Lomaillessa tuli mieleen, että yhtä ketjua Ylen taannoiselta palstalta olen kaipaillut. Avataan se siis tännekin, ja hautautuu sitten vähitellen, jos käyttöä ei ole. Eli keskustelua Suomen tenniksen yleisestä tilasta, vaikka kaikkien aikojen suomalaisten ranking-listauksia, jotka tuppaavat katoamaan tuonne pelaajien omiin ketjuihin, jne. jne.
Tällä hetkellähän tila lähentelee jo kaikkien aikojen parasta, mutta toista oli reilu viisi vuotta sitten Jarkon lopetettua, ja Emilin vasta aikuisten kisoissa aloitettua. Top1000:ssa ei ollut ainuttakaan suomalaista 14.8.2017, ja kärki näytti tältä:
1044. Patrik Niklas-Salminen
1090. Max Wennäkoski
1190. Patrick Kaukovalta
1247. Eero Vasa
1374. Emil Ruusuvuori
1404. Aaro Pöllänen
Nelurissa toki Henri Kontinen oli maailmanlistan kakkosena, mutta kaksinpelin tilanne oli surkea. Tuosta 1997-99 viisikosta, josta silloin paljon odotettiin, saatiin kuitenkin ATP-kaksinpelaaja, ollaan saamassa ATP-nelinpelaaja, ja Eerostakin viides lenkki Davis Cup -joukkueeseen, joka toisaaalta kertoo nykyisen kärjen kapeudesta. Kaksi 1998-syntynyttä katosi sitten yliopistomaailmaan.
Aika pitkillä valmennussuhteilla on muuten meillä noustu . Kaksinpelissä Emil ja Ricci, Otto ja Pasi Virtanen, ja nelurissakin Harri tehnyt pitkään Boriksen kanssa töitä. Eikö Pattikin vielä ole Ketolan valmennuksessa?
14v saakka tehdään erinomaista työtä minimaalisilla massoilla. Sen jälkeen aivan liian moni lopettaa aivan liian aikaisin. Viimeiset 5 vuotta 15-20 vuotiaiden Suomi-huippujen kehitys on ollut katastrofaalista. Lähes kaikki lupaavat pelaajat ovat lopettaneet tai loukkaantuneena. En muista vastaavaa tilannetta olleen koskaan. Oton ja Emilin erinomainen kehitys kätkee taakseen tämän aika ruman tosiasian.
Palasin matkalta ja olipas hieno lukea kun esim Harrin koulukaveri kertoi Harrista ja Emil vähän kertoi reissuistaan ja taloudesta. Taitaa toimittajat lukea näitä, kun sitähän pyysin!
Jäin miettimään, kun Emil sanoi, että kolme avustajaa mukana reissuissa. ”Kuljetan kolmea ihmistä mukana” tai jotenkin noin. Ei varmaan laske puolisoaan siihen, niin ketä siellä on mukana. No tietenkin valmentaja, mutta sitten fysioterapeutti ja ketä vielä? Onko joku manageri? Tuskin Emilillä sellaista tarvii olla, kun ei julkisuusarvo kovin korkea?
On se kovaa, jos tuo 300 tuhatta menee vain kuluihin! Olisi kiva tietää joutuuko pelaaja maksamaan esim. hotellihuoneet kaikille vai käyttävätkö tuplahuoneita. Palkka ja lennot pitää tietenkin maksaa. Ja lähdeveroa varmaan joutuvat maksamaan pelimaissa?
Huomenna alkaa Kaarinassa ITF J60. Tyttöjen entrylistoilla yhteensä vain 16 suomalaista tyttöä ja karsinnassa vain 10 pelaajaa, joista 2 suomalaista. Missä ovat kaikki muut 13-17 vuotiaat tennistä pelaavat tyttömme?
Pitääkö olla huolissaan?
On tätä odoteltukin, jo kesällä 1990 oli leppoisaa olla tuomarina Bästadissa kun Veli ja Aki olivat kvartsissa pudotettuaan ensin 4 ruotsalaista.
Those were the days!
Tenniskulttuurin kehittämisessä maahamme on vielä paljon töitä. Valtamediat pyörittävät pääuutisina änäripelaajien juttuja saunomisesta ja tulevista ravintolareissuista ja siipien syönnistä, mutta toistaiseksi ei viel sanaakaan HH:n Torinon paikan varmistumisesta.
Joo, tiedetään - luokkakaveri soitti Mustissa Laseissa ja HH:kin oli melkein naapuri Kuliksessa - mutta täähän ei liity tennikseen niin lopetetaan ennenkuin joku pahoittaa mielensä.
Mutta pakko heittää vielä sellainen detalji 90-luvulta kun tuli hiljan puheeksi erään pitkän linjan tennisvaikuttajan kanssa, että 1990, jolloin olin Volvo Cupin kilpailunjohtajana, oli koululaismestaruuskisoissa yli 1000 pelaajaa ja poikien yläasteen kaaviossa oli yli 256 pelaajaa. Ennen oli paremmin.
Valitettavasti sama vaiva lajissa kuin lajissa. Jostain pitäisi löytää toimivat lääkkeet lasten ja nuorten liikuntaharrastusten lisäämiseksi, ja ennen kaikkea siihen, että mahdollisimman iso osuus ikäkohorteista liikkuu ja harrastaa. Ammattilaisuria ei näissä jutuissa pidä kuitenkaan ajatella, vaan sitä että mahdollisimman moni saisi hyvät pohjat liikkumiselle ja elämänmittaiselle urheilumatkalle.