Keskustelu palstan säännöistä

Palstalle on luotu uudet säännöt. Tämä ketju on tarkoitettu säännöistä keskustelemiseen.

Säännöt löytyvät palaute-alueelta:
Keskustelupalstan säännöt
Junioreita koskevan kirjoittelun säännöt

Kysyn vain mielenkiinnosta, että miten näihin alle 18-, 15- ja 12-vuotiaista junioreista käytävää keskustelua koskeviin sääntöihin on päädytty? Onko selvitetty jostain, mistä kaikesta voi keskustella? Tämä kohta kuulosti erikoiselta:

spekulointia nykyisestä tulostasosta myöhempään tasoon/kehitykseen

Puhtaan objektiivista tilastoanalyysia ei saa tuoda julki? Muut kielletyt kohdat koskevat tulkintojen esittämistä tai mielipidekirjoittelua. mutta tässä on kyse vain faktojen esittämisestä.

Entä jos joku tekee topicin “Huippupelaajien urakehitys”, jossa esitetään tilastoja Nadalin ja kumppaneiden tuloskehityksestä juniori-ikäisenä ja sitten toisen topicin, jossa esitetään suomalaisten junioreiden tuloksia? Tällöin palstan lukijat voisivat verrata kahden topicin tietoja keskenään ja tehdä tulosennusteen itse.

Sääntöihin on antanut panoksensa melko suuri joukko ihmisiä, jotka ovat eri tavoin tekemisissä junioreiden tai junnutenniksen kanssa.

Tilastoja saa kerätä ja tuoda julki. Tilastollinen analyysi ja spekulointi ovat eri asioita, joita ei liene vaikea erottaa toisistaan. Jos joku tilastojen valossa tekee omia päätelmiään suomalaisten junioreiden tulosennusteista, siihen emme voi vaikuttaa, mutta niiden kirjoittaminen palstalle on kielletty.

Minua mietityttää säännöissä lähinnä tuo kohta, jossa puhutaan vertailusta muihin pelaajiin. Millaisesta vertailusta mahtaa olla kyse. Kaipa sentään edelleen saa kirjoittaa suomalaisjunnujen ulkomaalaisten vastustajien tilastoista ja tasosta, joka luo ennakkoasetelman otteluun. Ilman tietoa vastustajan tasosta, häviäisi koko pohja ja mielenkiinto junnutenniksen tai minkä tahansa tenniksen seuraamiseen. Siksi haluankin tuoda esille, että millaiset ovat ennakkoon voittonäkymät ja että oliko hyvä voitto, vaiko odotettu voitto.
Vai pitääkö siis jättää kokonaan ennakkospekulointi pois. Tarkkaa touhua. Mutta hyvä, että on säännöt. Pahempi se olisi jos tämä paikka toimisi kuin suomi24, jossa seurannan puutteen vuoksi kirjoittelu on ala-arvoista. Kultainen keskitie olisi parasta löytää, enkä ole täysin varma, että onko sitä nyt löydetty. Mutta tyhjää parempi toki tämä on ja isot kiitokset siitä ylläpidolle.

Tuloksia, omien ja vastustajien rankingejä yms. tietoa saa tuoda julki myös ennen matseja, mutta tulkinnat siitä kuinka hyvä tai odotettu voitto tai tappio on, jätetään lukijalle. Tuon kaltainen spekulointi pitää siis jättää pois.

Vertailulla tarkoitetaan pelaajan vertailua esimerkiksi toiseen ikätoveriin. Pelaajaa tulee käsitellä yksilönä, ei esimerkiksi ikäluokkansa kakkosena tai kolmosena tai muiden pelaajien kautta.

Kokeillaan mennä näillä säännöillä. Voi kyllä olla, että itseltä jää tuo junnupalstan kirjoittaminen aika vähiin koska juuri tuo pelaajien seuraaminen oman ikäluokkansa ja esim. aiemien suomalaisten pelaajien suhteen tekee hommasta mielenkiintoista. Yksittäisiä turnausvoittoja tulee suomalaisillekin tasaista tahtia mutta vasta se, miten muut vastaavat samanikäiset ovat suorituneet, kertoo oliko turnausvoitto merkityksellinen. Onhan se nyt ihan eri asia jos/kun joku suomalaisjunnu viilettää ikäluokkansa viitosena Euroopassa (ja nousee tilastojen perusteella hyvin suurella todennäköisyydellä tourille) tai toinen on sijalla 475 (eikä saa todennäköisesti yhtään ATP/WTA-pistettä urallaan).

Toisekseen, kaikenlaista tulevaisuuden näkymien ja mahdollisten tulevien kisojen pärjäämisen arvuuttelu on yksi hauskimmista asioista sekä aikuisten että junnujen kohdalla. Junnuissa tämä on vielä pykälän hauskempaa, koska kehitystä tapahtuu jatkuvasti ja muutenkin tulee enemmän yllätyksiä. Aikoinaan Henri Kontisen salamanousu G4-kisoista G1-finaaliin oli sellainen nautittavan kutkuttava pommi. Sitä G1-finaalia nimittäin edelsi niin mainioita tappiomatseja, että rohkeimmat meistä uskalsivat tuollaista suoritusta jopa ennustaa. Toki useimmat (ainakin meikäläisen yltiöpositiivisista) ennustuksista menee pieleen.

Pahoin pelkään, että junnupalsta kuolee vähitellen. Pelkkien tulosten listaaminen ilman niiden merkityksen analysointia ei ole hirveän jännää. Ne tulokset minä näen netistä muutenkin. Analyysi, tilastot, yhdessä jännittäminen ja tulevaisuuden arvailu täällä sitä herkkua on ollut. Tämä koko homma ei tietysti ylläpitäjän vika ole, ei hän näitä sääntöjä omasta halustaan sorvannut. Mutta se alkuperäinen uhkailija on epäilemättä tyytyväinen kun koko junnujen seuranta saadaan hiljennettyä.

Sääntötyön lähtökohtana on ollut se, mikä on pelaajien parhaaksi, ei yksittäisen vanhemman purkaukset. Näitä sääntöjä on työstetty jo ennen kuin mitään tällaista on edes tapahtunut ja ylläpidon omasta aloitteesta ja halusta.

Nuorten kanssa tuollaiset hyväntahtoisetkin heitot voivat saavuttaa suuret mittasuhteet. Tämä oli hyvin selvä viesti, jonka lähes jokainen sääntöihin panoksensa antanut nosti esiin.

Minustakin hyvä, että junioreita suojellaan täällä, mutta ehkä vähän tuntuu nyt hiukkasen pelottavalta lähteä junioripalstalle kirjoittamaan, koska aikakin helposti lipsahtaisi minulta kehu tyyliin “Olipa mahtava voitto X:ltä” tai “upeaa, että voitti kakkossijoitetun” - jos nyt tulkitsen oikein niin tällaista hehkuttelua ei sallita kuin vasta 15-kauttaan pelaavista. Käytännössä varmaan tulee tarkoittamaan, että U14-pelaajista ei pahemmin kirjoitella, koska pelkkä tulosseuranta ilman mahdollisuutta lausua mielipidettä tuloksesta on aika… niin, aika järjetöntä?

Itse loiventaisin kyllä tuota osuutta - kuvitellaan nyt vaikka, että Suomi menestyy 14EM-kisoissa, niin ihan vain tunnelman nostamiseksi olisi kiva, että voisi iloita mahd. voitoista? Näillä säännöillä ei ilmeisimmin voi sanoa vaikkapa, että olipa positiivinen yllätys pelaajien x & y menestys tms.

Voisiko vielä harkita, että tiukemmat säännöt koskisivat 13-kauttaan pelaavia, eli 14-kauttaan pelaavia kohdeltaisiin tuon U18-säännön mukaan? U14 on kuitenkin ensimmäinen kausi, jossa on EM-kisoja ja ruvetaan osallistumaan ITF-kisoihin etc. Hirmu hankalaa, jos ei näistä pelureista saa mitään lausua.

Tällaista kirjoittelua ei tietenkään ole tarkoitus lopettaa ja tulkinta on onneksi väärä. Säännöissä vertailulla tarkoitetaan esimerkiksi tämän kaltaisia viestejä:

  • A on menestynyt paremmin, kuin Emma Laine/Jarkko Nieminen saman ikäisenä
  • A on B:n tasoinen pelaaja
  • A saavutti vihdoin jotain, mitä B ei ole saavuttanut
  • A:lla on vastassa vain pelaajia, joita B on voittanut
  • jos A olisi ollut pelaamassa B:n sijasta, …

Tuossa iässä pelaajat kehittyvät hyvin eri tahtia monella tapaa ja on parempi seurata pelaajia omana itsenään, kuin jatkuvasti vertailemalla muihin (saman ikäisiin tai aiempiin) pelaajiin.

Mietitään, miten säännöistä saataisiin helpommin ymmärrettävät erityisesti tuon vertailun suhteen, joka tuntuu herättävän eniten ihmetystä. Ehdotuksia paremmasta muotoilusta otetaan mielellään vastaan.

Mukavaa, että saatiin säännöt sovittua ja jatkettua keskustelua! Minusta on hyvä, että junnuista saa keskustella vain kannustavassa mielessä. Loistavaa duunia vaikean tilanteen ratkaisemiseksi.

No hohhoijaa, ehkä A12 ja A14 pelaajiin voisi soveltaa jotain tämäntapaista, mutta ketä se satuttaa jos sanotaan että A on parempi pelaaja kuin B, todennäköisesti B:kin sen tietää ja ainoa joka tälläisesta voisi pillastua ovat eräät vanhemmat.
Mielestäni vanhempien rooli pitäisi muutenkin vahvasti rajoittaa siihen, että he voivat raottaa rahapussiaan kustannusten kattamiseksi ja kannustaa taputtamalla kisamatseissa.
Vanhempien kaikenlainen muu puuttuminen esim. valmennustoimintaan ja kilpailujen järjestelyihin pitäisi saada loppumaan. Junnut voisivat silloin keskittyä ilman turhia häiriötekijöitä pääasiaan, eli pelaamiseen.
Sitten jos yli 14 vuotiaat pelaavat ammattilaiskisoissa, niin silloin peliesitysten analysointi kuuluu jo käsittääkseni sananvapauden piiriin - tuskin kukaan voi kieltää esim Hesaria kirjoittamasta Oona Orpanasta - vai kuinka?

Tuo yhden vuoden eroko tässä hiertää? Tässä keskustelussa kyse on alle 15-vuotiaiden säännöstä. Ketä se sitten hyödyttää, että sanotaan, että A on parempi kuin B?

Ja mitenköhän me voimme näillä säännöillä tähän vaikuttaa? Hankaloittamalla niiden pelaajien (ja heidän valmentajiensa ym.) elämää, joiden vanhemmat sitten vetävät herneen nenään näistä kommenteista? Kuluttamalla vanhempien aikaa ylläpidon kanssa riitelemiseen?

Ei toki, mutta ei tähän täysin selviä sääntöjäkään ole. Eikä tässä olla ketään kielletty kirjoittamasta kyseisestä pelaajasta. JSN:n Journalistin ohjeissa sanotaan näin:

Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.

15-vuoden ikä on Suomessa aika merkittävä raja mm. henkilön rikosoikeudellisen vastuun, oppivelvollisuuden suorittamisen ym. osalta. Tätä samaa rajaa käyttää omissa ohjeissa mm. mainitsemasi Helsingin Sanomat (lähde):

7–15-vuotiaan haastatteluun on pääsääntöisesti hankittava huoltajan tai hänen seurassaan olevan muun täysi-ikäisen lähiomaisen lupa.

Yli 15-vuotiaita voi sitten haastatella suhteellisen vapaasti. Tämä on kuitenkin avoin keskustelupalsta eikä sanomalehti, joten vertailukin on monella tapaa hankalaa.

Siitä on muistutettava, että kirjoiteltiin lähes kymmenen vuotta junnuista vapaasti ylen keskustelupalstalla, eikä Suomen ykkösmedian henkilöt puuttuneet asiaan, joten ei siinä liene suurempia epäkohtia ollut, ellei sitten nykyisin ole yleisestekin junnukirjoitteluasiat menneet tiukempaan suuntaan? Myös jääkiekon tasokkaalla keskustelupalstalla jatkoaika-foorumilla käsittääkseni keskustellaan lupaavista junnuista melko avoimesti. Toki tuo 15v on hyvä raja vaikkapa vertailun osalta, mutta sen jälkeen kirjoittelu pitäisi mielestäni olla yhtä avointa kuin aikuisten osalta. Lisäksi eikös junnut itse tiedä tasonsa ja asemansa melkoisen hyvin verrattuna samanikäisiin ulkomaalaisiin ja kotimaan kanssapelaajiin. Tuskin heidän sitä tarvitsee lukea keskustelupalstalta, että missä mennään. Toki Jarkko Nieminen ja Emma Laine ovat myyttisiä hahmoja suomalaistenniksessä, eikä välttämättä nykyjunnut tiedosta asemaansa verrattuna kyseisiin pelureihin saman ikäisenä. Eikös tuollaisen tiedon kuuleminen pitäisi vain saada aikaan positiivisen kierteen, jos saa kuulla, että on esikuvansa tiellä. Toista se on amerikoissa, jossa vaikkapa eräskin -99 syntynyt jenkki uhosi jo muutama vuosi sitten youtubevideolla syntyneen tennistähdeksi.

Ok, nyt ymmärrän tuon rajanvedon 15 vuoteen, ja hyvä jos voi sen verran kommentoida, että saa esim. kehua voittoa kovaksi, mikä sinänsä sisältää jo hiukan vertailua toiseen pelaajaan…

Tästä olen eri mieltä siltä osin kuin puhutaan huipputenniksestä ja sinne tasolle tähtäämisestä. Harva pääsee huipulle ilman, että jompi kumpi tai molemmat vanhemmat- on voimakkaasti tukemassa nuorta matkallaan, jopa valmentajan roolissa. Mielessä nyt vaikkapa Nadal tai Agassi, taikka moni naistennispelaaja. Tuskin tukijoukot kellään huippupelurilla ihan vain kuskanneet harjoituksiin?

1 tykkäys

Siirsin 4 viestiä uuteen ketjuun: Vanhempien rooli junnutenniksessä

@Jarkka linkki sääntöihin lisätty aloitusviestiin.

Säännöt löytyvät palaute-alueelta:
Keskustelupalstan säännöt
Junioreita koskevan kirjoittelun säännöt

1 tykkäys

Palstalta on vuoden aikana poistettu vain muutama viesti noin kuudesta tuhannesta. Edellinen ylläpidon puuttuminen oli sinun ja taitopelaajan keskusteluun kiinalaispelaajien nimien oikeinkirjoituksesta. Tämäkään ei mitenkään liittynyt Suomen futures-kiertueeseen ja meni ensimmäisestä viestistä lähtien henkilökohtaisuuksiin. Muut käyttäjät liputtivat tämän ja ihan aiheesta.

Tämä viimeisin vääntö poistettiin, koska se ei liittynyt enää mitenkään ketjun aiheeseen (Jarkko Nieminen). Ehkäpä poistaminen oli liian tiukka toimenpide, joten palautetaan viestit. Henkilökohtaisuuksiin menevää jankkaamista on kuitenkaan turha jatkaa, varsinkaan ketjussa jonka aiheeseen se ei kuulu.

Voisitko hieman tarkentaa, mistä tämä muistikuva on peräisin? Korjataan väärinkäsitys: ylläpidolla ei ole mitään listauksia vastaan. Päinvastoin, listausten ja tilastojen löydettävyyttä ja näkyvyyttä yritettiin vasta parantaa luomalla wiki-alue, jossa ne eivät hukkuisi muun keskustelun sekaan. Kehitysehdotuksia otetaan ilolla vastaan, kun tuota ei kukaan ole vielä halunnut käyttää.

Toivottavasti palstalla uskalletaan jatkossakin olla eri mieltä. Yhtään viestiä ei ole mielipiteiden vuoksi moderoitu. Otetaan kuitenkin palaute huomioon ja mietitään onko moderointia syytä muuttaa. Junnuista kirjoittamisen säännöistä onkin jo keskusteltu muualla.

Joitakin ei vaan voi miellyttää, vaikka mitä tekisi :smiley:

Tack och adjö!

1 tykkäys

Idiootit! Saitte nyt yhden tärkeimmäbn asiantuntijan ulos palstalta.