Jarkko Nieminen - kausi 2015

Uusi vuosi, taitaa olla jo 16. ammattilaisena, alkaa Brisbanesta. Kovatasoiset 250-turnaukset Brisbanessa ja Dohassa. Jarkko pääsi viimeisenä mukaan suoraan Brisbanen Entry-listalle.

Del Potro ja Melzer tulossa suojatulla rankingilla mukaan. Viime vuonnahan Hewitt voitti yllättäen Rogerin finaalissa. Jarkko putosi toisella kierroksella juuri federerille.

Entry list
1 Federer, Roger SUI 2
2 Nishikori, Kei JPN 5
3 Del Potro, Juan Martin ARG @7
4 Raonic, Milos CAN 8
5 Cilic, Marin CRO 9
6 Dimitrov, Grigor BUL 11
7 Anderson, Kevin RSA 16
8 Simon, Gilles FRA 21
9 Dolgopolov, Alexandr UKR 23
10 Benneteau, Julien FRA 25
11 Melzer, Jurgen AUT @27
12 Chardy, Jeremy FRA 29
13 Klizan, Martin SVK 34
14 Querrey, Sam USA 35
15 Johnson, Steve USA 37
16 Hewitt, Lleyton AUS 50
17 Tomic, Bernard AUS 56
OUT Young, Donald USA 57
19 Kukushkin, Mikhail KAZ 70
20 Berlocq, Carlos ARG 72
21 Nieminen, Jarkko FIN 73
IN Golubev, Andrey KAZ 74

Paras 34v-kautta pelanneen pohjoismaalaisen päätösranking on Ruotsin Jonas Björkmanin ATP-54 vuodelta 2006. Siinä hyvä tavoite Niemiselle olla kaikkien aikojen kovin 34-vuotias pohjoismaalainen.

Jarkko kohtaa Brisbanessa ensimmäisellä kierroksella karsijan. Toisella kierroksella olisi vastassa James Duckworth tai Gilles Simon.

Ja jos peli kulkee niin kvartsissa taas Federer, olisi jo 15. kerta.

Jos Jarkko selviää 2. kierrokselle, niin hän saa siellä vastaansa Duckworthin(WC), joka voitti Simonin 62 62. Vuosi sitten Jarkko voitti Duckworthin AO:n 1. ierroksella 62 63 ja hävisi sitten Federerille 46 26.

Jarkon vastustaja ensimmäisellä kierroksella on siis joku seuraavista pelaajista:

  • Kubot(Pol;ATP177),Copil(Rou;ATP201),Kudla(Usa;ATP123) tai Rhyne Williams(Usa;ATP220).
    Kukahan näistä olisi Jarkolle paras vastustaja ja kuka pahin?

Jarkon vastustajaksi tulee sitten Denis Kudla, jolla paras ranking karsijoita, mutta eikö Jarkon pitäisi Kudla voittaa vai kuinka? Mitkähäntulevat olemaan vedonlyöntikertoimet?

Kudla s.1992 ennätysranking ATP-90 ja junnuna oli ITF-3. US Openin junnufinalisti 2010. Samana vuonna 2010 Ranskan avointen junnusarjassa Kudla voitti Micke Kontisen niukasti 7-6(6), 6-3. Kudla on parhaimmillaan nurmella, sillä edennyt 2013 ja 2014 Wimbledonin pääsarjan 2.kierrokselle ja 2013 eteni Lontoon ATP-turnauksen kvartsiin. Tuolloin vakuutti Eurosportin lähetyksessä hurjalla kämmenlyönnillään.
Paha sanoa miten sopii Jarkolle. Kudlalla siis on aseita tiputtaa Jarkko kyydistä, mutta toisaalta Jarkon perusvarmuus lienee varsin häijyä Kudlan tapaiselle pelaajalle.

http://www.oddsportal.com/tennis/australia/atp-brisbane/kudla-denis-nieminen-jarkko-prFNA9TT/

Jarkko näyttäisi olevan 1.58 suosikki voittamaan eli ei ihan helppoa matsia ehkä tiedossa.

Suosikki voitti 4-6 6-1 6-4

Surkuhupaisaa urheilu-journalismia tämän päivän Hesarissa: Jarkko Nieminen sortui surkeisiin syöttöihinsä.

Jan Vilen jatkaa sitten jutussaan näinkin:"…(kolmannen erän) surkean ykkössyöttöprosentin (50) tahdittamana hän taipui tappioon."

Tappio ei valitettavasti johtunut siitä mistä Vilen luulee sen johtuneen. Nieminen voitti kolmannessa erässä kuitenkin 6 kymmenestä kakkossyötöstään (ykkössyötöistä 7 kymmenestä).

Ykkössyötöt sisään esim. 75-prosenttisesti ei olisi tuonut yhtään syöttöpistettä lisää. Kieltämättä jos hän olisi samat ykkössyöttänsä syöttänyt 100-prosenttisesti ruutuun, niin olisi saanut 14 eli yhden syöttöpisteen enemmän. Edes tämä 100 %:kaan eli yksi (1!) lisäpiste ei olisi estänyt tappiota.

Vilenin kannattaisi lukea tilastoja vähän tarkemmin ennen kuin rupeaa huutamaan mielipiteitään…

Tuossa huonossa artikkelissa ei myöskään mainittu mitään Jarkon kahdesta ottelupallosta eikä annettu tunnustusta Jarkon erinomaiselle pelille ensimmäisessä ja paljon myös toisessa erässä. Jutussa ei ollut mitään tatsia ottelun tuntuun ja huippuna tuo onneton otsikointi.

Kuvannee hyvin entisen laatulehden nykytilaa. Ei olisi uskonut, että formaatin muutos tabloidiin merkitsi myös oikeutta monenlaiseen hutilointiin. Olisi luullut sen merkinneen lisäskarppausta!

Sydney karsinta: 6-Jarkko Nieminen

1.kierros Reid AUS s.1990 ATP-261
2.kierros Zhang CHN s.1990 ATP-184
3.kierros (2) Gabashvili RUS s.1985 ATP-66

Zhangin kanssa voinee tehdä jo yllättävän tiukkaa, sillä kiinalaisella salainen ase Jarkkoa vastaan - Joakim Nyström.

Ja viimeistään Gabashvili on paha voitettava. Väläytteli hyviä otteita Dohassa Verdascoa vastaan. Toivotaan, jotta Jarkko saa hyvän draivin päälle ja rohkeata peliä !!

Nieminen-Reid 46 61 75.

Katsokaapa scoreboardista toisen ja kolmannen erän tilastot.
Jarkolla 20 ässää ottelussa! Eikös edellinen ennätys ollut 13?

Jarkko vs syöttötykki Pim Pim Johansson Tukholman semissä vuonna 2006 - molemmat syöttivät 15 ässää ja tuo oli pitkään Jarkon ässäennätys. Sitä en tiedä, että oliko se ennätys edelleen ennen kun koitti tämä lauantai 2015. Iso on lukema kolmessa erässä Jarkon kaltaiselle pelaajalle. Mikä lienee ässien taustalla, siihen kun vaikuttaa monet tekijät, myös vastustaja. Pienikokoisia joilla heikko ulottuvuus sekä isoja kankeita pelaajia vastaan Jarkko syöttää paljon ässiä. Toki siihen vaikuttaa myös olosuhteet, kuten helle, joka uuvuttaa olemaan vastaanottajan valppaana. Toki voi olla niinkin, että Jarkolla vain oli satumainen syöttöpäivä, vaikka tiukan vastuksen CH-tusinatapaus antoikin.

Seuraavaksi Zhang, joka Reidin tapaan myös näitä Henkka Kontisen aikojen GS-junnuja. Tuttuja pelaajia Kontiselle nämä Matt Reid ja Zhang Ze. Henkka kun voitti kuusi vuotta sitten Wimbledonin junnusarjan 3.kierroksella Zhangin 3.erässä 8-6. Zhang voittanut urallaan Gasquetin ATP-14 ja viime vuonna haastoi Benneteaun kolmeen erään.

Kyllä juuri tuossa ottelussa Pim Pimiä vastaan oli edellinen ennätys, olen mielestäni aika orjallisesti katsonut statsit jokaisesta Jarkon matsista eikä ole tuota ylittänyt eli nyt ennätys uusiksi mukavasti jopa viidellä.
Zhangia vastaan Jarkko on 1.37 suosikki.

Muutenkin erikoinen ottelu ku noin tiukat lukemat ja Reidillä oli koko ottelussa tasan yksi breikkipallo. Jarkolla sentään 11 kpl. Toisessa erässä Jarkko piti kaikki 16 syöttöpistettään, joista kuusi ässillä. Tuo ei varmaan ole kuitenkaan Jarkolle ensimmäinen kerta kun pitää erän syötöt puhtaasti? Vai onko tilastovelhoilla tietoa asiasta?

Reid teki peräti 9 kaksoisvirhettä ottelussa Jarkon yhtä vastaan.
Jarkon ottelu Ze Zhangia vastaan alkaa n. klo 5 aamulla kentällä 9.