Suomen naistennis 2019

Kausi 2019 lähtee käyntiin näillä rankingeilla:

          WTA ITF
Anastasia Kulikova 537  77
Mia Eklund     709 365
Oona Orpana     -  107
Mariella Minetti   -  624
Liisa Vehviläinen  -  948

Toki suomalaisia on ITF-rankingissa toistakymmentä, mutta tuossa mainittu viime kaudella aktiivisimmin kansainvälisesti pelanneet.

Lähtökohta kauteen on se, että Orpanalta ja Kulikovalta voidaan odottaa läpimurtoa aikuisten ITF-kisoihin. Kun Kulikova voitti viime kaudella kaksi viisitoistatonnista ja Orpana yhden (+ 1 finaali) niin tuossa iässä on ihan normaalia kehittyä menestymään $25 000 tason kisoissa täksi kaudeksi. Ja kun tähtäin on aikanaan kuitenkin WTA-tason kisoissa niin tuota seuraavan ITF-tason portaalle nousemista voisi pitää jopa minimitavoitteena.

Mia Eklundilla oli viime kauden olkapäävamma, joka haittasi erityisesti syöttämistä. Vamma paheni kauden loppua kohden niin, että Mia on nyt toistaiseksi telakalla ja vamman laatua selvitellään tarkemmin magneettikuvista. Kauden ensimmäinen tavoite lienee siis päästä pelikuntoon ja mielellään vielä takaisin samalle tasolla kuin parhaimmillaan syksyllä 2017. WTA-ranking säilyy kesäkuuhun asti, joten vielä ei hirmuista kiirettä toipumisen kanssa ole.

1 tykkäys

Kulikova löytyi parin viikon kuluttua varasijalta 9 Singaporen 25000 turnaukseen.
Viimeinen sisällä olija ITF 27…
Karsimaankaan tuskin pääsee kun siellä näköjään tarvitaan kova WTA rankki.

Eklund päivittänyt instagramiin, että olkapäässään on repeämä.

Kiitti tiedosta. Miaa ei siis tarvitse odotella kentille ihan heti. Repeämä taitaa vaatia leikkausta jos sillä olkapäällä meinaa vielä tosissaan urheilla vai onko jollain parempaa lääketieteellistä asiantuntemusta?

Suomalaiset vetäytyneet 14.1. alkavien kisojen listoilta, mutta 21.1. alkaviin kisoihin ovat sekä Oona että Anastasia tyrkyllä. Noissa listoissa on vielä niin paljon löysää, että parempi tutkia tarkemmin vasta ensi tiistaina/keskiviikkona kun vetäytymishetki koittaa.

1 tykkäys

Tuo paheneva olkapäävamma selttää täydellisesti Mian hiipuvat tulokset syksyn mittaan. Meidän fanien olisi hyvä tiedostaa miten haavoittuvainen yksilölajin edustaja on vammojen suhteen. Ei ole joukkueen lääkäriä/johtoa pitämässä pelaajaa penkillä jos ei ole täysin pelikelpoinen. Eivät edes suurimmat tähdet kuten Nadal, Del Potro, Federer tai Murray välty halveksuvilta kommenteilta jos vammakierre estää pelaamista. Pelaa tai olet entinen!
Toivottavasti Mian kohdalla lääkärit ja tukijoukot pystyvät pitkäjänniteiseen satsaukseen, sillä tie takaisin, jos motivaatio säilyy, on pitkä.

Odotellaan ensi viikkoon niitä vetäytymisiä sillä nykynäkymillä esim Oonan tie 21.1 “kotikentällä” Antalyassa, näyttää lähes koomisen kiviseltä.

1 tykkäys

Onhan se inhimillisesti ymmärrettävää, että Mia halusi panostaa 2018 kisoihin hienosti menneen 2017 syksyn jälkeen, vaikka järkevää olisi ollut se olkapäävamma ottaa heti vakavasti. Eikä se tämän tason ammattilaiselle ole mikään pikkuraha mennä magneettikuvaukseen (Suomessa lääkärin lausunnon kanssa kai jotain 500€ ja olkapään osalta ehkä jopa enemmän, kun on aika monimutkainen kapistus). Siihen sitten varsinaiset hoidot ja uusintakuvaukset päälle. Toivotaan, että se tulee vielä kuntoon.

Naisten kisojen listat on nyt vähän mitä sattuu kun ilmeisesti suurin osa pelaajista on tässä sekaannusvaiheessa ilmoittautunut jotakuinkin kaikkiin mahdollisiin kisoihin. Oonan edellä on niin paljon nelos-, viitos- ja kuutosprioriteetillä olevia nimiä, että voi hyvinkin tuolta pitkältä alternates-jonosta nousta lopulta pääsarjaan. Oiskohan jossain sijalla 13 jos lasketaan pelkät ykkösprioriteetit.

1 tykkäys

Joo. Tuolle 14.1 alkavalle viikolle on 218 pelaajaa peruuttanut Turkin matkan viime päivinä…

Oona Orpana
14.1. -
21.1. Egypti $15 000, pääsarjassa

Anastasia Kulikova
14.1. -
21.1. Saksa $15 000, pääsarjan sijoitettu

Onhan se kiva kun tulee kaksi turnausvoittoa Suomeen samalla viikolla! :wink:

1 tykkäys

Ja tarpeeseen tulevat!
Suomella nyt 1+1 WTA-rankattua (ja kolme ATP pelaajaa…).
Turnausvalinnat ovat melkoisen rajoittuneita jollei super menestystä saada 15000 kisoista.
Ero naapuriin on outo. Viime vuonna mentiin vähintään tasatahtiin ruotsalaistoivojen (paitsi kahden top 100 pelaajan) kanssa. Nyt heillä 12 WTA rankattua ja meillä 1+1.
Joku voisi perustaa palstan jossa seurattaisiin pelkästään junnu/ITF/WTA/ATP taktikointia pelaajien taholta. Oona, mitä ilmeisimmin, rakentaa ITF-alustaa - Otto hyödyntää junnupisteensä. Kumpi korkeammalla isoissa pisteissä joulukuussa?
Ruotsalaiset miespelaajat ainakin rynnistäneet kaukomaille, niin suuriin turnauksiin kuin mahdollista, ja tuloksena reipasta nousua.

1 tykkäys

Oona Orpana
21.1. Egypti $15 000, pääsarjan sijoittamaton
28.1. Egypti $15 000, pääsarjan sijoittamaton

Anastasia Kulikova
21.1. Saksa $15 000, 3-sijoitettuna pääsarjassa
28.1. -

Liisa Vehviläinen
21.1. (Saksa $15 000, tuskin mahtuu karsimaan)
28.1. -


Kulikovan WTA-ranking tarjoaa kyllä melko varman sijoitetun paikan näihin pikkukisoihin. Puolestaan WTA-rankingittomilla, kuten Oonalla, ei tunnu sijoitetun paikalle olevan asiaa vaikka olisi ITF-rankingin ykkönen ja kisa jossain syrjemmässä.

1 tykkäys

Kyllä alkufiilis on että hankalampaa tulee hiukan olemaan uuden systeemin myötä.
Kulikova on toki sijoitettuna näisssä itf kisoissa mutta näistä ei saa tarvittavia wta pisteitä jotta pääsisi wta rankingilla 25 kisoihin. Ainakaan näihin alkuvuoden mihin yrittänyt.
Pakko alkaa rakentamaan itf pohjaa ja sitä kautta 25siin.

En vaikuta ihan loppuun ajatellulta.

Naisilla on aina ollut hyppäys 25:Iin vaikeampi kuin miehillä, koska heillä 25 ja tourin välissä vain 3 kisatasoa. Miehillä on 5.

1 tykkäys

Tuo on kyllä täysin totta.

Isojen tennismaiden lupaaville junnuille tie eteenpäin ( tai ainakin mahdollisuus )on huomattavasti helpompi kun saavat useita villejä 25siin ja niitä suurempiin kisoihin.

Eli paikkoja saada pisteitä huomattavasti enemmän ja mitä isompaan kisaan saavat villit niin jo yhdellä voitolla saa aika paljon asemia parannettua.

Pienien tennismaiden pelaajilla kuten meidän suomalaisilla edustajilla on tie eteenpäin huomattavasti kivisempi ja enemmän aikaa vievä.

Mutta onko kisatasojen määrä ratkaisevaa, vai turnausten määrä eri kisatasoilla?
Oona muuten noussut sijoitettujen joukkoon (8) ITF-rankillaan, eikä Vehviläinenkään ole toivottoman kaukana karsinnoista Saksassa.
Hermoja se näköjään vaatii, ja suhteita lentoyhtiöihin, tuo tennis"ammattilaisen" elämä.

Anastasia kohtaa Saksassa Albina Khabibulinan (UZB), joka voi osoittautua pahaksikin kannoksi. Vaikka nyt on vain WTA-sijalla 823 niin on aaltoilllut parin vuoden syklillä WTA-sijojen 500-600 nurkilla ja oli toissa kaudella kolmesti pikkukisan finaalissa. Ei tässä Kulikovalla ole varaa löysäillä.

Oona kohtaa 18-vuotiaan villin kortin Gabriella Mujanin (NED), joka oli viime kaudella kerran puolivälierässä ja kahdesti toisella kierroksella. Kaiken järjen mukaan siis sopiva lämmittelyvastus Orpanalle. Toisellakin kierroksella on luvassa villin kortin vastus, mutta puolivälierissä saa jo pelata tosissaan Melanie Klaffneria (AUT) vastaan, joka oli muutama vuosi sitten jopa WTA-sijalla 175.

1 tykkäys

Eilen siis näin:

Saksa $15 000, 1. kierros
Anastasia Kulikova - Albina Khabibulinan (UZB) 6-2, 6-1

Hyvä osoitus Anastasian vireestä. Tänään pitäisi olla vielä helpompaa, sillä vastassa on japanilainen 16-vuotias Ange Kajuru, joka löi avauskierroksella 15-vuotiaan villin kortin saksalaisen. Ei olisi ihme vaikka menisi nollilla tuo matsi Anastasialle.

Kulikovan matsi tänään klo 11 ja Orpanan kolmantena klo 10 alkaen eli kenties joskus iltapäivällä klo 13-14.


Naistemme suunnitelmia:

Oona Orpana
28.1. Egypti $15 000, pääsarja
4.2. Egypti $15 000, pääsarja

Anastasia Kulikova
28.1. -
4.2. Ranska $25 000 / Slovakia $25 000, aika kaukana jonossa karsintaan

Lisäksi Aino Alkio yrittää Espanjassa kisoihin, mutta kovin kaukana ovat karsinnatkin.

1 tykkäys

Saksa $15 000, 2. kierros
Anastasia Kulikova - Ange Kajuru (JPN) 6-3, 6-1

Menitkö Anastasia lukemaan meikäläisen alustuksia ja lähdit puolivaloilla matsiin? :smile: Ottelu alkoi nimittäin nopealla 0-3 tappioasemalla, jonka jälkeen Kulikova kyllä takoi loput ensimmäisen erän geimit itselleen.

Ja sama kaiku askelten toisessa erässä, kun japanilainen avaa murrolla tilanteeksi 0-1", mutta sitten suomalainen vie loput. Anastasia puolivälieriin ja siellä näitä kahta ensimmäistä kovempi vastus.

1 tykkäys

Eihän tuossa juuri muuta jännitystä ollut kuin ehtiikö saada valmiiksi alta tunnin. 2 min meni yli kun antoi vielä yhden gamen toisessa erässä.

Egypti $15 000, 1. kierros
Oona Orpana - Gabriella Mujan (NED) 6-3, 2-0…

Hieman jähmeää oli Oonan kauden avausgeimit, mutta kyllä se siinä ekan erän puolivälissä alkoi peli toimimaan. Tällä hetkellä Oonalla 14 peräkkäisen voitetun pallon putki menossa.

Oona Orpana - Gabriella Mujan (NED) 6-3, 6-3

Varmaa työtä. Vaikka hieman huolestuttaa jo viime kaudelta tuttu lepsuilu ratkaisupaikoissa kun nytkin kahdesta ottelupallosta omassa syötössä taipui murretuksi.

Toisella kierroksella vastaan 19-vuotias Katerina Krizova (CZE), joka viime kaudella selvisi kolmesti toiselle kierrokselle ja hävisi ne matsit selvin numeroin. Luotetaan, että tsekin kaava jatkuu tässä kisassa.

Se Oonan pisteputki erien vaihteessa kesti muuten lopulta 15 palloa.

1 tykkäys

Vähän samanlaista lepsuilua molemmilla. Ylimielisyyttäkö?
Naistenniksen saldo kuitenkin 4-0 otteluvoitoissa tälle vuodelle. Hyvä niin, vaikka ihan alimmalla tasolla taaperretan.