Suomen Futurekiertue 2016

Suomessa pelataan jälleen elokuussa kolme futurea. Uutena paikkana Kaarinan kisa ja tämähän kelpaa Turussa asuville mainiosti. Edellisen kerran Turun seudulla pelattu ammattilaistennistä 1990-luvun puolivälin kieppeillä, kun Naantalissa sateellitteja järjestettiin.

Pääsarjojen osalta:
1.8. Kaarina
8.8. Hyvinkää
15.8. Helsinki

Kaarinan poisjääntiaika päättynyt ja suoraan pääsarjaan suomalaisista Niklas-Salminen, Vasa ja Sillanpää. Kaukovalta varmistunut villin kortin ja eiköhän Ruusuvuori saa yhden.

Ulkomaalaisista Norjan kova lupaus, tänä vuonna ITF-1 sijalla piipahtanut 17v Casper Ruud ATP-556 ehkäpä se mielenkiintoisin nimi Niklas-Salmisen ohella. Patti muuten nousee sijoitetuksi ohi Tanskan Davis Cup sankarin Torpegaardin jos voittaa tänään Tampereella 2.kierroksen ottelunsa.

Muista nimistä voisi poimia varsin yllättävän pelaajan suomalaiseen futureen. 1995 syntynyt jenkki Thai-Son Kwiatkowski ATP-832 tulossa Suomen futurekiertueelle!? Kwiatkowski oli vuonna 2013 ITF-13 ja joskus vuosien 2011-2012 kieppeillä yksi puhutuimmista 1995 ikäluokan pelaajista. Aloittanut viimein tosissaan kiertämään ammattilaiskisoissa ja pelannut tänä kesänä kolme kertaa jenkkifutureiden semeissä. Kwiatkowski pelasi WC:llä tällä viikolla jenkki-CH:ssa ja voitti Matt Reidin, joten on rankingiaan paljon kovempi. Nimen perusteella thaimaalaisen, puolalaisen ja jenkin yhdistelmä - tervetuloa Suomeen. :slight_smile:

Toivotaan Suomen futurekiertueelta ainakin yhtä semipaikkaa suomalaispelaajalle. Se lienee tässä kohtaa realistinen toive, vaikka Niklas-Salmisen pelitaso voinee riittää enempäänkin jos hyvin lähtee sujumaan.

1 tykkäys

Muistien virkistämiseksi laitetaan tähän viime vuoden loppuottelijat (suluissa tämän viikon ranking):

Vierumäki:
Alexander Vasilenko (RUS - 612)
Tallon Griekspoor (NED - 482)

Hyvinkää:
Gonzalo Lama (CHI - 164)
Sam Barry (IRL - 273)

Helsinki:
Lennert Van Der Linden (NED - 450)
Maxime Janvier (FRA - 357)

Viime vuonna isot pisteet jakaantuivat “mukavasti” monelle pelaajalle, kuinka käy nyt?? Kuka voisi olla mahdollinen “pisterohmu”?? Hyvinkäälle näyttäisi taso nousevan ainakin paperilla, mikäli poisjääntejä ei enää tipahtele. Jopa karsintaan vaadittaisiin lähes kaikilta rankingsija.

Voisiko joku sieltä Turku-Helsinki-Hyvinkää suunnalta avata vähän villejä kortteja? Täällä idemmässä kun pelattiin, niin ainakin suuri osa oli jo tässä vaiheessa tiedossa… Kaukovalta ja Ruusuvuori ovat varmasti vahvoilla joka paikassa, Tuomi saanee Hyvinkäälle, ja Aaro Pöllänen Helsinkiin, mutta olisiko jollain varmaa tietoa?

Kaarinan taso on jäämässä sen verran heikommaksi, että suomalaisilla on hyvä paikka iskeä. Niklas-Salminen on lähellä jopa sijoitetun paikkaa, ja muutenkin tuntuisi olevan parhaassa vireessä. Herkolla näyttäisi myös kulkevan, ties vaikka yliopistouran jälkeen vielä innostuisi?

Kaarinan kisan kokonaistaso ei pärjää Hyvinkäälle, mutta Kaarinan listalla Norjan 17v Casper Ruud, jonka voi nähdä mahdollisena tulevaisuuden ATP-pelaajana ja vastaavaa pelaajaa ei ole Hyvinkään listalla, jos ei suomalaisia lasketa. :wink:
Kävin aikoinaan läpi kaikki Suomen futuret/sateeliitit 1990-luvulta lähtien ja näistä kisoista ATP-pelaajiksi nousseita oli muistaakseni jotain 15 pelaajaa. Tämän vuoden listoilla Ruud ylivoimainen ykkönen spekulaatioissa tähän asiaan ja ei pelaa Suomessa tosiaan ilmeisesti kuin Kaarinan kisan. Tällä viikolla Ruud Belgiassa ja viime viikolla pelasi Belgian finaalissa.
Helsingin listat ilmestyvät huomenna ja siellä toki voi olla lisää kovia nuoria, toivotaan.

Varmaa tietoa ei ole, mutta eiköhän Kaarinan kisaan saa WC:n joku ÅLK:n pelaaja. Eero Vasa ei sitä tarvitse ja Eeron pikkuveli Iiro Vasa saa osallistumisoikeuden miesten peleihin vasta syyskuussa, kun täyttää 14v, joten Iiro Kaarinan WC-pelaajana sitten tulevina vuosina, tosin Kaarina tavoittelee jo vuodeksi 2017 CH-kisaa! Mutta ellei sitä saa, niin futureilla jatketaan.
1997 syntynyt Noah Johansen lienee se todennäköisin, ellei turkulaiset vedä yhtä yli seurarajojen ja siinä tapauksessa kortin ansaitsisi TVS:n Leevi Säätelä.


http://www.admaresopen.com/
“Päiväliput - Dagsbiljetter
Aikuiset - Vuxna 10€ (sisältää lounaan klo 11-16”

Kaarinan karsintakaavio ilmestynyt. Villillä kortilla ohi ilmoittautumislistan karsintaan WC:llä ilmeisty argentiinalainen, panamalainen sekä Aaro Pöllänen, jonka WC-status erikoista, kun listalla oli.
Kaikki turkulaisnimet karsinnoissa äkkiseltään katsottuna, joten saapa nähdä villien korttien nimet Kaukovallan ja Ruusuvuoren takana. Herkko Pöllänen tietty ainakin, joten vain yksi nimi arvoitus. Rise Lanne??

Kaarinan pääsarjan sijoitetut näillä näkymin.

  1. Jose Statham (NZL) 443. (s.1987)
  2. Casper Ruud (NOR) 558. (s.1998)
  3. Alexander Vasilenko (RUS) 617. (s.1995)
  4. Daniel Appelgren (SWE) 721. (s.1996)
  5. Winston Lin (USA) 737 (s.1993)
  6. Thai-Son Kwiatkowski (USA) 764. (s.1995)
  7. Mikael Torpegaard (DEN) 887. (s.1994)
  8. Patrik Niklas-Salminen (FIN) 909. (s1997)

Kun pelaajien tilastoja käy läpi, niin tasoa näyttää riittävän ja Patille mahdolliseen kvartsimatsiin 1-4 sijoitettu, joista jokainen omaa hyvän pelin ja potentiaalin. Koko sijoitettujen joukkio ovat mielestäni sellaisia pelaajia, joilla ei ranking ja pelitaso täysin täsmää. Statham voitti juuri äskettäin jenkki-CH:ssa top200 pelaaja Clezarin ja vastaavia tuloksia muillakin.

Kaarinan pääsarjan pelaajista on yli kolmannes suomalaisia, 11 tai 12 pelaajaa.
Karsinnoista menossa pääsarjaan monia suomalaisia. Ensimmäisenä paikkansa pääsarjassa karsijoista ottanut Leevi Säätelä.

Oho, 1998 pelaajien keskinäisessä Niklas Virtanen kaatoi britti Piers Foleyn 6-3, 6-3 ja järjestävän seuran ÅLK:n 17 vuotias pääsarjaan. Aivan eri tason junnuja ovat nämä, mutta kotikenttä ja massa-alusta painoi.
En budjetoinut N.Virtasta pääsarjapelaajiin, joten saapa nähdä suomalaisten lopullinen kokonaismäärä.

Nelinpelinkaavion perusteella voisi päätellä että kaksinpelin pääsarjan villin kortin saavat: Kaukovalta, Lanne, H. Pöllänen ja Kosonen - ellei Ruusuvuori tule paikalle. Kohta tämä varmistuu.

Edit. Ruusuvuorelle villi kortti ja Kosonen mukana vain nelinpelissä. Pääsarjassa 12 suomalaista. Kolmessa ekan kierroksen ottelussa suomalaiset vastakkain. Niistä voittajille rankingpiste.

Emil Ruusuvuori s.1999 vs Leevi Säätelä s.1995 matsin voittajalle ATP-ranking. Ruusuvuori sen tason 17v-kausilainen, että ATP-ranking pitäisi olla melkolailla selviö ja 2.kierroksella pääsisi haastamaan Tanskan Davis Cup sankarin Torpegaardin.
Emil voisi ottaa vaikka “mallia” Saksan vuotta nuoremmasta 2000 syntyneestä Rudolf Mollekeristä, jonka kanssa Ruusuvuori voitti heinäkuussa Tshekin G2-kisan dubbelin ja Molleker eteni juuri Itävallan futuren puolivälieriin viime viikolla.

Mikäli Patti selvittää Huurinaisen, niin 2.kierroksella jo kova haastaja, joko Tanskan 1997 ikätoveri Benjamin Hannestad tai Ruotsin 1995 syntynyt Jonathan Mridha.
Ei siitä niin kovin montaa vuotta ole, kun Hannestad oli pohjoismaiden paras 1997 lupaus ja esim. Pattia paljon lupaavampana pidetty, mutta sittemmin toki Patti pyyhältänyt ohi - vai onko.
Hannestad saapuu Kaarinaan viime viikon Portugalin futuren semifinalistina ja tuolla pelattiin kovilla kentillä.

Kaarinan pääsarjan ensimmäinen suomalaistulos: Lanne - Julin 6-2, 6-3.

Lisää: Niklas Virtanen - Winston Lin 0-6, 4-6.

Ja nelurissa yllätys(?) tulos Ahti/Säätelä - Vasa/Kaukovalta 6-3, 4-6, 10-7.

Kosonen/Telinkangas -parille tappio sveitsiläisille, samaan aikaan kun Henrik Sillanpää käy pitkää kavaa Patrik Brydolfia vastaan: 3-6, 7-6(3) ja ratkaisevaa erää Henrik johtaa tuoreella murrolla 4-3…

Henrikillä 40-30, mutta PB murtaa, 4-4…
samalla sekunnilla kun pelikello näyttää 2 tuntia Henrik murtaa ja pääsee syöttämään otteluvoitosta, 5-4…
Henrikillä yksi ottelupallo, mutta matsi jatkuu kun PB jälleen murtaa, 5-5…
HS pelastaa pari geimipalloa tilanteessa 0-40, mutta pito Brydolfille, 5-6…
ainakin jännitystä piisaa: HS pelastaa kaksi ottelupalloa tilanteessa 15-40, hankkii edun. PB voittaa kaksi seuraavaa palloa ja saa kolmannen ottelupallon kunnes HS taas kääntää ja pitää, 6-6…

Tiebreak lähtee oikein huonosti, 0-4…
0-5, HS syöttää…
2-5, voiko vielä nousta?..
kyllä voi, mb:t tasan 4-5…
aargh, 4-6…
5-6…
ja 5-7.

Youtubessa näkyy hyvälaatuinen livestream
Linkki kotisivujen tulosseurannan kautta.

Kiitos vinkistä. Paten peli vakuutti, (eikä Sami ole mikään helppo vastus kellekään)

Ruusuvuorelle tänään ATP-ranking. Kaikki nuo ns. keskuskentän matsit näkyneet streamissä jo karsinnoista lähtien näemmä. Löydettävissä youtubesta jälkikäteenkin.

Seuraavaksi streamissa mielenkiintoiset:
Eero Vasa vs (4) Daniel Appelgren (SWE) ATP720
ja
Patrick Kaukovalta vs (3) Alexander Vasilenko (RUS) ATP611

Vasa 2015 ITF52 ja vuotta vanhempi ruotsalainen 2014 ITF38.
Appelgren voittanut monia Vasaa nimekkäämpiä 1997 syntyneitä ja haastoi juuri Puolan Hurkaczin tiukkaan otteluun. Toivottavasti Eero pääsisi kotikentällään hurmioon, mutta vähän epäilen, voinee olla sen luontoinen, jotta voinee käydä juuri päinvastoin, että paineita kokee kun “puoli sukua” katsomossa. Saa nähdä.

Vasa hätiköi avauserässä ja tulikin pataan 2-6, mutta nyt pelaa pitkän kaavan kautta hyvin maltilla rakentaen ja otti juuri murron *4-3. Tuollaista peliä kun pelaisi aina, niin hyvä tulee. Turha räiskintä pois. Aika kuvaavaa oli Tampereella että Vasa antoi tälläisen kommentin CH-matsinsa jälkeen: “odotin kovempaa tempoa vastustajalta, mutta ei se pallo tullutkaan kovaa”
Ilmeisesti Vasalla ollut vääränlainen käsitys ammattilaistenniksen vaatimuksista. Pitkälle kun pääsee pelkästään sillä kun osaa pitää pallon kentässä maltilla. Keskimäärin FU ja jopa CH-tason matseissa pisteet päättyvät ennemmin virheeseen kuin läpilyöntiin, joten hyvä perustekeminen riittää jo melko pitkälle, vaikka toki tempoakin pitää löytyä. Turha sitä heti lähteä tavoittelemaan ATP:n top10 tason peliä.

Toinen erä nyt *4-5 (15-30, 15-40 aijai, ässä 30-40, loppuun vielä taistelua, mutta tappio)
2-6, 4-6

17 vuotias Kaukovalta pelaa kyllä letkeää peliä! Ilo silmälle, kun pallo lähtee niin helpon oloisesti. Niklas-Salmisen otteita katsellessa välillä miettii, että huh huh kun on punnertamista, mutta Kaukovallan osalta kaikkea muuta. Varsinkin kämmentekniikka on Patella Pattia jouhevampi

Vasilenkoa vastaan nyt 5-5

Ainakin mitä itse olen nähnyt sisäturnauksia Madrid, Tukholma ja IPP, niin temmossa Top 1 - Top 200 ei ole juurikaan eroa, tai se on oikeastaan likimain mahdotonta havaita. Ero on siinä minne ne lyönnit menevät ja mihin lyönteihin pelaajat ehtivät ja jos ehtivät niin mistä tilanteesta vielä saavat hyvän lyönnin.

Vasilenko voitti eilen Kaukovallan luvuin 7-6(9), 6-2. Patrickilla oli tiebreakissä yksi eräpallokin. Tuon pelin nähtyäni nousi odotukseni/toiveet Kaukovallan osalta uusiin yksiköihin. Suomalaislupaukset voisi jaotella yhden, kahden ja kolmen plussan lukemilla, niin aiemmin annoin Kaukovallalle kaksi plussaa, niin nyt täytyy lukema nostaa sinne kolmoseen saakka. Pelityyli sopii varsinkin massalle. Toivottavasti vähän parempi arpa osuu Hyvinkään ja Helsingin kisoihin.

Kun miettii kautta 2017, niin Niklas-Salminen ja Vasa ovat pian jo 20 vuotiaita ja samaan aikaan vasta 18 vuotias Kaukovalta lähtee opiskelujen ohessa kiertämään ulkomaan futureita. Siinä vaiheessa jos 18v Kaukovalta nousee aiemmin top1000 kun 20 vuotiaat 1997 kaksikko päässeet edes top500 porukkaan, niin Kaukovalta nousisi lupauksena mielestäni näiden ohitse tai ainakin samalle viivalle PNS:n kanssa. Mutta toki niitä ATP-pisteitä pitää vähitellen ryhtyä ottamaan niukkojen tappioiden sijasta.

Tänään neljä suomalaista tähyää kvartsipaikkaan.

Ristomatti Lanne vs (1) Jose Statham (NZL)
Herkko Pöllänen vs (6) Thai-Son Kwiatkowski (USA)
Emil Ruusuvuori vs (7) Mikael Torpegaard (DEN)
(8) Patrik Niklas-Salminen vs Jonathan Mridha (SWE)

streamikentällä klo 12 Emil, jonka jälkeen Herkko ja Patti.
Risen jos haluaa nähdä, niin saa maksaa 10 euroa.

Tuo Pöllänen s.1994 ja Kwiatkowski s.1995 on matsi kahden sellaisen pelaajan välillä, jotka olivat samoihin aikoihin ITF:n top20 pelaajia vuonna 2012 ja molemmat siirtyivät junnu-uran jälkeen jenkkien yliopistopeleihin. Massalla Herkkoa täytyy pitää suosikkina, vaikka Kwiatkowski pelannut kesäkuussa kahdesti massalla jenkkifutureiden semeissä.
Kun katsoo vuoden 2012 Wimbledonin junnukaaviota, niin Kwiatkowski löytyy 3.kierrokselta ja Pöllänen 2.kierrokselta. Kwiatkowski voitti tuolloin vuotta nuoremman Elias Ymerin, mutta hävisi 1995 ikäluokan silloiselle kärkijunnu Nikola Milojevicille erin 1-2.
Kwiatkowski on vuoden 2012 Orange Bowlin semifinalisti.

Ruusuvuori haastaa siis viisi vuotta vanhemman Torpegaardin, joka voitti Heliövaaran DC:ssä ja J.Nieminenkin joutui muutamaan tasaiseen erään. Torpegaard kohtasi Rafael Nadalin DC:ssä viime vuonna.
On myös pelannut pariin kertaan jenkkifutureiden semeissä. USA:n paras 2000 syntynyt Sebastian (Petrin poika) Korda hävisi Torpegaardille 1-6, 1-6 ja Korda on vain vuotta Ruusuvuorta nuorempi. Mutta eiköhän Emil saa aikaan tasaistakin vääntöä vähintään luvuin 3-6, 3-6??

Niklas-Salmisen vastustaja, kaksi vuotta vanhempi Ruotsin Mridha aina vaarallinen yksittäisissä otteluissa. Esim. Clement Geens voitti Mridhan heinäkuussa vain luvuin 6-4, 7-6.

Kylläpä näyttää kankealta ja laiskalta Torpegaard meidän Ruusuvuorta vastaan ottelun alussa. Tällä menolla tästä voi vaikka yllätystä uumoilla. Tai ehkä tanskalainen vain aloitti liiankin löysästi tuollaista ITF 190 -junnua vastaan ja nostaa tasonsa kohta korkeammalle.

Tasatahtia ollaan menty, kunnes Torpegaard murtaa 4-5" tilanteeksi. Hyvin Emil on kyllä pysynyt mukana tahdissa, välillä tulee vähän turhan pehmeitä junnulyöntejä, joista Torpegaard rokottaa armotta. Toisaalta tiukoissa paikoissa Emil on pelannut mainiosti, mm. pelastaen yhdeksän breikkipalloa.

Erä ässällä tanskalaiselle 4-6.