Suomi-juniorit 2023

No niin, TennisEuropen listoilta pudotettiin lopulta yläikäiset pois ja ensimmäinen 14-vuotiaiden ranking kaudelle 2023 on julkaistu:

158. Mathias Rikhard Merve (2009)
177. Alex Tuomolin (2010)
179. Lukas Hans Johan Korsström (2009)
205. Kaius Ketola (2010)
247. Aatu Niemelä (2010)
363. Oskari Jämsä (2010)
462. William Vainionpää (2010)

Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistuu jo 2010 syntyneisiin, joista Tuomolin on kaikkien eurooppalaisten joukossa ikäluokassaan sijalla 21. Mutta oikeastaan tuo sen ikäluokan kotimainen kärkikolmikko tai -nelikko on niin tiivis ja kovatasoinen nippu, etten tuosta lähtisi sanomaan edes keskinäistä paremmuusjärjestystä.

Tuleva kausi voi olla hieman haastava, kun joutuvat vuotta vanhempia vastaan taistelemaan, eikä aiemmilta huippupelaajiltammekaan tämä kausi ole mitään juhlaa ollut. Iloitkaamme siis menestyksestä jos sitä sattuu tulemaan, mutta muuten voimme huolettaa antaa poikien treenata ja kehittyä. Pankki toivottavasti räjähtää sitten 14-vuotiskaudella.


Tytöissä hieman harvempi kattaus, mutta sitäkin terävämpi kärki

33. Milla Kotamäki (2009)
262. Linda Olivia Rimpi (2009)
569. Amanda Nicol (2009)

Milla olisi helposti paljon korkeammallakin listalla, mutta siirtyi kesällä ITF-kisoihin. Sama painotus lienee tällä kaudella, mutta kyllä ne muutamat 14-vuotiaiden kovimmat kisat varmaan käydään läpi eli ensin ainakin tammikuussa Les Petits ja helmikuussa Tukholman kisa. Muutenhan rankingia saisi ylös nopeasti voittamalla heikompitasoisia 16-vuotiaiden kisoja, mutta eipä siitä paljon muuta iloa ole. Viime kaudella Milla oli jo parhaimmillaan Hangon J5-kisan puolivälierissä, joten kaudella 2023 nähdä jo useampaan otteeseen ITF-kisojen loppuviikon kahinoissa.

2 tykkäystä

ITF-kiertueelle lähtökohdat näyttävät suurinpiirtein tältä käsin laskettuna:

359. Otso Martikainen (2006, ikäluokan 108.)
447. Linus Lagerbohm (2007, ikäluokan 46.)
612. Oskari Paldanius (2007, ikäluokan 75.)

Kaikilta kolmelta voi odottaa hyvinkin nopeaa nousua listalla, jos treenit ovat sujuneet hyvin. Lagerbohmilla ja Paldaniuksella on ennestään kaudelta 2022 taskussa J5-turnausvoitto, joten pärjäävät todistetusti vähintään sillä tasolla. Otson läpimurto pykälää kovempiin kisoihin olisi hienoa nähdä, sillä hänellä J5-turnausvoittoja on jo toissavuodelta.


289. Stella Remander (2005)
890. Nuppu Palm (2007, ikäluokan 199.)

Tuskinpa tyttöjämme kaudella 2023 nähdään missään huipputason kisoissa. Nuppu Palm esiintyi ihan pirteästi viime kaudella, joten pienen kisan turnausvoitto voisi olla hyvä ensimmäinen tavoite. Takaa hurauttanee parhaaksi suomalaiseksi jossain vaiheessa Milla Kotamäki enkä yllättyisi, jos näin käy jo alkavalla kaudella.

1 tykkäys

Juuri 12-vuotiaiden sarjasta ulos pullahtaneet Kaius Ketola ja Aatu Niemelä eivät näköjään aikaile 14-vuotiaiden sarjaan siirtymisen kanssa vaan ovat jo tänään Liettuan TE-kisassa mukana. Sen verran viime kauden menestyksestä on hyötyä, että välttivät karsinnat. Mukana myös kaksi 14-vuotiskauttaan pelaavaa Suomi-poikaa.

Ykkösjunnumme Milla Kotamäki aloittaa kauden ensi viikolla Boltonin kovatasoisesta 14-vuotiaiden TE-kisasta ja jatkaa siitä perinteisen ikäluokan eliitin kohtaamiseen Les Petits -kisaan Ranskaan.

ITF-kiertueen tulevista tapahtumista merkittävin lienee Otso Martikaisen ja Linus Lagerbohmin osallistuminen Glasgow’n (SCO) J100-turnaukseen reilun viikon päästä. Olisikohan tuo nyt vanhassa systeemissä kolmostason kisa eli tavallista pikkukisaa enemmän pisteitä jaossa. Kummaltakin pojaltamme voi hyvänä päivänä odottaa vaikka kuinka kovaa tulosta tuolta.

4 tykkäystä

TE-kiertueen ykkösjunnumme Milla Kotamäki avasi eilen kautensa Boltonin ykköstason kisassa vahvalla 6-0 6-1 voitolla saksalaisesta Insa Hetzelistä, joka oli viime kaudella eli jo 13-vuotiaana kahdesti TE-kisan finaalissa. Ei siis mikään ihan heppoinen vastus.

Mahdolliset loput vastustajat ovat sitten ikäluokan kärkipäätä. Tänään ensimmäisenä jonossa TE-rankingin nro 8, Maia Ilinca Burcescu (ROU). Näistä oman ikäluokan kärjen kohtaamisista saa varmasti parasta mahdollista oppia enkä Millaa tähän matsiin edes mitenkään altavastaajana näkisi.

2 tykkäystä

Onko Felix Alopaeus kenties lopettanut tenniksen, kun ei ole 10 kuukauteen pelannut mitään kansallisia kisoja/sarjatennistä eikä hänestä ole muutenkaan mitään kuulunut?

Suomi pelaa U16 Winter Cupissa helmikuun alussa Turkin Istanbulissa ja sinne nimettiin joulukuussa Linus Lagerbohm, Felix Alopaeus ja Oskari Paldanius. Paldanius ei osallistu syksyllä tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi ja hänen paikan otti karsintaturnauksen jälkeen savonlinnalainen.

Mutta Alopaeus käsittääkseni edelleen joukkueessa. Joskin erikoista, ettei pelannut pitkään aikaan missään, mutta ehkäpä hänelläkin ollut pitkä loukkaantuminen, josta juuri toipumassa.

15v ikävaihe yksi suurimmista kehitysvuosista ja harmillista pitkät loukkaantumiset tuossa iässä. Joskin muistetaan se, ettei Henri Kontinen pelannut tuossa iässä puoleentoista vuoteen polvivamman vuoksi ja treenikentällä Prahassa harjoitteli volleyta kun ei kyennyt liikkumaan. Mikä oli lopputulos? ATP1 dubbelisti komealla tavalla.

2 tykkäystä

Skotlannin 3.kategorian ITF-kisan kaavio ilmestynyt. Tällä viikolla 17v täyttävä Otso Martikainen 8-sijoitettu ja 15v Linus Lagerbohm sijoittamaton.

Kaavion 1-4 sijoitetut ITF134-191, eli varsin tasokas turnaus. Nämä ITF100+ pelaajat ovat usein sitä tasoa jotka kykenevät 15K prokisassa saamaan yksittäisiä ATP-pisteitä. Mukana myös tasokas Ruotsin 07 kaksikko, joten Suomi-Ruotsi henkeä tuolla voi löytyä.

2 tykkäystä

Linus voitti kaksi ja puoli vuotta vanhemman 17v brittipelaajan 6-1, 6-0. Vastustaja voitti viime vuonna 2 kpl G5 kisoja ja pelasi kahdesti G4 kvartsissa.

Myös Otso Martikainen aloitti 2-0 voitolla. Seuraavaksi vastustajat kovenee.

3 tykkäystä

J100 Glasgow (SCO), 2. kierros
Linus Lagerbohm - Kyle McKay (GBR) 7-5, 6-1

Sillä lailla. Kaksi vuotta vanhempi edellisessä kisassaan finaaliin Belgiassa selvinnyt poika oli kevyttä kamaa suomalaisen teinin käsittelyssä. Viime vuonna McKay voitti yhden kisan ja oli kahdesti finaalissa häviäjänä. Otson tulosta ei vielä ole merkattu, vaikka varmaan matsi pelattu onkin.

2 tykkäystä

Kvartsissa vastassa ITF148 Viktor Frydrych. Puolitoista vuotta vanhempi britti.

Linus pelaa ikäisekseen korkealla tasolla. Esim. 2017 alkuvuonna Otto Virtanen ja 2015 alkuvuonna Emil Ruusuvuori tahkosivat vielä alemman tason G4 ja hävisivät semi/kvartsissa. Otto toki voitti sitten G4 kisan helmikuussa.

Linus on näitä esimerkkejä tällä hetkellä puolisen vuotta nuorempi ja nyt jo ITF148 vastassa G3 tason kvartsissa. Tuon rankingtason junnuja Otto ja Emil eivät olleet vielä tuossa iässä edes kohdanneet.

YouTubesta muuten löytyy kaikki Linuksen ottelut viime heinäkuun European Youth Olympic kisoista. Siellä Linus voitti 2.kierroksella kaavion 1-sijoitetun Euroopan 07 kärkinimiin lukeutuvan Romanian Gabriel Ghetun 6-4, 6-4 ja kvartsissa kaatui Puolan Alan Wazny 6-3, 6-2. Nuo pelaajat ITF-rankingissa toistaiseksi hieman Linuksen yläpuolella.
Mainiota massatennistä Linus esitti puoli vuotta sitten, joten voi otteet vaan parantua kun kevät saapuu. Sen Olympic kisan jälkeen Hangon G5 voitto, USA:n G4 finaali 14v, jonka jälkeen miesten SM-pronssi 15v 0kk ja lähellä oli finaalipaikkakin.
Nousujohteinen kehitys näyttää jatkuvan.

2 tykkäystä

Frydrych oli 14-vuotiaana aika hyvä lupaus ja ylsi semiin kovissa TE-kisoissa Boltonissa, TIM Essonnessa ja Kungens Kannassa. Sen perusteella olisi voinut odottaa vähän kovempia tuloksia kahdelta viime kaudelta, mutta onhan tuo lähtökohtaisesti Linukselle aikamoinen haaste. Olen (jälleen) huuli pyöreänä jos suomalainen voittaa.

Martikaiselle tappio. Tällä kaudella olisi kyllä hyvä ruveta pelin kulkemaan paremmin, jos meinaa viimeisellä junnukaudella grandslameja pelata.

1 tykkäys

Voi tuossa saumaa olla. Frydrych ei erityisen vakuuttava ole viime aikoina ollut. Sai muuten viime vuonna villin kortin Wimbledonin junnupääsarjaan.

Linus oli 6kk sitten lähellä voittaa tämän hetken ITF105 Jan Kumstatin, joka maailman 07 ikäluokan nro. 7.

Tuolla mainitussa European Youth Olympic kisojen semifinaalissa Slovakiassa Lagerbohm johti Kumstatia vastaan 6-4, 3-1, mutta taipui 6-4, 3-6, 3-6. Kumstat oli saavuttanut edellisellä viikolla EM16 pronssimitalin vuoden alaikäisenä, jonka turnauksen semissä hävisi niukasti vuotta vanhemmalle Martin Landalucelle, joka voitti puolestaan kuukautta myöhemmin US Openin.

Se, että Linus s.10.12.2007 kykeni haastamaan Jan Kumstatin s.2.1.2007 yli kahden tunnin kolmieräiseen, niin hyvät on asemat pelitasollisesti parhaana päivänä.

2 tykkäystä

Kolmen erän taisto oli kvartsissa. Lagerbom vei toisen erän 2-sijoitetulta 6-4, mutta hävisi ensimmäisen ja kolmannen 2-6.

Suuomalaiset dubbelissa välieriin ja on mahdollista Suomi-Ruotsi finaali, joskin pohjoismaalaisilla vastassa kärkisijoitetut.

1 tykkäys

Tällä viikolla ei kummoista tapahdu, kun Milla Kotamäki jumahti Les Petitsin karsintaan. Mutta poikien 14-vuotiaiden sarjassa kisataan tänään kotimaassa JGP:n merkeissä:

Aatu Niemelä (s. 2010) - Lukas Korsström (s. 2009) 6-3, 6-2
Alex Tuomolin (s. 2010) - Leevi Metsäranta (s. 2009) 6-1, 6-1

Tässä syy siihen, miksi nuo 2010 syntyneet ohittivat TE14 Winter Cup -joukkueen valinnoissa tavallaan vuorossa olleet 2009 syntyneet ilman karsintakilpailua. Kolmaskin joukkueen jäsen, Kaius Ketola, on 2010 syntynyt. Kisat käydään ensi viikon loppuna eli 3.-5. helmikuuta.

edit Mainitaan vielä samassa viestissä, että 15-vuotias Nuppu Palm kävi urheasti aikuisten W15-kisassa Antalyassa häviämässä karsintojen avauskierroksella 26-vuotiaalle WTA-rankatulle pohjoismakedonialaiselle 3-6, 4-6. Ei huono tulos.

2 tykkäystä

Onhan tuo täysin poikkeuksellista, että jonkun maan poikien 14v maajoukkue koostuu kokonaan 13v kautta pelaavista. Tuossa iässä kun vuoden ikäerolla suuri vaikutus.

Toinenkin maa löytyy jolla tällä hetkellä lähes vastaava asetelma. Se on yllättäen Yhdysvallat! Lähetti U14 MM-kisoihin neljä parasta pelaajaa, joista 3 vuonna 2010-syntyneitä ja vain 1 vuonna 2009. Suurmaan kohdalla se vielä erikoisempaa.

Kokonaisuudessaan tuolla U14 Les Petitsin poikien sarjassa pelaa vain muutamia 2010-syntyneitä ja normisti vuoden verran alaikäisten parhaatkaan ei etene kovin pitkälle 14v kärkeä vastaan.

1 tykkäys

14-vuotias Emma Tuominen voitti Norjan TE16-kilpailun, joskin turnauksen kovin pelaaja antoi luovutusvoiton finaalissa. Harmi sinällään, koska siinä Emman tasoa olisi mitattu kunnolla. Mutta turnausvoitto on aina turnausvoitto. Tuomiselta voidaan muutenkin odottaa vielä hyviä tuloksia, sillä niissä harvoissa viime kaudella pelaamissaan kansainvälisissä kisoissa tuli ihan kivoja tuloksia (kolmostason TE14-kisan voitto, kakkostason kisan semissä).

Otso Martikainen nähdään seuraavaksi 6.2. alkavalla viikolla Puszczykowon (POL) J60-kisassa

Linus Lagerbohm edustaa maatamme viikon päästä TE:n Winter Cupissa, mutta harmillisesti Suomen menestysmahdollisuuksia heikentää Paldaniuksen ja Alopaeuksen poisjäännit. Sen jälkeen Linus on alustavasti mukana 13.2. alkavassa Trnavan (SVK) J100-kisassa.

Milla Kotamäki puolestaan harkitsee itseluottamuksen hakemista reilun parin viikon päästä Vierumäen TE14-kisasta, mihin toki lähtee ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Tai katsotaan nyt ketä sinne lopulta lähtee mukaan.

3 tykkäystä

Tänä viikonloppuna siis ohjelmassa Winter Cupin alkulohkot eli 14- ja 16-vuotiaiden maajoukkuekilpailut. Lähtökohdat alustavasti perjantain taistoihin:

P14 Joukkueemme Ketola-Tuomolin-Niemelä kohtaa ensin Latvian, jonka kaikki edustajat ovat vuoden vanhempaa ikäluokkaa. Ykköspelaaja oli viime kuussa Viron TE14-kisan finaalissa, mutta muuten eivät mitenkään ylivoimaisilta vaikuta suomalaisiin nähden. Optimistina ennustan, että tästä sitä kaivetaan vielä voitto Suomeen.

T14 Vastaan arvottiin Espanja, jolta tietysti aina löytyy tasokasta materiaalia. Tällä kertaa vastustajan kärkikaksikko on TE-listan sijoilta 16 ja 27, joten meidän ykkösemmekin Milla Kotamäki lähtee haastamaan altavastaajana. Toivottavasti tulee tasaiset lukemat ainakin. Itse en yllättyisi Millan voitosta, mutta kyllä tästä lopulta Espanja varmaan jatkoon menee.

P16 Tähänkin vastaan asettuu Espanja ja ykköstykkimme Lagerbohm saa haastaa melkoisia massajyriä. Turnaus on Istanbulissa, joten oletettavasti espanjalaisille kotoisalla alustalla pelataan. Ykkösten kohtaamiseen asettuvat joka tapauksessa vastakkain ITF-turnausvoittajat ja kovemmalla alustalla laittaisin jopa Linuksen suosikiksi. Toki Linus voitti viime vuonna ITF-kisan massalla Hangossa. Mutta Espanja suosikkina tästä jatkoon, kun kakkos- ja kolmospelaajamme (Paldanius ja Alopaeus) eivät toipuneet mukaan joukkueeseen.

T16 Vastustajallamme Latvialla on heittää sen verran kovia tyttöjä kentille, että taitaa tulla kylmää kyytiä. Ykköspelaajalla on jo neljä ITF-kisan voittoa eivätkä kaksi muuta jää juuri heikommaksi. Toivottavasti meidän ykkösemme Nuppu Palm heittää kuitenkin hyvän haasteen.


Loppuun mainittakoon lisäksi, että Oskari Paldanius on tekemässä paluuta kentille ja ilmoittautunut Lahden/Nastolan/Pajulahden ITF J30 -kisaan. Viime vuodelta jo taskussa turnausvoitto, joten saavat Martikainen ja Lagerbohm hyvän haasteen.

1 tykkäys

Suomelle tappiot kaikissa muissa sarjoissa, mutta alaikäiset poikamme väänsivät ihan viimeisillä palloilla eli nelinpelin super-TB:n kautta Latvian nurin P14-sarjassa! Tänään finaaliturnauspaikka ratkotaan Puolaa vastaan, joka on kyllä varsinkin ykköspelaajansa vuoksi melkoisen kova haaste.

Joukkuetappioista huolimatta meidän kovimmat nyrkkimme esiintyivät eilen mainiosti:
Linus Lagerbohm - Sergio Planella Hernandez (ESP) 5-7, 6-4, 6-1
Milla Kotamäki - Carla Vazquez Alcudia (ESP) 7-6(4), 6-4
Linuksen kaatama espanjalainen on ITF J4-finalisti jo viime keväältä. Milla puolestaan laittoi poikki ja pinoon oman ikäluokkansa rankingin sijalla 16 olevan tytön.

2 tykkäystä

Raportoidaan vielä junnuista heidän oman “Davis Cupinsa” menestys ja sen mahdollinen puute.

P14 Hienosti lohkon kolmas vuoden alaikäisellä joukkueella. Ensi vuonna mennään samoilla jätkillä lopputurnaukseen komeasti.
T14 Alkulohkon viimeinen. Milla Kotamäki koki toisessa matsissaan tappion TE-listan sijalla 19 olevalle britille.
P16 Espanja-tappion jälkeen hyvät voitot Norjasta ja Virosta veivät lohkossa sijalle 5. Linus Lagerbohm voitti kaikki kaksinpelinsä viikonloppuna.
T16 Suomi voitti jumbofinaalissa Liettuan ja oli lopulta siis lohkon seitsemäs.


Otso Martikainen tällä viikolla Puszczykowon (POL) J60-kisassa.

2 tykkäystä

Otso selvittänyt Puolan J60-kisassa itsensä jo puolivälieriin, joskin arpa heitti melko kevyttä kamaa tieltä raivattavaksi. Täman päivän brittivastus Finbar McGarvey vaikuttaa myös varsin lyötävältä, mutta mahdollisessa välierissä saa sitten jo kaivaa parasta Otsoa esille. Toisaalta turnausvoittokin on ihan realïsmia, ei tuolla ketään niin ylivoimaista mukana ole.

3 tykkäystä