Suomen Futures-kiertue 2017

31.7.2017 alkaen pelataan kolme turnausta: Kaarina, Hyvinkää ja Helsinki. Kaarinan lista alkaa olla lähellä lopullista muotoaan, ja suomalaisten kärkiniminä ovat 1998-syntyneet Patrick Kaukovalta ja Aaro Pöllänen. Kovimmat kansainväliset nimet ovat jo vuosien takaa tutut Vladimir Ivanov ja Alexander Vasilenko, sekä yllättäen yhä listalta löytyvä Axel Michon (ATP-292, ex ATP-177). Noiden kolmen lisäksi listoilla ei ole nykyisiä, tai edes entisiä, Top500-pelaajia. Suomalaisvalmennuksessa olevan Mitchell Frankin voisi vielä mainita. 1992-syntynyt yhdysvaltalainen on entinen junnulistan vitonen, ja voittanut urallaan pari Futurea.

Lisätään vielä yksi nimi: Jonathan Mridha. 1995-syntynyt ruotsalainen voitti juuri Futuren Tsekissä, ja on potentiaalinen menestyjä näissä karkeloissa. Joku saattaa muistaa Mridhan mm. Tampereen Future Stars-turnauksesta Challengerin yhteydessä.

1 tykkäys

Josko Michon tekee pidemmän Suomi-kiertueen, kun hän saattaa päästä jopa suoraan Tampereen pääsarjaan. Mridha karsi Puolan CH-turnauksen pääsarjaan ja ranking näyttäisi olevan uransa paras tällä hetkellä. Kaveri ilmestyy varmaan myös Ruotulan karsintakaavioon. Tämä ruotsalainen on ollut suomalaisille melkoinen mörkö FU-turnauksissa.

1 tykkäys

Lisään vielä mielenkiintoisiin seurattaviin Kaarinassa 1997 syntyneen ranskalaisen Alexis Gautier. Pelasi toissaviikolla Saksan futuren finaalissa ja kaatoi tuossa kisassa muun muassa Tampereelta tutun Marc Ginerin ja lisäksi kaatoi romanialaisjyrän Luncanun. Helmikuussa Gautier pelannut tiebreakia Krajinovicin kanssa.
Viime vuonna pelasi Ranskan futuren semissä ja voitti nopealla carpet-alustalla syöttöhirmu Olivettin, Barryn ja Bonzin.
Pelannut monen nimekkään pelaajan kanssa hyviä matseja.
Junnuranking ITF301 ei kerro koko totuutta, sillä lopetti junnupelit jo 16v-kauteen 2013. Voitti 16v-kaudella Ranskan G4 kisan ja voitti finaalissa vuotta nuorempien huippulupaus Tsitsipasin, sekä myös Ranskan 1998 kärkinimen, sittemmin Ranskan avointen junnusarjan voittaneen Blancaneauxin.

Melko monesti nämä Suomen FU-kaaviot pitäneet sisällään yksittäisiä sellaisia pelaajia, jotka tehneet myöhemmin jopa top100 tasoista uraa. Veikkaan, että ulkomaalaisista pelaajista tämä Gautier on potentiaalisin pelaaja tämän vuoden Kaarinan kaaviosta, mutta ei toki likimainkaan viime vuoden Casper Ruudin tasoa.
Eiköhän Gautier aikanaan ainakin Michonin ATP177 ennätyksen pysty lyömään, jos hyvin käy.

Mitchell Frank voidaan vetää listalta yli. Luovutti tänään Georgiassa, ja vetäytyi samalla Kaarinasta. Hyvänä puolena tässä on se, että Aaro Pölläsen pääsarjapaikka alkaa olla varma.

Toisella viikolla Hyvinkäällä joukkoon liittyvät suomalaisista Patrik Niklas-Salminen, Eero Vasa, Max Wennäkoski, Emil Ruusuvuori ja Herkko Pöllänen.

1 tykkäys

Kaarinan karsintakaavio on julkaistu, ja mukana on villillä kortilla Patrik Niklas-Salminen. Karsinnasta löytyvät myös lähes kaikki ilmoittautuneet, eli villejä kortteja vaikeampi päätellä. Eero Vasa? Leevi Säätelä varmaankin? Ville-Petteri Ahti? Wennäkoski ja Herkko Pöllänenkin varmaan mahdollisia.

Otto Virtanen nyt ainakin WC:llä saisi olla näissä Suomen Futureissa, kuten aiemminkin tuon tason 16 vuotiaat suomalaiset olleet. Vuosi sitten Otto pelasi kahdessa Helsingin futuressa pääsarjassa villillä kortilla ja karsi Hyvinkäällä.
Tänä vuonna Ottoa ei löydy listoilta, mutta se ei estä villiä korttia. Otto voitti Kaarinan Aktia Areenalla helmikuussa G4-junnukisan, joten Kaarinan kisajärjestäjät tietää Oton kyvyt.

Jussi Tiainen ja Ville Perkkola ovat ensimmäisinä ehtineet hävitä ottelunsa Kaarinassa, 1-6, 0-6 ja 3-6, 1-6.

Aika hiljaiseksihan tuo vetää, kun Suomen ranking-ykkönen häviää futures karsintojen ensimmäisellä kierroksella 6-7 (12), 0-6. Verneri Tuomi ainoa suomalainen, joka onnistui voittamaan ulkomaalaisen vastustajan.

Axel Hedman karsinnasta pääsarjaan voitettuaan luvuin 62 64 kolmossijoitetun norjalaisen Hawkenin (21v,ATP1774).

Sellainen muistikuva on että Hedmanilla olisi viime kaudella ollut joitakin läheltä piti karsintoja, mutta olisiko tämä nyt ensimmäinen kerta pääsarjassa?

JOhan tässä alkaa tulla Micke “pulla” Kontista ikävä kun kattoo näitä nykyisiä suomalaisia… :smiley: Se sentään pelasi hyvin Ruotulassa, ja vei näitä pikkukisoja kotimaassa. Toki sekin kertoo jo aika paljon Suomen nykytasosta kun minä sanon että ikävä Mickeä.

Alex Hedmanin s.1996 FU-pääsarjapaikat:

2017 Kaarina, karsintojen kautta
2016 Helsinki (sisäkenttä) WC, hyvä taistelu pääsarjassa kovaa Mylokostovia vastaan 3-6, 6-7
2015 Helsinki (ulkokenttä) WC, selvä tappio
2015 Vierumäki karsintojen kautta ja pääsarjassa hyvä taistelu 5-7, 4-6
2013 Vierumäki WC selvähkö tappio 17 vuotiaana vuotta vanhemmalle suomalaiselle Sinkolle.

Muutamia ok-tuloksia ja hyvällä arpaonnella pelitaso mahdollistaa ATP-rankingin.

Iso-Britannian 17v Finn Bass s.9.10.1999 karsi Kaarinan pääsarjaan. Bass ollut aiemmin tänä vuonna ITF44. Brittien 1999 ikäluokan kärkilupauksenakin pidettiin pari vuotta sitten, mutta vaisusti sujunut tämä kausi. Kohtasi muuten alkukesästä Nottinghamin CH-karsinnoissa ME-syöttötykki Sam Grothin.

Muistan Finn Bassin varsinkin siitä, kun tasan vuosi sitten EM18-kisojen avauskierroksella voitti vuotta vanhemman Patrick Kaukovallan 6-1, 3-6, 7-6(7). Mikäli osuvat Kaarinassa vastakkain, niin Patella olisi varmasti revanssihenkeä.

1 tykkäys

Vaisut ennakkonäkymät Kaarinassa ja villit kortit menivät suurelta osin turkulaisille rivipelaajille, tahi virolaiselle, joka on kaksoisveljeään selvähkösti heikompi.

Aivan toinen kiinnostus olisi mennä paikan päälle mikäli olisi Suomen lupaavimmat pelurit paikalla, mutta syystä tai toisesta näin ei ole ja yksi syy on loukkaantumiset.

Kaukovalta vs Solberg (SWE)
A.Pöllänen vs Landa (DEN)
V-P Ahti vs Frost (SWE)
Hedman vs Kumar (USA)
Säätelä vs (5) Descotte (ARG)
Kazistov vs Gelhardt (GER)

Mielenkiinnon kohteeni muun muassa, venyykö Kaukovalta kvartsiin saakka ja saavatko Ahti ja Hedman tai toinen näistä ATP-rankingin. Alexin vastus 1997 Kumar on tasokas pelaaja, joten tiukkaa tekee ainakin hänellä.

Aaro Pöllänen aloittanut hyvin Landaa vastaan ja tuo pitääkin voittaa. Aaron kaavio-osan sijoitettu Vasilenko hävinnyt avauserän Aaron ikätoveri M.Siimaria vastaan. Siinä voisi olla Aarolla pieni sauma, tosin massalla tiukemmassa. Vasilenko johtaa toista erää, joten näinköhän 19 vuotiaiden vääntö toteutuu.

Kaarinan kisasta tulee livestreamiakin yhdeltä kentältä, tämän hetkinen https://www.youtube.com/watch?v=uxIrVSKHcwY, muiden päivien streamit löytyy Ålk tenniksen youtube kanavalta
https://www.youtube.com/channel/UCKwL_rIuc9WHDjCSDUWitEQ

2 tykkäystä

M.Siimar pelaa hyvin. Pidän miehen pelityylistä, lahjakas pelaaja aina ollut, mutta nyt saa myös vauhtia lyönteihin aiempaa paremmin ja hänen pelityylinsä sitä kaipaakin.

Tuon matsin jälkeen streamissä Alex Hedman 21v haastaa juuri 20v täyttäneen USA:n Sameer Kumarin. Intialaistaustainen jenkki tämäkin, näitä on muuten varsin paljon markkinoilla.
Kumar oli vuonna 2015 ITF46. Voitti Australian avointen junnusarjassa Mikael Ymerin ja eteni 3.kierrokselle. Patrik Niklas-Salminen voitti 2014 Kumarin Floridassa.
Kumar on Pohjois-Amerikan mestaruuskisojen U18 sarjan semifinalisti muutaman vuoden takaa. Hänen vakiodubbeliparinsa junnuvuosina oli Denis Shapovalov, jonka kanssa Kumar näyttää pelanneen melko paljonkin.

Kumarin tennisuran varmasti upein päänahka on ikätoverin Alexander Zverevin kukistaminen Eddie Herrin G1-junnukisassa vuonna 2013 luvuin 3-6, 7-6, 7-6. Zverev oli jo tuolloin 1997 ikäluokan selvä ykkösnimi.

Propeleissä ei ole Kumar vielä läpi lyönyt, vaikka yksittäinen FU-kvartsipaikka USA:n futuresta löytyykin. Kumar ilmoittaa kiinnostuksen kohteeksi matkustamisen, joten ilmankos Pohjolan perukoille on ilmaantunut.

1 tykkäys

Aarolla isoja vaikeuksia syötössään toisessa erässä: ykkösen prosentti 37 ja kakkosen 64,7, 6 kaksoisvirhettä ja 3 syötönmenetystä. Kaksi vastamurtoa ei riittänyt, 4-6. Ratkaiseva erä taas käyntiin syötönmenetyksellä, niin kuin kaksi edeltävääkin.

Mutta jess! Aaro nousee lopulta 2t 47min pelin jälkeen voittoon, kolmas erä kahdella vastabreikillä 6-3.

1 tykkäys

Hedman aloittanut jopa hämmentävän hyvin, 4-0! Onko vasustajalla takki auki, jet lag…?

Ei näytä Kumar olevan pelipäällä. 6-0 Alexille eka erä.