WTA-kiertue

Lienee syytä perustaa oma ketju myös naisten WTA-tennikselle. Mikä olisikaan parempaa, kuin aloittaa ketju maininnalla uudesta tähtipelaajasta. Kroatian Ana Konjuh s.27.12.1997 täytti juuri 16v ja kaatoi Aucklandin WTA-turnauksen 1-sijoitettu Roberta Vincin WTA-14. Konjuh voitti 2013 junnujen AO:n ja US Openin 15-vuotiaana ja nyt nousemassa 16-vuotiaana kohisten kohden WTA:n top100 rankingia. Siinäpä kysymys, kuka oli edellinen 16v 0kk tai nuorempi joka kaaatanut top15 pelaajan?

Otto Palojärvi kirjoitti mielenkiintoisn artikkelin Uuteen Suomeen Li Nan taustoista Australian avointen voiton jälkeen. Palojärvi kirjoittaa mm. näin:

Li Nan kapinallisuus on pientä moneen asioista toisin ajattelevaan länsimaiseen urheilijaikoniin verrattuna, mutta Kiinassa sellainen kapinallisuus on suurta. Kapinallisuus onkin tehnyt Li Nasta Kiinassa supersuositun nuorten aikuisten keskuudessa.

Kirjoitus löytyy tuolta: Tenniksen kiinalainen kapinallinen teki historiaa

Maria Sharapova kuljettaa olympiatulta juuri Sotshin olympialaisten avajaisissa. Ei päässyt Sharapova tietty sytyttämään tulta, mutta varmaan suht harvinainen tehtävä silti. Monikohan tennispelaaja on vastaavan kunnian saanut?

Ana Konjuh CRO s.27.12.1997 (16v 6kk) WTA-137 edennyt Istanbulin WTA-turnauksen välieriin ja nousemassa top100. Sveitsin -97 Belinda Bencic WTA-63 tehnyt saman aiemmin tänä vuonna. Kun mukaan lasketaan miesten puolelta -97 Zverev, niin onpa poikkeuksellisen kova ikäluokka, kun 17v-kaudella kolme ykköskiertueen semifinalistia. Rublev tuohon vielä tulossa miesten puolella mukaan ehkäpä syksyn Venäjän ATP-turnauksissa. Toki naisten puolella kovia 16-17 vuotiaita nähty enemmän kuin miesten puolella, mutta ei viime vuosina juurikaan.

Rublev saa melko varmasti villin Kremlin Cuppiin, mutta Pietarin kisahan on siirretty Tel Aviviin, senkin kohtalo on kuulemma nyt Gazan tilanteen takia vaakalaudalla, asia päätetään lähipäivinä. Myös Israel Argentina DC:n siirtoa neutraalimpaan paikkaan on jo mietitty.

Parhaat junnut WTA-listalla:

  1. Belinda Bencic SUI WTA-33 (s.10.3.1997) 17v
  2. Katarina Siniakova CZE WTA-74 (s.18.5.1996) 18v
  3. Donna Vekic CRO WTA-84 (s.28.6.1996) 18v
  4. Ana Konjuh CRO WTA-99 (s.27.12.1997) 16v
  5. Taylor Townsend USA WTA-102 (s.16.4.1996) 18v

Kroatialla menee kovaa, kun miesten top100:ssa 17v Coric ja naisten top100:ssa 16v Konjuh.
Kolmantena -97 pelaajista on WTA-250 Naomi Osaka JPN s.16.10.1997.

Muistaakseni .-98 ikäluokan osalta kaksi vuotta sitten ITF-listan top100:ssa oli kolme poikajunnua, Kozlov, Lee ja Mmoh, eikä yhtään tyttöjunnua!? Tyttöjen kärkikolmikko oli tuolloin 100+ ITF-sijoilla, elikä Xu, Black ja Bouzkova. Ovat muuten nyt kaksi vuotta myöhemmin ohittaneet poikien tason. Yleensähän tytöt nousevat huomattavasti aiemmin ylös listoilla kuin pojat, mutta -98 ikäluokkien pojat ovat olleet niin häkellyttävän hyviä, että saman ikäisillä tytöillä tekee tiukkaa pysyä perässä, mutta ei enää…

-1998 tytöt

  1. Shilin Xu CHN WTA-405 (s.10.1.1998)
  2. Tornado Black USA WTA-423 (s.12.5.1998)
  3. Marie Bouzkova CZE WTA-497 (s.21.7.1998)
  4. Olga Fridman UKR WTA-671 (s.30.9.1998)

-1998 pojat

  1. Stefan Kozlov USA ATP-452 (s.1.2.1998)
  2. Duck Hee Lee KOR ATP-554 (s.29.5.1998)
  3. Michael Mmoh USA ATP-649 (s.10.1.1998)

Joten niukasti ovat 16v tytöt edellä, mutta poikien kolmas on sentään edelleen kovempi kuin tyttöjen neljäs.

Toki muistettava eräs sensaatiopelaaja. Catharine Bellis USA s.8.4.1999 WTA-257.

Yllätyksiä Brisbanessa. Pliskovan kaksosista Karolina (juniorimestari Australiasta 2010) pudotti Azarenkan ja jo 14-vuotiaana Serenan kepittänut teinilupaus, nyt 19-v Madison Keys löi Cibulkovan, viime vuoden Australian finalistin.

Tennisammattilaisen pitää olla kuin partiolainen eli “aina valmis”. Tästä hyvä esimerkki eiliseltä, kun Sydneyn naisten viimeinen peli loppui Hämeen kellon näyttäessä n. 18.15. Ottelu meni kahden tb-erän jälkeen vielä kolmanteen, jossa A. Kerber (GER) lopulta selätti entisen junioriykkösen D. Gavrilovan (RUS). Lepopäivää Kerberille ei ole tiedossa, vaan seuraava ottelu on merkitty alkavaksi tänään jo klo 11.00.

Olipahan taas esimerkki pelaajan “kuulan” sekoamisesta, kun pitäisi laittaa ottelulle se lopullinen piste. Nimittäin ottelun Panova - Sharapova ollessa 3. erän tilanteessa 4-1 (ja vielä 40-15) kaikki muuttui. Ensin Panova ei tarkastuta lähelle takarajaa osuvaa palloaan ja sen jälkeen hänen kaikista lyönneistään häviää nopeus sekä tarkkuus. Tästä tietenkin Sharapova kiittäen kumartaa ja peli oli nopeasti ohi, vaikka Panovalla oli vielä kaksi ottelupalloakin tilanteessa 5-4.

En viitsi avata uutta ketjua FedCupille joten postaan tänne.
Budapestin ykkösdivarin suuri tähti on Vika Azarenka (BLR) joka meinasi tänään ottaa kuokkaa Bulgarian Pironkovalle joka oli jo viemässä matsia, muttei sitten uskaltanut laittaa paria kolmea helppoa palloa tyhjään kenttään.
Valkovenäjän joukkuessa on päävalmentaja Voltchkovin lisäksi toinen valmentaja ja Vikalla mukana oma koutsi, kuntovalmentaja sekä oma fysio.

24 vuotias Anastasia BUKHANKO ranking noin 1150 kiertelee naisten 10 -50 tonnin kisoja (ostetuilla)villeillä korteilla ja kahden coachin, joista toinen on Iva Maioli(+kuntovalm) kanssa ilman sen kummempaa menestystä, hävinnyt mm. kerran Mia Eklundille .
17 vuotias serbialainen Ivana JOROVIC kiertää myös 2 coachin ja oman fysion kanssa samoja kisoja, voittanut jo neljä kymppitonnia ja yhden viiskymppisen , ranking nyt 306 jolla joutuu vielä karsimaan viiskymppisiin.
Jorovicin toisen coachin nimi on muuten Marko Djokovic.

Saako tiedustella, että missä hintaluokissa tuollaisen kymppitonnin kisan villit kortit liikkuu? Satasia vai tuhansia? Ja onko nuo myytävät villit kortit tietyille turnausjärjestäjille hyväkin bisnes vai ihan vain satunnaista toimintaa? Esim. Turkissa kun pelataan 50 futurea vuodessa (ja suunnilleen saman verran naisten kisoja) ja Egyptissä 40 niin kyllähän siinä alkais jo jonkinlaista tiliä kertymään. En tiedä sitten miten pitkään ITF katsoisi sormien läpi järjestäytynyttä WC-kauppaa.

Korttejahan ei virallisesti saisi myydä, mutta viidestä sadasta ylöspäin liikutaan ja kilpailun johtajien yhteystiedot löytyy helposti netistä.
Rinnastaisin tällaisen korttiostoksen maksullisen aikuisviihdepalvelun ostoon: jos ei omilla avuilla/kyvyillä flaxaa niin sitten lompakon avulla - eikä siinä nyt sinänsä mitään pahaa ole, jos tytöt tai pojat haluaa pelata ja pappa betalar, niin mikä ettei - onhan sitä paljon huonompiakin harrastuksia ja pysyy nuoret pois kaduilta pahojaan tekemästä :laughing:
ITF:ää ei oikeasti hirveästi kiinnosta kytätä myydäänkö jossain villejä - ITF ssaa jokaisesta kymppitonnista 700 ns. administrative feenä eli pelkästään Turkista 70 donaa ja sen admin assistantin, joka kisojen ilmoittautumislistoja käy läpi työkseen lixa on vuodessa reilu 30 donaa, niin hyvän tilin tässä tekee ITF:kin.
Tottakai jos korttikauppa menee överiksi siihen on puututtava. Mutta jos joku käy morjenstamassa kilpailunjohtajaa tämän toimistossa suljetun oven takana ja tunnin päästä tämä joku on saanut villin kortin kisaan niin mitä väärää siinä on tehty.

Vasta 13 viestiä ennen tätä, joten ei taida naistennis paljoa napata Suomessa. Aiemmin toisessa ketjussa kertomani jo melkein jäähdyttelijä Timea Bacszinsky voitti taas WTA kisan, edellinen taisi olla 2009.

Ei paljoo nappaa, ei. Ei edes naisia itseään. Keskuskentälläkään ole varmaan yhtäkään naista, tohtisin väittää.

Varmaan suurin syy siihen miksi ei naistennis kiinnosta on tenniksen huono laatu. Jopa huipulla. Ja itse en jaksa enää katsoa edes huippujen pelejä, kun aina niillä pää hajoaa kesken kaiken. Se on sitä naistennistä: se häviää, jolla polla pettää ekana.

Jos joku Suomityttö pääsis edes 50 joukkoon niin alkaisin seurata. Mutta nyt, ei kiitos. Ei kiinnosta kattoo, ku tisseihin asti taikaliemessä liotettu monsteri raivoaa muut tieltään pelkällä olemuksellaan.

Aika osuva kommentti :slight_smile:
Venäjän DC-kippari Shamil Tarpitchev, joka on myös Venäjän liiton puheenjohtaja ja KOK:n jäsen heitti samansuuntaisen kommentin vitsinä eräistä “veljeksistä” ja sai 25 tonnin sakot ja vuoden toimitsijakieltoa naisten kisoihin.

1 tykkäys

Meikäläinen täällä kai kovimpiin WTA-faneihin kuuluu, ja sattuneesta syystä ei ole tullut palstalla käytyä enää. Mutta enpä ole katsonu WTAtakaan - ei niinkään siksi että “ne pelaa liian huonosti” tai “pää hajoaa aina” (näinhän ei koskaan käy miesten peleissä, köhköh) vaan siksi ettei Tourilla ole enää ketään kiinnostavia pelaajia. Nykyisestä top 10:stä paistaa lahjattomuus kilsojen päähän: viime vuosiaan jäähdyttelevä Serena vie nykypelaajia miten tahtoo. Bouchard on ainoa vähänkään tuoreempi kasvo ja hänelläkään ei taida eväät riittää. Tilanne on sama kuin ysärin puolivälin jälkeen kun Graf jäi yksin Lumikiksi 7 kääpiön rinnalle, mutta silloin sentään tuli lopulta uusia hyviä pelaajia korvaamaan entiset tähdet - Hingis, Williamsit, Davenport jne. Nyt ei ole juuri ketään näköpiirissä.

Jostain syystä tennikseen ei oikein saada enää hyviä, kunnianhimoisia junnuja. Tämä näkyy molemmilla kiertueilla, mutta erityisesti naisten. En usko pätkääkään selitykseen että “nykytennis on niin fyysistä…teini-ikäisen fysiikka blaa blaa”. Lahjakkuudet menevät joukkuelajeihin tai jäävät pelaamaan Counter-strikeä.

Kattelin eilen hetken Jancovic-Keys ottelua. Ihan hirvittävää sähellystä kummaltakin. Kyllä olis jollain Suomalaisella ahneella ja kilpailuhenkisellä nyt helppo kivuta 20. parhaan joukoon naisten puolella.

Minusta Keys on ehkä mielenkiintoisin lupaus tällä hetkellä naisissa ja en pystynyt kattoo, ku puoli erää.

Vähän tilastoa WTA-rankinglistalta.

Naisten TOP100-listalla keski-ikä on 25,3 vuotta.

WTA-listan nuorimmat sadan joukossa ovat 17-vuotiaita, molemmat juniorien GS-mestareita vuodelta 2013: kroaatti Ana Konjuh sijalla 98 (AUS ja US Open -voitot) ja tsekkisukuinen sveitsiläinen Belinda Bencic (RG- ja Wimbledon -voitot) sijalla 34.

Vanhimmat TOP100:ssa ovat 34- ja 33-vuotiaat Williamsit sijoilla 16 ja 1 sekä Schiavone (34 v) sijalla 73.

Konjuh ei ollut vielä edes syntynyt, kun Venus jo otteli 17-vuotiaana vielä vuotta nuoremman Hingisin kanssa US Openin finaalissa vuonna 1997.

Naistenniksen kummajainen lyönneiltään on Romanian Monica Niculescu (WTA 62). Katsoin tänään vähän aikaa ottelua Flipkensiä vastaan Katowicen turnauksessa. Monica lyö pääosan kämmenlyönneistään alakierteellä ja saa vastustajat välillä tuskastumaan tai raivon partaalle. Mutta lyöntirepertuaariin kuuluu myös sekä yhden että kahden käden alakierteinen rysty. Jos joskus kämmentä yläkierteellä lyö, voi lyönti olla joko yhdellä tai kahdella kädellä.