Suomen naistennis 2015

Kausi naistemme osalta alkanee 26. tammikuuta Sunderlandissa, kun Emma Laine karsii kymppitonniin sisään. Kovatasoinen on kyllä kymppitonniksi kun tässä vaiheessa Emma juuri ja juuri mahtuu karsintaan.

Kokonaisuutena tästä naistenniskaudesta ei suomalaisittain liene hirveästi odotettavaa. Emma pelannee aktiivisesti ja ehkä nostaa tasoaan viime kaudesta. Ainaki itse oli tyytyväinen kehitykseensä viime kaudella, joten jospa se näkyisi nyt myös tuloksellisesti. Kunhan kymppitonneista nousisi ensin pois niin se olisi jo iso askel.

Mia Eklund lienee toinen, joka pelaa tällä kaudella tosissaan. Viime kaudella tuli kaksi otteluvoittoa pääsarjoissa, joten parantamisen varaa on ainakin vielä. Optimistina veikkaan Mialle semipaikkaa jossain kisassa.

Piia Suomalaisen nimi on myös näkynyt entry-listoilla, joten varmaan aikoo osallitua kisoihin tälläkin kaudella. Haastetta siinä toki riittää kun ilman WTA-rankingia lähtee kauteen.

Nuorista kukaan tuskin alkaa yhtäkkiä menestyä naisten kisoissa kun ei junnujenkaan ITF-kisoissa ole tullut menestystä. Pari vuotta pitää vielä odotella…

Lähteehän se naistenniskausi lopulta liikkeelle, kun Mia Eklund karsii Egyptissä. Parikymppinen vastustaja ei ole voittanut urallaan yhtään kansainvälistä ottelua eikä edes erää, joten aika pehmeä lasku kilpatennikseen Mialla odotettavissa. Ratkaisukierroksella pitäisi sitten kaataa Ruotsin Rinaldo-Persson, jota vastaan syksyllä Mia koki tiukan 1-2 -tappion.

Egypti $10 000, karsintojen 1. kierros

Mia Eklund - Monique Karregat(NED) 6-4, 6-2

Egypti $10 000, karsintojen 2. kierros

Kajsa Rinaldo Persson(SWE) - Mia Nicole Eklund 6-1, 6-1

No, tulipahan kausi avattua. Ensi viikolla lisää samaa - eli karsintoja - samassa paikassa.

Myös nelurissa Eklund/Hsu(Tpe) parille heti tappio ykkössijoitetuille kreikkalais-italialaisperille 6-1 3-6 4-10.

Fed Cupia pelataan jälleen ylihuomenna. Suomen kanssa samassa läjässä on mm. Viro Kanepin ja Kontaveitin tähdittämänä. Suomen tavoite lienee jälleen olla putoamatta ja siinä jälleen riittää työtä. Aika paljon ratkaisee jo lohkojako.

Pelaajina meillä on Laine, Leivo, Suomalainen ja Timonen. Kuvassa näkyy olevan Orpanakin, mutta ei ole nimettyjen pelaajien listassa. Sinällään lähtötilanne ei ole kovin kehuttava kun yksikään edustajistamme ei ole vielä kansainvälisiä matseja pelannut tällä kaudella vaan kylmiltään lähdetään haastamaan pahimmillaan WTA-tason naisia.

Mia Eklund selvitti Egyptissä karsintojen ensimmäisen ottelunsa. Vielä ratkaiseva matsi jäljellä.


Ei vaan onhan se Orpana joukkueeseen nimetty pelaaja. Emma on kapteeni eikä pelaavassa kokoonpanossa, joten Oona on nelospelaajan paikalla. Olisi Emmaa kyllä kentällekin kaivattu, mutta ehkä hänellä on jotain loukkantumista sitten.

Egypti $10 000, karsintojen ratkaiseva kierros

Vaniya Dangwal(IND) - Mia Eklund 6-4, 6-4

Ei ne helpolla tule WTA-pisteet näköjään tälläkään kaudella. Dangwal on WTA-sijalla 1034.

No niin, Fedin lohko arvottu ja Suomen seurana nämä kolme:


IRLANTI
Amy Bowtell, WTA 409
Talin kymppitonnin voittaja viime marraskuulta. Avasi kauden voittamalla Sunderlandin kymppitonnin.

Rachael Dillon, WTA -
Ei kansainvälisiä matseja yli seitsemään vuoteen - paitsi Fed Cupissa.

Julie Byrne, WTA -, ITF 396
Voitti niukasti Humaloja kesäkuussa Latvian G4-junnukisan finaalissa

Lauren Deegan, WTA- ,ITF 835
Pelannut kerran G5-junnukisan finaalissa


LUXEMBURG
Sharon Pesch, WTA -, ITF 809
Syntynyt 1997, ei merkittäviä saavutuksia junnunakaan.

Claudine Schaul, ex-WTA 197, nyt ei rankingia
Ei pelannut otteluita vuonna 2014, paitsi kaksi selkeää tappiomatsia Fed Cupissa. Ikää 31 vuotta.

Jo Weisen, WTA -, ITF -
Ikää 15 vuotta ei suurta menestystä edes TE-kiertueella

Eleonora Molinaro, WTA -, ITF 832
Syntynyt 2000, oli viime vuonna 14-vuotiaiden TE-listalla sijalla 69.


SLOVENIA
Polona Hercog, WTA 76
Båstadin WTA-turnauksen voittaja 2012 ja muutenkin lohkon kovin pelaaja

Tadeja Majeric, WTA 234
Voitti viime vuonna mm. Karolina Pliskovan (WTA 22) eli lienee lohkon toiseksi kovin pelaaja.

Andreja Klepac, WTA 808
Aikanaan WTA-listalla sadan joukossa, mutta ei näytä pelaavan enää kovin aktiivisesti.

Manca Pislak, WTA 1175,
ITF-listalla sijalla 52, syntynyt vuonna 1997.


Oletettavasti Luxemburg voitetaan ja Slovenialle hävitään. Suomen säilyminen voi siis ratketa jo voittamalla Irlanti tänään pelattavassa avausmatsissa, mutta veikkaanpa että valitettavasti hyvävireinen Bowtell ratkaisee sen. Putoamiskarsinta pelattaisiin tällöin toisen lohkon viimeistä vastaan ja siitä tulee kyllä hankala matsi, sillä toisessa lohkossa ei Luxemburgin kaltaista heittopussia ole.

Näkeekö mistään tilanteita tai tuloksia?

Aikaisempina vuosina tulokset ovat päivittyneet heti kunkin ottelun päättymisen jälkeen Fed Cupin sivuille. Saa nähdä käykö nytkin näin. Muuten hätäisimpien kannattaa kytätä pelaavien tennisliittojen twittereitä ja kotisivuja.

Suomi-Irlanti 1-1…

Piia Suomalainen - Julie Byrne 7-6(1), 6-3
Amy Bowtell - Ella Leivo 6-1, 6-2

Odotetusti nelinpeli ratkaisee. Siinä parinamme Piia/Roosa.

Kiitti Natti Leivon tuloksen korjauksesta!

Bowtell varmaan kuitenkin voitti Leivon eikä Ella tehnyt superyllätystä.

Piia ja Rosa veivät nelinpelin komeasti 6-3, 6-2!! Mainio debyytti erityisesti nuorelle Timoselle. Nyt on säilyminen II-ryhmässä lähellä, sillä Luxemburg on todella heikko.

Fed Cup

Orpana - Majeric(SLO) 6-7(5), 5-7
Leivo - Hercog(SLO) 0-6, 1-6
Orpana/Timonen - Klepac/Pislak(SLO) 1-6, 1-6

Odotettu 0-3 tappio siis, mutta meinasipa Oona laittaa Majericille luun kurkkuun. Tämä slovenialainen siis WTA-sijalla 234!! Huh huh.

Pelin henkihän on nyt se, että voitolla tänään Suomi säilynee kakkosryhmässä. Jos Irlanti yllättää Slovenian niin sitten menee hankalaksi. Mutta Luxemburgb on kovaa vauhtia matkalla mutasarjaan kun 39-vuotias Anne Kremer taisi lopultakin eläköityä. Vielä viime vuonna Kremer oli mukana kun Luxit putosivat ykkössarjasta. Vaan onpa Emma Laineella nyt päänvaivaa peluuttamisessa kun Orpana iski noin kovat lukemat taululle.

Tämä on pommi. Juuri 14v täyttänyt Orpana ja vastassa oli siis 24-vuotias, joka päätti 2013 kautensa sijaan WTA-111 ja pelasi vuosi sitten 2014 suoraan Australian avointen naisten pääsarjassa. Lisäksi tuo Majeric pelannut viime vuonna Dohan miljoonan dollarin turnauksen pääsarjassa ja voittanut jopa yhdessä WTA-pääsarjassa ottelun.

1 tykkäys

Suomi pelaa lauantaina noususta ykkösryhmään E-Afrikkaa vastaan (no hope)
Toinen ottelupari EST-SLO

Budapestissa saatiin uusi tuomarikokelas:

Simmonds(RSA) - Suomalainen 6-2, 6-4
Scheepers(RSA) - Leivo 6-2, 6-0

Eli ei Suomi odotetusti noussut ykköseen. Mutta kokonaisuutena erinomainen suoritus säilyä kakkosessa. Lohkoarvonnan jälkeen olisin veikannut putomista jos olisi ollut tarve veikata. Ja hieno debyytti Orpanalle ja Timoselle.

Ella Leivo avasi ITF-kautensa Egyptissä voittamalla ensimmäisessä karsintaottelussaan japanilaisen Ogatan 6-3, 6-3. Ihan kiva tulos kun Ogata on kuitenkin vuoden vanhempi, vaikka useammin karsintoihin jääkin kuin onnistuu läpäisemään näissä pikkukisoissa. Toisella kierroksella britti Covington, jonka Eklund kepitti selvästi muutama viikko sitten.

Samoin Piia Suomalainen avasi ITF-kautensa USA:n $25 000 -karsinnoissa ja voittohan sieltäkin tuli lukemin 1-6, 6-3, 6-4. Vastassa oli paikallinen entinen yliopistopelaaja, joka sentään tuhannen joukossa ollut WTA-listalla joskus. Tänään Piialla vastassa Kiinan Yang, WTA 499, eli parastaan saa esittää voittaakseen.


Domonique Covington(GBR) - Ella Leivo 7-5, 6-3. Haaveeksi jäi pääsarjapaikka. Ensi viikolla uusi yritys. Onko tämä tulkittavissa myös niin, että Mia Eklund on Suomen kakkospelaja Emma Laineen takana? Tuskin SM-hopeamitalisti Orpana vielä Eklundia lyö kuitenkaan.

USA $25 000, karsintojen 2. kierros

Piia Suomalainen - Zi Yang(CHN) 6-1, 1-6, 6-2

Ohhoh! Pistipäs Piia melkoisen yllätyksen heti kauden alkuun. Ei noita tuolla rankingilla olevia vastustajia ole ihan hirveästi viime aikoina kaatunut, joskin Yang on keräillyt pisteitä lähinnä kotimaastaan voittamalla maannaisiaan. Kun eilen jo julistin Eklundin Suomen kakkospelaajaksi niin eiköhän se todellinen kakkonen näköjään ole Piia kuitenkin.

Pääsarjapaikan Piia ratkoo 18-vuotiaan Elizabeth Profitin kanssa eikä tuo mikään mahdoton voitettava ole. Aika vähän kansainvälisiä matseja tilastoissa, joten tullee koulutenniksen parista.

USA $25 000, karsintojen 3. kierros

Elizabeth Profit(USA) - Piia Suomalainen 6-4, 6-1

Aijai, Piia johti ensimmäistä erää muistaakseni 4-1, mutta sen jälkeen oli kyyti kylmää. Tästä ei WTA-pisteitä, mutta pirteä kauden avaus.