Suomalaiset juniorit 2014

Kausi 2014 lähtee tuttuun tapaan käyntiin Ruotsin G4-kisoilla. Suomalaisista kärkinimistä mukaan ovat menossa Joel Popov, Patrik Niklas-Salminen, Aaro Pöllänen ja kenties Patrick Kaukovalta. Kaukovallan mahtuminen karsintaan ei näyty tällä hetkellä kyllä hyvältä. Tyttöjen puolelta Lila Humaloja lienee ainoa merkittävä tekijä.

Australian avoimiin ei ilmeisesti olla lähdössä, koska edeltävän Traralgonin G1-kisan listoilla ei ole yhtään suomalaista. Mutta olisikohan Eero Vasa ja kenties vaikka Tanja Tuomi menossa sitten Slovakin G2- ja Tsekin G1-kisoihin hakemaan kovempaa vastusta? Mokomat kisat panttaavat vielä entry-listojaan. Ja kyllähän tällä kaudella 2014 Popovin, Vasan ja Niklas-Salmisen tosiaan pitäisikin päästä ylös noista pikkukisoista ja alkaa menestymään G2/G1-tasolla. Tanjan lienee puolestaan sama siirtyä jo naistennikseen, eiköhän nämä junnukisat ja niissä menestyminen ole jo nähty.

Kauden alussa rankingit:

18v-kautta pelaava Joel Popov ITF-145
17v-kautta pelaava Eero Vasa ITF-147
17v-kautta pelaava Patrik Niklas-Salminen ITF-220
16v-kautta pelaava Aaro Pöllänen ITF-418
18v-kautta pelaava Panu Virtanen ITF-443

Eerolle ja Patrikille mielestäni minimitavoite nousta US Openiin mennessä top100, joka veisi perinteisesti suomalaisen ammattilaslupauksen ensimmäistä kertaa GS-ympyröihin. Esim Henri Kontinen oli tuolloin ITF-99, Heliövaara ITF-85 jne. Tuonne aikaa vielä paljolti. Joelin toivoisi myös saavuttavan GS-karsintatason. Aarolta top200 ranking löisi -97 pelaajien tämän kauden tason.
Mielenkiintoista on myös seurata kuinka monta -99 pelaajaa saa ITF-rankingin. Nyt listalla on jo Ruusuvuori. Sarpola täyttää 15v jo muutaman kuukauden kuluttua. Kova juttu on, jos joku -99 suomalaisista saavuttaa tulevana vuonna top500 rankingin. Laaksonen oli top200 pelaaja 15v-kaudella, mutta kukaan muu ei ole saavuttanut edes top500 tasoa. A.Pöllänen ja Popov 500+ sijoilla ja taisi Niklas-Salminenkin olla tuota lähellä.

Popov ja Niklas-Salminen ovat kuin ovatkin Slovakian G2:n listoilla tammikuun toisella viikolla. Sinne jos menevät, niin seuraavan viikon Tsekin G1-kisa on tietysti myös ohjelmassa. Näiden kisojen tasohan on perinteisesti ollut hieman alhainen, koska parhaat junnut ovat samaan aikaan Australian suunnalla. Olisipa mainio lentävä lähtö kauteen kun tuolla Popov vaikka nostaisi itsensä sadan parhaan joukkoon ITF-listalla.

Ongelmana on se, että Patrik ei ole tällä hetkellä mahtumassa suoraan pääsarjaan ja joutuisi siten jättämään edeltävän Ruotsin G4-kisan väliin (tai kesken). Se olisi harmi, koska kyllä tuollainen pikkukisa toimisi hyvin pelituntuman hakemisessa. No, vasta jouluaattona on vetäytymisraja Slovakian kisalle, joten ehkäpä pukki tuo Patrikille pääsarjapaikan.

Vuoden 2014 ensimmäisellä viikolla pelattavan SALKin G4-turnauksen poikien pääsarjassa: Joel Popov, Aaro Pöllänen, Axel Hedman ja Pyry Hyrkkönen. Karsinnassa mukana Patrick Kaukovalta (karsintalistalla sijalla 12.). Patrik Niklas-Salminen on vetäytynyt turnauksesta.

Tyttöjen puolella pääsarjassa: Lila Humaloja ja Olivia Pimiä. Karsintalistalla vielä tällä hetkellä ovat: Roosa Timonen, Milka-Emilia Pasanen ja Nanette Nylund, joilla vielä mahdollisuudet nousta pääsarjaan. Tytöt ovat karsintalistalla nyt sijoilla 1,2 ja 5, joskin vetäytymisaika turnauksesta päättyi juuri.

Niklas-Salminen noussut jo karsintalistan neljänneksi Slovakiassa, joten päässee suoraan pääsarjaan. Eli olisi sitten kuitenkin kerinnyt pelata lämmittelynä tuon Ruotsin pikkukisan, josta juuri vetäytyi. No, tuleepahan vähän vähemmän matkustamista. Seuraavan viikon Tsekin G1:n listoille on puolestaan putkahtanut Eero Vasa. Miksiköhän Eero ei osallistu tuohon edeltävään Slovakian G2-kisaan, jossa kuitenkin olisi tarjolla suhteellisen halpoja ITF-pisteitä? Vai olisiko jopa niin, että Eero lämmittelee Saksan futures-kisalla? Tuskinpa sentään, vaikka ei se huono idea ole tuossa iässä jo futureita silloin tällöin kokeilla.

Tänään arvotaan Salk G4:n karsintakaavio. Siellä lienee mukana sijoitettuna 15v 0kk Patrick Kaukovalta. Milloin Salkin nuorempien sarjat 12v ja 14v pelataan? Siellä on ensimmäinen kunnon mittari -02 ikäluokan lupauksille. Suomen P12 pelaa muuten Winter Cupissa samassa lohkossa mm. Ranskan ja GBR:n kanssa. Ranskalla tuon ikäluokan ilmeinen ykköstykki. TE14-turnauksissa Narva Cupissa pelaa Paula Joukanen ja vuoden alaikäinen Peetu Pohjola. Missä Oona Orpana? Sensaatiomaisen hienoa. JNTA:n tytöt Kulikova ja Boltinskaya ovat Boltonin huipputurnauksen listan kärkisijoilla. Kulikova ykkösenä, mutta saas nähdä sijoitetaanko kärkeen ennen muista maaanosista tulevia pelaajia. Oona Orpana treenannut Kulikovan kanssa Miami Mastersin keskuskentällä. Kuvia JNTA:n sivuilla. Ei siinä Oonalla treenivastus voisi olla parempaa kuin vuotta vanhempien ikäluokan maailman kärkipelaajiin kuuluva.

SALKin nuorempien kaaviot on kyllä piilotettu perusteellisesti, kun seura tuntuu haluavan mainostaa vaan omaa Youtube-kanavaansa joka välissä. Mutta kyllä ne TenTour Onlinesta lopulta löytyy.

12-vuotiaat aloittavat pelaamaan heti vuodenvaihteen jälkeen, mutta 14-vuotiailla maila heiluu jo täyttä päätä. Roni Rikkonen näyttää pojissa vielä olevan mukana voitettuaan kaksi ottelua. Tytöissä toinen kierros on vielä kesken, mutta eiköhän Cecilia Johansen ja Paula Joukanen aika pitkälle etene, toivottavasti turnausvoittoon asti.16-vuotiaissa onkin varsin tasokas kisa kun mukana on esim. Mikael Ymer ja Karl Friberg. Harmi, ettei suomalaisia näy pääsarjassa (enkä jaksa käydä läpi kaikkia kuuttatoista karsintakaaviota).

Oona Orpana avaa kauden ilmeisesti Liettuan TE-kisalla, mutta outoa ettei ole sitten mukana kakkoskategoriaan rankatussa Viron kisassa.

Koululaisten SM-kisoista mainitsemisen arvoista lähinnä Nicola Ussherin komea paluu kentille: pudotti ykkössijoitetun ihan hyvätasoisen vuotta vanhemman Minetin suoraan kahdessa erässä ja jyräsi finaaliin. Mielenkiintoinen kausi odotettavissa Ussherilta 14-vuotiaiden TE-kisoissa. Pojissa odotetusti kova -99 porukka Vesanen-Stenfors-Sarpola jyräsi välieriin ja nyt aletaan pelata keskinäisiä matseja. Tosin vuotta vanhempi Lehtinen saattaa sotkea viemällä koko kisan.

SALKin junioriturnauksen karsintakaaviossa Kaukovalta 4. sijoitettuna. Toisena suomalaisena villillä kortilla karsinnassa Akseli Tuukkanen. Tyttöjen karsinnassa ei ole suomalaisia mukana. Karsinnat pelataan maanantaina-tiistaina ja pääsarjat alkaa tiistaina.

Hyvä alku junnukaudelle. SALK:n ITF:ssa Tuukkanen hoiti avausmatsinsa 62 61 ja P14-sarjassa Rikkonen edennyt vakuuttavasti 16:n joukkoon. Samoin tytöissä vuoden alaikäinen Joukanen. Johansen jäi kolmannelle kierrokselle.

Koululaisten SM-kisassa -98 Lehtinen voitti ysiysit, ja JNTA:n Ussher vei yläasteen tyttöjen voiton kaksi vuotta alaikäisenä. Hyvätasoiset kisat, vaikka poikien kaaviosta puuttuivatkin Pöllänen, Kaukovalta ja Ruusuvuori ja tytöistä Humaloja, Andersson, Liebkind, ja kovat -01:set.

Joskus pistää miettimään, eikö koululaiskisoja voisi pelata esim. 19.-22.12. jotta sekä sinne että SALKiin saataisiin kaikki parhaat junnut.

Olen miettinyt samaa asiaa kuin Jarkka. Tuntuu vähän hullulta että Suomen ja Ruotsin suurimmat kisat järjestetään samaan aikaan, Suomen kisa kylläkin vain vain oman maan pelaajille joten Ruotsista ei saa varmaan paljon tähän apua. Lisäksi Salk kisat jatkuu vielä ITF kisalla.

Muutoksella saisi junioreille kaksi hyvää kisaa putkeen ja lisäksi uskoisin että kisoihin saadaan näin kaikki kärkipelaajat mukaan.

Mikäli Joel Popov voittaisi Ruotsin molemmat G4-turnaukset 18v-kauden alkuun, niin olisi kahden viikon kuluttua jo noin sijoilla ITF105-110. Tuo on mahdollista,sillä Joel on Ruotsin turnauksissa kärkisijoitettuihin kuuluva. Toki esim. kaksi vuotta nuorempi Aaro Pöllänen pystyy Joelin kaatamaan, kuten nähty on.

Aaron otteet ovatkin mielestäni tässä kohtaa se mielenkiintoisin juttu. Nouseeko kohti -98 eurooppalaista kärkeä. Lisäksi joulukuussa -98 syntynyttä Kaukovaltaa voi verrata joulukuussa -92 syntyneeseen Micke Kontiseen siinä mielessä, että on/oli 16v-kauden alussa juuri 15v täytettyään samoilla ITF-sijoilla. Micke pelasi tuolloin alkuvuonna G4/G5 tasolla 2.kierroksilla, kunnes kesällä tuli G5-semipaikka. Micke teki läpimurtonsa vasta seuraavalla kaudella. Kaukovallalla tuossa iässä sama koutsi kuin Mickellä! Elikä Federico Ricci. Micke treenaili Floridassa. Ruumiinrakenteeltaan M.Kontinen ja Kaukovalta toki melkoisen erinlaisia. Kaukovalta pitkä ja hoikka. Tuo yhdistelmä yleensä on potentiaalinen myöhäisheräämiselle. Mutta ehkäpä jotain pientä tulostakin voisi jo tulla. Se oli kyllä kova juttu, kun Kaukovalta vei kolmeen erään M.Siimaria vastaan, joka -98 parhaimmistoa helmikuussa syntyneenä.

Suomalaismenestys SALK:ssa jatkui myös eilen illalla.

ITF Kaukovalta karsinnan toiselle kierrokselle 61 62
P14 Rikkonen eteni kvartsiin 64 63.
T14 Joukanen eteni kvartsiin 60 64

Roni Rikkonen s.4.12.2000. Kohtaa puolivälierissä järjestävän seuran SALKin -00 ykköspelaajan Filip Tensingin, joka 7kk vanhempi s.13.5.2000. Tensing on Ruotsin -00 ikäluokan rankinglistalla nelonen, mutta tuo lista vaikuttaa tasaiselta, joten voi olla todellisuudessa yksi maan kovimmista? Tensing hävinnyt viime vuonna -00 huippu JNTA:n Zakharoville 3-6,1-6. Saisikohan Rikkonen yhtä paljon pelejä Zakharovia vastaan. Voisi pitää hyvänä voittona joulukuussa syntyneeltä, mikäli semiin etenee.

Minkälainen TE14-kausi tulossa suomalaisilla pojilla? Kauden aloittaa ykkösenä vuoden alaikäinen Pohjola. Mutta kuka lienee kauden päätösrankingin paras suomalainen ja nouseeko kukaan sadan joukkoon.

Peetu Pohjola s.21.1.2001
Roni Rikkonen s.4.12.2000
Tommy Hellström s.16.8.2000
Anttoni Kinnunen s.14.5.2000

Suurimmat lupaukset Pohjola ja Rikkonen, mutta heillä tämän vuoden osalta top100 tiukassa. Kaikkien aikojen paras alaikäinen suomalainen on ollut Henri Kontinen vuonna 2003, jolloin löytyi TE14-rankingin sijalta 131. Yltäisköhän Pohjola tänä vuonna tuolle tasolle, entä yltääkö kukaan -00 pelaaja korkeammalle. Paras loppuvuonna syntynyt täysi-ikäinen suomalainen on ollut Micke Kontinen s.18.12.1992 vuoden 2006 syyskuun päätösrankingissa. Micke oli 154:s. Yltääköhän Rikkonen vastaavaan. Tietty -01 pelaajista mainittava myös Otto Virtanen s.21.6.2001, mutta tuskin top300 korkeammalle vielä nousee. Se on kyllä mielenkiintoista, että Pohjolan ja Rikkosen ikäero vain reilu kuukausi ja pelitaso lienee samansuuntainen, mutta ovat täysin erinlaisessa asemassa tulevia TE14-ennätysrankingeja ajatellen.

Tennis on yksilölaji, joten olisi aivan perusteltua, että ikäluokkaturnauksiin pääsemisen ehdoksi katsottaisiin syntymäpäivä eikä syntymävuosi. Kun vielä sarjat pelataan 10-, 12- 14- ja 16-ikäluokissa eli siis kaksi ikäluokkaa samaan sarjaan, niin pelaajien välinen ikäero muodostuu turhan suureksi.

Tämä muutos voisi lähteä aluksi kansallisista turnauksista ja seuraavana askeleena olisi kaupata idea TE-tasolle.

Loppuvuonna syntyneet pelurit liian usein joutuvat kategoriaan “ynnä muut”, koska eivät yleensä voita mestaruuksia. Pelitasollisesti monet ovat kuitenkin alkuvuonna syntyneiden kanssa samassa kehitysputkessa. Nämä asiat vaikuttavat pelaajan motivaatioon, seuran suhtautumiseen ja myös taloudelliseen tukeen. Tietenkin on poikkeusyksilöitä, jotka pärjäävät vanhempia ja usein isompia vastaan. Koululaistenniksen poikien yläasteen sarjassa kahdeksan parhaan joukkoon mahtui vain yksi tällainen pelaaja. Jos 2 parasta 98-poikaa olisi ollut mukana, niin ehkä kaikki pelaajat olisivat olleet “isoja poikia”.

Tyttöjen puolella ei samaa ilmiötä nähdä niin selvästi ainakaan kansallisesti. Ehkä harrastajamäärät ovat niin pieniä, että muutama huippuyksilö pystyy murtautumaan kärkeen myös 2-3 vuotta vanhempien sarjoissa.

Joukkuelajeissa on ymmärrettävää, ettei joukkue kauden aikana muutu siksi, että pelaajat tulevat kesken kauden yli-ikäisiksi.

Tsekin 13.1.14 alkavan G1-turnauksen osallistujalistalla on vielä Popov mukana pääsarjaan oikeutettuna, mutta Niklas-Salminen on jo vetäytynyt turnauksesta. Jos Popov menestyy Ruotsin turnauksissa - varsinkin ensi viikolla, niin jaksaako enää lähteä Tsekinmaahan pelaamaan? Toki olisi mielenkiintoista nähdä kuinka Popov pärjää Grade1-tason turnauksessa, jossa parhaat juniorit ovat poissa pelaamassa Australiassa.

Rikkonen kaatoi Tensingin 6-4,6-4. Tosi hyvin 13v 0kk ikäiseltä. Semissä vastassa Ruotsin rankingin ykköspelaaja Erik Grevelius, joka vaikuttaa Tensingiä heikommalta jopa? No, pelasi toki syksyllä TE14-turnauksen puolivälierissä. Olikos Masi Sarpola kymmenen kuukautta vanhempana vuosi sitten myös semissä. Taisi olla niin, ettei suomalaisia ole paljoa SALKin P14-sarjan loppukahinoissa näkynyt aiemmin. Ruotsilla on kyllä melko heikko -00 ikäluokka.

SALKin Grade 4 ITF-turnauksen poikien pääsarjassa 5 suomalaista. Patrick Kaukovalta selvitti hienosti karsinnat voitettuaan kolme ruotsalaista pelaajaa. Muut suomalaiset pääsarjassa: ykkössijoitettu Joel Popov sekä sijoittamattomat Axel Hedman, Aaro Pöllänen ja Pyry Hyrkkönen. Kaikilla suomalaisilla on vastassaan ruotsalaispelaaja. Aarolla ja Patrickilla vastustajina karsijat ja Pyryllä kakkossijoitettu.

Tyttöjen pääsarjassa pelaa neljä suomalaista: Lila Humaloja, Milka-Emilia Pasanen, Roosa Timonen ja Olivia Pimiä.

SALK Open G4, 1. kierros

Alex Hedman - Emil Pettersson(SWE) 6-1, 6-1
Arvid Noren(SWE) - Joel Popov 6-7(4), 6-3, 6-2
Jonatan Lundstedt(SWE) - Patrick Kaukovalta 6-1, 6-1
Eric Samuelsson(SWE) - Aaro Pöllänen 6-3, 2-6, 6-3
Pyry Hyrkkönen - Philip Moebius(SWE) 6-1, 2-1 Ret.

Roosa Timonen - Jennifer Berglof(SWE) 6-2, 6-2
Polina Bakhmutkina(RUS) - Milka-Emilia Pasanen 6-2, 6-0
Margaux Bovy(BEL) - Olivia Pimiä 6-4, 6-3
Liza Lebedzeva(NED) - Lila Humaloja 7-6(1), 6-2

Eihän tuo päivä ihan putkeen mennyt. Lisäksi Paula Joukasen taival katkesi 14-vuotiaiden sarjan välieriin vuotta vanhempaa ruotsalaista vastaan.

P14 SF: Rikkonen-Grevelius 26 67.

Tein edelliselle palstalle yhteenvedon suomalaismenestyksestä 12-14 sarjoissa siltä ajalta kuin Ruotsin “tennissök” toimii, ja se näytti löytyvän vielä koneelta. Pojissa menestys 14-sarjassa on ollut kiven alla koko 2000-luvun. Ainoa semifinalisti ennen Sarpolaa ja Rikkosta on ollut Joel Popov. Mm. Kontisen veljeksillä (2004 ja 2006) turnaus katkesi kvartsiin ja 32:n joukkoon.

Tässä löytämäni vähintään 16:n joukkoon edenneet suomalaiset. Alaikäisenä pelanneet merkitty (-1v):

2004
P14 H.Kontinen QF

2006
T14 J.Hyöty F
T14 L.Kaukonen SF

2007
T14 H.Salonen F

2008
P12 R.Jokinen QF
P12 A.Hedman QF
P12 J.Popov R16
T12 P.Piirtola QF

2009
P12 P.Niklas-Salminen R16
T12 M.Pasanen R16

2010
P14 J.Popov SF
T14 S.Happonen R16
P12 E.Ruusuvuori (-1v) QF
P12 B.Eräkangas QF
P12 A.Pöllänen R16

2011
P14 P.Niklas-Salminen R16
T14 T.Tukiainen R16
T14 M.Pasanen R16
P12 E.Ruusuvuori W
P12 M.Sarpola SF
P12 T.Alanen R16
T12 N.Ussher (-1v) QF

2012
T14 L.Humaloja R16
T12 N.Ussher W
P12 N.Salonen SF

2013
P14 M.Sarpola SF
P14 L.Haarala R16
P14 T.Alanen R16
T14 V.Andersson SF
T14 M.Vainio R16
T14 M.Minetti R16
T12 C.Johansen W
T12 H.Hakala R16

2014
P14 R.Rikkonen SF
T14 P.Joukanen (-1v) SF

Tämän vuoden T12 sarjassa vielä useita suomalaisia mukana ja pelit vasta alkaneet. P12 sarjassa ei ketään ainakaan enää 3. kierroksella.