Ottelumanipulaatioita tenniksessä

Nyt odotellaan vain julkistEtaanko sopupeleistä epäiltyjen nimet. Mukana 16 nykyistä ja entistä top 50 pelaajaa joista 8 mukana AOssa. Kulisseissa tästä on huhuttu pitkään. Mukana on kuulemma GS voittajakin. Paha isku lajille.

Tai saako joku muu kaivettua esiin ja julkistettua nuo nimet.

Uutisia aiheesta:

http://www.buzzfeed.com/heidiblake/the-tennis-racket#.irkvRgA8w

Ja suomeksi:

Tähän liittyen sellainen anekdootti, että kun olin Queen’s Clubilla katsomassa Jarkon ja Dolgopolovin ottelua niin pitelin koko matsin ajan puhelinta kädessä kun se ei oikein mahtunut taskuunkaan ja otin välillä kuvia. Pelin jälkeen katsomosta lähtiessäni otti virkailija kyynärpäästä kiinni ja pyysi takahuoneeseen “to investigate illegal gambling activities”. Siellä ottivat henkkareista kuvan mutta kun ne olivat suomalaiset niin pääsin heti lähtemään. Dolgopolov on Tipsarevicin kanssa ollut aikaisemminkin epäiltynä ja varmaan on taatusti tällä listalla.

https://www.documentcloud.org/documents/2692401-ATP-Investigation-Report.html#document/p1/a272069 tästä kun saadaan nimet näkyviin…

Joo Dolgon ns. “fixaus historiasta” löytyy ihan google haulla mielenkiintoista juttua. Dolgon peliä kun joskus kattonut kun pelaa ihan miten sattuu niin voisin melkein “lyödä vetoa” että on tällä listalla. Ei tule yllätyksenä ei tämä “pommi”. Mutta vähän ihmetyttää se kuinka korkealla tasolla näitä fixauksia nyt on tapahtunut, kun itse melkein veikkaisin että jossain Challangereissa yleisempää. Ja voihan noita melki joka vedonlyönti puljussa veikata että pitääkö syöttönsä, kumpi voittaa erän jne. niin helppohan niitäkin on fixata kun häviää vaikka erän tahallaan sovitusti.

Siinäpä se. Sopivassa saumassa jo yhden oman syöttövuoron häviöllä voi teettää hyvät rahat.

Niin tenniksessähän tämä on niin helppoa verrattuna vaikka johonkin joukkuelajiin, missä tarvii olla aina useampi kaveri mukana taikka sitten “ostaa” tuomari, mikä ei sekään ole ihan helppoa. Mutta se ei mene minun päähäni miksi jotkut 25-30v top-50 pelaajat tähän lähtevät. Kuitenkin ura siinä, jos jää kiinni niin kuin nyt näyttää. Jossain Challengereissa nyt luulisi olevan paljon houkuttelevampaa, jos joku soittaa ja tarjoaa 50-100k yhdestä tappiosta. Siinähän ei tarvisi sitten enää loppukaudella kiertääkään kisoja enää ollenkaan :smiley:

Vaikea on todistaa, että joku pelaaja ei pelaa tosissaan tai häviää tahallaan pelkästään tuloksia katsomalla tai edes ottelua seuraamalla. Välillä eriä hävitään 0-6 ja seuraava voitetaan samoin numeroin. Viimeisen erän superpelaaminen on tyypillistä esimerkiksi Djokolle. Tässä muutama tulos viime kaudelta.

Pariisin Masters
Stan Wawrinka välierä 6-3 3-6 6-0

Montreal
Ernest Gulbis kvartsi 5-7 7-6 6-1

RG
Andy Murray välierä 6-3 6-3 5-7 5-7 6-1

Rooma
Kei Nishikori välierä 6-3 3-6 6-1

Miami
Andy Murray finaali 7-6 4-6 6-0
Alexandr Dolgopolov R16 6-7 7-5 6-0
Martin Klizan R64 6-0, 5-7 6-1

AO
Andy Murray finaali 7-6 6-7 6-3 6-0
Stan Wawrinka välierä 7-6 3-6 6-4 4-6 6-0

Aika usean tennistä seuraavan kanssa olen jutellut Lontoon World Tour Finalsin alkusarjan matsista Djoko vs Federer. Yleinen mielipide on, että Djoko ei ollut täysillä mukana matsissa. Joko voittaminen ei ollut vaivan arvoista tai häviäminen oli jopa toivottavaa. Ainakin finaalissa pelaajien tasoero oli selvästi Djokon puolella. Toisaalta siitä voidaan olla täysin varmoja, että Djoko ei lähtisi hakemaan pikkurahaa tahalleen hävityillä erillä.

Tässä marraskuulta mielenkiintoinen artikkeli liittyen sopupeleihin:

Vahvastihan tuo haiskahtaa, jos juuri ennen matsia lyödään paljon suosikkia vastaan…
Tässä matchfixing hommassa on sellainenkin sivujuoni, että jos pelaaja on kerran suostunut siihen, hän on koukussa josta ei pääse irti. Jos hämärähemmot eivät saa haluamaansa, he voivat ilmiantaa pelaajan siitä ensimmäisestäkin matsista ja ura loppuu sitten siihen.

Kansainvälinen tennis huutaa siis Kokoomusta apuun. Asianhan ratkaisi “aktiivinen katuminen”. Ei haittaa, vaikka olet vuosia kusettanut, mutta jos tässä vaiheessa juuri ennen paljastumista katuisi, niin eihän siitä enää tohtisi sanktioita antaa? Uran loppumisesta nyt puhumattakaan :wink:

Sieltäpä voisi saada hyviä vinkkejä :wink: , mutta ei nyt sotketa politiikkaakin tähän.
Käsillä on ikävä ja vakava juttu ja jos edes yksi aktiivi top 50-pelaaja saadaan tästä kiinni, niin seurauksia voi vain arvailla.
Ottelun kuin ottelun hävinneestä paremmin rankatusta pelaajasta voidaan yrittää tehdä rikollinen ja koko suvun puhelin- ja tilitiedot voidaan määrätä tutkintaan yms…
Odotellaan nyt tuleeko mitään nimiä esiin ja ennen kaikkea vedenpitäviä todisteita fixauksesta.

Eikö tutkinta käynnistetä suurin piirtein jokaisesta tulleesta vinkistä/ilmiannosta, joten ei kai olisi ihan reilua, että nämä “epäillyt” sitten kaikki julkistettaisiin ja sitä kautta leimattaisiin median ja sometuomioistuinten toimesta saman tien syyllisiksi?

Erikoista myös, jos ihan huipulla pelaavat olisivat tällaiseen haksahtaneet, mikä järki siinä olisi? Korkeintaan sitten uran alkuvaiheessa, mutta silti…

Mene ja tiedä -iso raha pyörii. Jos yksittäisestä matsista lyödään vetoa sadoilla tuhansilla tai jopa miljoonilla, niin ehkä silloin jonkun mielestä ei ole samantekevää, kuka ottelun voittaa…

ITF julkaisi myöhään eilen tällaisen lausuman, jossa jyrkästi kiistetään, että otteluita olisi järjestetty:

• The Tennis Integrity Unit and the tennis authorities absolutely reject any suggestion that evidence of match fixing has been suppressed for any reason.
• In its investigations the Tennis Integrity Unit has to find evidence as opposed to information, suspicion or hearsay
• A year-long investigation into the Sopot match in 2007 found insufficient evidence. As the BuzzFeed report states: “the investigators had hit a brick wall. It just wasn’t possible to determine who the guilty party was in relation to this match."
• All professional players, support staff and officials are subject to the Tennis AntiCorruption Program
• Tennis Integrity Unit-instigated anti-corruption investigations have resulted in 18 successful disciplinary cases including five players and one official who have been banned from the sport for life.

In response to match fixing allegations aired on BBC News and BuzzFeed online, the four governing bodies of tennis (ATP, WTA, Grand Slam Board, ITF) who are partners in the Tennis Integrity Unit (TIU), said today that there is a zero-tolerance approach to all aspects of corruption and that they are and will continue to be firmly committed to protecting the integrity of the sport.

Speaking on behalf of the partners, Chris Kermode, Executive Chairman of the ATP and Tennis Integrity Board member, said: “Tennis remains fully committed to meeting the challenge that all sports face from corrupt betting practices. We have stringent procedures and sanctions in place to deal with any suspected corruption and have shown we will act decisively when our integrity rules are broken.

“No player or official is immune from investigation, regardless of their status or position in the sport. Investigations follow where evidence leads” Mr Kermode said. “All professional players, support staff and officials are subject to the terms of the Tennis Anti-Corruption Program (TACP) which equips the TIU with substantial investigative powers. These include the right to interview any relevant person of interest and obtain their telephone, computer and bank records.

“No player or official is ever cleared by the TIU of potential involvement in corruption. By its very nature, corruption is difficult to prove, so while the process can often be lengthy, the TIU will continue to pursue evidence where it believes it is warranted.”

In 2011 the TIU opened an investigation into a player that was subsequently placed on-hold for lack of substantive evidence. When new evidence was obtained in 2013, the player was charged and found guilty of three breaches of the TACP.

He was suspended for a period of five years and fined US$25,000. A subsequent appeal to the Court for Arbitration in Sport (CAS) in early 2014 was dismissed and the original sanction upheld.

“For four years the TIU continued to pursue this case; time and effort that was vindicated by removing a corrupt player from the game for a substantial period of time” Mr. Kermode said.

“We remain open and willing to upgrade any or all of the anti-corruption systems we have in place if we need to.”

In September 2008 the four tennis associations came together to streamline and strengthen corruption investigations becoming one of the first major sports to establish its own dedicated anti-corruption unit.

The Tennis Investigation Unit is charged with enforcing the sport’s zero-tolerance policy towards gambling-related corruption worldwide. Since 2010, TIU-instigated anti-corruption investigations have resulted in 18 successful disciplinary cases being brought forward.

These prosecutions include five players and one official who have been banned from the sport for life. Each of the 18 cases was a result of TIU-instigated investigations, rather than law enforcement or judicial prosecutions, or sting or entrapment operations.

Where cases have been appealed by players to the Court for Arbitration in Sport, the original period of suspension handed down by an independent Anti-Corruption Hearing Officer has been upheld. This reinforces the robustness of the original investigation and the strength of evidence gathered by TIU.

The TIU online anti-corruption player education program is mandatory and has been completed by more than 23,000 professional players.

“There are nearly 21,000 active professional players and over 2,100 officials, playing and officiating in over 1,500 tournaments in 80 countries around the world. The vast majority of these individuals are good people of high integrity,” Mr Kermode said.

“Unfortunately, there is always a minority who seek personal gain from corrupt activity. Those individuals will continue to be subject to investigation by the TIU and disciplinary sanctions which include lifetime bans and punitive financial penalties.”

Background:

Environmental review of integrity in professional tennis
In 2008, the governing bodies of tennis commissioned an independent investigation by two leading experts into the integrity of the sport.

As part of their review they examined 73 matches:

• Carrying out a detailed analysis of betting records;
• Overlaying the betting spread sheet over the umpire’s score sheet to take account of betting during play;
• Interviewing players, officials and witnesses;
• Examining telephone records and forensically examining handsets;
• Analysing telephone records when received (not straightforward as usually foreign service providers); and
• Interviewing account holders involved in the suspicious betting patterns.

The report, published in May 2008, found that professional tennis is not institutionally or systematically corrupt. However, there were intelligence indications that some players are vulnerable to corrupt approaches and there are people outside tennis who seek to corrupt those within the sport.

The report made 15 recommendations including the creation of an Integrity Unit.

http://www.sportingintelligence.com/wp-content/uploads/2011/01/Integrity-intennis.pdf

Tennis Integrity Unit
In September 2008 the Tennis Integrity Unit (TIU) was formed as a joint initiative of the Association of Tennis Professionals (ATP), the Women’s Tennis Association (WTA), the Grand Slam Board and the International Tennis Federation (ITF).

Currently under the leadership of Director of Integrity Nigel Willerton, a former senior detective with the Metropolitan Police in London, the Unit has a global brief to protect the sport from all forms of betting-related corrupt practices.

The TIU works on a confidential basis and makes no public comment on its work other than to confirm the outcome of an investigation that results in disciplinary action being taken. It is operationally independent from the governing bodies of tennis and works on a global basis from its base in London. In protecting the integrity of world tennis it has a remit that covers:

• Prevention: Working closely with Governing Bodies and Tournament Directors to implement integrity protocols designed to restrict unauthorised access to players and maintain their privacy. Preventing corruption from taking place includes identification of would-be corruptors targeting players, coaches, officials or others with potential influence.

• Education: Explaining the tactics and approaches used by potential corruptors forms part of the TIU’s education program for players and support staff. All players are made aware of these risks and the responses required under the terms of the Tennis AntiCorruption Program. Protecting innocent players from unfounded and malicious allegations of corrupt practice is another important role.

• Investigation: The TIU has a range of investigative powers that it can bring to bear in any matter of concern that it identifies or that is brought to its attention. Investigation can include any of the following elements:

  • Analysis of betting data and patterns. The Unit works closely with reputable betting organisations to access, investigate and verify data.
  • Interviews with any person implicated in allegations.
  • Production of records from any person covered by the Tennis Anti-Corruption Program.

The TIU can launch an investigation at any time at its own discretion. To maintain the confidentiality requirements of the Tennis Anti-Corruption Program, the Unit does not announce, comment on or confirm any of its investigative activities. The only time public comment is made is after a Hearing has taken place and there has been a finding against a player or other person under the Tennis Anti-Corruption Program.

• Disciplinary sanctions: sanctions for proven breaches of the Anti-Corruption Program are delivered by nominated Anti-Corruption Hearing Officers appointed by the sport’s Governing Bodies. Depending on the seriousness of the breach, player sanctions can include:

  • US$250,000 fine plus an amount equal to the value of any winnings or other amounts received in connection with the offence.
  • A lifetime ban from participating in any event organised or sanctioned by any tennis Governing Body.

Penalties can be subject to appeal to the Court of Arbitration for Sport in Lausanne, Switzerland.

http://www.tennisintegrityunit.com/

Tennis Anti-Corruption Program
The purpose of the Tennis Anti-Corruption Program is to:

(i) Maintain the integrity of tennis;
(ii) Protect against any efforts to impact improperly the results of any match; and
(iii) Establish a uniform rule and consistent scheme of enforcement and sanctions applicable to all professional tennis Events and to all Governing Bodies.

http://www.tennisintegrityunit.com/download-file/download-TACP.pdf/

Read more at http://www.itftennis.com/news/221272.aspx#7eeLLXzluGJezevo.99

Kuka tässä ottelumanipuloinnissa on sitten se uhri? Vedonlyöjät vai vedonlyöntifirma? Eiköhän jokainen vedonlyöjä tiedä, että pitkässä juoksussa pelaamisesta jää kuitenkin tappiolle. Jos se käy ottelumanipuloinnin takia vähän odotettua nopeammin, niin mitä sitten. Yhtä hyvin sovittu tulos voi tuoda satunnaiselle pelaajalle myös voiton. Jos taas vedonlyöntitoimisto jää häviölle, niin sehän on kuin joku olisi varastanut huumekauppiaan kassan. Ei ole oikein, mutta ei niin väärinkään. Vedonlyöntitoimistot antavat kertoimia niin älyttömille asioille, että ei ole ihme, että joku käyttää tilanteen. Olihan Jarkon jäähyväismatsiinkin joltain firmalta kertoimet.

Jos tämä tapaus vähentää vedonlyönnin suosiota, niin eiköhän vaikutukset kokonaisuudessaan jää plussan puolelle. Vähän koulutettua kansaahan noi vedonlyöjät yleensä ovat ja tuskin niin hyvätuloisiakaan. Säästyypähän heidän rahat johonkin tärkeämpään.

Se on paljon vakavampi uhka, että sopupelit syövät tenniksen viihdearvoa ja sponsorituloja. Ilman vedonlyöntifirmoja tuskin sopupelejä ikinä pelattaisiinkaan. Djokovichin haastattelussa hän kritisoi sitä, että vedonlyöntifirman mainokset ovat suuressa roolissa AO:ssa. Ihan syystäkin.

Taitaa isoin ongelma olla rahan peseminen vedonlyönnillä, jolla siis peitellään vielä vakavampia rikoksia.

No tänään ei Verdasco ainakaan fixannut.

En ole kyllä yhtä tyhmää kommenttia kuullut vähään aikaan! Siis ihan puhdasta mutuilua ilman minkäänlaista faktapohjaa. Toki jos uskot että kaikki pelaavat Veikkauksella markkinoitten paskimmalla palautusprosentilla ja seuraavat vaikka SeppäsEskon ja Valavuoren “vihjeitä” niin ymmärrän hyvin että olet saanut tämän käsityksen :smiley:

Olen Tuupparin kanssa samoilla linjoilla.

Tennis on ollut kauan suuri laji, Suomessakin jo noin sata vuotta. Ja siis vasta 2000-luvulla “meidän peliin” (niinkuin moneen muuhunkin) sotkeutui ATK/Internet -avusteinen vedonlyönti seuraamuksineen. Tämä nyt esiin noussut sopupelijupakka ei ole ongelma tennikselle, mutta vedonlyöntifirmoille asiakkaineen se sitä on.

Täpahtunut heikentää rahapelifirmojen sitä liiallista “otetta” tenniksestä, minkä Djokovickin on huomannut. Itse asian eli huippuammattilaistenniksen kannalta ei kuitenkaan kannata olla huolissaan: firmat vedonlyöjineen nakertavat ainakin tästä lähin vain omaa oksaansa. “Don’t worry!”, vaikka Jarkko Nieminen sanoisi mitä tahansa.

Tenniksen(kin) maakuntasarjassa tapahtuu jatkossakin mitä tahansa. Se ei loppujen lopuksi taida edes tähän aiheeseen kuuluakaan. Höynäytetyksi joutumistapoja on ja tulee aina olemaan…tuhansia jos niikseen tulee!

Hohhoijaa, eikö ole ongelma tennikselle? Apua !