Suomalaiset juniorit 2016

Uuden ketjun aika, sillä kauden 2016 tammikuun pelaajalistoja alkaa ilmestymään jo reilun viikon kuluttua ja lisäksi ensi vuoden spekuloinnit kuuluvat enempi 2016 ketjuun kuin 2015 vastaavaan.
Aloitusviestiin voisi mainita vaikkapa ikäluokittain muutamia kauden 2016 suomalaispelaajia.

18v-kautta pelaavat
Pojat: Patrick Kaukovalta, Aaro Pöllänen, jne.
Tytöt: Lila Humaloja, jne.

17v-kautta pelaavat
Pojat: Emil Ruusuvuori, Patrick Stenfors, Ilari Vesanen, Masi Sarpola, jne.
Tytöt: Mariella Minetti, jne.

16v-kautta pelaavat
Pojat: Roni Rikkonen, Hermanni Tiainen, jne.
Tytöt: Nicola Ussher, jne.

15v-kautta pelaavat
Pojat: Peetu Pohjola, Otto Virtanen, Roni Hietaranta, jne.
Tytöt: Oona Orpana, Paula Joukanen, Liisa Vehviläinen, Cecilia Johansen, jne.

14v-kautta pelaavat
Pojat: Oliver Saarinen, Iiro Vasa, Aleksi Löfman, jne.
Tytöt: Ella Haavisto, Lotta Heiskanen, jne.

13v-kautta pelaavat
Pojat: Milos Vujasinovic, Samuel Liuksiala ja monet muut lupaukset.
Tytöt: Emilia Hartman, Fiona Kallio ja monet muut lupaukset.

Suurin toive kauden 2016 osalta se, että suuremmilta loukkaantumisilta vältyttäisiin. Kauden 2015 jälkimmäinen puolisko meni kokonaiskuvassa vaisusti juuri loukkaantumisten vuoksi.

Kauden 2016 ensimmäiset pelaajalistat ilmestyvät ensi tiistaina 8.12.
4.1. alkavat kisat ITF:ssä tarjolla:
Costa Rica G1
Slovakia G2
Ruotsi G4 (Salk)

Slovakia todennäköisin -98/-99 kärkinimille, ellei sitten Costa Ricalla yllätetä.
Ruotsin G4:ssa sitten lienee -01 porukkaa mukana.

15.12. puolestaan ilmestyy Australian avointen pelaajalistat, kuusi viikkoa ennen turnausta. Sekin on mahdollisuuksien rajoissa, että joku tuonne lähtisi karsimaan.

TE-puolella 15.12. ilmestyy Liettuan tammikuun ensimmäisen viikon 3.kategorian 14v-sarjan pelaajalistat. Tuonnehan on lähdösssä iso joukko suomalaisia, kuten myös seuraavan viikon kovempaan 2.kategorian Viron Narva Cupiin.

Näistä tammikuun kovista U14 turnauksista, Boltonin pelaajalistat tiedossa 28.12. ja Les Petitsin 5.1.

Liiton sivulla haku päällä junioreiden haastaja-ryhmiin maajoukkueiden rinnalle, joilla tarkoitus kiertää porukalla kansainvälisiä kisoja. Yritystä ilmeisesti siis saada lisää pelaajia maailmalle testaamaan tasoaan/madaltaa kynnystä kisaamiseen. Toivottavasti siis saadaan lisää pelaajia noihin TPn listoihin ja jännitettävää vuodelle 2016.

Nyt on tammikuun alun pelaajalistoja ilmoilla. -98 kaksikko Kaukovalta ja Pöllänen aloittamassa kautensa Slovakian G2:lla, mutta -99 Ruusuvuori menossa Ruotsin geeneloseen. Loukkaantumistauon jälkeen tietty hyvä hakea vauhtia ensin G4-tasolta, muutoinhan Emil olisi myös tuolla G2-kisoissa.

Ruotsin G4:ssa myös muun muassa -99 Vesanen ja -00 kaksikko Tiainen ja Rikkonen hakemassa ensimmäisiä ITF-pisteitään. -01 poikia ei näy listalla.

Tyttöjen puolelta voisi mainita, iso joukko -01 ja -02 tyttöjä Ruotsin Salkista Joukasen ja Haaviston johdolla.

Suomalaisten sijoitukset 4.1.2016 ITF-listalle varmistuneet.
128. Patrick Kaukovalta
159. Aaro Pöllänen

Vielä on siis -1998 kaksikolla matkaa top100 porukkaan, joka veisi kesällä GS-karsintoihin. Mutta ei tuo taso mahdottoman kaukanakaan ole.
-1999 Ruusuvuori puolestaan aloittaa 17v-kautensa tuolta 200-210 väliltä.

Boltonin 1.kategorian TE14-turnauksen pelaajalistat ilmestyneet. Ella Haavisto komeilee listan sijalla 5 ja mukana ovat Euroopan -02 huippujen lisäksi Pohjois-Amerikan ja Aasian parhaat.

Vuosi sitten Oona Orpana oli vähintäänkin huikeasti Boltonin kaavion 1-sijoitettu, eikä Haavisto kovin kauas tuosta jää. Tosin vaikuttaa siltä, että -02 ikäluokan kärkinimiä Boltonissa enemmän paikalla kuin oli vuosi sitten -01 pelaajia.
Boltonin jälkeen pelattava Les Petits toki sitten astetta kovempi/laajempi tasoltaan, mutta menee sielläkin Haavisto helposti 16 sijoitetun pelaajan paikalle.

Boltonissa vuosi sitten Orpana sekä Joukanen etenivät puolivälieriin ja Pohjola 3.kierrokselle. Les Petitsissa suomalaiset hävisivät 1.kierroksella, eikä tuolla koskaan ole suomalainen voittanut yhtä ainoaa pääsarjamatsia. Jospa tänä vuonna vihdoinkin.

Ensi viikolla pelattavassa Slovakian G2 ITF-turnauksessa 48 pelaajan kaaviossa 16 sijoitettu pelaajaa, joista Patrick Kaukovalta menossa 15.sijoitetuksi ja suoraan 2.kierrokselle. Aaro Pöllänen listan 20:s, joten joutuu aloittamaan 1.kierrokselta sijoittamattomana. Melko kovatasoinen turnaus, sillä niin paljon nimekkäitä -98 ja -99 pelaajia mukana, joista suuri osa pelaa tulevana vuonna GS-kisoissa. Slovakian jälkeen sitten Tshekin G1, suunnilleen samalla pelaajaporukalla.

Milloin tuo Boltonin turnaus pelataan? Mikähän linkki veisi turnauksen nettisivuille?

Boltonin turnaus pelataan alkaen 18.1. ja kotisivuja ei taida varsinaisesti olla, mutta eiköhän livescore taas lähemmin löydy. Seuraavan viikon Ranskan Tarbesin Les Petits 25.1. onkin sitten aivan toinen juttu, sillä sieltä kaikki mahdolliset herkut tarjolla kotisivujen kautta.

Tulevalla viikolla alkaa TE14-kausi suomalaisittain Liettuan 3.kategorian turnauksella, jossa mukana muun muassa kansallisesti vakuuttanut Oliver Saarinen, sekä Oskar Antinheimo ja -03 ikäluokan korkeimmalle kansainvälisesti suomalaisittain rankattu Samuel Liuksiala.
Tyttöjen puolella mukana -02 Suomen kakkonen Lotta Heiskanen.
Liettuan jälkeen pelattavassa 2.kategorian Viron Narva Cupissa 2016 vuonna näemmä nihkeästi suomalaisia mukana. Aiempina vuosina suomalaiset pelanneet ennemmin tuon Viron turnauksen kuin heikomman Liettuan kisan, mutta 2016 vuonna siis päinvastoin.
Toki suomalaisilla -02 pelaajilla rankingasema Haaviston takana vielä toistaiseksi sellainen, että kannattaakin alkuvuonna keskittyä vielä 3.kategorian kisoihin, jotta pisteitä saisi varmemmin.

Aaro Pöllänen on vetäytynyt pois ensi viikon Slovakian junioriturnauksesta. Aaro ei ole pelannut junioriturnauksia heinäkuun jälkeen. Mikä Aarolla on ollut vaivana ja milloin hän pääsee aloitamaan uudelleen?

Aaro Pöllänen pelasi edellisen kerran elokuussa Suomen furureissa, joissa otteet olivat lupaavia kovia miehiä vastaan. Sitten taisi tulla jokin rasitusvamma, vai mikä? Aarohan ollut jo pitkään listoilla mukana, mutta aina jäänyt viime hetkellä pois turnauksesta. Tuo kertoisi siitä, että paluu on lähellä, mutta puolikuntoisuutta edelleen.

Tukholmassa pelataan perinteinen Salk Open ja viikonlopun G4 ITF-karsinnoissa mukana kaiketi -2000 kaksikko Hermanni Tiainen ja Roni Rikkonen.

Mielenkiintoa kuitenkin enemmän nuorempien sarjoissa. Tuollahan pelataan U18, U16, U14, U12, U10-sarjat. Kahdessa nuorimmassa luokassa mukana on laivalastillinen turkulaislupauksia, jotka ovat Suomen kärkinimiä ikäluokissaan. Näistähän riittänyt jo puhetta monella eri taholla. Testiä tuolla siis, että miten pärjäävät Ruotsin parhaita ikäisiään vastaan.
Turkulaisseurojen junnuilla pitkät perinteet, että lähdetään Salkiin kisailemaan aivan pienestä pitäen. Jarkko Nieminen oli näissä ensimmäisen kerran mukana jo vuonna 1990 vasta 9 vuotiaana.

Edit:
Ei näy suomalaispoikia Salkin ITF-karsinnoissa. Nuorempien sarjoissa pelattiin tänään erään ikäluokan FIN vs SWE kärkimatsi molempien maiden kansallisten Masters-voittajien kesken. Suomalainen vei voiton 7-6, 6-0.

SALKissa tyttöjen ITF-karsinnoissa on sentään suomalaisia mukana: Mariella Minetti, Liisa Vehviläinen ja Cecilia Johansen. Pääsarjassa suoraan pitäisi olla lisäksi Paula Joukanen.

Salkin tyttöjen ITF-turnauksen karsinnan 1.kierroksella Mariella Minetti voitti (WC)Jessica Mridhan(Swe;14v8kk) 75 61. Vehviläinen ja Johansen hävisi ottelunsa sijoitettuja pelaajia vastaan. Toisella kierroksella Minetti kohtaa Elin Hellbergin(Swe;17v11kk;ITF1883). Pääsarjaan pääsyyn tarvitaan kolme voittoa.

Salkin P12-sarjasta voisin kirjoittaa laajan infopaketin, sillä siellä mielenkiintoisia tuloksia suomalaisittain, kun ottaa pelaajien iät huomioon. Mutta tutkikoot jokainen näitä jos haluaa.
Kvartsissa seitsemän ruotsalaista ja yksi suomalainen, joka jäljellä olevan porukan nuorin. Mutta se siitä aiheesta.

Patrick Kaukovalta Slovakian G2-turnauksessa 15-sijoitettuna, kohtaisi 3.kierroksella(elikä toisessa matsissa) 4-sijoitettu Saksan ikätoveri Louis Wesselsin, joka taitaa olla tänään ilmestyvässä uudessa rankingissa sijalla ITF-40. Ennen tuota kuitenkin yksi G4-turnausvoittajatasoinen vastus kaadettavana.

Ruotsin G4 Salk Openissa 14v Paula Joukanen kohtaa avauskierroksella 2-sijoitetun kolme vuotta vanhemman -98 ruotsalaisen, jonka ITF-ranking tänään 100+.

Tuo Örtevall, jonka Paula tänä iltana kohtaa, voitti viime kaudella Oona Orpanan ja hieman yli vuosi sitten Mia Eklundin, joten aikamoinen yllätys Paulan voitto olisi. Mutta ei täysin mahdoton tehtävä kun otetaan viime kauden lopun mainiot otteet Turkin kymppitonneissa huomioon.

Salkin turnauksessa Minetti myös pääsarjaan kolmella karsinnan otteluvoitollaan. Pääsarjassa vastaan ruotsalainen Molly Helgesson (15v9kk; ITF612). Hyvä mahdollisuus Minettillä voittoon.

Ruotsi G4, 1. kierros
Mariella Minetti - Molly Helgesson(SWE) 6-3, 7-6(3)
Sandra Ortevall(SWE) - Paula Joukanen 6-4, 6-3

Minetti voitti nuorempansa niinkuin kuuluukin ja Paula sai aikaan yllättävän tasaisen matsin viime kauden viisinkertaista G4-finalistia vastaan.

Liettuan TE14-kisassa tänään kehissä kuusi suomalaista.

Slovakian G2-turnauksen 2.kierroksella tänään Suomen -1998 ikäluokan ykkönen Patrick Kaukovalta ITF-128 saa vastaansa isäntämaan Slovakian -2000 ikäluokan ykkösen Viktor Banczin. Ikäeroa 1v 5kk.
Banczi yllätti avauskierroksella G4-turnausvoittajan. Banczi oli vuonna 2014 TE14-rankingin 33:s, joten ei turha lupaus. Mutta eiköhän 18v-kausilainen 16v-kausilaisen kaada.
Nelinpelissä Kaukovallan parina -99 slovakialainen Hruncak ja vastassa 2.kierroksella kovat saksalaiset Wessels/Moeller. Avauskierroksella Pate pareinaan kaatoivat melko kovan parin Schell/Mednis 7-6, 6-1.

Wessels US Openin ja AO:n dubbelin semifinalisti, sekä EM18-kultamitalisti ja Moeller pelasi U16 Davis Cup finaalin ratkaisunelurissa Nicola Kuhnin(sittemmin espanjalaiseksi vaihtanut) kanssa kanukkikaksikko Auger-Aliassime/Shapovalov vastaan. Nimekkäät pelaajat siis nuo saksalaiset.

Ruotsi G4, 2. kierros
Mariella Minetti - Caijsa Wilda Hennemann(SWE) 6-2, 5-7, 6-4

Hyvä alku kaudelle uran toisella G4-puolivälierällä. Edellinen tuli viime syksyn Vierumäen kisasta. Huomenna vastassa JNTA:n Kulikova ja voi olla Minetille kyllä ylivoimainen haaste.

Slovakia G2, 2. kierros
Patrick Kaukovalta - Viktor Banczi(SVK) 6-2, 6-3

Mukavan helppoa. Nyt hyvällä sykkeellä (todennäköisesti) Wesselsiä vastaan.