US Open 2017

Nyt kun tämä P-Amerikan “hard court swing” on jo hyvässä vauhdissa menossa ja nämä isommat Mastersit ja esikisat kohti US Openia, niin ajattelin että voisi perustaa ketjun jo vaikka ennakkospekulaatioita varten.

Tämän vuoden US Openiin meidän asiantuntijapiirien mukaan suurimpana suosikkeina lähtevät Nadal ja Murray, koska ehkäpä neljästä suurimmasta suosikista ennakkoon kaksi ovat poissa ( Djokovic ja Wawrinka). Nuoret uhkaajat? Ei kysymystäkään suurimmasta uhasta näille kokeneille huipuille, se on Alex " Sascha" Zverev joka on älyttömässä tikissä, ja osoitti sen tason syöttötyöskentelyä ja yleispeliä Washingtonin kovalla että oksat pois. Välieräpaikka ei ole mitään utopiaa, vaan se on enemmänkin realismia jo ja jopa finaaleihin mahkut jos nuorella kaverilla pää kestää kovassa paikassa kokeneita konkareita vastaan. Muista suosikkien takaa tulevista pelaajista täytyy mainita sitten Ciliciä, aina kovalla vaarallinen Raonic jolta jo pitkään odotettu “läpimurtoa” ja mahdollista GS-titteliä nopeilla alustoilla. Nishikori ehkäpä, Thiem voi putkauttaa ainakin kvartseihin mutta edelleen suuri kysymysmerkki massan ulkopuolle GS-tasolla. Valitettavasti ex- US Open voittajaan yhteen omaan suosikkiini Delpoon en usko näin pitkässä turnauksessa, ja monta matsia tänä vuonna nähneenä ja kesälläkin myös niin täytyy sanoa että rannevammat ovat jättäneet jälkensä ja mieheltä puuttuu lähes täysin voima yläkierre rystystä ja sillä ei tulla kyllä pärjäämään Nadaleita ja kumppaneita vastaan.

Sitten mustat hevoset? Noh tämä on selvä. Aivan fantastisen kauden pelannut ja lähes kaiken voittanut 36v “vanha ratsu” itse Sir Roger Federer voi hyvänä päivänä putkauttaa vaikka sen kauden kolmannen GS-titteli voittonsa, mutta toisaalta hitailla kovilla kentillä täytyy sanoa että on jäljessä Nadalia ja Ändiä vastaan.

Tässä minun ennakkoni, ja sana on vapaa. Yritin olla objektiivinen, mutta sori jos ei kaikkia miellytä :slight_smile:

2 tykkäystä

En oo muuten ennen eläissäni nähnyt turnausta jossa buukkerit antaa pienimmän kertoimen turnauksen “mustalle hevoselle”. Ei siinä, kerta se on ensimmäinenki

3 tykkäystä

Hyvä yritys objektiivisuuteen, vaikkei ehkä täysin onnistunutkaan. :slight_smile: Muuten kiinnostavaa spekulointia, mutta kyllähän Federer voittajasuosikkina US Openiin tällä hetkellä on. Montreal ja Cincinnati saattavat suosikin asemaan tietysti vaikuttaa, mutta Roger ei ole hävinnyt yhtäkään ottelua Masters- tai GS tasolla tänä vuonna.

Federer oli musta hevonen Australian avoimissa. Nyt 2 GS voittoa myöhemmin on mustaksi hevokseksi kutsuminen vähän huvittavaa. Emilion kommentti oikein osuva.

5 tykkäystä

Ei Roger voi 36v ikäisenä olla suosikki enää yhtään missään, tuohan on niin seniori-ikä että oksat pois jos olisi suosikki näitä kolmekymppisiä “duracel-pupuja” ja muita nuorukaisia vastaan :slight_smile: Sen takia musta heppa mulle, koska ikä alkaa ihan satavarmana näkymään JO nyt loppukaudesta. Tämä on ilmeisesti vain minun näkemykseni, mutta mielestäni vedonlyöntimarkkina on täysin väärässä tässä asettaessa Rogerin ykkössuosikiksi vain kovan alkukauden perusteella :slight_smile:

Federer voitti dominoiden ja erääkään pudottamatta Wimbledonin ilman merkkiäkään väsymyksestä, ja tulee sinun mukaasi olemaan fyysisesti liian väsynyt voittamaan US Openin kun välissä kaksi Bo3-formaatilla pelattavaa turnausta…?

Jos nyt ei oleteta että RF pelaa pelkkiä viisieräisiä US Openissa niin kiinnostaisi kuulla perusteluja mistä tämä yhtäkkinen väsymys tulee, etenkin kun skippasi koko massakauden

1 tykkäys

En voi valitettavasti perustella kuin salaisilla excel-taulukko laskelmillani pelaajan ikä suhteutettuna pelitasoon niin se kehityskäyränä ja miten menee… Mutta tosiaan en voi niitä tänne julkisesti laittaa kun ne mullistaisivat niin käsitystä nyky hetken voimasuhteista, että olisi aikamoinen shokki jopa maailmanlaajuisesti. Mutta annan sen verran vinkkiä että avainkysymys on kun Federer nyt täytti 36v, eikä siis ole enää 35v :wink:

1 tykkäys

HC:n poustauksissa on hyvää pilkettä silmäkulmassa ja (itse)ironiaa. Pidän tästä tehokeinosta poustauksissa, joissa on yhtä aikaa liioittelun makua ja ideaa.

1 tykkäys

Toki Federer on suosikki, mutta ei samalla lailla suursuosikki kuin Wimbledonissa, koska US Openin alusta on tosiaan melko hidas ja selvästi hitaampi kuin AO:ssakin. Eli kyllä Nadalilla on kaiken järjen mukaan realistiset mahdollisuudet voittaa Federer US Openissa, jos sinne asti pääsee… Murrayn varaan ei kannata laskea, eihän se ole ollut edes täydessä fyysisessä kunnossa koko kaudella. Cilic on minun arvioissa Murraya ja muita haastajia edellä ja kolmanneksi todennäköisin voittaja.

3 tykkäystä

Federer on suurin suosikki, mutta mielestäni vedonlyöntikertoimet ovat aivan liian alhaalla. Ei sentään noin selvää suosikkia Rogerista saa. Nadal on kakkonen, ja Cilic kolmonen. Jälkimmäisen ongelmana on se, etten usko mitenkään voittavan kahta edellistä, eli titteli vaatisi suurempien suosikkien kompastumista jo aiemmin. Andy Murray tuskin on tarpeeksi kovassa iskussa, vaikka osallistuisikin.

Itse toivoisin paluuta viime vuosikymmenelle, jolloin vähän väliä joku 20-vuotias (Roddick taisi täyttää 21 turnauksen aikana) teki lopullisen läpimurron huipulle ensimmäisen Grand Slam-tittelin muodossa nimenomaan US Openissa. Eli tämäntyyppistä listaa:

2000: Marat Safin
2001: Lleyton Hewitt
2003: Andy Roddick
2009: Juan Martin del Potro

2017: Alexander Zverev???

Zverevillä olisi nyt todella otollinen paikka. Saa ottaa talteen, vai miten se siellä todellisten asiantuntijoiden ja betsaajien piireissä menikään…

3 tykkäystä

Se on juurikin näin Footyseni :wink: Meillä asiantuntijapiireissä tiedetään hommat yleensä etukäteen.

Samaa mieltä tuosta toisen kappaleesi aiheesta. Olisi mukavaa nähdä enemmän vaihtelua kukkuloiden kuninkuuksissa. Mutta näkemättä yhtään Zverevin viime viikkojen otteita, totean silti ettei hänellä ole mitään mahiksia voittoon asti. It’s US Open, baby! Best of five sets!

Esimerkkejä:
Kumpi voittaa, Federer vs. Zverev?
Kumpi voittaa, Cilic vs. Zverev?
Kumpi voittaa, Nishikori vs. Zverev?

Esimerkit havainnollistaa hyvin missä mennään Zverevin osalta: hän on vielä raakile.
Having said that, olisi makeeta jos hän voittaisi. Vaihtelu virkistää!

Big threen ulkopuolelta voittajaksi veikkaan Ciliciä. Hän on varmasti nälkäinen kuin rakkikoira Wimbledonin tapahtumien jälkeen.

1 tykkäys

Raakile nyt on vaan ottanut aika helvetin isoja harppauksia tällä kaudella ja onkin race-listalla alle 200 pisteen päässä kolmospaikasta. Oma veikkaus on, että selvittää Andersonin, kuten viimeviikkoisessa finaalissa, välierässä menee nippuun Mannarino/Shapovalov ja finaalissa onkin sitten kunnollinen tason mittaus Federeriä vastaan, joka etenee alakaaviosta finaaliin.

Ei jaksa kaivaa H2H:ta mut eikös Zverev ottanut tällä kaudella Federeriltä aika pahasti tukkaan? Toki toivon, että Sascha tällä kertaa voittaa.

Jep, mutta ei vielä lähellekään Grand Slamin arvoisia harppauksia. Hiljaa hyvä tulee…

Joo Hallen finaalissa otti, mutta vuosi sitten kaatoi Fedexin nimenomaan kanssa Hallen ruoholla semeissä…

Nämä kaksi Mastersia ennen US Openia kertovat Zverevin mahdollisuudesta menestykseen US Openissa. Parin viikon päästä ollaan viisaampia, ehkä jo tämän viikon loputtua.
Alla on kuitenkin tältä vuodelta jo yksi Mastersin voitto ja tuore ATP500-kisan voitto näytöstyyliin.
GS on eri asia paras viidestä systeemillä, mutta en tiedä miten paljon lähempänä nuori pelaaja voi olla ennen ensimmäistä todellista GS-läpimurtoaan kuin Zverev on tällä hetkellä.
Suurpelaajat harvoin nousseet huipulle tasaisen varmasti kehittymällä, vaan enemmän suuntaus näillä pelaajilla ollut kertarysäyksellä huipulle ja se ensimmäisen GS-titteli tullut usein lievästi puskista isolle yleisölle. Federer ja Murray niitä melkeimpä ainoita hieman hitaammin kypsyneitä huippustaroja, kun katsoo nuoruusvuosia ja sen jälkeistä tasoa. Tietty ei sekään vielä ole missään kiveen kirjoitettu, että Zverevistä legendapelaaja leivotaan, vaikka siltä nyt näyttääkin. GS-finaalipelipaineet sitten oma juttunsa, kun sen aika on ja mistä sitä kukaan tietää miten ne paineet käsittelee kun aika on.

Itse odottelen Zvereviltä ensimmäistä GS-titteliä ensi vuoden AO:sta ja tämän vuoden USO:ssa voisi olla vaikka kvartsipaikan aika, että sikäli olisi tuokin melko tasaista kehittymistä eteenpän jos noin käy, mutta en odottele Zvereviltä mitään pitkän kaavan kautta useamman vuoden ajan kehittymistä GS-voittajaksi, vaan huipulle mennään vauhdilla-tyylisesti, siltä ainakin merkit hieman näyttää. Osittain raakile on vielä, mutta marras-joulukuun aikana tapahtunee suuri ratkaiseva viimeinen harppaus, kun saa rauhassa kehittää fysiikkapuolta.

1 tykkäys

US Openin karsinnoissa voidaan nähdä pelaajia rankingväliltä 50-70, ellei top50 porukastakin. Leonardo Mayer ja Denis Shapovalov olivat siellä 150 sijan tietämillä kun pelaajia US Openiin valittiin.
Nyt spekuloidaan, että saavatko villiä korttia pääsarjaan.

1 tykkäys

Kuten mainittua, nämä pari viikkoa voi muuttaa asetelmia. Sanoisin nyt finaalin perusteella, että Roger ei ole enää US Openin voittajasuosikki, sillä mikä ikinä vaivasikin finaalissa asettaa aika ison varjon parin viikon paras viidestä -rupeamalle.

Melkein voisi Zvereviä pitää voittajasuosikkina US Openiin, jos yksittäinen pelaaja pitää valita. Toisaalta Zverev oli hävitä Montrealissa jo Gasquettia vastaan. Saa nähdä kuka sieltä lopulta pokaalin nappaa.

2 tykkäystä

US Openin miesten pääsarjaan villin kortin sai USA:n 17v Patrick Kypson ATP917. Kypson s.28.10.1999. Paras propeli saavutus futuren välierä. Pelasi heinäkuussa Wimbledonin junnusarjan välierissä (kuten pelasi Patrik Niklas-Salminen kaksi vuotta sitten)
Kypson voitti Kalamazoon jenkkien U18 mestaruuden, jonka voittaja saa vuosittain villin kortin US Openin miesten pääsarjaan.
Lähes poikkeuksetta nämä Kalamazoon mestarit olleet heittopusseja US Openissa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Siinä siis Henri Laaksoselle ja kaikille muillekin ykköstoive vastustajaksi. Katsoin reilu kuukausi sitten Kypsonin Wimbledonin junnusarjan 3.kierroksen matsia 2001 syntynyttä brittipelaajaa vastaan, jonka Kypson voitti niukasti, niin täytyy sanoa, ettei tällä jenkkijunnulla ole mitään valmiuksia vielä menestymiseen miesten peleissä. On niin junnumaista otteet ja fysiikka heikolla tasolla. Vaikea uskoa ATP-profiilin mittoihin 188/82, kun näytti minusta enempikin 72 kiloiselta.
Olen ennenkin maininnut, että Kypson uhosi aikanaan 12-vuotiaana youtubevideolla syntyneensä tennistähdeksi. Sen puolesta oikealla tiellä on, kun avaa miesten GS-pääsarjapelit jo 17-vuotiaana.

EDIT
US Openin villit kortit pääsarjaan:
Kypson USA s.1999
De Minaur AUS s.1999
Blancaneaux FRA s.1998
Fritz USA s.1997
Paul USA s.1997
Eubanks USA s.1996
Kwiatkowski USA s.1995
Fratangelo USA s.1993
Suomen futureissa vuosi sitten pelannut Kwiatkowski siis pääsarjaan. Kaksi 1999 nimeä suoraan pääsarjaan ja Shapovalov karsintoihin. Karsinnoissa pelaa myös Kanadan toinen superjunnu, -2000 Felix Auger-Aliassime, joka kuulemma vihdoin toipunut rasitusvammastaan.
Eubanksin WC:lle peukkua täältä, toivottavasti kohtaa mahdollisimman kovan pelaajan.

1 tykkäys

Slämeissä pelataan joka toinen päivä, muissa kisoissa on 2 tai 3 peliä ennen perjantaita ja sitten pe,la &su rutistus. Veteraanin on paha palautua päivässä :wink:

Tulossa mielenkiintoinen US Open, kun kato käy: Nole, Wawrinka ja Nishikori poissa, Rookerin vanha ja raihnainen selkä jo taipuu kumaraan… Taitaa Cilic viedä potin, jos kinttu vain on kunnossa. Vaiko sittenkin tuo ylväs bulldog, Rafael.

Sharapova onneks palaa tositoimiin naisissa. Saavat hekin vähän asennetta kentälle. Voisiko Venus viedä naisissa potin?