Tampere Open 2016

Tampereen alustava pelaajalista on julkaistu. Viime vuonna alustava cut oli 269, tänä vuonna 280. Viime vuoteen nähden Euroopassa pelataan samalla viikolla yksi ATP-kisa enemmän (yhteensä 3) ja yksi CH-kisa vähemmän (yhteensä 2). CH-kisoista Tampereella on kovempi cut-raja kuin Italian Recanatissa.

Main Draw
Darcis, Steve BEL 109
Zopp, Jurgen EST 170
Arguello, Facundo ARG 175
Nedovyesov, Aleksandr KAZ 178
Souza, Joao BRA 183
Bourgue, Mathias FRA 184
Coppejans, Kimmer BEL 211
Milojevic, Nikola SRB 229
Bai, Yan CHN 233
Perez Sanz, David ESP 234
Zekic, Miljan SRB 241
Ramirez Hidalgo, Ruben ESP 243
Silva, Frederico Ferreira POR 249
Karatsev, Aslan RUS 250
Sakharov, Gleb FRA 253
De Loore, Joris BEL 254
Stanek, Robin CZE 263
Reuter, Yannik BEL 264
Sousa, Pedro POR 270
Nedelko, Ivan RUS 271
Giustino, Lorenzo ITA 274
Garin, Christian CHI 280

Alternates

  1. Griekspoor, Scott NED 282
  2. Beck, Andreas GER 286
  3. Sonego, Lorenzo ITA 302
  4. Gombos, Norbert SVK 308
  5. Jahn, Jeremy GER 309
  6. Eremin, Edoardo ITA 312
  7. Kuzmanov, Dimitar BUL 314
  8. Harris, Lloyd RSA 315
  9. Lindell, Christian SWE 316
  10. Linzer, Michael AUT 318
  11. Lapentti, Giovanni ECU 319
  12. Desein, Niels BEL 320
  13. Viola, Matteo ITA 321
  14. Horansky, Filip SVK 323
  15. Hemery , Calvin FRA 327

Ihme, että Darcis on ilmoittautunut Tampereelle kun samalla viikolla pääsisi vaikkapa Gstaadiin 130 rankilla. Veikkaan että Arguello vetäytyy vielä, koska on viime aikoina kiertänyt muiden Argentiinalaisten ryhmässä coachin kanssa

Eipä näy Henri Laaksosen nimeä listalla. Harmi. Sijoitetun pelaajan paikka olisi ollut tarjolla ja yleisön tuki.

Villin kortin pääsarjaan saavat ainakin Rise Lanne ja Patti N-S. Onko muista tietoa tai arvioita? Vasa? Sillanpää? Heliövaara?

Listalla reilut kymmenen ex-huippujunnua, joista osasta odotettiin heittämällä ATP-staroja ja osasta odotellaan vieläkin ainakin tulevaisuuden top100 pelaajia.
Ehkäpä suurimpana helmenä Chilen Christian Garin, joka täytti 20v kuukausi sitten. Garin voitti vuonna 2013 Roland Garrosin GS-junnutittelin 17 vuotiaana, kaatamalla finaalissa vuotta nuoremman A.Zverevin.
Eikös Garinin taustajoukoissa neuvonantajana ole toiminut erään uutisen mukaan myös Fernando Gonzalez.
2013 helmikuussa vasta 16v Garin eteni ATP-pääsarjassa 2.kierrokselle, jossa hävisi niukasti ATP-26 Chardylle. Jos tuolloin olisi kysytty, että onko Garin vuonna 2016 top100 pelaaja, niin suurin osa olisi vastannut -kyllä-.
Muita lahjakkuuksia muun muassa Bourgue, Coppejans, Milojevic, Silva, Stanek, L.Harris ja hieman vanhemmista Arguello yms.

Myös Espanjan 1994 syntynyt David Perez Sanz melko mielenkiintoinen. Kova kaveri treenaamaan fysiikkaa ja tuskin ainakaan asenteesta jää kiinni top100 joukkoon nouseminen.

Laaksonen saanee villin kortin samalla viikolla pelattavaan Gstaadin ATP-kisaan. Harmi, että turnaukset osuvat samalle viikolle.

Arvon Taitopelaaja, mitä väliä sillä vaikka listalla olisi tuhat jotain “ex-huippujunnua”? Ne on mennyttä aikaa ne, ja junnut pelit on ihan eri juttu niin kuin jokainen tennistä seuraava tietää. Nyt nämä kaverit ovat aikuisia, ja parin kympin ohittaneita jo suht kokeneita pelaajia ja nykyisiä n. top-200 Challenger-jyriä, ei mitään muuta ei.

Tosiaan Arguello ja Souza E-Amerikan miehistä ihan mielenkiintoisia joilla omaankin silmään olisi potentiaalia parempaan, mutta molemmat ovat vähän up and down- pelaajia ja eivät kyllä oikein viihdy Euroopan massalla kun parhaat tulokset tuolta E-Amerikasta. Myös Kimmer Coppenjansissa potentiaalia. Muu porukka sitten ihan perus harmaata massaa, mitä Challengereissa nähdään. Toki Darcis pelaa vielä ajottain korkealla tasolla.

Tampereen turnauksen historiaa tutkimalla selviää, että monesti läpilyönnin Tampereella tehnyt ex huippujunnu noin 20-23 vuotiaana, jotka olleet perus CH-jyriä 200+ sijoilta ja nousseet pian Tampereen jälkeen top50 pelaajiksi.
Sen vuoksi ottaisin tarkkailuun mieluummin 20-23 vuotiaan ex huippujunnun, kuin vaikkapa yli 25 vuotiaan pelaajan, joka todella on se CH-jyrä toivoakaan juurikaan paremmasta.

Thiemo De Bakker oli unohdettu GS-junnuturnausvoittaja ja ranking 2009 kisan aikaan ATP-256 kun Tampereella voittoa juhli. Vuotta myöhemmin ATP-40.
Vastaavia esimerkkejä löytyy muitakin.

Särähti myös korvaan, että jos pidät Coppenjansia potentiaalisena, mutta et Garinia, niin täytyy muistuttaa, kun Coppejans oli 20v kaksi vuotta sitten, niin oli nyky-Garinin tapaan 200+ pelaaja ja nousi vuotta myöhemmin sijalle ATP-97.
Coppejansia en pidä oikeen minään verrattuna Garinin potentiaaliin.

Katoppas mikä se De Bakkerin ranking on nytten ja missä on viime vuodet rämpinyt :smiley: Eli ei hänestäkään “mitään” lopulta tullut muuta kuin tähdenlento joka hiipui nopeaa. Ja Coppejans on parempi pelaaja kuin Garin, mitä olen miehiä nähnyt pelaavan. Garin kun nyt vielä kakskymppisenä vääntää pääasiassa Futureseita, niin huvittavaa vieläkin puhua miehestä jonain tulevaisuuden “tähtenä”.

Eikös Tampereen kävijä David Goffinkin vääntänyt parikymppisenä futureita? Olisi ollut esim. vuonna 2011 päälle kahdensadan ennätysrankingillaan oikein peruskauraa Tampere Openissa, jos olisi silloin jo osallistunut. Sittemmin ihan hyvälle sijalle yltänyt listalla ja oli toki sadan joukossa kun sitten toissa vuonna 23-vuotiaana lopulta täällä pelasi. Eli kaipa ne parikymppisenä puurtavatkin vielä kerkiävät nousemaan.

Mitä väliä sillä on mikä De Bakkerin ranking nykyisin on. Kyse on siitä, että jos haluaa Tampereen turnauksen pelaajista nähdä top100 joukkoon tulevaisuudessa nousevia, niin kannattaa ottaa tarkkailuun alle 23 vuotiaat pelaajat ja mikäli olet alle 23 vuotiaana CH-tasolla, niin suurella todennäköisyydellä myös olet ex-huippujunnu.

Mutta saahan näistä vääntää jos haluaa väkisin olla toista mieltä, eikä arvosta junnumeriittejä. Katsojan näkökulmasta myös ex-huippujunnujen lyönnit ovat keskimäärin silmiähivelevämpiä teknillisesti kuin samalla rankingtasolla pelaavan vanhemman perustuupparin lyönnit, joka oli junnuna heikompi. Tenniksessä kuitenkin ratkaisee myös pitkässä juoksussa henkinen kapasiteetti, fysiikka, yms, mutta nämä seikat eivät välttämättä tule katsojalle yksittäisessä matsissa samanlailla esiin kuin ex huippujunnun taidonnäytteet.

Mitä merkitystä sillä on Garinin tasoon minkä tasoinen Goffin oli kakskymppisenä? Yritän vain sanoa että turha vetää johtopäätöksiä yksittäisistä tapauksista kaikkiin pelaajiin, että hei toikin oli parikymppisenä vielä Futures-jyrä ja nyt top-15 maailmassa, kun ei se mene näin. Hyvinkin tod.näköisempää on että Garin ei tule ikinä top-50 olemaan, kun katsotaan yleisesti jos tuossa iässä ei ole vielä top-200 puhkaissut ja on kuitenkin vääntänyt “ammatikseen” 2-3 vuotta. Ja pitää ottaa huomioon minkälaisista pelaajatyypeistä on kyse. Siinä missä Goffin on hyvä joka alustalla, ja näin voi kerätä pisteitä ympäri vuoden ja putkauttaa niitä yksittäisiä kovia suorituksia lähes millä alustalla tahansa, niin tämä Chilen poika esimerkiksi on tasan yhden alustan mies. Kovalla kentällä kaverilla 11 ottelua ja indoorsilla tasan yksi tilastojen mukaan siis 20 ikävuoteen mennessä. Eli en ihan jaksa uskoa että tästä kaverista koskaan tulee mitään vakituista top-50 pelaajaa, kun ei “osaa” pelata massan ulkopuolella. Toki junnumeriiteistä haihattelijat voivat olla erimieltä, mutta niillä argumenteilla ei ole minkäänlaista painoarvoa nykypäivään.

Garinin osalta toin tämän ketjun ensimmäisessä viestissäni esiin hänen top100 potentiaalinsa ja yleiset odotukset edelleen sen suhteen. Mistään vakiotasosta top50 pelaajaksi ei ole mainittu, mutta kuten hapap osoitti Goffin vertailullaan, sekään ei mahdotonta ole.

Garin keskittyy pelaamaan massalla ja sen vuoksi massatilastot ovat vahvoilla, mutta en sanoisi etteikö osaisi kovilla kentillä pelata. Näin Garinin ensimmäisen kerran livestreamissa tammikuun ensimmäisellä viikolla vuonna 2012, kun vasta 15v Garin pelasi 3000 katsojan edessä Costa Rican G1-semifinaalissa kovalla kentällä tosi lupaavasti. Hehkutin chileläistä silloin junnuketjussa, olikohan vielä ylen palstan aikaa.

Garin voitti tosiaan vuonna 2013 vuoden verran alaikäisenä 17 vuotiaana Roland Garrosin GS-tittelin ja eteni myös kovalla kentällä US Openin semifinaaliin, jossa hävisi erin 1-2 ikätoveri Thanasi Kokkinakisille. Jos olisi umpimassapelaaja, niin kykyä ei olisi ollut GS-junnusemiin asti New Yorkissa. Vaikka tuskin eräät eivät näitä osaa tulkita kovien kenttien kyvyiksi, kun ovat junnupelejä. Mutta taatusti jostain kertoo.

Yhtä kaikki, oli Garinin tulevaisuuden taso mitä hyvänsä, on tennismaailmassa puhutumpi pelaaja ollut jo nyt kuin monet CH-tasolle ikänsä vääntäneet pelaajat ovat koskaan olleet.

Onko tuolla se Lapenti vai kai tuo on hänen poikansa tai sukulainen? Ei kait alkuperäinen Giovanni Lapenti voi vielä jyystää kisoja?

Vastaan itselleni. Olihan se Nicholas ja oike kirjoitusasu kahdella t:llä. Yhä auki, onko tämä Giovanni jotain sukua?

Pikkuvelihän tuo.

Nyt komppaan kyllä Taitopelaaja10:n kantaa. Lista on varsin mielenkiintoinen, eikä kyse ole pelkistä junnulupauksista. Jos ajatellaan, että ikäluokkansa kymmenen parhaan joukkoon kuuluva on ATP-tason lupaus, niin kovia pelaajia on mukana:

1996 Garin: Kolme vuotta sitten ikäluokan selvä kolmonen, ja edelleen mielestäni matkalla ATP-tasolle

1995 Milojevic: Junnujen entinen ykkönen, tasaista nousua ikäluokan Top 10:ssä. Silva: Samoin jo kolmatta vuotta kympin sakissa. Lisäksi samasta ikäluokasta ovat mukana enemmän myöhäisherännäiset Stanek ja Sonego.

1994 Coppejans: Menestyksekkään junnu-uran jälkeen käytännössä kaiken aikaa ikäluokan kakkonen. 21-vuotiaana sadan joukkoon nouseminen on tänä päivänä kova juttu. Bourgue: Myös kirkkaasti Top10-kamaa ikäluokassaan. Lisäksi Perez Sanz on kuulunut tuohon joukkoon suuren osan urastaan.

Tuossa ovat mukana siis vain varsin nuoria 20 - 22-vuotiaita, joista uskaltaisin veikata vähintään puolen yltävän ATP-tasolle. Ja tämä porukka täyttää jo neljänneksen kaaviosta. Lisäksi Darcis on ollut kovassa iskussa, ja Arguelloakaan ei voi jättää mainitsematta.

Kova turnaus tulossa jälleen kerran, ja onhan noista edellisvuosien voittajista melko kovia pelimiehiä tullut.

Patrik Niklas-Salmiselle villi kortti Tampereelle, mikä oli toki lähes päivänselvää jo etukäteen. Mutta onpahan nyt virallisesti ilmoitettu myös.

Karsinnan kaavio löytyy nyt scoreboardista:
http://www.protennislive.com/LSHD/main.html?year=2016&wkno=99&eventid=&tour=1&lang=en&ref=http%3A//www.atpworldtour.com


Ja nyt on myös huomisen otteluohjelma

Mikä sääntö rajoittaakaan pelaajien osallistumisoikeutta challengerien karsintakaavioon? Jos ei saa villiä korttia niin pitääkö pelaajalla olla ranking päästäkseen karsintaan? Kovin vajaalta näyttää nyt karsintakaavio jossa on vain 20 pelaajaa joista ainoastaan 5 suomalaista.

Karsintakaaviossa on peräti 4-5 sellaista nuorta lupausta, jotka voi nähdä tulevaisuuden top100 pelaajina kaiken mennessä nappiin. Harvinaisen mielenkiintoinen karsinta ulkomaalaisittain, mutta harvinaisen tympeä suomalaisittain.

1 tykkäys

Ketkä ovat näitä lupaavia pelaajia ja kuka heistä kiinnostavin kärkilupaus?