Suomen naistennis 2013

Avataanpas tämä ketju mielenkiintoisella ottelulla eiliseltä: Mia Eklund - Ana Konjuh. Naistennistä seuraamattomille kerrottakoon, että vastustaja on hallitseva junnujen Australian avointen, US Openin, Orange Bowlin ja Eddie Herrin mestari. Ja kylläpä raapi Eklund hyvän tuloksen, nimittäin hävisi vain 3-6, 2-6. Melkeinpä voisin väittää, ettei Suomesta löydy montaakaan naista, joka tuolta tytöltä kahta geimiä enempää saa. Ja kun otetaan huomioon, että Eklund itse on kaksi kuukautta liian vanha junnuikäiseksi, niin… hurja tulos. Maailman parasta junioria vastaan noin tasainen matsi kun itse on melkein juniori.

Muutaman viime viikon otteet on kyllä pistäny Eklundin vahvasti meikäläisen seurantalistalle. Eklund onkin noussut tällä kaudella muuten maamme ykkösnaiseksi kerättyään tänä vuonna laskujeni mukaan 12 WTA-pistettä. Piia Suomalainen tulee kuitenkin pisteen verran perässä ja pelaa tänään karsintojen ratkaisukierroksella USA:ssa, joten tilanne voi olla huomenna jo toinen. Toki Piian loukkaantumiset ovat syynä alkukauden pisteettömyyteen.

Piia iskee heti takaisin kun Eklund onnistui menemään tämän kauden WTA-pisteissä ohi ja selvittää USAssa $25 000 -kisan karsinnat. Eikä siinä kaikki, vaan Piia johtaa tällä hetkellä pääsarjan ensimmäisen kierroksen otteluaan luvuin 6-4, 4-0. Eikä vastustaja edes ole mikään heppoinen vaan WTA-sijalta 312 löytyvä Crawford, joka voitti junnujen US Openin viime vuonna.

Egyptin kymppitonnissa Ella Leivo sen sijaan koki tappion ekalla kierroksella hieman kevyempää junnua vastaan.


Piia voitti lopulta komeasti 6-4, 6-0! Hienoa. Ei tätä hirveän usein satu, että suomalainen on toisella kierroksella kymppitonnia suuremmassa kisassa.

Piialle selvä tappio toisella kierroksella, mutta tästä kisasta tuli kuitenkin enemmän WTA-pisteitä kuin vaikkapa kymppitonnin finaalista. Tämä naisturnausten pistejakauma on vähän erikoinen ja kymppitonneista kannattaa irtautua heti kun pystyy voittamaan keskimäärin yhdenkin ottelun $25 000 -kisoissa.

Tämän viikon kisoissa Piian tie jäi karsintoihin USA:n $25 000 -kisassa samoin kuin Eklundin tie Ranskan $50 000 -kisassa. Ella Leivo pelaa pääsarjassa Egyptin kymppitonnissa ja ensimmäinen vastus pitäisi olla huomenna keskiviikkona ihan lyötävissä.

Sharm El Sheik $10 000, 1.kierros
Ella Leivo - Dagmara Baskova(SVK) 7-5 7-6(3)

Hieman oman syötön kanssa vaikeuksia, mutta eipähän jääty tälläkään viikolla ilman naistennismenestystä. Toisen kierroksen intialainen vastustaja on kovempi, mutta ei mikään (edes tuleva) tähtipelaaja hänkään.

Sharm El Sheik $10 000, 2.kierros
Ella Leivo - Natasha Palha(IND) 2-6, 1-6

Siihen se menestys loppui tältä viikolta. Ihan noin numeroita vastaavan yksipuolinen matsi ei tosin ollut, mutta Ellalta jäi breikkipallot vähälle käytölle (2/7). Kun Palha puolestaan käytti lähes kaikki (6/7), niin noinhan siinä käy.

Mia Eklund tällä viikolla Espanjan kymppitonnissa ja junnuikäinen avausvastustaja on sen verran köykäinen, että eiköhän pistepotti taas kasva hiukkasen.


Ja pöh! Tappio tuli luvuin 6-7, 1-6. Seuraavat suomalaisnaisten tennikset taidetaan sitten pelata Helsingin kymppitonnissa parin viikon päästä.

Helsinki $10 000, 1. kierros

Fanny Östlund(SWE) - Mia Nicole Eklund 7-5, 6-4
Anna Smolina(RUS) - Elina Joronen 6-0, 6-1
Eva Paalma (EST) - Annika Sillanpää 6-2, 6-4
Natalia Belova (RUS) - Kristina Parviainen 6-1, 6-4
Ella Leivo - Valeria Gorlats (EST) 6-3, 6-4
Daria Afanasyeva(RUS) - Nanette Nylund 6-3, 6-3
Susanne Celik(SWE) - Hanna Tolonen 6-2, 6-2

Eihän se taas ihan putkeen mennyt. Erityisesti Eklundin tappio melko kehnolle ruotsalaisjunnulle oli pettymys, mutta ehkä Eklund on enempi massakenttien naisia. Piia Suomalainen jäi näköjään viime hetkellä pois koko kisasta. Tänään jatkoon menee vielä yksi suomalainen Piirtola-Pasanen -otteluparista, mutta muuten vaadittaisiin melkoista itsensä ylittämistä.

Helsinki $10 000, 1.kierros

Olivia Pimiä - Grace Maleka Mpassy-Nzoumba(GER) 6-1 6-3
Jelena Ostapenko(LAT) - Johanna Ranta-Aho 6-0, 6-0
Anette Munozona(SWE) - Roosa Timonen 6-3 6-2
Petra Piirtola - Milka-Emilia Pasanen 6-4, 6-4
Vanda Lukasc(HUN) - Tanja Tuomi 6-4, 6-4

Piirtola oli numeroista huolimatta kentällä hämmästyttävän ylivoimainen Pasasta vastaan. Vuoden-parin hiljaiselo ei tuntunu näkyvän missään. Toki pelin taso ailahteli pahasti, mutta ei tuossa paremmuudesta ollut epäselvää. Petra näytti myös selvästi aloitteellisemmalta kun Milka keskittyi enempi vaan nostelemaan palloja takaisin,

Toisekseen, vaikka Tanja Tuomi hävisi eilen niin kyllä se peli näytti (nettistriimissä) suorastaan loistavalta. Se, ettei junnupuolella ole tullut menestystä, johtuu ilmeisesti jostain henkisestä takalukosta, sillä kyllä noilla otteilla pitäisi tulla jossain G4-kisoissa rumaa jälkeä. Eilenkin turhautuminen iski päälle Tanjalla aika helposti ja pelin taso putosi silloin ihan luokattomaksi. Mutta silloin kun peli kulki, niin en ihmettele yhtään miksi Tanja oli jo 16-vuotiaana kotimaan kentillä aikuisten sarjassa voittamaton. Mielenkiintoista nähdä mihin tyttö vielä yltää ja saako koskaan sellaista positiivisten onnistumisten kierrettä päälle.

Helsinki $10 000, 2. kierros

Petra Piirtola - Lukacz(HUN) 6-2, 3-1ret.
Ella Leivo - Belova(RUS) 7-6(3), 7-6(2)
van der Hoek(NED) - Olivia Pimiä 3-6, 6-4, 6-1

Harvinainen päivä naistenniksessämme kun kaksi pelaajaa saman kisan puolivälierissä. Tosin kisan taso ei ole hirveän hurja ollut, mutta kaikki menestys otetaan nyt ilolla vastaan. Huomenna Petralla on hyvät mahdollisuudet jatkaa välieriin, mutta Ellalla voi tehdä tiukempaa.

Mites tänään?

Helsinki $10 0000 puolivälierät

Quirine Lemoine(NED) - Petra Piirtola 6-1, 7-6(7)
Susanne Celik(SWE) - Ella Leivo 6-4, 6-2

Ei tullut riittävää venymistä. Mutta kaksi naista puolivälierissä niin ei voi olla pettynyt. Olikohan se naistemme tämä kausi sitten jo tässä? Ei paljoa näy suomalaisia listoilla.

Missä naispelaajat luuraavat? Finnish tourilla 12-vuotias pelasi itsensä semeihin ja Kouvolassa 11-vuotias voitti naisten A-luokan. Tämäkö on suomalaisen naistenniksen taso tällä hetkellä?

Tuommostahan se kansallinen naistenniksemme on ollut jo jonkin aikaa. Tyttöjunnut pelaavat myös välillä miesten kisoja. Ei tietysti uusien emmalaineiden syntymiselle mikään paras mahdollinen asetelma.

Ella Leivo sai Antalyan kymppitonniin villin kortin ja kohtaa ihan asiallisen junnun. Aika tiukassa tulevat WTA-pisteet olemaan.

Romanialainen junnu vei 0-6, 1-6. Sillä lailla.

Kuinka Ella Leivon kävi tänään Antalyan ekalla kierroksella?

Giorgia Pinto(Ita;WTA1038;21v) - Ella Leivo(WTA1109;19v) 75 36 76(4).

Tiukoille laittoi Ella italialaisen mutta ihan voittoon se ei riittänyt. Tähän taisi loppua suomalaisten naistenniksen kansainväliset ottelut tänä vuonna. Toivottavasti ensi vuosi on menestyksellisempi.