Suomen naistennis 2020

Kauteen 2020 lähdetään näiltä WTA-rankingin sijoilta:

 484 Oona Orpana	
 510 Anastasia Kulikova	
1256 Alexandra Anttila

Kun kerran Oona Orpana aloittaa kautensa kohtapuoliin, tässä pikainen katsaus näkymiin viime kauden tulosten perusteella.

Oona aloitti kauden 2019 talven kovien kenttien pikkukisoissa hyvin: neljästä $15 000 kisasta haki 2 × finaalin + 2 × semin. Tämä riitti siirtymään seuraavan tason kisoihin, mutta kesän kahdeksassa $25 000 kisassa tuli parhaimmillaan vain toisen kierroksen paikkoja. Tuossa oli ehkä hieman huonoa tuuriakin kun juuri kovien kenttien kisoissa sattui vastaan mm. Minnen (WTA 109), Dodin (WTA 157) ja edelleen kova Ursula Radwanska. Noista kisoista pisteitä olisi pitänyt metsästää, sillä massalla peli ei ainakaan numeroiden valossa tuntunut kulkevan kovin hyvin koko vuonna. Syksyllä sitten taas paluu koville kentille pienempiin kisoihin ja omalle tasolle: 2 × finaali + 2 × semi. Kauden kohokohta oli lokakuussa saavutettu $25 000 kisan puolivälierä kun Oona kaatoi hienosti WTA-sijalla 157 olevan Antonia Lottnerin.

Alkukaudesta Oonalla on siis puolustettavaa pikkukisoista. Aika olisi kuitenkin jo WTA-pisteidenkin puolesta ruveta pelaamaan ja pärjäämään seuraavalla tasolla. Oletan, että Oona hakee nyt tuntumaa parista Tunisian $15 000 kisasta, pelaa Fed Cupin ja sitten puskee täysillä $25 000 kisoihin ennen massakauden alkua.

3 tykkäystä

Tässä heti kauden alkuun on mahdollisuus historialliseen hetkeen kun Anastasia Kulikova voi nousta ITF-listan ykköseksi. On tällä hetkellä komeasti kakkosena pistein 636 kun listakärjellä on 666 pistettä. Tuon eron saisi kurottua kiinni voittamalla suhteellisen heikkotasoisen Latvian $15 000 kisan parin viikon päästä. Olettaen tietysti, ettei romanialainen listakärki itse pelaa ja menesty lähiviikkoina.

Ei tällä ITF-listalla mitään käyttöä Anastasialle tai muillekaan kärkinimille ole. Mutta olisihan se hienoa olla historian kirjoissa listaykkösenä, kun ei niitä Suomen tennishistoriassa montaa oikein missään sarjassa tai pelimuodossa ole. Liekö Henri Kontinen ainoa listaykkösemme vai unohdanko nyt jonkun? Junnuissakaan ei listaykkösiä muistaakseni meillä ole.

2 tykkäystä

Enpä tiennyt, että Oonaa valmentaa nykyään Ville-Petteri Ahti. Selittää senkin, että Ahti on karsimassa Tunisiassa vain yhteen turnaukseen Oonan kahden turnauksen keskellä.

Hesarissa oli jokin aika sitten juttua Oonan uusista valmennuskuvioista: https://www.hs.fi/urheilu/art-2000006344472.html

2 tykkäystä

Oona Orpana avaa kansainvälisen kautensa tänään ikätoveriaan Yekaterina Dmitrichenkoa (KAZ) vastaan. Vaikka Oona matsiin suosikkina lähteekin niin kyllä tuossa hereillä saa olla, sillä Dmitrichenko oli viime kaudella parhaimmillaan pikkukisassa semifinaalissa ja voitti ainakin yhden Oonaa paremmin rankatun pelaajan.

Toisella kierroksella olisi vastassa karsija eikä kumpikaan tarjolla olevista vaihtoehdoista kovin vaaralliselta näytä.

1 tykkäys

Tunisia $15 000, 1. kierros
Oona Orpana - Yekaterina Dmitrichenko(KAZ) 6-1, 7-6(3)

Kausi käyntiin voitolla. Vähän tuossa toisessa erässä meinasi tulla viime kauden perisyntiä eli tason romahtamista, kun Oona pääsi syöttämään matsia kotiin "5-3 tilanteessa. Onneksi kuitenkin kasasi vielä itsensä. Toisen kierroksen vastustajaa ratkotaan illemmalla.

edit Sen verran pitää Oonan puolustukseksi mainita, että ei sitä muillakaan sijoitetuilla ole helppoa. Samassa kaavion puolikkaassa oleva Tubello(FRA) onnistui munimaan 6-2, 3-1 johdosta matsin kolmieräiseksi ja Ainitdinova(KAZ) puolestaan päästi 6-0 "2-0 johdosta vielä vastustajan taistelemaan toisen erän voitosta (ryhdistäytyi 4-4 tilanteesta lopulta sentään otteluvoittoon). Paremman pelaajan on nähtävästi hankala pitää tasoaan yllä koko matsia ja toisaalta altavastaaja voi huoletta pelata suuremmalla riskillä ja rentoudella.

1 tykkäys

Tunisia $15 000, 2. kierros
Oona Orpana - Diana Chehoudi(NED) 6-4, 6-4

Tänään ei Oonan syöttö kulkenut vaan menetti jo avauserässä syöttövuoronsa kolmesti. Onneksi vastustajalla kulki vielä huonommin. Toisen erän Oona aloitti myös syötönmenetyksellä ja tilanteessa 1-3 näytti jo huolestuttavalta. Sitten kuitenkin peli kääntyi ja Oona takoi matsin kotiin. Vastustaja piti toisessa erässä lääketieteellisen aikalisän, mutta eipä näistä aina tiedä halusiko vaan keräillä itseään henkisesti kolmen peräkkäisen hävityn geimin jälkeen.

Huomenna Oonalla voi olla kovakin vastus jos tuo tuuliviirin lailla suorittava Anatasia Tikhonova voittaa tämän päivän ottelunsa. Parhaimmillaan Tikhonova oli vuosi sitten kun pudotti junnujen Australian avoimissa tulevan WTA-pelaajan Daria Snigurin (WTA 235 ja junnulistan kakkonen) ja viime vuodelta on pari muutakin voittoa 2xx-rankingin naisista. Mutta usein myös häviää pikkukisojen alkukierroksilla. Tikhonova on Oonan kanssa samaa ikäluokkaa ja tuttu jo junnusarjoista, joissa ainoan keskinäisen kohtaamisen vei suomalainen.

1 tykkäys

Ei tullut Tikhonovaa Oonalle vastaan vaan Gozal Ainitdinova(KAZ), joka on kevyt ennakkosuosikki viime kauden tulosten perusteella: pikkukisoissa pari finaalia ja $25 000 kisoissa kolmesti puolivälieriin. Oonallahan kauden kohokohta oli se yksi $25 000 puolivälierä lukuisten pikkukisojen finaalien lisäksi. Matsi tänään klo 11.

Tunisia $15 000, puovälierä
Oona Orpana - Gozal Ainitdinova(KAZ) 0-6, …

No se alkoi kehnosti. Oona voitti vain 7 palloa ja kakkossyötön osumaprosentti 50 - eli joka toinen lipsahti kaksoisvirheeksi. Toivottavasti toinen erä lähtisi paremmin käyntiin.

Tunisia $15 000, puovälierä
Oona Orpana - Gozal Ainitdinova(KAZ) 0-6, 1-6

Ei parantuneet otteet. Tämän tason pelaajia kuuluisi kyllä kaataa aika hyvällä prosentilla jos meinaa pärjätä edes seuraavan tason kisoissa, joissa vastustajat ovat yleensä vielä huomattavasti kovempia. No, kauden avauskisa.

1 tykkäys

Pelkällä livescore seurannalla Oonan otteet syksystä lähtien ollut laskusuunnassa.

Oona nelurissa finaaliin, mutta lasketaanko näitä, kun keskittyy kaksinpeliin.

Lasketaan toki, mutta ei hirveän korkealle noteerata. Ainoa pelaajistamme joka selvisi viikonloppuun, pojat tippuivat kaikki viikolla.

1 tykkäys

Ei tullut turnausvoittoa Suomeen vielä. Selvä tappio finaalissa.

Oonan kuulumisia YLEllä. Syöttöön panostetaan nyt, eikä syyttä, ainakaan viime matsien tilastojen perusteella.

Anastasia Kulikova saa Latvian $15 000 kisan avauskierroksella vastaansa karsijan ja yhteensä hänen kaaviokvartaalissaan on neljä karsijaa. Helppo taival Ananastasialla ei kyllä ole luvassa sillä heti toisella kierroksella on vastassa kaksinkertainen turnausvoittaja viime kaudelta Ekaterina Shalimova ja puolivälierissä erinomaisen loppukauden pelannut Elena Malgina (voitti viimeisistä 15 ottelustaan 14 ja se ainoa tappio tuli juuri Kulikovalle). Kumpikin edellä mainituista on samaa ikäluokkaa Kulikovan kanssa.

Oona Orpanan avausvastus Tunisian $15 000 kisassa on vuotta vanhempi Nuria Brancaccio, joka oli viime kaudella kahdesti pikkukisan semissä. Lähtökohtaisesti Oona siis on ennakkosuosikki moninkertaisena finalistina, mutta saattaa tuosta tasaistakin tulla. Muuten kaavio ei pikaisella vilkaisulla näytä pahalta ennen välierää, jossa on sangen kova ykkössijoitettu (WTA 283) törmäyskurssilla.

1 tykkäys

Tunisia $15 000, 1. kierros
Oona Orpana - Nuria Brancaccio(ITA) 7-6(5), 6-0

Hyvä! Alku oli hankala ja Oona olikin tappiolla avauserää jo 3-5", mutta onneksi nousi sieltä ja sai toiseen erään hyvän vireen päälle. Toisella kierroksella pitäisi olla ennakolta kevyempi vastus, kumpi noista nuorista sitten vastaan tuleekaan. Kakkossyötöistä lirvahtaa edelleen neljäsosa kaksoisvirheiksi, joten tämä voi muodostua isoksi ongelmaksi niinä päivinä kun ykkössyöttö ei osu näin hyvin (tänään 80%) ruutuun.

1 tykkäys

Latvia $15 000, 1. kierros
Anastasia Kulikova - Kseniya Yersh(BLR) 6-1, 6-2

Se oli odotetun helppoa, sillä Liisa Vehviläinenkin voitti kyseisen valkovenäläisen viime kaudella. Huomenna lienee Anastasiallakin jo tiukempi matsi luvassa.

2 tykkäystä

Tylsää puuhaa tuo ITF-sivujen tonkiminen, mutta selvisi että 1-sijoitettu tippui joten Oonan taival näyttää suht inhimmilliseltä.

No joo, itsekin aluksi ilahduin tuosta. Mutta tarkemmin katsottuna tuo ykkössijoitetun pudottanut Kolodziejova on näköjään loukkaantumisen jälkeen paluuta tekevä ex-WTA 256 nainen. Viime kauden oli pääasiassa telakalla, mutta toissa kaudella voitti yhden $25 000 kisan ja oli kahdesti finaalissa häviäjänä. Jos lähelläkään tuota tasoa tällä hetkellä pelaa niin kyllä Oonalle tulee suuria vaikeuksia. Mutta on nämä toipuvat pelaajat aina vähän arvoituksellisia.

Alexandra Anttila avasi myös kautensa Meksikon $15 000 kisassa ja tuttuun tyyliin tappiolla. Mutta lukemat 4-6, 4-6 ovat itseasiassa sangen pirteät kun vastassa oli kuitenkin viime viikon finalisti. Parempi arpaonni kun sattuu niin eiköhän Anttila tuolta pisteen tai pari taas kerää. WTA-ranking hänellä on turvattu lokakuuhun asti, joten rauhassa saa pelailla siihen asti.

2 tykkäystä

Tunisia $15 000, 2. kierros
Oona Orpana - Federica Rossi(ITA) 6-1, 2-0…

…ja tässä vaiheessa sitten kuvaan astuu perinteinen romahdus italialaisen viedessä neljä geimiä peräkkäin ja erän tilanne siis yhtäkkiä 2-4. Mutta usein Oona kyllä nousee alhosta vielä takaisin peliin mukaan.

Ja niinhän se Oona taistelee seuraavat neljä geimiä itselleen!

Tunisia $15 000, 2. kierros
Oona Orpana - Federica Rossi(ITA) 6-1, 6-4

2 tykkäystä

Latvia $15 000, 2. kierros
Anastasia Kulikova - Ekaterina Shalimova(RUS) 6-4, 4-6, 6-0

Odotetun tiukkaa siitä tuli kun Shalimova on kaksinkertainen turnausvoittaja viime kaudelta. Mutta hyvin Anastasia käänsi sen kotiin! Huomenna ei ole yhtään helpompaa Elena Malyginan(EST) kanssa vaikka viime kauden lopussa Kulikova edellisen kohtaamisen Tukholman finaalissa kahdessa erässä voittikin.

Mahdollisessa välierässä edelleen vastus todennäköisesti kovenee entisestään, mutta finaalissa saa sitten lepsuilla ja levätä!

1 tykkäys