Suomalaiset juniorit 2015

Täytyy vielä hehkuttaa eilistä tapahtumaa myös junnujen näkökulmasta. Täysi Harwall Areena ja lipputulot suomalaisille junnuille. Ei tämmöistä olisi uskonut koskaan näkevänsä.
Ilo oli astella komean stadionin yläkatsomoon heti klo 17.30. kun sisään pääsi. Ensimmäinen puoli tuntia kuuteen saakka sai katsella JNTA:n U18 pelaajien treenaamista. Niklas-Salminen, Vasa, Kaukovalta, Kulikova ainakin oli tunnistettavissa heti alkuunsa. Varmasti pojille ja tytöille hieno hetki päästä lyömään tuollaisessa miljöössä.

Lisäksi tosiaan klo 19.30-20 oli toinen puoli tuntia suomalaisjunnuja kentällä ja silloin kyseessä U14 porukka JNTA:n nuoren koutsin Boris Chernovin johdolla jos oikein näin. Pari tyttöä ja pari poikaa. Oliko Joukanen ja Haavisto tytöt ja ne pojat askarruttaa vieläkin… vaikka kuvia kuinka suurentaa, niin ei vaan sitä esiintymislavan edessä palloa hienolla asenteella ja tekniikalla takonutta poikaa tunnista. Juuri tuollaisia syvistä jalka-asennoista asenteella lyönnit liikkeelle lähettäviä, nopealla kädellä takovia kämmenhirmuja toivoisin näkeväni suomalaisessa tenniksessä. Ei se kyllä Roniltakaan näytä… myös Eeron veli Iiro Vasa 13v mahdollisesti. Toiselta puolen stadionia haastava nähdä, kun ei järkkärikään ole keskitasoa kummempi laite.

Niin, ja se Roger Federer vs Patrick Kaukovalta piste… aijai, Pate löi lopulta iskulyönnin pitkäksi. Tuntemattomat tyypit katsomassa pallorallin päätteeksi, “oho, aikas hyvin pelasi” ja samaan aikaan meikäläinen, että “parempaankin olisi pystynyt…” Varmasti kova ja ikimuistoinen paikka kylmiltään linjatuomarikin paikalta. Turun Sanomat tästä: “pallopoikakin pääsi pelaamaan Federeriä vastaan”. Just joo, Rogeria 5cm pidempi linjurihan se.

Norja G5, karsinnat
Ella Haavisto - Eden Sophie Schlagenhauf(GER) 6-2, 6-4

Näin sitä kolme vuotta vanhempi tyttö taotaan nurin. Ratkaisevan karsintakierroksen sveitsiläisvastus on kaksi vuotta Ellaa vanhempi, mutta tasoltaan sangen vaatimaton. Pääsarjapaikka luvassa ja siellä myös suoraan rankingilla Liisa Vehviläinen.

Norja G5, karsinnat
Ella Haavisto - Eden Sophie Schlagenhauf(GER) 6-2, 6-4

Helppoa kauraa oli nämä karsinnat. Pääsarjassa Ellalla ja Liisa Vehviläisellä molemmilla -99 syntyneet kansallisen tason norjalaiset vastassa. Kumpikin on tuloksiltaan sen verran heikko, ettei tuon kevyempiä vastuksia juuri ITF-kisoissa voi odottaakaan. Toisella kierroksella olisi tarjolla sangen mielenkiintoiset vuonna 2000 syntyneet vastustajat.

Ella voitti karsinnan ratkaisukierroksella sveitsiläisen Marie Mettrauxin (15v 7kk) 6-2, 6-3 näin “painovirheen” oikaisemiseksi. Kiitos hapap suomalaisten junioreiden ja naisten pelien ansiokkaasta seuranasta ja tiedottamisestasi.

Oliko niin, että täällä saa jotain edelleen mainita 12v-sarjalaisista, kunhan ei ryhdy sen kummemmin nimillä kirjoittelemaan? No, koitan osaksi kepillä jäätä. Tänä vuonna -2003 syntyneissä paras poikajunnun saavutus TE12-kiertueella oli siis semipaikka, vaikka käsittääkseni suomalaisittain ei ole järin kova ikäluokka. Ensi vuonna TE12-kiertueen turnauksissa pelaa pääsääntöisesti -04 ikäluokan pelaajat, mutta Suomella on siitä erikoinen tilanne, että eräs -05 ikäluokan peluri on parempi kuin yksikään -04 pelaaja.
EDIT: palstan sääntöjä kunnioittaen, poistan ainakin tässä olleen kansallisen rankingtilaston, jotka toki jokainen löytää halutessaan.

Lähivuodet tulee olemaan turkulaisittain mielenkiintoisia, sillä -04, -05, -06 ikäluokissa kärkipaikat vallanneet iso joukko ÅLK:n pelaajia, Ylen selostajan Ville Nygårdin opeilla, kuten aiemminkin ollut täällä jo puhetta. Koulusta suoraan tenniksen iltapäiväkerhoon aivan pikkujunnusta lähtien ja tulokset ovat jo kansallisesti nähtävillä. Ensi vuodesta lähtien tämä suuri joukko turkulaisia lupauksia lähtevät kiertämään siis myös kansainvälisiä kenttiä, tosin varmaankin melko harvakseltaan. Eiköhän näistä pelaajista saada lähivuosina myös Eero Vasan jalanjäljissä lisää ÅLK:n pelaajia Helsinkiin Jarkko Niemisen akatemiaan.

Yksittäisiä pelaajia koskeva kirjoittelu, nimillä tai ilman, on kielletty.

Joulukuussa Kroatian G4 ITF-kisaan menossa ainoastaan Aaro Pöllänen.
Kaukovalta ja Ruusuvuori jääneet pois. Toisaalta vain yhdelle olisi turnausvoitolla tarjolla merkittävää pisteellistä hyötyä, joten ei tuonne yhtä enempää suomalaisia kannatakaan mennä. Aaro saanee kovaa haastetta kolme vuotta nuoremmasta Bulgarian Adrian Andreevista s.2001, joka voittanut kaksi G4-turnausta putkeen.

Myöskin joulukuun alussa pelattavasta Pajulahden TE14-turnauksessa muodostumassa melko mielenkiintoinen. On muuten lähes täysin -2002 syntyneiden kisat. Kaaviossa tulee olemaan noin 5-8 sen tason -02 poikaa, jotka pääsevät tammikuussa maailman kovimman 14v-turnauksen Les Petitsin pääsarjaan, joten haastetta riittää suomalaisilla pojilla. Oliver Saarinen, Aleksi Löfman, Iiro Vasa jne saavat vastaansa muun muassa Venäjän parhaat ikätoverit, Viron Mandman, Norjan kovan Felix Nordbyn s.25.12.2002, joka siis Oliver Saarisen s.16.12.2002 kanssa samaa ikäryhmää. Paikalla myös Sveitsin -02 kärkipelaaja, Ranskan top5 tason -02 pelaaja, kova romanialainen -02 peluri ja Espanjan Mario Mansilla, joka lienee jopa Espanjan paras/parhaita -02 pelaajia?
Tuossa turnauksessa menestyminen varmasti haastavampaa kuin Suomen miesten B-luokassa.

EDIT. Laitoin googleen nimen Mario Mansilla Diez, niin jopa löytyi paljon pojasta tietoa. On Espanjan -02 huippu ja treenailee esim. ATP-rankattu -01 Nicolas Alvarez Varonan kanssa, joka kertoo paljon. Sehän on ollut usein niin, että ei tämän tason lupauksia Suomessa voi nähdä kuin max 13 vuotiaana. Kävihän Suomessa tuon ikäisinä 3.kategorian TE14-turnauksissa myös -97 kärkikaksikko Zverev ja Rublev.

Ella Haavisto pelaa myös tuon kisan tyttöjen sarjan ylivoimaisena suosikkina.

Tällä viikolla suomalaisia -02 pelaajia Tukholman TE14-turnauksessa. Muun muassa Iiro Vasa ja Lotta Heiskanen.

Sattumalta samainen (?) Ville Nygård näyttäisi olevan Kädettömät kokit -ohjelmassa telkkarissa juuri nyt.

Norja G5, 1. kierros
Christina Bjaaland (NOR) - Liisa Vehviläinen 6-0, 6-1
Victoria Halvorsen (NOR) - Ella Haavisto 6-4, 7-6(5)

No jopas oli Norjan kansallinen taso kova. Tai siis isompien ikävuosien voimin kai tässä voitettiin. Tuskinpa Ella ja Liisa ovat tuon ikäisenä (16-vuotiaana) ITF-sijan 1900 paikkeilla.

Ruotsin TE14-kisassa viimeisetkin suomalaiset putosivat toisella kierroksella. Ei nämä 2002 syntyneiden tilastot toistaiseksi lupaa hirveän menestysrikasta ensi kautta - Ella Haaviston takana siis. Toivotaan kuitenkin jollekin samanlaista yllättävää tason nostoa minkä Otto Virtanen teki täksi kaudeksi. Otto pelasi 2014 melko vaatimattoman kauden ollen parhaimmillaan kahdesti puolivälierissä TE14-kisoissa, mutta tällä kaudellahan jälki oli julmaa: 7 finaalia, joista 3 turnausvoittoa ja kirsikkana kakussa tietysti se 1. kategorian finaali. Siis tsemppiä kakstuhattakakkoset, kyllä junaan vielä ehtii!

Tuolla Ruotsissa Iiro Vasa hävisi vuotta vanhempien ikäluokan Ruotsin huipulle. Vasta ensi vuonna nähdään, että minkälainen on taso suomalaisilla -02 pelaajilla, kun ei ole -01 ikäluokan pelaajia enää esteenä ja lisäksi nämä vielä tällä kaudella samoissa kisoissa pyörineet kovat -02 pelaajat keskittyvät ensi vuoden alussa 1.kategorian turnauksiin, joten suomalaisille avautuu paikkaa 3.kategorian kisoissa, joissa ei juuri näy top50 tason -02 pelaajia enää ensi vuonna. Kunhan pystyy voittamaan 50-200 tason -02 pelaajia, niin TE14-ranking sujahtaa hetkessä top100 joukkoon 3.kategorian kisojen turvin.

Tuo ennätyksellisen kova suomalainen ikäluokka -01 syntyneet toki hieman hämäävät seuraavien ikäluokkien tasoa, sillä yleensähän yhtä ikäluokkaa kohden Suomi tuottanut vain max yhden poikapelaajan sijoille 50-100. Tuollainen on odotuksissa ja toiveissa myös ensi vuodeksi. Lisäksi kun neljästä kovimmasta -02 pojasta kolme on syntynyt vuoden lopussa, niin top100 ranking olisi tuollaiselta pelaajalta mielestäni loistojuttu. Hietaranta pystyi toki tänä vuonna syyskuussa syntyneenä peräti sijaan 25. mutta olikin Euroopan viiden parhaan loppuvuonna syntyneen joukossa. Ei se Ronikaan saanut juuri mitään aikaiseksi 13v-kaudella vuonna 2014.

Kun katselee -97 kaksikon 13v-kautta 2010, niin hävisivät toistuvasti alkukierroksilla, sitten 14v-kaudella Niklas-Salminen saavutti rankingin 66. ja Vasa sijan 130. Eiköhän -02 porukka pysty vastaavaan ja mikäli pystyvät, niin se kovempi juttu kuin -97 pelaajilla, huomioiden syntymäajankohdat.

No ei kai tuo nyt pelkästään ole merkki Norjalaisten kovasta tasosta…

Myös Aaro jäi lopulta pois, joten junnujemme ITF-kausi taitaa olla paketissa. Mutta heti vuodenvaihteen jälkeen mielenkiintoisia kisoja luvassa.

Vielä yksi turnaus tälle vuodelle. TE14 Pajulahti Cupin pääsarja startannut tänään klo 08, joten ensimmäisiä tuloksia kohta TE-sivuilla.
Tuolla on tulossa monta -02 ikäluokan Suomi vs Venäjä maaottelua tänään ja seuraavina päivinä ja myös muita mielenkiintoisia otteluja.

Tuolla Pajulahdessa pelataan tänään Ranskan -02 ikäluokan kakkospelaaja vastaan brittien -02 ikäluokan mahdollinen kakkospelaaja(?) vääntö heti avauskierroksella.
Pajulahden turnauksen 2-sijoitettu on siis Ranskan Terence Atmane s.9.1.2002, joka voitti juuri vastaavan turnauksen Oslossa. Atmane on näillä näkymin kuukauden kuluttua vähintään TE14-rankingin 18:s ja Ranskan kakkonen heti Harold Mayotin jälkeen ja voihan toki Pajulahden turnausvoitolla nostaa rankingin ensi tammikuuksi peräti top10 joukkoon. Atmanen päivän vastus, britti Peter Alam on selvästi alirankattu. Eiköhän nämä Alam ja Atmane ole hyvin esillä tammikuussa suurissa U14 turnauksissa Boltonissa ja Les Petitsissä, kuten tulevat olemaan myös Pajulahden turnauksen suuri joukko -02 ikäluokan kärkipään venäläisiä, joista tänään muutamalla suomalaisvastus.
Iiro Vasa testaa taitojaan venäläistä Sharipovia vastaan, joka aloitti kauden peräti sijalta 17, joten on varmasti ikäluokan kärkipäätä. Myös Oskar Antinheimolla kova vastus -02 romanialaisessa, kuten tietty Eerolalla, joka kohtaa 1-sijoitetun ensi vuoden TE14-rankingin top10 nimen.
Oliver Saarinen jos selvittää -02 puolalaisen, niin 2.kierroksella sitten tuo 1-sijoitettu tarjolla. Espanjan -02 ykkönen Mario Mansilla myös tuossa kaaviolohkossa.

Roni Hietaranta s.24.9.2001 (joka vain reilut kolme kuukautta Atmanea vanhempi) nuiji maaliskuussa tuon ranskalaisen 6-1, 6-2. Kertoo tuokin Hietarannan tasosta paljon.

Myös Vilnan 12-vuotiaissa muutama suomalainen mukana. Tällä ikäluokallamme ei vielä taida olla semipaikkoja TE-kisoista, mutta jospa tässä kisassa tilanne korjattaisiin.

Jos -03 ikäluokasta puhe, niin elokuussa poikajunnu saavutti Latviassa semipaikan ja tämän pelaajan nimen mainitsin jo ensi kauden -2016 suomalaiset juniorit- ketjun aloitusviestissäni 13v-kautta pelaavien osalta.
Tänään näköjään Liettuan turnauksessa jälleen suomalaispelaajalla(kansallisen JGP turnauksen juuri voittanut) vastassa tuo samainen kova liettualainen.

Pajulahti:
(4) Marat Sharipov (RUS) tai (KAZ) vs. Iiro Vasa 6-3, 6-4
Jälleen Iirolta kovaa ikätoveria vastaan suht tasainen taisto. Tuo Sharipov on TE-sivuilla vielä venäläinen mutta coretenniksen mukaan on vaihtanut kazakstanilaiseksi. Kazakstanilla on selvä systeemi napata parhaat venäläiset jo 14v-kiertueelta, kuten Dmitry Popko ja kumppanit.
Sharipov pelasi aiemmin syksyllä Saksan -02 ykkösen Moritz Stoegerin kanssa tiukan ottelun, on siis ikäluokan kärkipäätä.

Oskar Antinheimo vs (3) Dragos Popeanga (ROU) 6-2, 4-6, 7-5
Oho, olipa kova voitto Antinheimolta. Popeanga tammikuussa TE14-rankingin 30 parhaan joukossa ja on tältä vuodelta jo TE14-finalisti. Toki romanialaiset ovat melko usein massakenttäpelaajia, kuten tämäkin vaikuttaa olevan tilastojen mukaan. Mutta komea tilastopäänahka. Antinheimo on vieläpä nuorempi kuin tuo Popeanga.
Antinheimon seuraava vastus Ivan Trevisiol lienee hankalampi vastus, vaikka ranking on mitä on. Trevisiol Ranskan -02 ikäluokan viiden parhaan joukossa ja eiköhän ensi vuonna kuulla tästä ranskalaisesta lisää. On romanialaista totuneempi nopeille kentille.

Oliver Saarinen vs Jan Wajdemajer (POL) 6-7, 7-6, 6-2.
Hyvä taisteluvoitto Oliverille. Seuraavaksi sitten kunnon testi 1-sijoitettua vastaan.
Myös -02 pojista Aleksi Löfman jatkoon.

Huomattiinko vielä juhlia, että peräti 9 tyttöämme 14:sta eteni kakkoskierrokselle TE14-kisassa, olisiko kaikkien aikojen ennätys tämä? Hyvä tytöt!

1 tykkäys

Alexandra Anttila s.2001 jatkaa Bradentonissa Amerikan kiertuettaan. Kohtaa Eddie Herrin 14v-sarjan avauskierroksella 2-sijoitettu Venäjän Anastasia Tikhonovan, joka TE14-rankingin 8.

Anttila menestyi viime viikolla hienosti Bahaman Nassau G5 ITF:ssä, kun voitti kaksinpelissä pääsarjamatsin, saaden 5p, sekä eteni nelurissa välieriin. Ennen Bahaman kisaa Anttila pelasi Boca Ratonissa kovatasoisessa Evert G4:ssä huonommalla menestyksellä.

Pajulahdessa 1-sijoitettu Ella Haavisto jyrännyt puolivälieriin.
Mitkä ovat Haaviston panokset Pajulahdessa? Näköjään heikoin pistemäärä on 30p, joten turnausvoitolla saisi +30p(60p) ja kun TE14-listalla ei kannata enää huomioida -2001 syntyneitä, niin Haaviston panos on +2 sijaa. Jos Haavisto voittaa tuon Pajulahden turnauksen, niin aloittanee ensi kauden TE14-rankingin sijalta 11. ja mikäli ei voita, niin sijoitus taitaa olla 13:s. Ella voisi ohittaa Viron hehkutetun Carol Plakkin.
Turnausvoitolla Haavisto olisi TE14 top10 rankingista vaivaisen 5 pisteen päässä ja kun lisäksi kympin joukossa on Japanin Sato, niin Haaviston eurooppalainen sijoitus -02 pelaajissa olisi tasan kymppi, vaikka TE14-sijoitus näyttäisikin lukemaa 11.

Tiedä sitten taas, että ilmestyykö ensi kauden alussa muutama -03 pelaaja top10 joukkoon 12v-turnauksien pisteiden turvin ja siinä tapauksessa Haavistolle voisi lisätä näihin 11-13 lukemiin muutaman pykälän. No eiköhän ainakin 15 joukossa ole.
Hyvin lähellä vuotta vanhemman Oona Orpanan vuoden takaista tasoa, joka oli alkukaudesta sijoilla 6-10.

Eddie Herr T14
2-Tikhonova(RUS) vs Anttila 7-6(1), 6-0

Avauserän tiebreakiin pystyi viemään TE14-rankingin top10 nimeä vastaan. On Suomella laajuutta -01 ikäluokassa melkoisen paljon. Tytöissä vähintään 5 tasokasta nimeä ja pojissa 3, joten yhdestä syntymävuodesta 8 sellaista pelaajaa, jotka oletettavasti menevät ITF-rankingissa top300 joukkoon muutaman vuoden kuluttua ja eiköhän näistä kahdeksasta -01 pelaajasta noin 4-5 pelaajaa saavuta ITF:n top100 rankingin.
Ylivoimaisesti kaikkien aikojen suomalainen tennisvuosikerta - näillä näkymin.

Löytyyköhän kaikkien em. lupausten taustajoukoilta valmiudet siihen panostukseen, että on mahdollista pelata 10-15 kisaa ulkomailla, että saisi sen top 100 rankingin ? On aika surullista jos meillä on Eddie Herrissä vain 1 osanottaja.