Tenniksen vastuullisuus

Jos jätetään autourheilu pois laskuista, luulenpa, että tennis on yksi epäekologisimmista harrastuksista.

Missä muussa lajissa lähes jokainen täysi-ikäinen harrastaja ajaa yksin autolla harrastuksen takia syksystä pitkälle keväälle hallille, jossa on lähes n. 4000 m3 lämmitettyä tilaa 2-4 pelaajaa kohti?

Nykypäivänä jokaisen tulee valinnoissaan aina miettiä vastuullisuutta ja keinoja pienentää tälle ainokaiselle pallollemme aiheuttamaansa kuormaa.

Mitä me lajin harrastajina voisimme lisäksi tehdä - oletko osa ongelmaa vai ratkaisua?

Ilokseni huomasin, että Tennisliitolla on oma vastuullisuuskampanja ja osana sitä mm. tennishallien energiatehokkuuteen panostaminen.

Huomattava energiateko olisi lisäksi hallien sisälämpötilan laskeminen lämmityskaudella, sillä yhden asteen pudottaminen laskee lämmityskuluja keskimäärin 5 %. Ja jos kentän pinnan tasolla on 20°C niin silloin katonrajassa on n. 24-25°C ja sieltä se katoaa avaruuteen. Pitääkö tennistä siis pystyä pelaamaan talven pakkasten keskellä shortseissa ja T-paidassa trooppisissa olosuhteissa vai riittäisikö esim. 10-15°C ja pelaaminen verkkareissa?

No totta puhuen tennistä ei millään saada täysin päästöttömäksi, ainakaan näillä leveysasteilla mutta jokainen voi miettiä valintojaan. Alla on pointteja mietittäviksi ja ajatuksiani aiheesta…

 1. Hallille autolla, julkisilla vai pyörällä?
 • uuden auton lisävarustelistaa ruksatessasi, voi miettiä, että niiden ilmastoitujen nahkapenkkien hinnalla saat hankittu laadukkaan sähköpyörän itsellesi ja kumppanillesikin – sillä sitten hallille kesät-talvet!
 • Hybridi- tai sähköautolla pääset päästöttömästi sen keskimäärin 5-10 km, joka hallille on matkaa ja vältät mm. polttomoottorin kaksi kylmäkäynnistystä
 1. Ostaako uusi maila vai pärjääkö vanhalla?
 • vuokramaila – ehkä nyt ei sentään, varsinkaan korona- ja influenssa-aikana!
 • nykyisiä mailoja ei pelaamalla rikki saa, joten miksi vaihtaa joka vuosi, sillä
 • pelisi ei mailaa vaihtamalla parane, joten osta ennemmin käytetty maila ja myy vanha, sillä se on varmaan ongelmajätettä
 1. Synteettinen vain luonnonjänne ja grippi?
 • luonnon materiaali antaa kuitenkin yleensä paremman tuntuman
 • luonnon materiaalia riittää niin kauan kuin jatkamme lihansyöntiä
 1. Kuinka pitkittää pallojen kestoa?
 • maailmassa valmistetaan n. 360 000 000 palloa vuodessa, eikä niiden materiaalit, joita on jo kuljetettu yhteensä kerran maapallon ympäri, ole kannattavasti kierrätettävissä, eikä tuolinjalkojakaan ja koirakenneleitä ole tarpeeksi palloja varten. Lopulta pallot päätyvät kuitenkin sekajätteeseen. Maailmalla tehdään jo kenttäpinnotteita vanhoista palloista – löytyykö Suomesta edelläkävijää?
 • pitääkö joka tunnille avata uusi pallopurkki? Hallisarjoissa peleistä tulee vain mielenkiintoisempia, kun pallot ovat kerran pari sisään ajettu.
 • kestävää kehitystä olisi pidentää pallon kestoa tai käyttää paineettomia palloja. Markkinoilla on jo monia hyviä painepurkkeja ja -säiliöitä esim. ReBounces, BallRescuer, PressureBall, joilla pallot saa pidettyä pelikuntoisina jopa yli 10 h/kertaa l. kunnes vuota on kulunut. Tämä vinkkinä myös valmennusryhmille, jotka usein treenaavat aika lossoilla palloilla!
 1. Pallopurkit kierrätykseen
 • pallopurkkien muovikääre, itse purkki ja kansi ovat eri muovilaatuja, joten irrota ne toisistaan ennen kierrätyssäiliöön laittoa
 • purkin voi laittaa muovin kierrätykseen, vaikka siinä on metallikaulus, koska muovin osuus on >50 %. Älä siis veistä itseltäsi rannetta auki yrittämällä irrottaa metallia mattoveitsellä!
 1. Vaatteet
 • valitse laadukkaita ja kestäviä materiaaleja sisältäviä asusteita
 • tarvitsetko joka vuosi uudet muodinmukaiset?
 1. Kengät
 • markkinoilla on vähän ekokenkiä mutta varmasti niitä tulee lisää markkinoille
 • suosikkimallista kuluu ensin yleensä puhki pohjan kärki, joten niiden kestoa voi pidentää laittamalla kuluneisiin kohtiin nestemäistä kumia (liquid rubber)
 1. Loput voit sitten kompensoida ostamalla päästöhyvityksiä! :wink:
 2. muuta?
11 tykkäystä