaan.

Yksikään 16-vuotias suomalainen poikajunnu ei ole pelannut Ranskan avointen pääsarjassa… Tai tuollaisessa uskossa aiemmin olin, kunnes välähti tarkistaa Olli Rahnaston tilastot. Ja olihan se. Vuonna 1982 Rahnasto 16v 5kk pelasi Ranskan avoimet ja eteni 2.kierrokselle jossa hävisi 17v Ranskan Guy Forgetille (vuoden 1991 ATP4)

Nykyajan pelaajista ainoana karsintoihin ylsi 16-vuotiaana Jarkko Nieminen vuonna 1998 ja ikää 16v 10kk. Jarkko oli sijoittamaton karsinnoissa eli ITF70-100 pelaaja tässä vaiheessa. Voitti avauskierroksella Florent Serran mutta ei selvittänyt karsintoja. Jarkon kaavio-osasta pääsarjaan eteni 16v Julien Benneteau. Vuoden 1998 Ranskan avointen junnusarjan parhaat 16-vuotiaat olivat 3.kierrokselle edenneet David Nalbandianin ja Guillermo Coria. Lisäksi muutama 16v hävisi avauskierroksella. Roger Federer, Julien Benneteau, Feliciano Lopez ja Eric Prodon.

Siinä hieman nykytilannetta ja historiaa.
Micke Kontinen voitti muuten 16-vuotiaana kesäkuussa 2009 Marokon G1-kisan, mutta jäi siitä huolimatta syksyllä erittäin niukasti 16-vuotiaana US Openin pääsarjan ulkopuolelle. Micke oli ITF54 rankingilla GS-karsinnan 2-sijoitettu ja ei selvittänyt karsintoja tuossa vaiheessa.

Joten toivottavasti Otto nyt pysyy top50 porukassa joka voi nippanappa riittää jopa Roland Garrosiin.

Edit. Korjattu ranking 45.

3 tykkäystä

Otto Virtanen ja Oona Orpana molemmat löytyvät kolmen ja puolen viikon päästä alkavasta Ranskan G1-kisan listalta.
Turnaus pelataan alkaen 23.4.

Ellei Oona olisi toipumassa hyvää vauhtia, niin tuskin olisi turnaukseen ilmoittautunut. Asia erikseen toki on että pelaako turnausta lopulta, mutta hyvä merkki sinänsä.

2 tykkäystä

Otto käynyt näemmä treenaamassa jälleen Tukholmassa Good to Great Tennis Academyssä. Mikäli oikein päättelin niin koutsina toimi Peter Carlsson ja treenikaverina Jonathan Mridha.
Katsoin puolen tunnin ajan marraskuussa sattumalta Carlssonin vieressä Oton voittomatsia ATP600+ pelaajasta Talin futuressa. Tiedä sitten oliko Otolla yhteys Carlssoniin jo tuolloin vaiko tekikö otteet vaikutuksen siinä kohtaa ruotsalaiseen koutsilegendaan.
Henri Kontisen koutsina tuo toimi aikanaan kun Henkka pelasi CH-kiertueella kaksinpelejä. Ja tietty monet ruotsalaiset johdattanut GS-finaaleihin.

Saas nähdä pitkällä tähtäimellä että kenestä tulee Oton virallinen koutsi joka nimetään ATP-profiilissa vaiko onko näitä useampia. Pysyykö isä Pasi Virtanen valmentajana vai jotain muita kuvioita jossain vaiheessa. Miksei voisi olla kaksikin koutsia esim. yhdistelmällä Virtanen ja Carlsson(?)

1 tykkäys

Tänään on ITF-pisteet ja listat räjäytetty uusiksi ja sillä oli kielteinen vaikutus Oton sijoitukseen. Nyt ITF50 kun vanhoilla pisteillä Otto olisi ollut tänään ITF48.

Ranskan avoimiin pääsee suoraan jos etenee Bulgarian kovatasoisen G2-kisan finaaliin ja muussa tapauksessa varmaankin karsinnoissa.
Otto valitsi Bulgarian kisan kuten suurin osa muistakin kovista nimistä ja saman viikon Ranskan Istresin kisassa väljempi taso.

Virtanen on näillä näkymin 17.4. Bulgarian kisan 7-sijoitettu. Edellä 2002 ikäluokan kärkikaksikko massalla viihtyvät Svrcina ja Musetti, kova 2001 massajyrä Romanian Jianu, Etelä-Amerikan mestaruuden voittanut Brasilian Soeres joka kaatoi finaalissa Baezin sekä vielä Oton edelle sijoitetaan myös ATP900+ Fomin sekä Bovy.
Hyvät kisat tulossa muutaman viikon kuluttua ja ehkäpä se finaalipaikka on mahdollista saavuttaa.

Virtasen pisteet nyt:
G2 W 160
G2 F 95
G1 QF 60
G2 SF 60
G4 W 60
G4 W 60

Joten G2-finaali toisi +35p ja semi ei tuo plussaa nykypisteillä kuten vanhoilla pisteillä olisi tuonut.

1 tykkäys

Ensi viikolla Virtasella se Bulgarian G2-kisa.
Tuon jälkeen huhtikuun viimeisellä viikolla Virtanen valitsi lopulta Ranskan G1-kisan ja Orpana tekee samaan aikaan paluun Slovakian G2-kisassa.

Tänään ilmestyy toukokuun toisen viikon listat ja siellä tarjolla suomalaisille yhden väliviikon jälkeen Marokko G1, Italia G2, Itävalta G2, Venäjä G2.
Tuolloin pelataan harvinaisesti 4 kpl ns. isoja junnukisoja samalla viikolla. Marokon G1-kisassa mielellään suomalaisia näkisi. Tuon kisan 16v Micke Kontinen voitti 2009.

Huomasin myös että YouTubessa kolme videota tammikuulta Ukrainan G2-kisasta Virtanen - Tkemaladze ottelusta. Aikamoinen kiitorata oli tuolla.

Edit. Tänään ilmestyy myös suurkisan Milano GA:n listat koska siellä 6vk tuo aikaraja.
Virtanen tänään ITF50 ja Orpana ITF71.
Cut Milanossa usein noin 75-80 joten Oona mahtunee juuri ja juuri pääsarjaan.
Kahtena seuraavana viikkona Orpana menettää suurimmat pisteensä 95+95p ja ei taida mahtua Ranskan avointen karsintoihin kun romahtaa listalla, mutta Milanoon ehtii mukaan kun ranking vielä hyvissä lukemissa.
Wimbledonin listoihin mennessä ehtii vielä uudelleen ylös jos pelikunnossa on.

Edit2
Paitsi että Roland Garrosin infossa nyt ilmoitetaan että vasta 8.5. ilmestyy listat. Sopii hyvin suomalaisille tämä.
Erikoinen juttu että Milanossa 6vk ja Ranskan avoimissa vain 4vk. Kyllä se ennen ollut Ranskassa muistaakseni 6vk, mutta hyvä muutos tuo niin kevään massalla pärjäävät pelaajat saadaan turnaukseen mukaan.

1 tykkäys

Kuinka pitkältä ajalta lasketaan 6 parasta turnausta pisteisiin? Oton tarvitsee kevään ja kesän aikana leipoa tyyppiluokkaa seuraavia tuloksia plakkariin, niin ollaan oikealla tiellä kohti rankingin kärkipäätä:

  • G1 SF x 2
  • G2 F
  • G2 W

GA-kisojen yleisyydestä en tiedä, mutta QF:ää sieltä kehiin, niin sekin nostaisi saldoa.