Suomen Futures-turnaukset 2014

Suomessa pelataan elokuussa FU-turnaukset Vierumäellä, Hyvinkäällä ja Helsingissä.

Vierumäen lopullinen lista tiedossa. Suomeen tulossa Ranskan -1997 syntynyt Theo Fournerie ATP-767. Tuo on -97 ikäluokan nelonen Zverevin, Rublevin ja Safiullinin jälkeen.
Oho, kymmenen kiinalaista lahjakkuutta tulee valloittamaan Suomen kentät? Mielenkiintoisimpina Kiinan -94 ykkönen(anteeksi nimien järjestys) Xin Gao, -96 ykkönen Weiqiang Zheng ja -97 ykkönen Aoran Wang. Lisäksi -92 Bowen Ouyang. Tuo Gao taisi voittaa muutama vuosi sitten Aasian junnumestaruuden, ollen ITF-17. Ouyang oli ITF-16 ja Zheng juuri hiljattain ITF-24. Lisäksi useita muita kiinalaisia ITF:n ex top100 pelaajia. Mukana myös -95 melko kovat Vasilenko RUS ja Grills AUS.

Suomalaisittain voisi toivoa Sillanpään tai H.Pölläsen turnausvoittoa, sekä uusia ATP-rankattuja, lähinnä -97 kaksikko tulee mieleen.

Hyvinkään FU-lista ulkona. Turnauksen ykköseksi valinnut Argentiinan 25v Maximiliano Estevez s.1989. Tuo vasuri pelannut kaksi vuotta sitten CH-turnauksen finaalissa ja voittanut useita futureita, ollen viime vuonna ATP-242. Tällä hetkellä ATP-548. Jos todella paikalle saapuu, niin lienee turnauksen suurimpia voittajasuosikkeja. Valitettavan vähän superlupauksia listoilla, oikeastaan ainoa kunnon lupaus on tuo avausviestissä mainitsemani -97 ranskalainen, joka näemmä meinaa kiertää kaikki Suomen futuret. Viime vuonna junnulistan ykkösenä käväissyt -95 serbi Nikola Milojevic oli ilmoittautunut Hyvinkäälle, mutta jäänyt jo pois. Hyvä tietty suomalaisten kannalta, jos pisteitä ajattelee.

Vierumäen ensi viikon alustavat sijoitetut:

 1. Musialek FRA ATP-454 (s.1988)
 2. Nedelko RUS ATP-471 (s.1986)
 3. Arneodo MON ATP-477 (s.1992)
 4. Arvidsson SWE ATP-536 (s.1992)
 5. Gaspar Murta POR ATP-615 (s.1994)
 6. Licciardi ITA ATP-674 (s.1994)
 7. Vasilenko RUS ATP-707 (s.1995)
 8. Sillanpää FIN ATP-710 (s.1991)
  ensimmäisiä sijoittamattomia:
  Kobelt USA ATP-746 (s.1990)
  Fournerie FRA ATP-770 (s.1997)
  Grills AUS ATP-771 (s.1995)
  Tasaisen kovaa porukkaa, jopa yksi kovatasoisimmista Suomen viime vuosien futureista, kun katsoo näiden pelaajien tilastoja. Lienee Saksan Barth s.1989 sijalta ATP800+ huomioitava nimi myös, sillä pelannut tiukkoja otteluita hiljattain kovia nimiä vastaan ja voittanutkin hyviä pelaajia. Barth voitti tosiaan viime vuonna Herkko Pölläsen kahdesti näissä Suomen futureissa.

Onko Vierumäen villeistä korteista sisäpiirin tietoa tai valistuneita arvauksia? Itse antaisin tämän hetken rankingtilanteiden perusteella kaikki kortit suosiolla junnuille. Niklas-Salminen ja Vasa ainakin, ja ehkäpä ensi vuonna lopullisesti miesten peleihin siirtyvät Virtanen ja Popov? Junnujen ulkopuolelta Kiurun tai Kivijärven kortti voisi olla perusteltu.

Voihan olla myös, että Mickekin ilmestyy villillä kortilla paikalle, mutta veikkaan ennemmin Prahan Challengerin karsintaa.

Parhaat suomalaiset 17v-kautta pelanneet:

 1. Olli Rahnasto 20p vuonna 1982
 2. Aki Rahunen 5p vuonna 1988
 3. Henri Laaksonen 2p vuonna 2009
  Se olisikin jotain, jos saataisiin historian kolmas tuon ikäinen suomalainen, joka saa kolme pistettä kasaan.
  Jarkko Niemisellä oli vuonna 1998 vain 1p, mutta pelasi kahdesti tiukat 1-2 väännöt Suomen futureiden sijoitettuja 600+ pelaajia vastaan. Heliövaara ja Henri Kontinen saivat myös 1p, Henkka jenkkifuturessa voitolla 700+ pelaajasta. Harri pelasi 2006 Helsingin CH:ssa 1-2 ottelun M.Zvereriä vastaan ja Laaksonen tuon ikäisenä Tampereen CH:ssä vuonna 2009 myös kolmieräisen top200 pelaaja Schukinia vastaan. -92 Micke Kontisella ja -94 Herkko Pölläsellä kävi vaikea arpa 17v-kaudella, mutta viime vuonna -96 Virtanen otti satumaisella kaavio-onnella kaksi pistettä ja -96 Popov yhden pisteen.

Vasalta ja Niklas-Salmiselta olisi lupaava teko viedä erä top1000 pelaajalta ja otteluvoitto top1000 pelaajasta olisi poikkeuksellista. Toki molemmat voittaneet ATP700+ Sillanpään, joten mahdollista lienee.

Kärkinimistä Arvidsson ja Nedelko ovat jääneet pois. Aika odotettavaa, kun eivät olleet seuraaviin turnauksiin ilmoittautuneet. Musialek sentään edelleen mukana. Tämän myötä siis myös nuori Fournerie mahtuu sijoitetuksi.

Lucky loser-paikoille ei ole tulijoita, joten Kiuru on jo kolmannella varasijalla. Tuskin kuitenkaan tulee mahtumaan.

Vierumäen villeille korteille ainakin Panu Virtanen, Patrik Niklas-Salminen ja Aaro Pöllänen. Karsintakaavion perusteella neljättä ei meinaa löytyä, joten olisiko Micke kuitenkin tulossa?

Karsinnasta vähintään neljä suomalaista pääsarjaan.

Eero Vasan karsinnassa oleminen ihmetyttää. 17-vuotias miesten SM-finalisti, joka tämän hetken Suomen ykkösjunnu, kaksinkertainen G2-semifinalisti, JNTA:n akatemiassa treenaava. Turkulaisia sorsitaan!?
Vasa vs Popov mielenkiintoinen ottelu, kuten myös mahdollinen Vasa - Huurinainen. Toivottavasti Vasa pelaa WC:llä Hyvinkäällä ja Helsingissä.

Tuskin turkulaisuus sentään on syy :wink: , mutta itsekin ihmettelin. Vasa ei tosin ole juurikaan miesten pelejä pelannut, ja sitäkin olen ihmetellyt. Niklas-Salminen on ollut paljon innokkaammin mukana. Muutama muukin mielenkiintoinen kohtaaminen, mutta positiivisesti yllätyn, jos yli neljä suomalaista karsinnan selvittää.

Mielenkiintoista nähdä, että pystyykö Jankkila tai jopa 15v Ruusuvuori voittamaan karsintojen 1-sijoitettu Kiinan Caon ATP-1051, joka juuri pelannut Kiinan futuren semifinaalissa. Cao voitti Kiinassa -95 huippu Milojevicin, mutta pelannut urallaan vain kaksi ottelua massalla. Yhden miesten peleissä ja yhden junnuissa, eikä ole voittanut erääkään massalla koskaan. On siis täysi ummikko massalla tuo Cao, joka oli vuonna 2011 ITF-93, pelaten kahdesti G2-tason semeissä.

Vierumäen tennisturnauksen (siis heidän omille sivuille) karsintakaavioon on merkitty joitakin lopputuloksia. En tiedä onko tämä pysyvä “ilmiö”, vaiko sattumaa vain.

Vierumäen omien sivujen otteluohjelmaan on tullut jo useita tuloksia.
Taitaa vaan siellä olla todellinen tulosankka, kun sen mukaan Pauli Partinen olisi voittanut Juho Paukun 61 61 !!!

“Ankkakin” korjattu, mutta saisihan tuolta tuloksia tulla vilkkaamminkin… Itse paikalla ainakin maanantaina, toivotaan hyviä tuloksia. Ja vähintäänkin sitä, ettei Heliövaara olisi suomen vitonen enää Suomen Futureiden jälkeen.

Eipä taida suomalaisyllätyksiä karsinnassa tulla. Eli neljä karsijaa meikäläisistä menossa jatkoon. Raasiolla ja Ruusuvuorella vielä pieni mahdollisuus jonkin sortin superyllätykseen, Anssi vei komeasti yhden erän kiinalaiselta. Kiuru, Huurinainen, Paukku ja Lanne, siinä lienevät suomalaiset karsinnan läpäisevät pelaajat. Vasan voitto Huurinaisesta olisi kyllä mukava yllätys.

Vasan voitto Huurinaisesta on täysin mahdollista. Siitä matsista on tulossa tasainen taistelu.

Tämän päivän ensimmäinen ja samalla ensimmäisen kierroksen viimeinen ottelu on pelattu:
Aoxiong WANG (CHN) [2] 2-6 7-5 6-2 Anssi RAASIO (FIN)

Kaikki karsintakaavion 7 ulkomaista pelaajaa siis mukana toisella kierroksella. Suomalaisia on
toisella kierroksella mukana 9, joista siis 4 vähintään ja myös todennäköisesti mukana pääsarjassa.

Laittakaahan tänne muille tiedoksi tämän päivän tuloksia ja sitten vilkasta analyysiä pääsarjan pelaajista ja otteluista kunhan he tulevat tietoon.

Vierumäen sivuille ilmestyneet tämäntapaisia tuloksia:

Kiuru - Kaukovalta 4-6, 7-5, 7-6 (2)
Paukku - Julin 6-0, 6-2

Pääsarjaan selvinneitä myös Brunström ja Pavlov.

Kaukovalta 15v siis oli lähellä voittaa ATP1500 Kiurun 24v. Huikea tulos!
Myös -99 Ruusuvuori 15v haastoi hienosti ATP-1051 FU-semifinalistin 6-7, 6-7.

Jahas, Eero Vasa sitten voitti Huurinaisen 6-4, 6-2 ja pelaa pääsarjassa!

Pääsarja täällä

Neluri täällä

Mielenkiintoisia vastustajia suomalaisilla ja suomalainen varmuudella ainakin QF.ssä (oletettavasti Micke)

Mielenkiintoisia vastustajia kyllä, mutta todella helppoa kaaviota ei sattunut kenellekään. Kahdeksan joukkoon voisi olla mahdollisuuksia Micken lisäksi Sillanpäällä ja Paukulla. Veikkaan neljää suomalaista toiselle kierrokselle, viisi olisi jo kova juttu.

Tänäänhän Eero Vasa voisi hyödyntää kohtuullisen arpansa, ja napata ATP-rankingin. Enemmän elättelen tuosta matsista yllätystä kuin Herkon pelistä.