Suomalaiset juniorit 2021

image

Kuusi sijaa tuli nousua Oskarille, mutta silti ikäluokan kansainvälisen ykkösemme tittelistä ja henkseleitten paukuttelusta saa jatkossa nauttia Felix. Joitain alimman kategorian TE-kisoja on vielä jäljellä, mutta en ole varma onko niillä teoriassakaan mahdollista tulla muutosta järjestykseen. Viime viikon kisahan oli sentään kakkostasoa.

1 tykkäys

Se on arvoitus kuka nollaseiska pärjää parhaimmin tulevalla 15v kaudella ITF-kisoissa vanhempien ikäluokkien pelaajia vastaan.

14v kauden syksyllä oli kaikilla melko nihkeää pärjäämisen suhteen ITF-kisoissa. Mutta niinhän se on ollut aiemmillakin kovilla suomalaisilla tuossa iässä, kunnes 15v kaudella sitten jo ryhtynyt tulemaan ITF menestystä jonkin verran.

Ois aika huikeaa mikäli Suomella on vuoden kuluttua useampi 15-vuotias ITF top500 listalla. Tuo on täysin mahdollista.
Lagerbohm tosin joulukuussa syntyneenä tasan vuoden kuluttua 14v 11kk ja häneltä top700 on yhtä hyvä kuin parilta muulta on top500.

Esim. tällä hetkellä ITF top500 listalla on vain kaksi 14-vuotiasta.

Ens viikolla porukka pelaa G5 ITF-kisan Suomessa, joten vielä on tänäkin vuonna kisoja.

2 tykkäystä

Tyttöjen puolella tilanne on valitettavasti synkempi. Laura Hietaranta siirtynee naisten peleihin, joten ITF-kiertueella ykkösnyrkiksi jää Stella Remander, joka pelaa ensi vuonna 17-vuotiskauttaan. Hänelläkin tulee tekemään tiukkaa pärjätä yhtään G4-tasoa korkeammalla. Muita suomalaisia emme taida nähdä kuin kotimaan kisojen avauskierroksilla.

TE-kisojen puolella edellä mainittu 12-vuotias hujahtanee kerralla ykkösnimeksemme ohi kaikkien vuotta vanhempien tyttöjen. Tämä tapaus nääs oli TE14-kisan välierissä jo tällä kaudella - silloin vielä 11-vuotiaana - ja voi ottaa ensi kaudella helposti pikkukisojen voittoja. Kehitys ei toki aina niin suoraviivaista ole, mutta ennusmerkit ovat mahtavat.

Toki ilahdun kovasti jos joku perustasolla tähän asti taapertanut tyttöjunnumme ottaa ison kehitysharppauksen, mutta realistisesti arvioituna ensi kaudella ei ole ITF- ja TE-kiertueella muuta mielenkiintoista seurattavaa kuin tuo nuorin tapaus.

1 tykkäys

12-vuotiaiden TE-lopputurnauksessa suomalaistytön tie päättyi alkulohkoon. Neljän pelaajan lohkoista vain voittajat menivät jatkoon ja viimeisessä ottelussaan suomalainen haastoi sen lohkovoittajan ihan hyvin: 6-7(5) 1-6. Kun lisäksi tyttömme otti lohkossaan yhden ottelunvoiton, voidaan todeta Euroopan kärjen olevan ihan käden ulottuvilla. Hieno kausi kaikenkaikkiaan!

Nelinpelissä tuli voitto avausottelusta virolaisparin kanssa ja pelit jatkuvat tänään puolivälierissä Turkin ja Venäjän edustajia vastaan.

1 tykkäys

Voidaanko ensi vuoden puolella alkaa kirjoittaa täällä suurlupauksestamme nimellä? Tennisliiton uutisissa nimihän on kyllä toki kerrottu.

Käsittääkseni näin. Palstan säännöissähän pelaajien yksilöinti nimillä on kielletty alle 12-vuotiaiden osalta. Itse olen toteuttanut tätä siihen asti kun pelaaja siirtyy täysin 14-vuotisten sarjaan eli kun 13-vuotiskausi alkaa. Kyseinen tyttöjunnu on 12 vuotta täyttänyt syksyllä, joten teoriassa kai sääntöjen puitteissa nimeä voisi käyttää, mutta en ole nähnyt siihen tarvetta. Joka tapauksessa TE14-sarjassa mediahuomio on sitten jo asteen laajeempaa eikä meidän paljon hyödytä täällä keskenämme nimeä piilotella.

2 tykkäystä

Jos joku ei pysty elämään päivää ilman livescorea, niin täällä voi seurata em. 12-vuotiaan lahjakkuutemme nelinpelin välierää. Tämä :finland: :estonia: -pari on siis neljän parhaan eurooppalaisen nelinpelaajan joukossa! Odotetusti välierissä ovat myös Tsekin ja Venäjän parit - niin kuin aina - mutta huomion arvoista on suomalais-virolaisten vastus: täysin ruotsalainen kaksikko. Pitkästä aikaa länsinaapurillakin siis lupauksia horisontissa.

Tuolta turnauksesta on myös livestriimi, mutta tietenkin kaikilta muilta kentiltä paitsi suomalaisen matsista. Myös tyhjältä kakkoskentältä tulee koko ajan jännittävää kuvaa.

1 tykkäys

Jos kovasti kiinnostaa minkäniminen tämä lahjakkuutemme on niin Tennisliiton uutisissa se selvästi on luettavissa. Eiköhän voitaisi jo lopettaa tämä kuuropiilossa oleminen nimen osalta tällä palstallame.
Kiitos hapapille tämän pelaajan esiin nostamisesta. Mielenkiintoista.

Jihuu! Finaaliin mentiin yli ruotsalaisten!
:finland: :estonia: - :sweden: :sweden: 3-4(7), 4-1, 10-8

Itse aion pihdata nimeä ensi kaudelle. Ihan jo kunnioituksesta palstan ylläpitäjää kohtaan on kohtuullista, että noudatamme sääntöjä. Samalla olemme paremmin turvassa kaiken maailman mielensäpahoittajilta, jotka muuten syyllistäisivät palstaa oman junnunsa uran pilaamisesta.

2 tykkäystä

Laura Hietaranta on osana kansainvälistä ITF-tiimiä tällä viikolla Meksikon GA-tason kisassa. Avausvastustaja on 14-vuotias Mathilde Ngijol Carre (FRA), mutta eipä ruveta vielä juhlimaan voittoa; kyseessä on nimittäin tämän vuoden Les Petits -mestari, joka on voittanut jo kaksi pientä ITF-kisaakin. Varmasti hankala kohtaaminen tulossa, mutta uskoisin Lauran fyysisyyden silti olevan ratkaiseva tekijä.

Tällä ITF-tiimin kiertueella on varmastikin luvassa vielä USA:n G1- ja GA-kisat. Paljon hyvää treeniä ja kovia matseja luvassa. :+1:

2 tykkäystä

Meksiko GA, 2. kierros
Laura Hietaranta - Mathilde Ngijol Carre (FRA) 6-2, 6-0

No joo, olihan siinä kuitenkin iso ero pelaajien välillä.

Loput Lauran vastustajat tulevat sitten olemaan kivikovia. Kolmannella kierroksella pitäisi kaataa Clervie M. Ngounoue (USA), joka on ollut näissä GA-tason kisoissa tällä kaudella jo finaalissa ja semissä. Lähtökohtaisesti siis yhdysvaltalainen lähtee suosikkina tähän matsiin.

Kohtuullisen ammattimaista toimintaa näyttää tuon yhdysvaltain tytön uran rakentaminen olevan, käykääs huvikseen vilkaisemassa vaikka hänen nettisivujaan. Taustalta löytyy Serena Williamsin koutsi akatemioineen, Mary Pierce ja sponsoreina Nike ja Wilson. Toivottavasti eivät polta tyttö loppuun jo junnu-uralla.


Nastolan G5:ssä Felix Alopaeus ei pystynyt kauden toisellakaan yrityksellä kaatamaan kovaa brittiä Viktor Frydrychiä. Huomenna toisella kierroksella samaa yrittää toinen 14-vuotiaamme, Oskari Paldanius. Kolmas tuon ikäluokan lupauksemme, Linux Lagerbohm, hävisi avauskierroksella reilut kolme vuotta vanhemmalle ruotsalaiselle.


Meksiko GA, 3. kierros
Clervie M. Ngounoue (USA) - Laura Hietaranta 6-1, 6-3

No sepäs meni yllättävänkin selvästi. Ei ollut tämä kisa pohjoismaalaisten juhlaa kun viimeiset kaksi edustajaa putosivat eilen. Se toinen poikien puolelta, Leo Borg (SWE).

3 tykkäystä

Tällä viikolla Laura Hietaranta kisaa Floridassa G1-tason kisassa ja kohtaa ensimmäisellä kierroksella Ranah Akua Stoiberin (GBR). Ihan kelpo vastus tuokin, sillä on ollut kauden mittaan jo kolmesti G1-kisan semifinaalissa. Varsinainen seinä olisi vastassa kolmannella kierroksella: Brenda Fruhvirtova, joka voitti siskonsa Lindan viime viikon GA-kisan finaalissa.


Jahas, tänään sattui taas mainio päivä:

USA G1, 1. kierros
Laura Hietaranta - Ranah Akua Stoiber (GBR) 6-1, 6-1

Toisella kierroksella ikätoveri Dasha Plekhanova (CAN), joka ei kyllä ennakkoon vaikuta ihan niin kovalta kuin Stoiber. Toivotaan voittoa, sillä kohtaaminen Fruhvirtovan kanssa olisi varmasti opettava kokemus.


USA G1, 2. kierros
Laura Hietaranta - Dasha Plekhanova (CAN) 4-0 ret.

Jaa, siitä tuli semmoinen pannukakku. Mutta tänään illallapa Laura kohta superlupaus Brenda Fruhvirtovan! Harmi, ettei tuolta mitään striimiä taida olla.

1 tykkäys

Brenda vei 06 63 63

1 tykkäys

Olipa hienoa taistelu Lauralta! :+1: Se on muuten Brendan ensimmäinen 0-6 erätappio ITF-kisoissa ja sen verran kovasta tytöstä on kyse, etten ihmettelisi jos jäisi myös viimeiseksi.

Ensi viikolla Orange Bowl eli nimellisesti tätä viikkoa kovempi GA-tason kisa, vaikka samat tytöthän siellä palloa läpsii kuin tälläkin viikolla. Liekö samalla Lauran uran viimeinen ITF-junnukisa vai mahtaako ensi vuonna osallistua vielä johonkin grandslamiin? Taitaa kyllä junnuranking valahtaa niin alas, että karsimaan joutuisi.

1 tykkäys

Love means nothing in tennis :crazy_face: Brenda on kuitenkin vasta 14v ja voittanee jo ensi vuonna prokisoja :thinking:

No, Brendan rinnalla kukaan muu ei näytä kummoiselta lupaukselta. Ehkä siskonsa Linda, mutta muuten koko osallistujakatras on selkeästi perässä tuloksissa. Eikä historiastakaan löydy juuri muita kuin Hingis ja pari muuta vertailukohdaksi.

Ja juuri sen vuoksi tasaiset lukemat on hieno saavutus Lauralta. Viime viikolla vain yksi pelaaja pystyi voittamaan erän Brendalta ja se oli ITF-listan ykkönen Victoria Jimenez Kasintseva, WTA 253. Toissaviikolla erävoittoon pystyi vain Brendan isosisko Linda (WTA 302). Toki Brendalla on varmasti vähän väsymystä kintereissä kahden täyden peliviikon jälkeen, mutta silti pidän eilisiä lukemia osoituksena Lauran erinomaisesta potentiaalista.

Mutta minä olenkin junnujemme suhteen yleensä yltiöoptimisti ja sellaisena aion pysyä. Tämä on tällä asenteella paljon mielenkiintoisempaa ja mukavampaa hommaa.

1 tykkäys

Tällä hetkellä tyttöjunnuissa ei ole montaakaan pelaajaa kenet näkisin nousemassa aivan kärkeen. Tsekkejä löytyy parikin, mutta Tsekit yleensä hyytynyt protasolla

Ja sitten vielä monesti täällä toisteltu mantra siitä, että junnuvuosien perusteella aikuismenestyksen ennustaminen on aina hieman arvontaa. Otettakoon esimerkeiksi:

  • Anastasia Potapova: dominoi ITF-junnukiertuetta jo 15-vuotiaana voittaen mm. Wimbledonin, mutta niin vain on jämähtänyt WTA-listalla sijalle 69. Ennätys muutaman sijan parempi ja ikää nyt “jo” 20 vuotta.
  • Aryna Sabalenka oli varsin mitätön junnu TE-sarjassa ja vielä 16-vuotiaanakin pyöri Suomen pienissä G4-tason ITF-kisoissa pelaten tasapäin Tanja Tuomen kanssa. Mutta nyttemmin WTA-listan kakkonen.

Joten katsellaan rauhassa Fruhvirtovain tulevia vuosia. Epäilemättä singahtavat WTA-kisoihin nopeasti.

1 tykkäys

Potapova kärsinyt kuitenkin aika paljon loukkaantumisista protasolla. Tosin on myös melko yksipuolista lyömistä

2 tykkäystä