Suomen naistennis 2014

Nyt kun aletaan kohta kääntyä helmikuun puolelle, saatetaan vähitellen nähdä vuoden ensimmäinen suomalainen naispelaajakin kentällä. Mia Eklund nimittäin roikkuu edelleen huomenna alkavan Lanzaroten kymppitonnin karsintalistalla. Eihän se tietysti vielä osallistumista takaa.

Vaan mitä pitäisi ajatella siitä, että 10. helmikuuta alkavien Tukholman ja Tallinnan kisojen listoilla roikkuu muuan Emma Laine? Ehkä on parempi kun ei ajattele mitään. Tai todetaan vaan, että naistenniksemme kyllä kaipaisi ehdottomasti jotain piristysruisketta.

No nyt se Emma Laine on tennisliigassakin mukana ja kohtaa puolentoista tunnin päästä Hanna Tolosen. Katsotaanpas… edellinen Emman kilpaottelu on huhtikuulta 2012 Fed Cupista. Seköhän tässä on mielessä nytkin? On nimittäin hyvin lähellä, että Emma mahtuisi keväällä Suomen Fed Cup -joukkueeseen Leivon, Eklundin ja Suomalaisen seuraksi. Nelinpelissä Emma olisi selvä ykkösvalinta, sillä viime kaudella voitti 14 ITF-matsia ja hävisi vain kaksi. Mutta voi toisaalta olla ihan vaan harrastustoiminnasta kyse. Viime kaudellahan naisjoukkueemma meinasi pudota mutasarjaan, joten apua todella tarvittaisiin. Ratkaisevan karsintaottelun Kreikkaa vastaan Suomi voitti 2-1.

Mia Eklund avaa kautensa huomenna Lanzaroten kymppitonnin karsinnoilla ja pääsarjapaikan tukkeena on valitettavasti jälki-ilmoittautunut venäläinen Buchina. Jos tämän WTA-listalla sijalla 354 olevan pystyy voittamaan, niin johan on paukku. Buchina olisi luonnollisesti päässyt suoraan pääsarjaan (nelossijoitetuksi) jos olisi vaan ajoissa ilmoittautunut.

Lanzarote $10 000, karsinnat
Lou Adler(FRA) - Mia Eklund 6-4, 6-4


Liigassa Emma Laine voitti Hanna Tolosen 6-2, 6-1 eli eipä ole konkari pahasti ruostunut vuosien myötä. Tolonen on kuitenkin kotimaan rankingin kuutonen. Toivottavasti Emma osallistuu myös SM-kisoihin tänä vuonna.

Mia Eklund selvitti viime viikonloppuna Lanzaroten kymppitonnin karsinnat ja kohtaa pääsarjassa aika vaatimattoman tasoisen junnun USA:sta. Kauden ensimmäistä WTA-pistettä haetaan. Kauteen valmistautuminen on ollut vaikeeta, mutta jospa se peli tästä lähtis aukeamaan.

Lanzarote $10 000, pääsarjan 1. kierros
Hadley Berg(USA) - Mia Eklund 1-6, 2-4 ret.


Tämä juontanee juurensa Eklundin vaikeaan pre-seasoniin. Sen tarkemmin ei miulla ole tosin tietoa, että minkä sortin vammasta on kyse.

Tulevana viikonloppuna sitten Piia karsii Thaimaassa. Ensi viikolla olisi myös Tukholman ja Tallinnan kisat, mutta katsotaan saadaanko niihin ketään mukaan. Ei taida ilman villejä kortteja olla asiaa kellään.

Piia Suomalainen oli karsimassa Thaimaan kymppitonniin, mutta tappio tuli 19-vuotiaalle rankingittomalle isäntämaan edustajalle. Samoin Nanette Nylund otti selvän tappio Ruotsin kymppitonnin karsinnoissa.

Emma Laineelle hieman odotetusti villi kortti Tallinnan 15 000 dollarin pääsarjaan. Vastus on vaan kivikova kun Evgeniya Rodina astelee vastaan. Rodinahan oli jokin aika sitten vielä WTA-sijalla 74, mutta oli puolisentoista vuotta poissa kentiltä loukkaantumisen(?) vuoksi. Eipä siinä mitään, onhan Emma ollut itsekin aikoinaan huomattavasti paremmin rankattu.

Emmalle Tallinnan nelinpelissä parinsa Vrljicin(Cro) kanssa toisella kierroksella = kvartsissa luovutusvoitto kakkossijoitetuista Bacsinszky/Rodnina(Sui/Rus). Semifinaalivastustajat selviävät myöhemmin tänään.

Rodnina oli aiemmin päivällä joutunut luovuttamaan ottelunsa tappiotilanteessa 06 01 ret. Ehkä Emma oli kaksinpelin ekalla kierroksella puristanut Rodninan niin tiukoille että voimat jatkopeleihin hiipuivat sinne.

Egypti $10 000, 1. kierros
Giulia Bruzzone(ITA) - Ella Leivo 7-5, 4-6, 7-6(4)

Ella avaa kauden ns. hyvällä tappiolla kolmossijoitettua WTA-sijalla 499 lymyävää italiatarta vastaan. Juuri marraskuussa Bruzzone voitti vastaavan Egyptin kymppitonnin turnauksen. Mutta ei WTA-pisteitä tästä Ellalle. Ensi viikolla uusi yritys, mutta karsintojen kautta.

Mia Eklund vetäytyi Lanzaroten tämän viikon kisasta. Ilmeisesti ranne ei ole pelikunnossa.

Thaimaa $10 000, karsinnat
Mazuno Kijima(JPN) - Piia Suomalainen 4-6, 6-3, 7-5

Egypti $10 000, karsinnat
Ella Leivo - Dominika Haldinova(CZE) 6-0, 6-1


Nihkeetä on Piialla paluu tennikseen loukkaantumisen jälkeen Thaimaassa. Rankingiton 18-vuotias japanilainen osoittautui liian kovaksi. Ketähän tässä sitten pitäisi Fed Cupiin ykköspelaajaksi arpoa? No, kunhan PIia vähän totuttelee pelirytmiin niin eiköhän näistä kymppitonneista ala tulosta vielä tulla.

Ella teki mukavasti selvää heikosta junnusta ja kohtaa ratkaisukierroksella astetta paremman junnun (Geukens, ITF 145), mutta kyllä pääsarjaan pitäisi aika helposti tie aueta.

Mia Eklund toipui nopeasti rannevammastaan ja jatkaa pelejään Espanjassa ensi viikonloppuna karsinnoissa.

Egypti, 1.kierros

Ella Leivo - Kanami Tsuji(JPN) 6-7(5), 7-6(4), 6-3

Toisella kierroksella vastaan tulee yllättäen toinen karsija, Italian Alessia Piran(WTA-1095), joka tiputti kakkossijoitettu Bruzzonen (WTA 479) kolmessa erässä. Ella pelasi viime viikolla myös tiukan kolmieräisen Bruzzonen kanssa.

Egypti $10 000, 2.kierros

Alessia Piran(ITA) - Ella Leivo 6-3, 6-2

Leivo johti ensimmäistä erää jo 3-1, mutta sitten tuli näköjään kylmää kyytiä. Mutta kyllä Ellalla välillä tuntuu peli olevan varsin mallikkaassa kuosissa, kunhan vain saisi pidettyä sen tason korkealla koko ottelun läpi.

Nonthaburi $10 000, karsinnan 1.kierros

Nanette Nylund (WC) - Charoensirisutthikul THA

Ella Leivo joutui Egyptissä niukasti karsintaan. Ykkössijoitettuna suoraan toiselle kierrokselle. Yksi voitto riittää tosin tällä kertaa pääsarjaan.

Ensi viikon kisoihin suoraan pääsarjaan Mia Eklund Espanjassa ja Piia Suomalainen Thaimaassa.

Ella selvitti karsinnat helposti 6-2, 6-1 -voitolla italialaistytöstä. Piialla vastassa Thaimaassa 15-vuotias paikallinen eli kauden ensimmäinen WTA-piste luvassa.

Näyttäisi tulevan ihan uran ensimmäinen WTA-piste. Nimittäin Thamchaiwatille…

No juu. Kovin on nihkee startti Piialla kauteen kun ITF-listan sijalla 205 oleva teinityttö on liian kovaa kamaa. Itse elättelen pientä toivoa Leivon ja Eklundin suhteen, että he menestyisivät tällä kaudella kymppitonneissa jotenkuten. Turnausvoitto lienee liikaa toivottu, mutta jospa kauden mittaan tulisi edes useita semejä. Tulee kyllä aika totiset paikat Fed Cupissa tänä keväänä.

No lopulta sentään Piia Suomalainen - Thamchaiwat(THA) 2-6, 7-5, 6-4. Thaimaalaisella oli ottelupallokin jo toisen erän 4-5" tilanteessa.

$10 000, Mallorca, 1. kierros


Mia Eklund - Anna Katalina Alzate Esmurzaeva(NED) 7-5, 6-0


Ohops. Mialle taisi tulla uran paras otteluvoitto vastustajan rankingin suhteen (yhtä luovutusvoittoa lukuunottamatta), sillä tämä 18-vuotias hollantilainen löytyy WTA-sijalta 641. Kyllä näillä otteilla Mialle WTA-pisteitä ropisee tasaiseen tahtiin tällä kaudella. Tästä hyvästä vireestä nähtiin viitteitä jo viime kaudella kahden puolivälierän muodossa ja itseäni kaikkein eniten lämmitti Ana Konjuhia vastaan pelattu lähes tasainen ottelu.

$10 000, Thaimaa, 2. kierros


Liu Fangzhou(CHN) - Piia Suomalainen 6-2, 6-2


Jollei Piian otteet parane, niin Fed Cup -joukkueemme tulee olemaan Emma Laine, Mia Eklund ja Ella Leivo.