Oisko kellään suositella pääkaupunkiseudulta
valmentajaa, jolta kannattaisi ottaa tunteja syötön kehittämiseen? Etsin valmentajaa, jolla
olisi muutakin annettavaa kuin ”nosto ylemmäs” Olen D/C -tason tuuppari.
Minkälaisia ovat syöttösi ”lastentaudit”? Mikä lähtötasosi (max vauhti, monipuolisuus, tarkkuus ja erilaiset spinit? Entä kakkossyötön varmuus ja toisaalta ’kilpailullinen riittävyys’? ) ja millaisia ovat ”realistiset” tavoitteesi näissä spekseissä?
Klubipelaajan syötön ongelmat ovat usein perustavasti atleettis-fyysisiä. Kehon suorituskyky syötölle kriittisillä parametreilla ei vain ”riitä”. Jos perusongelma ei ole fysiikassa (suhteessa tavoitetasoihin), olemme jo pitkällä ja voimme alkaa kehittää sitä ns. ’tekniikkaa’.
Tärkeintä on a) pallon ’vakioinen’ ja ’validi’ nosto ja b) kyynärpään asento ja asema ns. ’trophy-asemassa’ sekä c) näihin liittyen syötön ns. ’rytmi’ ja eri liikkeiden oikea-aikaisuus plus koko systeemin liikkeelle lauakaiseva d) rentouden ja räjähtävyyden yhdistelmä.
Syöttöä ei pidä liikaa analysoida atomaarisiin ja osaltaan mieleivaltaisiin ”osiin” ( a pun intendended) vaan sen sijaan on aina priorisoitava kokonaisuus: pidettävä liike, rytmi, sulavuus, rentous ja oikea-aikaisuus etualalla.
Pitää erottaa oleelliset detaljit (niitäkin on!) ”amerikkalaisesta akateemisesta hölynpölystä” (Dr. Kovacsin 8-vaiheimen syöttömalli tjsp. on lähinnä hyödytön jos ei haitallinen esimerkki ”syötön biomekaanisesta detaljoinnista”).
Sanoisin että syötöstä tekee haastavan ja vaikean sekä suorituksen atleettiset erityisvaatimukset ja näihin mahdollisesti liittyvät epärealistiset odotukset kuin myös ylianalyyttinen tulokulma ja se ”tuhat eri kellopelin osaa synkroniassa” -ajattelu jota sitten pitää mukamas ruveta imitoimaan joillakin osiin pilkotuilla harjotteilla. Ei se siitä parane jos kokonaisliike on perustavasti puutteellinen/virheellinen.
Pallonnostoa toki kandee treenata ’isoloituna osiona’ mutta silloinkin syötöliikkeen osana eikä pelkkänä nostona.
Suorituksiaan kannattaa videoida ja sitten saman tien katsoa pikaisella analytiikalla syöttösarjan jälkeen läpi: kriittiset parametrit = asemat ja asennot & liikeradat plus kokonaisvaikutelma. Ja sitten pyrkiä korjauksiin syöttäen seuraavat 8 - 12 palloa videolle jne.
Ei minua parempaa syötönopettajaa löydykään joten en voi ketään muutakaan suositella. Se ei tarkoita että olisin vieläkään tyytyväinen omaan syöttööni. Mutta katsotaan. Tennissyöttöä pitää ylläpitää jatkuvalla huollolla varsinkin teknisten muutosten ja korjausten jälkeen tai liike helposti heikkenee aiemmalle huonojen tapojen tasolle.
Loppuun totean että syöttäminen ei ole rakettitiedettä mutta sen teoria on. En ole löytänyt tyydyttävää tennissyötön biomekaanista kuvausta/analyysia tähän päivään mennessä. Enkä ole sitä itsekään saanut toistaiseksi konstruoitua. Ongelma ovat ennen kaikkea ne ”väärät yksityiskohdat” jotka vievät analyysimme harhaan ja hakoteille ja johtavat usein vääriin ja haitallisiin ohjeistuksiin.
On luovuttava yksityiskohtien ja analyysin terrorista ja pakkomielteestä ymmärtää syöttö läpikotaisin. Salaisuus on sisällämme. Kinesteettisessä, ei kinesiologisessa: kehollisessa ymmärryksessämme eikä teoreettisessa oppimisessa. Tietenkin jälkimmäistä ulottuvuutta pitää kantaa aikansa mukana kuin rakennustelinettä mutta lopulta se on heitettävä ylimääräisenä ja häiritsevänä häkkyränä kokemisen kalliojyrkänteeltä alas teoreettisen mielen tuonelaan.
Näin se menee. Palataan.
Nyt juri nähtävissä ehkä kaikkien aikojen paras syöttö
, josta ottaa mallia. Ottelussa Errani - Schmedlova.
Sara Erranilla on kaikki kyllä kinesteettisesteettisesti aiva omalla levelillään!
Itselläni nyt kun ikää 60+, riittäisi että saisi edes löysähkön yläsivukierrelurpun varmasti sisään.
“Ykkösellä” voisi yrittää vaikka vähän sijoittaakin, ja kakkonen keskelle ruutua.
Mutta, ei mene sekään enää …
Välillä hajoaa täysin ja sitten tulee tuplia.
Aikanaan 90-luvun pelasin silloisessa B-luokassa mutta ei syöttö koskaan mulla vahvuus ollut.
Nyt sain 60-vuotislahjaksi tennis yksityistunnin, käytin sen juuri tuohon.
Rupesi se jo vähän menemäänkin kun sain hyviä neuvoja. Pituus vaan heitti plus miinus 5 metriä, sunnilleen …
Sitten kun kysyin että mitenkäs tätä pitäisi treenata, ohje oli että
“No, kun kuulemma olet sen joskus vähän osannut, ja nyt kun tuota tekemistä katsoo, arvioisin että 2000 toistoa niin sitten se voisi alkaa olla ”