Tenniksen vastuullisuus

Jos jätetään autourheilu pois laskuista, luulenpa, että tennis on yksi epäekologisimmista harrastuksista.

Missä muussa lajissa lähes jokainen täysi-ikäinen harrastaja ajaa yksin autolla harrastuksen takia syksystä pitkälle keväälle hallille, jossa on lähes n. 4000 m3 lämmitettyä tilaa 2-4 pelaajaa kohti?

Nykypäivänä jokaisen tulee valinnoissaan aina miettiä vastuullisuutta ja keinoja pienentää tälle ainokaiselle pallollemme aiheuttamaansa kuormaa.

Mitä me lajin harrastajina voisimme lisäksi tehdä - oletko osa ongelmaa vai ratkaisua?

Ilokseni huomasin, että Tennisliitolla on oma vastuullisuuskampanja ja osana sitä mm. tennishallien energiatehokkuuteen panostaminen.

Huomattava energiateko olisi lisäksi hallien sisälämpötilan laskeminen lämmityskaudella, sillä yhden asteen pudottaminen laskee lämmityskuluja keskimäärin 5 %. Ja jos kentän pinnan tasolla on 20°C niin silloin katonrajassa on n. 24-25°C ja sieltä se katoaa avaruuteen. Pitääkö tennistä siis pystyä pelaamaan talven pakkasten keskellä shortseissa ja T-paidassa trooppisissa olosuhteissa vai riittäisikö esim. 10-15°C ja pelaaminen verkkareissa?

No totta puhuen tennistä ei millään saada täysin päästöttömäksi, ainakaan näillä leveysasteilla mutta jokainen voi miettiä valintojaan. Alla on pointteja mietittäviksi ja ajatuksiani aiheesta…

 1. Hallille autolla, julkisilla vai pyörällä?
 • uuden auton lisävarustelistaa ruksatessasi, voi miettiä, että niiden ilmastoitujen nahkapenkkien hinnalla saat hankittu laadukkaan sähköpyörän itsellesi ja kumppanillesikin – sillä sitten hallille kesät-talvet!
 • Hybridi- tai sähköautolla pääset päästöttömästi sen keskimäärin 5-10 km, joka hallille on matkaa ja vältät mm. polttomoottorin kaksi kylmäkäynnistystä
 1. Ostaako uusi maila vai pärjääkö vanhalla?
 • vuokramaila – ehkä nyt ei sentään, varsinkaan korona- ja influenssa-aikana!
 • nykyisiä mailoja ei pelaamalla rikki saa, joten miksi vaihtaa joka vuosi, sillä
 • pelisi ei mailaa vaihtamalla parane, joten osta ennemmin käytetty maila ja myy vanha, sillä se on varmaan ongelmajätettä
 1. Synteettinen vain luonnonjänne ja grippi?
 • luonnon materiaali antaa kuitenkin yleensä paremman tuntuman
 • luonnon materiaalia riittää niin kauan kuin jatkamme lihansyöntiä
 1. Kuinka pitkittää pallojen kestoa?
 • maailmassa valmistetaan n. 360 000 000 palloa vuodessa, eikä niiden materiaalit, joita on jo kuljetettu yhteensä kerran maapallon ympäri, ole kannattavasti kierrätettävissä, eikä tuolinjalkojakaan ja koirakenneleitä ole tarpeeksi palloja varten. Lopulta pallot päätyvät kuitenkin sekajätteeseen. Maailmalla tehdään jo kenttäpinnotteita vanhoista palloista – löytyykö Suomesta edelläkävijää?
 • pitääkö joka tunnille avata uusi pallopurkki? Hallisarjoissa peleistä tulee vain mielenkiintoisempia, kun pallot ovat kerran pari sisään ajettu.
 • kestävää kehitystä olisi pidentää pallon kestoa tai käyttää paineettomia palloja. Markkinoilla on jo monia hyviä painepurkkeja ja -säiliöitä esim. ReBounces, BallRescuer, PressureBall, joilla pallot saa pidettyä pelikuntoisina jopa yli 10 h/kertaa l. kunnes vuota on kulunut. Tämä vinkkinä myös valmennusryhmille, jotka usein treenaavat aika lossoilla palloilla!
 1. Pallopurkit kierrätykseen
 • pallopurkkien muovikääre, itse purkki ja kansi ovat eri muovilaatuja, joten irrota ne toisistaan ennen kierrätyssäiliöön laittoa
 • purkin voi laittaa muovin kierrätykseen, vaikka siinä on metallikaulus, koska muovin osuus on >50 %. Älä siis veistä itseltäsi rannetta auki yrittämällä irrottaa metallia mattoveitsellä!
 1. Vaatteet
 • valitse laadukkaita ja kestäviä materiaaleja sisältäviä asusteita
 • tarvitsetko joka vuosi uudet muodinmukaiset?
 1. Kengät
 • markkinoilla on vähän ekokenkiä mutta varmasti niitä tulee lisää markkinoille
 • suosikkimallista kuluu ensin yleensä puhki pohjan kärki, joten niiden kestoa voi pidentää laittamalla kuluneisiin kohtiin nestemäistä kumia (liquid rubber)
 1. Loput voit sitten kompensoida ostamalla päästöhyvityksiä! :wink:
 2. muuta?
14 tykkäystä

Vaikken mikään esimerkillinen ”viherhippi” olekaan niin erittäin hieno avaus ja tärkeästä aiheesta👍

Tartun erityisesi tuohon hallien lämmitykseen. Se on listasi konkreettisin aihe missä hyvää voisi tehdä ilman kenenkään kompromisseja. Hallissa ei todellakaan tarvitse olla 20-21 astetta lämmintä. Kun kropan on lämmitellyt niin tennistä tarkenee todellisuudessa pelata +10 asteessa, nimim. lokakuussa ulkona hiekkatekonurmella sortseissa ja t-paidassa pelannut.

10 astetta nykyisessä mukavuudenhaluisessa maailmassa olisi hallissa vähän turhan askeettista, mutta 15-17 astetta ei olisi mikään ongelma. Tuossakin säästäisi hyvin lämmitysenergiassa ja päästöissä.

5 tykkäystä

Samaa mieltä tästä hallin lämpötilasta. Ulkona pelatessa kun on yli +10 C, niin alkulämmittely verkkareissa, ja sen jälkeen pärjään shortseissa ja t-paidassa. Pelaahan futaritkin shortseissa kelissä kuin kelissä.

Ulkokaudella kentälle on matkaa 4 kilsaa, ja tämä 95 prosenttisesti fillarilla. Siinä saa jo pientä alkulämpöä. Halliin onkin sitten yli 20 km ja tämä vuoron perään omalla ja pelikaverin autolla.

Pallojen kanssa toimitaan niin, että treeneihin uudet pallot, samoin seuraavalla kerralla ja kolmannella kerralla pelataan sitten näillä 8:lla. Pallojen elinkaarta lisätään antamalle ne vaimon pallopussiin. Sitten kun menevät liian huonoiksi, niin kelpaavat paikallisille koiraharrastajille.

Uudet gripit (Wilson) on melkein liian tarttuvia omaan käpälään, joten käytään näitä aika pitkään (yli 20 kertaa). Sitten grippi käännetään. Se toinen puoli on heti alussa juuri sopivan tarttuva. Käteni ei vaan hikoa niin, että maila lipeäisi kädestä.

Pallopurkit vien muovinkeräykseen ja olen jopa leikannut sen metallirinkulan irti. Ei näköjään olisi tarvinnut, kuten yllä kerrotaan.

Pelikengissä (Asics Gel 7) en pihtaa. Lähes aina pelataan kovilla kentillä, joten kenkien pitää olla hyvät. Kulumisen puolesta menisivät vielä, mutta jousto ja tukevuus alkavat kärsiä. Sitten ne siirtyvät mökkikengiksi.

2 tykkäystä

Tosin olen kuullut useammaltakin nurinaa Talissa siitä miten kentillä on vähän kylmä. En tiedä missä siellä mennään (vähän vilpoisaa, ei häiritse minua), mutta jos asteita laskettaisiin niin palautetta he varmasti saisivat aiheesta.

Vamaankin, kun maksamme >30€ tunnista niin automaattisesti oletamme olosuhteiden olevan priimaa. Luxury problem siis. Tosin voisihan se vaikutttaa hintaa alentavasti, jos lämpötilaa laskettaisiin.

Lähdenpä tästä harrastamaan yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa :rofl: - voi hyvät hyssykät mitä touhua!

1 tykkäys

Halli laittoi eilen ohjeet joo kaikille. Tuo lisäys piti vielä laittaa perässä, että on nyt pätevä ja saadaan pelata.