Tennisliiton Ranking

Tennisliiton sivuilta tuntuu olevan todella vaikeaa löytää tarkkaa tietoa nykyisestä rankingista. Onko joku sivusto josta löytyisi tarkemmin tietoa miten rankingit pelittävät? Millä ranking-pistemäärällä nousee esimerkiksi E-luokasta D-luokkaan tai D-luokasta C-luokkaan? Ja jos ilmoittautuu vaikkapa D-luokan kisaan, mutta oma ranking sattuu nousemaan C-luokkaan ennen kilpailun alkamista, voiko silti osallistua kilpailuun vai pitääkö pyytää kisamaksu takaisin järjestäjältä?

1 tykkäys

Nuo rankingit eläneet aika villisti suuntaan jos toiseen viime vuosina. Viimeisin trendi on, että A-luokkaa pienennetty, tiedän B-luokan pelaajia, jotka voittaneet useampia B-kisoja ja hyviä voittoja sarjapeleissäkin mutta tasoitus laskee, ranking nousee. Tästä linkistä pääset katsomaan kilpailumääräykset: https://www.tennis.fi/wp-content/uploads/2019/12/kilpailumääräykset-1.1.2020.pdf

Lisäys: en heti noista säännöistä löytänyt varmaa faktaa mutta muistini mukaan menee niin, että siinä vaiheessa, kun ilmoittautuminen sulkeutuu eli yleensä sunnuntaina, niin sunnuntain mukaisella tasoitusluettelolla mennään vaikka maanantaina uusi tasoitusluettelo tulisikin. Joskus itselleni tullut kilpailunjohtajana vastaan tilanteita, että on ilmoittauduttu luokkaan, johon ei ole osallistumisoikeutta. Tällöin olen ottanut yhteyttä ja tarjonnut jotain toista luokkaa, johon pelaajalla osallistumisoikeus on. Jos sellaista ei ole, niin sitten osallistumismaksu palautettu, jos ehditty jo maksaa.

1 tykkäys

Varmaan sen takia tietoa löytyy nihkeästi, että rankingsysteemiä muutetaan vuosittain. Nykyinen systeemi on kauniisti sanottuna ala-arvoinen ja tätä samaa palautetta kuulee hyvin laajalti.

Jostain syystä nyt päätettiin luopua kierroskertoimista, jotka olivat käytännössä ainut keino hilata rankingia ylöspäin (ellei vietä joka viikonloppua kisoissa). Tätä perusteltiin sillä, että pienissä kisoissa kierroskertoimet vääristävät saatuja pisteitä. Asianhan olisi voinut ratkaista siten, että vain tarpeeksi ison kaavion kisoista saa kierroskertoimet. Aivan päätöntä touhua.

Sen vielä sanon, että tämä nykyinen systeemi on johtanut siihen, että esim. B-luokan kisoissa saattaa olla vain 1-2 B-luokan pelaajaa koska nouseminen on tuskallisen hidasta.

3 tykkäystä

Joo ainoa tapa nousta on ottaa hyviä voittoja itseään selvästi korkeammalla tasolla olevista pelaajista. Tiedän aikuispelaajia, jotka harmittelevat esim B-luokassa, että tosi harvoin näitä tilaisuuksia tulee, kun monissa kisoissa junnut pärjää hyvin ja niillä tasoitus laahaa todellisen tason perässä. Yksikin kaveri kun voitti erään B-luokan, niin kepitti kärkijunnuja useamman, jotka olivat tiputtaneet ne varttuneemmat pelaajat, joista olisi niitä parempia pisteitä voinut saada. Harmitteli, että turnausvoitosta keskiarvo vain laski :smiley:

3 tykkäystä

Jep, näin on juuri itsellenikin käynyt useasti! Vaikea päästä pelaamaan niitä itseä korkeammalle rankattuja vastaan. Sen takia tuo kierroskertoimien poistuminen onkin vielä älyttömämpi muutos.

3 tykkäystä

Joo kyllä kilpailuissa menestymisestä pitäisi palkinnot olla muutakin kuin tennissukat ja pallopurkki. Monia kuitenkin motivoi nimenomaan se tason ja rankingin nostaminen ja jos se kilpailemalla näin vaikeaa kuin nykyisin, niin osallistujamäärät kyllä pienenee entisestään eikä muita kaavioita olekaan tarjolla enää kuin pieniä kaavioita :slight_smile: En ymmärrä, että mikä ongelma siinä olisi, jos vaikka maltillisesti kertoimet nousisivat sitä mukaa, kun ottaa voittoja. Sitä en ymmärrä, että tehdään vaikka 32:n pelaajan kaavio vaikka pelaajia 16 tai vähemmän. Se pitäisi kieltää tai sitten vaan määrätä niin, että turnauksen ekasta voitosta kerroin 1.0, toisesta 1.05 jne. Jos tuo Finnish tourin systeemi, jossa kerroin nousee aina 0.05 on liian palkitseva, niin kansallisissa sekin olisi parempi, että kerroin nousisi vaikka 0.03 jokaisen voitetun matsin jälkeen.

3 tykkäystä

Mutta vielä alkuperäiseen kysymykseesi. Viime vuosina ei ole ollut mitään rajoja pistekeskiarvon mukaan, ennemminkin kannattaa seurata rankingia, siitä on aiempina vuosina saanut osviittaa mutta nyt viime vuodet myös luokkien koot vaihtuneet joka kerta, tulevaa tasoitusta voi vain arvailla :smiley:

2 tykkäystä

Okei, kiitos paljon!

Onko tosiaan niin, että ei kannata mennä kisaan, jossa on pelkästään itseään alemmaksi rankattuja pelaajia? Eli jos oma taso on vaikka 28, pistekeskiarvo 42, ja on pelannut alle 12 ottelua. Nyt jos voittaa vaikkapa tason 20 pelurin, saa pisteitä seuraavasti: “Silloin, kun voittaa itseään kaksi tasoa tai sitä alemmalla tasolla olevan pelaajan, voittaja saa voittopisteet laskentakaavalla oma taso miinus 4.” Eli pisteitä voitosta tulee 24?!?!?

Kolme tällaista matsia ja kisavoitto, niin pistekeskiarvo onkin enää 35? Mitä en nyt ymmärrä?

Kaavio menee nyt seuraavasti: Voittajan pisteet = (Vastustajan taso x kierroskerroin) + puolet omasta tasosta

Eli ilman kertoimia voitosta 38 pistettä.

1 tykkäys

Kiitos vastauksesta. Mutta siis kun säännöissä lukee tuo, että jos voittaa itseään kaksi tasoa tai sitä alemmalla tasolla olevan pelaajan, olisivat voittopisteet oma taso miinus 4. Eikö se kumoa tuon päälaskentasäännön? Tuntuu vaan ihmeelliseltä, että omaa tasoa alempia voittamalla ranking heikentyisi. Olettaisi, että se ei parane, vaan ei myöskään heikenny.

On kilpailumääräyksissä epäselvästi kirjattu. Mutta tulkitsisin sen niin että heikomman vastustajan tasoksi merkitään maksimissaan neljä pykälää alempi. Eli tässä tapauksessa (24 + (28/2))=38.

Eli laskee tässä laskee pistekeskiarvoa, eikä tämä ole mitenkään tavatonta nykysellä pistelaskusysteemillä, joka on kuin olisi erityisesti suunniteltu estämään rankingnousuja.

Tasoituskomitean systeemin myötä nykyinen tasoituslista/ranking on valitettavan vääristynyt. On ollut käsittämätön aivopieru sitoa pistelasku näin vahvasti pelaajan nykyiseen tasoon. Eli mikäli rankingnousuja mielii tehdä on kyllä syytä harkita minkä tasoisiin kilpailuihin ilmoittautuu.

Tällä viikolla on esimerkiksi Joensuussa on A3-kisa johon ilmoittautui ainoastaan b- ja c-luokan pelaajia, vaikkakin muutamia selvästi tasoaan kovempia pelimiehiä. Mikäli kisaan olisi osallistunut A-luokan häntäpään pelaaja, niin kisan voittaessaan jokainen otteluvoitto antaisi b-luokan pisteet ja romahduttaisi rankingia. Vastaavasti kukaan nousua tavoitteleva pelaaja esim b-luokasta ei tule saamaan tämän kisan voitosta a-luokkaan oikeuttavia pisteitä.

Eli nykyinen systeemi jarruttaa kaikkia nousevia pelaajia. Sen vuoksi esim monet juniorit tai pitkään tauolla olleet ex-a-luokan pelaajat ovat pitkään aivan väärällä tasolla, ja harvakseltaan keskenään seniorikisoja ja sarjaotteluita pelaavat seniorit pysyvät vuodesta toiseen räikeän ylirankattuina.

3 tykkäystä

Juu, olet oikeassa, katsoin esimerkkejä rankingpisteistä ja noinhan se on. Se on kirjoitettu väärin sinne kilpailumääräyksiin, aikanaan on ollut ihan oikein kirjattu, muistelen.

Eli että kaava menee tuossa tapauksessa: (voittajan taso/2) + (voittajan taso – 4). En tiedä miksi siihen on rakennettu tuollainen hassu porras, eli jos vaikka tasojen 30 ja 28 pelaajat kohtaavat, tason 30 pelaaja voittaa, saa hän pisteitä 15 + 26 = 41. Jos taas tasojen 30 ja 29 pelaajat kohtaavat, tason 30 pelaaja voittaa, saa hän pisteitä 15 + 29, eli 44. Hmmmm…