Suomen FU-kiertue elokuussa 2015

Kolme kymppitonnia alkaen ensi viikonloppuna. Vierumäki, Hyvinkää ja huipennuksena Helsingin Talissa suhteellisen isoille katsomoille.
Turnauksien taso paranee viikko viikolta. Jos suomalaismenestystä ajattelee, niin parhaat mahdollisuudet menestykseen Vierumäellä, sillä Hyvinkäällä jo mukana Ruotsin Mikael Ymer ja Latvian Martins Podzus. Helsingin lista lienee se kaikista kovin, joka tulee alustavasti ilmoille tänään.

Poimintana eräs mielenkiintoinen pelaaja, joka kiertämässä nämä kaikki Suomen kisat. Chilen -1993 syntynyt 22v Conzalo Lama, joka oli viime vuonna ATP-196 voittaen Kolumbian CH-turnauksen. Tänä vuonna ranking tippunut 400+ sijoille, vaikka pelannutkin kahdesti CH-kvartseissa. Chilen Davis Cup-pelaaja, jolla kova kämmenmylly. Pelaa muuten tällä viikolla Italian futuressa.

Suomalaisittain ajatellen monella pelaajalla menestysmahdollisuuksia, M.Kontinen, Heliövaara, Niklas-Salminen, Vasa…, vaikkakin tämän vuoden kiertue tulee olemaan tasokkaampi kuin aiempina vuosina on ollut.
Kenelle muuten menee Heliövaaran Vierumäen WC-paikka, jonka Harri ansaitsi SM-kultamitalilla, mutta jota ei tarvitse kun pääsee suoraan pääsarjaan rankingin perusteella.
Jos SE-paikkoja ei käytetä, niin Niklas-Salminenkin pääsee vanhan 1596 rankinginsa perusteella suoraan pääsarjaan. Hyvinkäällä jo kovempi cut, joten Vierumäen WC-pelaajat ovat tasoltaan heikompia kuin näissä kahdessa muussa kisassa.

Suomalaislupauksista Ruusuvuori jäänyt harmi kyllä jostain syystä pois Vierumäeltä. Huomenna ilmestyy karsintakaaviot, jonka perusteella voi jo tehdä päätelmät pääsarjan WC-paikoista. Norjan 16v Casper Ruud karsintojen tähtipelaajana listan perusteella.

Sillanpää on edelleen listalla.

Näyttäisivät H. Pölläsen lisäksi myös Niklas-Salminen ja Vasa mahtuvan pääsarjaan, SE-paikoille kun ei taida olla tulijoita. Jos Sillanpää ei pysty pelaamaan, niin Harri Heliövaara on yhden poisjäännin päässä sijoitetun paikasta. Monessa mielessä tämä kiertue on kiinnostavampi kuin vuosiin, pitää yrittää paikalle töiden ja muiden kiireiden salliessa.

Villien korttien suhteen menee Vierumäellä mielenkiintoiseksi. Jos 1997-kaksikko mahtuu pääsarjaan, niin selviä nimiä on aika vähän. A. Pöllänen, Kaukovalta ja Ruusuvuori (pois listoilta jäätyäänkin) olisivat oman listani kärjessä. Lisäksi ainakin Lanne voisi olla kortteja saavien joukossa. Eikä Panu Virtastakaan pidä unohtaa.

Vierumäellä tulee olemaan heikohko karsinta, saadaanko edes kahdeksaa sijoitettua kasaan?

Bourbonkin näkyy jääneen pois, joten Herkon ja Patrikin paikat varmoja. Ilman SE-paikkoja myös Vasa ja Virtanen suoraan pääsarjaan. Eli jos Aaro saa villin kortin, niin sijoitettuina karsinnassa vain kolme chileläistä ja Norjan Bjerke.

Ja vielä kärkipäästä Nys on jäänyt pois. Käytännössä siis Virtanenkin on jo pääsarjassa, ja Harrin paikka sijoitettuna erittäin lähellä.

Patrick Kaukovallalle villi kortti ehdottomasti jokaiseen Suomen turnaukseen, jota hieman epäilen että saako muualle kuin Vierumäelle. Kaukovaltaa aliarvioidaan monen tahon osalta, kun tennisliittokin jakoi pelaajat eri ryhmiin ja Patrick jäi käsittämättömästi ns. huippuryhmän taakse haastajaryhmään, vaikka tehnyt pitkään ikäisekseen suomalaisittain harvinaislaatuisen kovia tekoja. Onneksi JNTA:n myötä on todellisessa huippuryhmässä, viis muista valinnoista.

Kaukovalta kaatoi heinäkuussa Tshekin isohkon junnuturnauksen kvartsissa -97 Bjorn Thomsonin, joka eteni sitten heti perään kotimaassaan Irlannissa futuren välieriin saakka voitolla 1-sijoitetusta.
Tampereen CH-karsinnoissa Kaukovalta nuiji Panu Virtasen pystyyn, mutta Vasilenko oli liikaa, mutta Vasilenko onkin näiden Suomen FU-turnauksien voittajasuosikkeja. Tampereen WC-turnauksen finaalissa Lanne voitti 16v Patrickin erin 2-1 ja Lannehan on Suomen miesten kansallisen rankingin kympin joukossa.

Helsingin lista ilmestynyt. Tasoa riittää, alustavasti listalla 200+ ja 300+ pelaajia enemmänkin, mutta aika näyttää mikä tilanne on lopulta.

Saksan Rudolf Mölleker s.26.10.2000 listalla! Euroopan versio Felix Auger Aliassimesta. Timanttinen -00 lupaus, joka vielä 14v. Helsinkiin tulossa Saksasta enemmänkin pelaajia, jotka eivät pelaa näissä muissa Suomen kisoissa, tosin Möllekerillä Helsingin turnaus kakkosvaihtoehtona, joten saa nähdä avaako miesten pelien uransa Suomesta vaiko jostain muualta tuo viime vuoden EM14-kultamitalisti, joka voittanut tänä vuonna 14 vuotiaana jo ITF:n kärkipään 17-18 vuotiaita isoissa G1-turnauksissa.

Vierumäen karsintakaavio ilmestynyt turnauksen kotisivuille ja myös ITF-sivuille.
Yhdessä lohkossa esim. joku näistä pääsarjaan:
Ville-Petteri Ahti (FIN) s.1995
Jaan Kononov (EST) s.1992
Julius Kaverinen (FIN) s.1996
Peetu Pohjola (FIN) s.2001

Virolainen tietty ylivoimainen suosikki, kun voitti tällä viikolla ottelun Viron FU-pääsarjassakin.

Parhaat mahdollisuudet suomalaisella pääsarjaan karsinnoista alimmaisesta kaaviosta. Toinen -95 pelaajista Säätelä tai Kosonen, jos selvittävät heikohkon ruotsalaisen. Muilla suomalaisilla tekee tiukkaa pääsarjaan. Odotuksissa siis vain yksi suomalaiskarsija pääsarjaan.

Pääsarjan WC-pelaajia nähtävästi ainakin Kaukovalta, Lanne ja Hyrkkönen. Kenties myös Ojanen. Aaro Pöllänen mahdollisesti rankingin perusteella viimeisenä pääsarjaan tai WC:llä.

Jaan Kononovin nimi löytyy myös Jurmalan FUT karsinnasta. Vierumäelle sai villinkortin, saa nähä missä pelaa.

Kononov jäänyt pois, joten pääsarjaan yksi kolmikosta Ahti, Kaverinen P.Pohjola. Suomen kansallisen rankingin 13:s Ahti selvä suosikki. Jos alustana olisi kovat kentät, niin Peetuhan voisi tuosta marssia sensaatiomaisesti pääsarjaan, mutta massalla tuskin sitä tekee.
Kaverinen hävisi hiljattain 15v Stenforsille, joten kaippa pienet mahdollisuudet on ratkaisukierroksen Ahti vs Pohjola väännölle.

Mihin lokakuussa -97 syntynyt Aleksi Tuukkanen pystyy, johon -97 lokakuussa syntynyt Andrey Rublev ei pysty? Kaatamaan Norjan Davis Cup pelaajan -94 syntyneen Joachim Bjerken. :wink:

Aleksi Tuukkanen vs (2) Joachim Bjerke (NOR)
0-6, 6-4, 6-2
Bjerke oli viime vuonna ATP-912 ja pelasi tosiaan 2012 Hollannin ison G2-junnuturnauksen finaalissa kaataen Rublevin tuossa turneessa.

Alex Hedman vs (3) Javier Naser (CHI)
6-1, 5-7, 6-1
Hedman kaatoi puolestaan -96 ATP-rankatun ikätoverin.

Henrik Sillanpään nimi esiintyy edelleen Vierumäen ja Hyvinkään futureiden ilmoittautumislistalla, mutta Helsingin osalta on poisvedetty. Ihmeparannus on täytynyt tapahtua Tampereen jälkeen jos Henrin Vierumäellä ja Hyvinkäällä pystyy pelaamaan. Onko tietoa Henrikin vamman laadusta ja kuntoutumisennusteesta? Vierumäen osaltahan tilanne vahvistuu lähitunteina kun pääsarjan kaaviot tulevat tietoon.

Vierumäen pääsarjan suomalaisottelut:

1-M.Kontinen vs Goldsteiner AUT
8-Heliövaara vs H.Pöllänen
Niklas-Salminen vs 7-Solberg SWE
Vasa vs Ruud NOR q
A.Pöllänen vs Hyrkkönen WC
P.Virtanen vs Hawken NOR LL
Lanne WC vs Claesson SWE q
Kaukovalta WC vs T.Griekspoor NED
V-P Ahti q vs 6-Adaktusson SWE
Tuomi q vs Navarro CHI
Kosonen q vs De Goeijen NED
Hedman q vs 2-S.Griekspoor NED

Lähes puolet pääsarjan pelaajista suomalaisia, 14kpl. Avauskierroksen helmenä mielestäni Eero Vasa vs Casper Ruud. Nuo huippujunnut Niklas-Salminen, Ruud ja Vasa samassa osassa kaaviota, joten max yhdelle semipaikka mahdollinen. Kaukovaltakin tuossa osassa kaaviota.

Lanne pelaa jälleen ATP-rankingista ja mahdollisuudet jopa paremmat kuin Tampereella olivat. Pääsarjassa vain kolmelle merkitty WC-status?

Patrik Niklas-Salmisen vastus, kolme vuotta vanhempi -94 ruotsalainen ATP-853 Solberg voittanut hiljattain Ruotsin -97 ykkösen Taylorin, Venäjän kovan -97 pelaajan Bublikin ja Afrikan junnumestari -97 Kilanin, joten tuohon nähden voitossa ehkäpä ripaus haastetta.

Kaukovallalla haastava vastus, jotta saisi ATP-rankingin, mutta mahdollisuuksien rajoissa yllättää tuo ATP-1030 hollantilainen.

Tunnin kuluttua ATP-rankingiin tähtäävät 16v Kaukovalta ja 21v Tuomi.
Patrickin pitäisi yllättää kaksi ja puoli vuotta vanhempi -96 T.Griekspoor, joka oli viime vuonna ITF-127, joka pelasi ok-menestyksellä isoissa junnukisoissa. Hollantilaista valmentaa ex top40 belgialainen hujoppi Vliegen!
Kova voitto olisi, mutta kun katselee millaisin tuloksin T.Griekspoor on pelannut tasokkaita -97/-98 junnuja vastaan, niin Kaukovalta tuskin häviää ainakaan selvästi.

Verneri Tuomella suurempi mahdollisuus, sillä -92 chileläinen Navarro ei useimmiten selvitä edes FU-karsintoja, vaikka yhden pisteen onkin aiemmin onnistunut nappaamaan.

Muita suomalaisia kaksinpelissä ei vielä tänään. Nelurissa -97 kaksikko Niklas-Salminen/Vasa mielestäni suurin turnausvoittajasuosikki ja aloittavat tänään.

Verneri Tuomi vs Simon Navarro alkanut juuri: 0-1*

Pate Kaukovalta taistelee hyvin Griekspooria vastaan ja on murtanut vastustajansa jo kahdesti. Tosin kun oman syöttönsä on menettänyt kolmesti, niin ensimmäinen erä menossa Alankomaihin tilanteessa "3-5 30-30. Live-seuranta tällä hetkellä seisoo paikallaan jostain syystä.

Tappio lopulta 3-6, 4-6. Ei pahat lukemat tosin.

Ei saanut Verneri Tuomi ATP-rankingpistettään. Navarro-Tuomi 60 75.

Vierumäki huomenna täyteen ladattu mielenkiintoisia otteluita. Suomalaispelaajia kymmenessä kaksinpelissä, ei liene ihan tavallinen skenario pääsarjassa.

Mikä kohtalon oikku että Harri Heliövaara ja Herkko Pöllänen pelaavat vastakkain heti ensimmäisellä kierroksella. Jos Aaro Pöllänen voittaa Pyry Hyrkkösen ja Herkko häviää Harrille niin Aaro ohittaa isoveljensä atp-rankingissa.

Jos olisi vapaapäivä huomenna niin olisi joutunut todella vakavasti harkitsemaan Vierumäen reissua.

Onko streamiä?

Striimistä en tiiä, ite oon paikanpäällä. Iltapäivän oon seurannu huippujännittävää ottelua (Swe) C.Sohlberg vs (Fin) P.Niklas-Salminen. Lopputulos: 6-3, 4-6, 1-6
Komee nousu Patilta voittoon pienten alkuvaikeuksien jälkeen.

Mika Kosonen s.1995 syöttää ottelun voitosta 7 ATP-pisteen ATP1100+ Bobbie De Goiejenia vastaan.
6-1, *5-4… Voitto 6-1, 6-4. Tämä oli makea juttu! Yllätykset ovat urheilun suola ja uran ensimmäinen ATP-piste täysin ansaitusti. Karsinnoista läpi ja seitsemänkertainen pääsarjan 2.kierroksen pelaaja nurin. Hyvä Mika. Se oli tasokasta tennistä viime joulukuussa SM-välierissä, jossa silloin 15v Ruusuvuori voitti Kososen jotain 6-4, 7-5. SM-pronssimitalistille siis ATP-ranking. Pistää miettimään, että -99 Ruusuvuori on Kososta kovempi, joten jahka Emil on pelikunnossa, niin ATP-ranking hyvällä kaaviolla otettavissa Hyvinkäällä tai Helsingissä.

Harri Heliövaara vs Herkko Pöllänen
6-1, 2-6, 7-5

Ihmeiden aika ei ole ohitse - Harri voitti Herkon massalla. Harrin heikoin pelialusta ja Herkon paras alusta. Herkko on pohjalla tällä hetkellä, vaikka toki Harri on vireessä. Suomen tenniksen kannalta ehkäpä osin harmillinen tulos, sillä Heliövaara käsittääkseni ilmoittanut, ettei pelaa näiden elokuun FU-turnauksien jälkeen kun seuraavan kerran kesällä 2016, joten ei panosta ammattilaistennikseen, vaan pelaa lähinnä omaksi ilokseen näissä Suomen kisoissa. Herkko sentään piipahtaa opiskelujen lomassakin välillä ammattilaisympyröissä pitkin kautta ja on Harria viisi vuotta nuorempi, joten lisäpisteet olisivat tulleet enempi tarpeeseen.

Score-boardiltahan se kaikki näkyy mutta silti teki mieli jäsentää tänne hieman omia fiiliksiä Vierumäen “super-tiistain” tuloksista.

Ilouutiset:

Ekat atp-pisteet Lanteelle ja Kososelle. Voisiko Ristomattilla jopa olla mahkut tuplata pistesaldo Adaktussonia vastaan?
Niklas-Salmisen taistelu- ja Kontisen ylivoimainen voitto.

Kaksijakoiset:

Aaro Pölläsen eteneminen toiselle kierrokselle. Mutta tietenkin Pyry Hyrkkösen kustannuksella.
Samaa mieltä TP10:n kanssa että vaikka Harri Heliövaaralle menestystä edelleen toivookin niin tuntuu pikkaisen kitkerältä että se tapahtuu nuorten maanmiesten kustannuksella.
Hedmanin hyvä taistelu mutta tappio. Jos numerot eivät perustu Griekspoorin löysäilyyn niin Alexhan saattaa vielä avata atp-pistetilin tällä kaudella.

Ei voi mitään:

Ahdin ja Vasan rökäleet.

Pettymys:

Panu Virtasen tappio LL-norjalaiselle.

Bonus:

Herkko jatkoon nelurissa Torpegaardin parina.

Kyllähän Lanne oli ATP-rankattu jo pari vuotta sitten. Huomenna ehkä katsomaan tulisiko se ennätysranking jo tämän viikon suorituksilla…