Wimbledon 2021

Tänään alkaa Wimbledonin kaksinpelien pääsarjan ottelut.
On aika avata uusi ketju.

Tänä vuonna on mukana neljä suomalaista:
Emil Ruusuvuori, Henri Kontinen, Harri Heliövaara ja Laura Hietaranta.
Menestystä suomalaisille :finland::tennis::+1:

4 tykkäystä

Näyttää sade viivyttävän otteluiden aloitusta.
Sadekuuroja luvassa pitkin päivää ja illalla sitten ukkosta ja reilummin sadetta.

Huomista ohjelmaa ei vielä tiedossa.
Jos sateet jatkuvat niin Emilinlin ottelu siirtyy ties minne.

Djokovic-Draper, avauserä 4-6. Päräyttävä alku ainakin turnaukselle.

Wimbyn statistiikoissa pitäisi näyttää ässien, ykkössyöttöprosenttian ja murtopallojen lisäksi myös pyllähtämiset. Djokovic johtaa sillä saralla avauserän jälkeen vähintään 3-1.

1 tykkäys

6-4 6-3 *5-0. Jos Andy tämän tästä häviää, niin onko ura sitten siinä?

Huh, Murray säilytti uskottavuutensa. 64 63 57 63 kunnon trillerin päätteeksi. Pelasi hyvää ruohotennistä neljännen erän ratkaisuvaiheissa. Kuin ennen vanhaan.

2 tykkäystä

Tapahtui median mukaan superyllätys kun Tiafoe kukisti Tsitsipasin.

Tsitsipasin kevään massavire oli erittäin tasokas. Jäänyt jotenkin massamoodi päälle. Osaa pelata kaikilla alustoilla hyvin, joskin onhan hänen lyönnit lähtökohtaisesti melko korkeakaarisia ja eivät näin ollen aivan ihanteellisia ruoholle. Huonona massakeväänä pelannee kuitenkin hyvin ruohollakin, koska jää enemmän henkistä pääomaa sekä energiaa/nälkää ym.

Lisäksi Tiafoen slaissi on kiertueen parhaimpia ja se kuka hallitsee alakierrepelin, pärjää ruoholla.

Tapahtui ikään kuin paluu 1998 ikäluokan varhaisiin junnuvuosiin. Vielä 6-7 vuotta sitten vuosina 2014-2015 Tiafoe oli tuon ikäluokan ylivoimainen ykkönen ja Tsitsipas saman ikäluokan nro. 8 ja saavuttihan Tiafoe top100 rankingin jo junnuna 18v vuonna 2016, Tsitsipasin ollessa samaan aikaan vasta siirtymässä junnuista miehiin, joskin 2016 loppuvuonna Kreikan peluri ryhtyi ottamaan asemaa CH-peleissä.

Niin se maailma muuttuu. Viisi vuotta myöhemmin superyllätys.

3 tykkäystä

Andy Murraysta vielä sen verran, että eilisen perusteella tämän vuoden kisa ei ole mikään nostalgiatrippi Andylle. On tullut menestymään. Peli näyttää oikeasti hyvältä. Ja Andyn pelihän on monelta osin kuin tehty nurtsille. Slaiderisyöttö kulki pitkiä aikoja todella mukavasti sekä ykkösruutuun ulos että kakkosruutuun t-pisteeseen. Alakierrerysty toimi sekä aggressiivisena että puolustavana lyöntinä erinomaisesti. Osaa edelleen lyödä ärsyttäviä roskalyöntejä ja alakierreroikkuja, joilla pakottaa vastustajan hankaliin ratkaisuihin. Verkon läheisyydessä oli paljon haparointia ja huonoja ratkaisuja, mutta matsituntuman parantuessa sekin todennäköisesti paranee.

Murrayn liikkumisrajoitteet estänevät menestyksen loppu-uran ajan ainakin massalla, ehkä kovillakin, mutta ruoholla ne eivät samalla tavalla haittaa, koska ruoholla kaikkien muidenkin liikkuminen on “rajoittunutta”. Tietenkin on kysymysmerkki, miten kroppa reagoi matsitennikseen pitkän pelaamattomuuden jälkeen. Ja olisihan se kova temppu mennä pitkälle ilman matsituntumaa. Mutta kaavio on melkoisen avoinna semeihin asti. Ja järjestäjät varmistavat matsien suosiollisen aikataulutuksen, kun muut joutuvat pitämään sateita. Jos paikat kestävät kunnossa, en välttämättä veikkaisi Murrayta vastaan ennen semiä!

2 tykkäystä

Tiafoe on sellainen hieman friikki kulttipelaaja, joka vain odottaa sopivaa paikkaa ja vuotta kunnon putkautukselle Slamissa. Kaverilla on selvästi hirveä luottamus omiin kykyihin, ja kun hurlumheipelin vinksallaan olevat palikat loksahtavat hetkellisesti kohdilleen, on erittäin vaarallinen vastustaja kenelle tahansa. Wimbledon ja US Open juuri otollisimmat paikat “friikille striikille”.

1 tykkäys

Uusin sääennuste lupaa Lontooseen tälle päivälle sadetta enemmän tai vähemmän. Ottelut siirtynevät selvästi eteenpäin.

Sebastian Korda koki karun kohtalon Ranskan avoimissa, kun joutui välittömästi Parman esikisan voiton jälkeen Pedro Martinezin härkämäiseen mankeliin ja pullahti väsyneenä ulos heti avauskierroksella. Nyt sitten Wimbledonissa arpa antoi esikisan väliin jättäneelle Kordalle käsittelyyn De Minaurin, joka väsytti itsensä voittamalla viime viikolla Eastbournen. Toisin kuin Korda Ranskassa, Demon ei kuitenkaan suostunut kaatumaan ainakaan suoraan kolmessa erässä ja pistää nyt pystyyn kovaa taistelua.

Korda vie armottoman taistelun neljännen erän tiebreakissa. Kävi jo kuumana neljännen erän lopulla missattuaan paikkoja päättää ottelu, mutta rauhoitti itsensä hienosti tiebreakiin.

2 tykkäystä

On se vaan jännä miten Federerin haastatteluitakin jaksaa katsoa mielenkiinnolla. Onneksi mestari ei pudonnut.

4 tykkäystä

Itse kyllä toista mieltä, tuolla pelillä ei olisi ansainnut paikkaa jatkossa. Mannarino sai jotenkin ihmeellisesti kait sekoitettua Rogerin peliä, valitettavasti kävi niinkuin kävi.

Mannarinohan on miltei mailmanluokkaa nurmella. Erittäin hankala vastus, ja Federer monessa kohtaa aivan jäässä. Kämmen oli niin kipsissä että yleensä vaikeaa voittaa tuossa koukussa matsia.

1 tykkäys

“Superyllätys” median klikkibaitjournalismissa. Tenniksen arkipäivää todellisuudessa. Tiafoe on hyvä ruohopelaaja ja homma toimi eilen erinomaisesti Tsitsipas jumissa massaspekseissä ja RG-finaalissa; haluton (yhä finaalitappion kalvama?!).

Tsitsipaksen peli todella taitaa myös olla parhaimmillaan sittenkin massalla ja heikoimmillaan ruoholla. Se siitä “Fed-kloonista”. Kämmen ja rystyotteetkin kreikkalaisella yläkierrehakuisemmat.

1 tykkäys

Ääh. No toki sai sekoitettuakin. Fedin peli oli kyllä aika luokatonta pari erää. Ykkönen kateissa ja peruslyönneissä ajoitus sakkasi.

Kyrgios vaikutti ihan Björn Borgilta Humbertia vastaan. Joko on rauhoittunut tai sitten tennispelit ei jaksa enää niin paljon kiinnostaa, että viitsisi niiden takia riehua.

Nojaa, onhan aussi yhä pesunkestävä show-mies joka heittää väliin “tarpeettomia” trick-shotteja (tweener-stoppareita jne. jotka pääsääntöisesti häviää) ja kommunikoi aktiivisesti yleisön kanssa. Mutta tiettyä kypsymistä on ollut havaittavissa jo useamman vuoden aikana, sanoisin. Ja tämä tarkoittaa hyvää Kyrgioksen tennisuralle.

Enää otteluita ei tarvitse pistää läskiksi ja hävitä tahallaan ties minkä “ylimielisyyden” ja sen taakse kätkeytyneen itsetunto-ongelman tms. seurauksena. Kaveri on sinut itsensä ja maailman kanssa ja vain nauttii pelaamisesta ilman turhia stressejä. Tällainen vaikutelma nykyilmeestä eittämättä välittyy…

Vaikka tennis ei ole (enää?) hessulle maailman tärkein asia, hän näyttää kuitenkin (ja osin siksi) pystyvän lopulta suhteellisen tasaiseen, levolliseen ja keskittyneeseen suorittamiseen läpi ottelun - vakaana aikeenaan voittaa eikä pelleillä itseään ratkaisupisteissä pihalle. Ja jos häviää - fine, it’s just tennis.

Näistä tervehenkisistä kilpailullisista lähtökohdista Nick Kyrgios onkin ehkä vihdoin valmis voittamaan “jotain suurta” eli Grand Slam -turnauksen varsinkin kun Rafa ja Fed lentävät jo höyryllä. Ottelu Humbertia vastaan on ensimmäisen kierroksen herkkupaloja. Ja sen voittaja - Kyrgios, veikkaan nyt jos kasetti todella pysyy kasassa loppuun asti - mennee turnauksessa pitkälle. Vähintään kvartseihin. Kyrgioksen tapauksessa jos mentaalinen puoli pysyy kasassa kaksi viikkoa eikä homma lipsahda viihteen puolelle ja myös kunto kestää (kaveri näyttää saaneen hiukan “lisämassaa”, liekö Foster’s ja BBQ ribs maistuneet liiankin hyvin) tie on auki taivasta myöten.

Mutta tämän kirjoitettuani Kyrgios varmaan palaa vanhoihin huonoihin tapoihinsa ja demoninsa vievät jälleen voiton vertaansa vailla olevista tenniskyvyistä. Hah.

5 tykkäystä

Täytyypä taas katsoa uudelleen, mutta eikö Tsitsin ote kämmenessä ole hyvin mieto kuten Federerilläkin? Molemmat saa valtavan kierteen tästä huolimatta, mutta Tsitsi ei ranteesta yhtä elastinen ja käsi enemmän koukussa, joten osuma taaempana kuin Fedrerillä?

Itse ajattelin että Tsitsin suurin heikkous on huono kämmentekniikka, oudon syötön lisäksi, mutta molemmissa minun on osoitettu olleen täysin väärässä tai sitten ne molemmat vasta hyviä lyöntejä olisivatkin…

Tsitsipasin syötössä takajalka lennähtää sivulle kropasta. Tätä samaa efektiä yritti koutsi itseltäni joskus treeneissä kitkeä pois.

Kyrgios jatkoon kovaa ruohopelaajaa Humbertia vastaan, viides erä 9-7.

Hienoa nähdä Kyrgios taas pelaamassa ja kaiken lisäksi hyvällä asenteella ja voitontahtoisena kentällä.

1 tykkäys

Hämmentävä tapaus tämä journeyman Otte. Mistä näitä saksalaisia kulttipersoonia aina tulee? Vähän tuollainen Florian Mayer -tyyppinen rytmitön sekoittelija, joka ajaa vastustajan hulluuden partaalle. Tekee Murraylle sen, mitä hän yleensä tekee vastustajalle.

Olin väärässä Murrayn suhteen. On tuo liikkuminen niin rajoittunutta, että ei ole oikein näköalaa tässä kisassa Shapoa pidemmälle, vaikka Ottesta vielä jotenkin selviytyisi.

2 tykkäystä